Jika berminat boleh email normj1001@hotmail.com (lowercase)

Jemputan ke Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri


Salam Syawal kepada semua yang singgah ke teratak MJ

Dengan setulus ikhlas MJ dan suami serta keluarga ingin menjemput rakan-rakan blogger untuk sama-sama memeriahkan majlis di samping mengeratkan silaturrahim sesama kita ke Majlis Rumah Terbuka merangkap Majlis Kesyukuran di Teratak Keluarga MJ di Perai, Penang.



Majlis bermula sekitar jam 3petang, tapi kalau ada rakan blogger yang sudi singgah, MJ merancang untuk kita berjumpa pada 1 masa, jadi senang untuk kita saling kenal dan berkenalan antara sesama kita (Reunion), masa yang dicadangkan adalah pada pukul 4petang. Kita hanya merancang dan Tuhan yang menetukan.

Kalau ada rakan blogger yang dapat hadir, sila hubungi MJ @ whatsapp ke 0124353088 (Office hour only) atau email ke normj1001@hotmail.com  Nanti MJ sertakan details ke rumah keluarga MJ ye :D

Puasa Qada + Puasa 6 Syawal

Entry Ulang Tayang

Sebelum ni MJ musykil gak pasal puasa sunat 6 di bulan Syawal, terpikir kita sebagai perempuan ni mau tak mau wajib akan tidak boleh berpuasa penuh di bulan Ramadhan sebab period unless dah menopause kan. Jadi macam mana nak puasa sunat dari 2 Syawal kan. Kot mana pun kita kena ganti puasa tu terlebih dahulu barulah diikuti dengan puasa sunat. Sebab niat puasa ganti tak boleh sekali dengan niat puasa sunat.

Dan sekarang barulah MJ faham, bila dengar kuliah ustaz pasal perkara nie.. Dan rupanya itulah keistimewaan kita sebagai perempuan nie, walau kita berpuasa ganti di bulan Syawal tetap akan dapat pahala sama seperti puasa sunat 6 orang lelaki dan orang lain.





Jom kita sama-sama baca artikel yang MJ terima melalui emel, dari Ustaz Ahmad Baei Jaafar ( berkongsi dengan anda yang mungkin jugak tak tau macam MJ sebelum ni)


Soalan : Wanita tidak boleh mengelak daripada ponteng puasa. Apabila masuk 2 Syawal bolehkah mereka berpuasa qada dan puasa 6 secara serentak?


'Persoalan ini sering ditanyakan setiap tahun. Untuk menjawab persoalan itu suka saya memberikan dua pendekatan dan kedua-dua itu boleh digunakan sebaik-baiknya.

Jika anda mempunyai puasa qada 7 hari, maka pada 2 Syawal anda boleh berniat puasa qada, "Sahaja aku puasa qada Ramadan esok hari kerana Allah Taala". Dengan niat itu anda beroleh puasa qada dan pahala sunat Syawal juga diperoleh secara automatik.

Apabila sudah mengqada puasa 6, secara automatik dia sudah melaksanakan puasa 6. Namun kalau dia masih ingin berpuasa sunat selepas itu masih digalakkan.

Dia juga boleh berniat, "Aku berpuasa qada Ramadan dan sunat Syawal esok hari kerana Allah Taala," Jadi niat ini membolehkan dia mendapat pahala puasa sunat Syawal.




Namun ada jugak tersilap niat dengan menyebut puasa sunat dahulu diikuti puasa qada, maka dengan itu niat puasa qada tidak terpakai. "Aku berpuasa sunat Syawal dan Qada Ramadan esok hari kerana Allah Taala."

Oleh sebab itu umat Islam terutama wanita dianjurkan segera menyelesaikan puasa qada dan sunat 6 Syawal dalam bulan Syawal untuk membolehkan mereka mendapat anugerah pahala puasa setahun. Hal ini berdasarkan sabda Rasulullah SAW "Sesiapa yang berpuasa Ramadan dan mengikutinya dengan 6 Syawal, mereka seolah-olah berpuasa setahun."

