Puding Triffle Pandan Layer versi MJ


Sabtu lepas jiran depan rumah MJ buat besday anak dia, segan la MJ kalau nak p dengan tangan kosong kan, so pikiaq punya pikiaq teringat nak buat puding.  lagipun senang je nak buat dan yang penting SEDAP :)


Resepi asal puding ni adalah dari MamaTisya, TQ kak ye, dengan resepi akak ni ramai yang puji leleh tau..hehee kembang semangkuk mak tau :)



 Hubby tak dapat jumpa Jelly berperisa (kaler), jadinya jelly perasa selamat la jawabnya..
So kurang la tarikannya kan :)


Memandangkan puding ni pertama kali buat, jadi hubby minta buat lebih untuk 'rasa'..
Makanya terhasilla dalam cawan-cawan kecil nie :)

Dihiasi dengan Whiping Cream





Bab-bab nak menghias ni memang kena belajar lagi, pendek kata FAILED...heheee
Tapi takpe rupa tak penting, asalkan sedap ;)


Ok, jom MJ syer resepi yang diambil dari MamaTisya
banyak resepi sedap korang boleh try kat situ ye :)

1 buku kek gulung (MJ guna sekotak kek pandan lapis)
1 tin susu cair
7sb gula (MJ buat 6sb)
4sb tepung kastard (bancuh dengan air)
1 tin cocktail
1 peket jelly

Caranya:
1. Potong kek gulung dan susun di dalam bekas
2. Masak susu cair, setin air dan gula sehingga mendidih
3. Masukkan bancuhan tepung kastard, kacau sampai pekat
4. Tuang atas kek tadi
5. Kemudian masak jelly seperti tertera di belakang peket (sebungkus jelly dengan air cocktail  bersama air)
6. Tuang ke atas adunan kastard tadi, hias dengan buah cocktail dan sejukkan
Sedap di makan kala sejuk dengan cuaca panas sekarang ni :)

25 comments:

  1. amboi rupa dh sgt2 menggoda apalagi rasa nya kan...

    ReplyDelete
  2. yum2...nanti try puding jagung plak..kalo ltk whipping cream tu kena trus mkn cpt...tkpe bab deco tu bole cuba lg..janji sodap

    ReplyDelete
  3. betul tu, yang penting ada gaya, hehe. Yang dalam cup tu ada lebih tak???

    ReplyDelete
  4. ok jee tgk deco tuu..mst sdap kan :)

    ReplyDelete
  5. @Cik Mai

    Cik Mai pun try la, memang sedap ;)

    ReplyDelete
  6. @Fieza79

    Hehee, thanks kak Fieza, rupa tu takdela comel tapi rasa mabeles ;)

    ReplyDelete
  7. @mama tisya

    Hehee, of course nak cuba puding jagung versi akak gak :) Selalu buat cam biasa je ;)

    ReplyDelete
  8. @SyUhAdA

    Takdela terer mana Syu, sebab caranya senang tu yang boleh buat tu :D

    ReplyDelete
  9. @-Sara-

    Part deco tu rasa cam kurang menarik :-)

    ReplyDelete
  10. sedap2 penuh berkrim tu....nanti leh cuba..

    ReplyDelete
  11. kak MJ...awe sangat suka puding...waaaa lapau ni..lebih2 agi puding tu sejuk

    ReplyDelete
  12. @Nur Hawa Mohd Zin

    Akak pun suka makan puding gak, tak kisah puding apa asal puding..heheee

    ReplyDelete
  13. wahhhh.. sedapnye.. makan plak time cuaca panas2.. sejuk jek tekak~

    ReplyDelete
  14. wah mj.. blh try nih... emmm whiping cream tu sedap ek? sy xpnh beli.. tp nmpk menarik teringin nk mkn..hihii

    lnkali nk buatlah..hihii

    ReplyDelete
  15. @|| NaFiRaa ||

    Betul tu, dapat makan sejuk2 memang layan la dengan cuaca panas sekarang nie ;)

    ReplyDelete
  16. @IntaNBerliaN

    Whiping cream ni dia tak rasa pe, gebu je :) Try la, mmg sedap ;)

    ReplyDelete
  17. SEDAPNYA NAMPAK...LAGI2 MKN TGH CUACA PANAS NI...HEAVEN RASANYA

    ReplyDelete
  18. eeeeeeeeeeee sedapnya kak..nak jgk ! :)

    ReplyDelete
  19. eee best2..nak salin gak la resepi ni..thanx sbb share resepi tu ye Myra cayang..

    ReplyDelete
  20. amik yer..hihi
    myra buat watermark dengan sis eB kew?

    ReplyDelete
  21. Yup, watermark dengan eB :)
    Boleh kenal kan trademark eB ni :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di blog ini, dan maaf andai ada pertanyaan yang tak dijawab, dan saya akan cuba sebaik boleh untuk membantu menjawab pertanyaan anda.. :-)