Sabtu lepas jiran depan rumah MJ buat besday anak dia, segan la MJ kalau nak p dengan tangan kosong kan, so pikiaq punya pikiaq teringat nak buat puding. lagipun senang je nak buat dan yang penting SEDAP :)
Resepi asal puding ni adalah dari MamaTisya, TQ kak ye, dengan resepi akak ni ramai yang puji leleh tau..hehee kembang semangkuk mak tau :)
Hubby tak dapat jumpa Jelly berperisa (kaler), jadinya jelly perasa selamat la jawabnya..
So kurang la tarikannya kan :)
Memandangkan puding ni pertama kali buat, jadi hubby minta buat lebih untuk 'rasa'..
Makanya terhasilla dalam cawan-cawan kecil nie :)
Dihiasi dengan Whiping Cream
Bab-bab nak menghias ni memang kena belajar lagi, pendek kata FAILED...heheee
Tapi takpe rupa tak penting, asalkan sedap ;)
Sedap di makan kala sejuk dengan cuaca panas sekarang ni :)
Ok, jom MJ syer resepi yang diambil dari MamaTisya
banyak resepi sedap korang boleh try kat situ ye :)
1 buku kek gulung (MJ guna sekotak kek pandan lapis)
1 tin susu cair
7sb gula (MJ buat 6sb)
4sb tepung kastard (bancuh dengan air)
1 tin cocktail
1 peket jelly
Caranya:
1. Potong kek gulung dan susun di dalam bekas
2. Masak susu cair, setin air dan gula sehingga mendidih
3. Masukkan bancuhan tepung kastard, kacau sampai pekat
4. Tuang atas kek tadi
5. Kemudian masak jelly seperti tertera di belakang peket (sebungkus jelly dengan air cocktail bersama air)
6. Tuang ke atas adunan kastard tadi, hias dengan buah cocktail dan sejukkan
myra...sedapnye..
ReplyDeleteamboi rupa dh sgt2 menggoda apalagi rasa nya kan...
ReplyDeleteyum2...nanti try puding jagung plak..kalo ltk whipping cream tu kena trus mkn cpt...tkpe bab deco tu bole cuba lg..janji sodap
ReplyDeletebetul tu, yang penting ada gaya, hehe. Yang dalam cup tu ada lebih tak???
ReplyDeleteok jee tgk deco tuu..mst sdap kan :)
ReplyDelete@Cik Mai
ReplyDeleteCik Mai pun try la, memang sedap ;)
@Fieza79
ReplyDeleteHehee, thanks kak Fieza, rupa tu takdela comel tapi rasa mabeles ;)
@mama tisya
ReplyDeleteHehee, of course nak cuba puding jagung versi akak gak :) Selalu buat cam biasa je ;)
@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeleteHeheee, semua licin dah abes ;)
@SyUhAdA
ReplyDeleteTakdela terer mana Syu, sebab caranya senang tu yang boleh buat tu :D
@-Sara-
ReplyDeletePart deco tu rasa cam kurang menarik :-)
sedap2 penuh berkrim tu....nanti leh cuba..
ReplyDeletekak MJ...awe sangat suka puding...waaaa lapau ni..lebih2 agi puding tu sejuk
ReplyDelete@izyantyPersonalTaste
ReplyDeleteIz cuba la ye sebab senang dan sedap :D
@Nur Hawa Mohd Zin
ReplyDeleteAkak pun suka makan puding gak, tak kisah puding apa asal puding..heheee
wahhhh.. sedapnye.. makan plak time cuaca panas2.. sejuk jek tekak~
ReplyDeletewah mj.. blh try nih... emmm whiping cream tu sedap ek? sy xpnh beli.. tp nmpk menarik teringin nk mkn..hihii
ReplyDeletelnkali nk buatlah..hihii
@|| NaFiRaa ||
ReplyDeleteBetul tu, dapat makan sejuk2 memang layan la dengan cuaca panas sekarang nie ;)
@IntaNBerliaN
ReplyDeleteWhiping cream ni dia tak rasa pe, gebu je :) Try la, mmg sedap ;)
SEDAPNYA NAMPAK...LAGI2 MKN TGH CUACA PANAS NI...HEAVEN RASANYA
ReplyDeletemmg nmpk saedap la..
ReplyDeleteeeeeeeeeeeee sedapnya kak..nak jgk ! :)
ReplyDeleteeee best2..nak salin gak la resepi ni..thanx sbb share resepi tu ye Myra cayang..
ReplyDeleteamik yer..hihi
ReplyDeletemyra buat watermark dengan sis eB kew?
Yup, watermark dengan eB :)
ReplyDeleteBoleh kenal kan trademark eB ni :)