Jadi marilah kita merebut nikmat pahala yang diberikan dengan berpuasa di bulan Syawal.



p/s : Ustaz dalam TV ada cakap (nama Ustaz tak pasti, terlupa..huhuu) puasa 6 boleh diselangseli asalkan cukup 6 dan masih di bulan Syawal. Puasa direct 6 tu kalau kita amik dari 2 Syawal.



10 entri terbaik Denaihati

Salam Syawal dan Salam Kemerdekaan buat seluruh pembaca blog Celoteh MJ ni :)

 Denaihati - siapa yang tidak kenal dengan blogger yang sentiasa bermurah hati kepada blogger lain, glamour dengan tagline Hidupkan untuk Memberi dan Alhamdulillah dengan memberi beliau sentiasa dimurahkan rezeki oleh Allah SWT. Aminnnn :)

Dan sempena Syawal ni, beliau sekali lagi bermurah hati nak memberi BONUS RAYA kepada semua blogger tapi ada syaratnya juga, nak baca syarat dan nak join klik SINI.

 Banner


Kategori yang MJ suka dalam blog Denaihati ialah Blogging kerana ada pelbagai info dan tips untuk kita ambil sebagai panduan bersama, dan bawah ini adalah antara 10 entry yang MJ rasakan terbaik dalam keywords Blogging tersebut.





 





“Bonus Raya Aidilfitri 2012 untuk semua Rakan Blogger yang tidak jemu-jemu bersama blog Denaihati. Berminat joom serbu Denaihati.com”.

Salam Aidilfitri 1433H & Happy Monday


Dah lama blog ni tak berupdate, lebih dari seminggu ha, almaklumlah sama macam tuan juga turut bercuti raya :)
Pasti ada kawan-kawan yang baru mula bekerja pada hari ini kan? MJ je dah mula bekerja pada hari Khamis lepas, masih dalam mood raya masa tu tapi memandangkan tuntutan kerja memanggil, terpaksa lah menurutkan ;)

Mood pun lemau lagi nak update cerita pasal raya kami, tapi MJ selitkan juga sekeping gambar kami berdua di pagi Hari Raya :) Gambar lain-lain dah ada dalam Facebook ha ;)





p/s : InsyaAllah jika tiada aral hari Jumaat ini bersamaan dengan 31 Ogos 2012, kami akan mengadakan RUMAH TERBUKA MERDEKA RAYA di kediaman keluarga MJ. Rakan-rakan blogger adalah dijemput, takpe nanti MJ buat kad jemputan ye... heheee :D


SeLaMaT HaRi RaYa AiDiLFiTRi


Dikesempatan ini MJ ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Mohon Maaf andai ada salah silap terkasar bahasa tersilap tulis dalam ruangan Celoteh MJ mahupun di ruangan komen kawan-kawan semua.


Semoga korang ceria selalu di Aidilfitri ye, kalau mai Penang roger MJ, mana tau boleh mai beraya ke rumah ke.. InsyaAllah raya ketiga ni (Rabu) MJ akan berada di Taiping - kenduri kawen sepupu :) Kalau ada yang nak ajak beraya ke rumah ke roger ye, insyaAllah jika ada rezeki dapat kita berjumpa :)


MJ doakan perjalanan korang selamat pergi dan balik ke/dari kampung ye.. MJ dan suami alhamdulillah kampung dekat-dekat je, jadi senang nak merancang takdak pening-pening nak fikir pasal jem roti ke jem nenas..heheee :)


Perutusan khas Mr jay sempena hari raya

Innal hamdalilah nahmaduhu was tainu wanas taghfiruhu. wanauzubillah min syururi angfusina wamin sayyiati a’malina. man yah dihillah fala mudhillalah wa man yudhlil fala haadiyalah. asyahadu allah ilaaha illalah wahdahula syarikalah wa asyhadu anna muhammadan a’duhu wa rasuluh. shallalahu a’laihi wa a’la alihi wa ashhabihi wa salam. 

Alhamdulillah. bersyukur kita kehadrat Ilahi kerana dengan iradatNya kita masih lagi diberikan nafas untuk terus berada di muka bumi yang sementara ini. dikesempatan ini marilah kita sama sama renungkan kelebihan dan keberkatan bulan Ramadhan.

Terkadang kita lupa untuk bersyukur dengan pemberian daripadaNya. terkadang kita mencebikkan muka, merungut  apabila yang dihajati tidak kesampaian. kita merasa terkilan apabila makanan yang dijamah tidak menepati selera kerongkong kita. kita mudah lupa tentang kesusahan saudara saudara seagama dengan kita yang terpaksa berkerja seharian hanya untuk mendapatkan sesuap makanan. begitu juga yang terpaksa memungut sisa- sisa makanan didalam tong sampah untuk dibawa pulang menjadi santapan harian keluarga. 






kita berseronok berbelanja di pasaraya  dengan baju yang dibeli. Berpasang pasang pakaian baru dibeli untuk dijadikan baju raya akan tetapi kita lupa pada saudara kita yang kesusahan. bagi mereka sepasang baju itu lah yang dipakai dari bangun pagi hingga kemalam begitu lah hari hari seterusnya. baju raya jauh sekali.




kanak kanak kita beriang ria bermain bunga api dan melonjak kegirangan mendengar dentuman mercun sedangkan anak anak di luar sana menangis ketakutan mendengar tembakan mesingan dan dentuman bom dan mortar. mereka bertarung dengan nyawa berhadapan dengan 'binatang' laknatullah.hakikat inilah yang terjadi kepada saudara kita di Sudan, Syria, Palestin dan merata dunia yang penuh dengan kemiskinan, keganasan, perperangan hasil dari kelemahan dan pepecahan umat islam itu sendiri

 

Pada ketibaan bulan ramadhan, kita berpuasa pada siang harinya. tetapi adakah kita mengambil pengajaran tentang apa yang terkandung dalamnya. hikmah yang tersembunyi didalamnya. kita seeloknya memahami Fiqh Maqasid iaitu tujuan berpuasa agar dapat merasakan keindahannya.
Puasa cuba  mengajar kita tentang erti kesyukuran.  dengan merasakan lapar barulah kita merasakan nikmatnya kenyang. puasa juga cuba mengajar kita tentang erti kesabaran, erti mengawal nafsu  dan displin. semoga dengan menginsafi diri menjadikan kita sedar akan kekurangan insan lain.



Semoga dengan amalan amalan seperti berzakat dan bersedekah dibulan puasa  melembutkan hati kita dan membuatkan perasaan kasih dan simpati terhadap kesusahan yang menimpa kepada orang lain.
Seperkara lagi  bersempena kita menyambut hari raya yang bakal menjelang, kita sebagai bangsa melayu yang beragama islam uniknya meraikan dengan ucapan maaf dan mendoakan selamat kepada insan yang lain. perbuatan ini yang menjadi adat dan tradisi kita wajar diteruskan. 

Dikesempatan ini saya menyeru diri saya dan rakan rakan rakan yang lain marilah kita eratkan ukhwah talian silaturrahim antara sesama kita. perkukuhkanlah perpaduan. kurangkan pertelingkahan  yang menyebabkan kerugian kepada diri kita dan masyarakat. kita bangkitkan semangat bantu membantu dari aspek ekonomi yang selama ini kita ketinggalan. berurusniagalah dengan sesama saudara kita. moga moga dengan hasil kita bermuamalat secara tidak langsung kita menaikkan ekonomi umat islam.

Firman Allah SWT didalam Al Quran:

“Sebenarnya orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelengkah) itu dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat”.               (Surah Al-Hujurat, ayat: 10)


Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Janganlah kamu dengki-mendengki, janganlah kamu putus-memutuskan talipersaudaraan, janganlah kamu benci-membenci dan janganlah kamu belakang-membelakangi (berseteru atau bermusuhan) dan jadilah kamu hamba Allah sebagai saudara, sebagaimana yang diperintahkan oleh Allah kepada kamu”. 
 (HR Bukhari dan Muslim)

Akhir kalam saya mohon ampun dan maaf seandainya selama ini saya terlanjur kata dan menyakiti hati sahabat sahabat sekalian samada saya sedar atau tidak. ucapan dari saya "Selamat Hari Raya Aidilfitri. maaf zahir dan batin dari saya Mr jay dan Puan MJ sekeluarga.

P/S: sebenarnya penggunaan ayat Perutusan khas diatas tidaklah membawa apa maksud yang istimewa. hanyalah syok syok sendiri oleh saya. he he

assalamualaikum.....

#Save Jejai

Di penghujung Ramadhan yang kian berakhir dan Syawal yang semakin menggamit, MJ rasa turut terpanggil untuk bersama-sama memohon bantuan rakan blogger untuk sama-sama meringankan beban yang ditanggung oleh salah seorang rakan blogger kita iaitu abg Je Jai pemilik blog www.teratakarmo.com



MJ pertama kali bersua muka dengan abg Jejai masa Majlis Sepetang Bersama Blogger anjuran blogger Denaihati, ternyata abg Jejai sangatlah peramah. Rupanya masa ni pun abg Jejai menyembunyikan penyakitnya dari semua, siapa sangka dari riak keceriaan di wajahnya rupanya terselit kesakitan yang ditanggung.




Untuk pengetahuan semua, abg Jejai kini disahkan menghidap penyakit Lung Cancer Stage 4 (Kanser Paru-Paru tahap 4-akhir), dan baru-baru ini telah mula muntah darah. Sama-sama kita doakan moga abg Jejai kuat dengan dugaan dan semoga dia cepat sembuh.
Untuk maklumat lanjut boleh baca di blog Abg Eyriqazz


Semoga dengan sedikit sumbangan dari kita semua dapat meringankan bebanan keluarga abg Jejai sekeluarga. Sumbangan boleh dibuat seperti akaun di bawah

Maybank Acc Je Jai : 164351079691 (Azhar Bin Ramli)
 
Maybank Acc  Acc No : 164089741562 (wife Je JAI ,Mazliana Othman )


Dan untuk mengelakkan akaun mereka dibekukan (sebab akaun simpanan dan bukan akaun semasa) oleh pihak bank, pihak Fazreen Network menawarkan untuk menguruskan kutipan derma tersebut. Sumbangan boleh disalurkan ke akaun semasa mereka seperti di bawah

Bank: CIMB
No Akaun: 12050002115101
Nama: FAZREEN NETWORK
ATAU

Bank: Maybank
No Akaun: 562106625023
Nama: NURHIDAYAH AQILLA

Sila masukkan emel payments[at]fazreen.com di ruang emel penerima dan subjek ‘Save Je Jai’ di ruang subjek transaksi sekiranya anda membuat tranksasi online.




Semoga sumbangan kita dapat meringankan beban abg Jejai sekeluarga terutamanya Hari Raya yang bakal tiba 2 hari lagi.. Doa MJ moga abg Jejai sembuh dan dapat menjalani kimo semula, aminnnnn



komuniti bantah seksyen 114A





Pada baru baru ini sewaktu membuka facebook dan blog saya terperasan banyak yang memakai logo ini dan menggunakannya sebagai facebook profile. setelah saya membaca post dari Denai Hati, saya menjadi tertarik untuk mengetahui lebih mendalam tentang bantah akta 114A.

Jadi sebelum saya memilih untuk menyertai komuniti ini, saya perlulah mengetahui apakah sebab, tujuan, kebaikan dan keburukan bantahan yang dibuat ini. setelah melakukan serba sedikit penyelidikan tentang akta yang mencetuskan kontroversi ini, saya juga ingin turut serta dalam komuniti ini. Walaupun agak terlewat tetapi lebih baik melakukan sesuatu dari berdiam tanpa melakukan apa apa

Bagi mereka yang masih belum tahu apakah akta yang dimaksudkan, disini saya cuba jelaskan serba sedikti yang saya tahu hasil dari informasi yang didapati

S: Apa itu 114A? 

J: 114A adalah Seksyen 114A, Akta Keterangan 1950 yang dikuatkasakan sejak Jun lepas

 S: apakah pindaan dalam akta baru?

J:Seksyen baru 114A 3. Akta ibu dipinda dengan memasukkan selepas seksyen 114 seksyen yang berikut:
“Presumption of fact in publication
114A. (1) A person whose name, photograph or pseudonym appears on any publication depicting himself as the owner, host, administrator, editor or sub-editor, or who in any manner facilitates to publish or re-publish the publication is presumed to have published or re-published the contents of the publication unless the contrary is proved.
(2) A person who is registered with a network service provider as a subscriber of a network service on which any publication originates from is presumed to be the person who published or re-published the publication unless the contrary is proved.
(3) Any person who has in his custody or control any computer on which any publication originates from is presumed to have published or re-published the content of the publication unless the contrary is proved.
(4) For the purpose of this section -
(a) “network service” and “network service provider” have the meaning assigned to them in section 6 of the Communications and Multimedia Act 1998 [Act 588]; and
(b) “publication” means a statement or a representation, whether in written, printed, pictorial, film, graphical,
acoustic or other form displayed on the screen of a computer.”.
Huraian
Rang Undang-Undang ini bertujuan untuk meminda Akta Keterangan 1950 (“Akta 56”).
2. Fasal 1 mengandungi tajuk ringkas dan kuasa Menteri untuk menetapkan tarikh permulaan kuat kuasa Akta yang dicadangkan.
3. Fasal 2 bertujuan untuk meminda seksyen 3 Akta 56 untuk menyelaraskan takrif “komputer” dengan takrif “komputer” dalam Akta Jenayah Komputer 1997.
4. Fasal 3 bertujuan untuk memasukkan seksyen baru 114A ke dalam Akta 56 untuk mengadakan peruntukan bagi anggapan fakta dalam penyiaran untuk memudahkan pengenalan dan pembuktian identiti seseorang yang namanya tidak diketahui yang terlibat dalam penyiaran melalui internet.

S: apakah tujuan akta ini dipinda?
J: Tujuan asal pindaan ini adalah untuk mengenal pasti individu yang bertanggungjawab ke atas penyiaran dan penyebaran bahan berunsur hasutan di internet.
Bagi pihak berkuasa, proses menjejaki dan mengenal pasti individu yang terlibat dalam penyiaran atau penyebaran bahan berunsur hasutan di internet merupakan sesuatu yang sukar. Individu tersebut dengan mudah mengambil kesempatan menyembunyikan identiti mereka di internet kerana kesukaran pihak berkuasa mengawal internet yang luas dan terbuka. Penyembunyian identiti juga menggalakkan rakyat menyatakan pendapat tanpa rasa takut kepada mana-mana pihak. Selain itu, oleh sebab maklumat mudah berpindah dari satu pihak ke pihak yang lain, pihak berkuasa mengalami kesukaran untuk mengesan individu asal yang bertanggungjawab menyebarkan maklumat tersebut.





S:Apakah kekurangan yang ada pada Seksyen 114A?
J: Pindaan ini jelas mengandaikan kesalahan terletak pada individu yang identitinya diguna pakai dalam penyiaran atau penyebaran maklumat berbentuk hasutan tanpa mengambil kira faktor seperti kecurian identiti dan penggodaman komputer. Kesalahan juga terletak pada pihak yang menyediakan ruangan komen pada blog, forum dan pengendali laman web walaupun maklumat tersebut disiarkan oleh pihak lain.
Pelaksanaan pindaan baru ini boleh mengakibatkan pihak yang tidak terlibat menjadi mangsa. Pindaan ini juga bercanggah dengan prinsip asas keadilan yang menyatakan seseorang tidak bersalah selagi kesalahannya tidak dibuktikan.
Selain itu, undang-undang yang diperkenalkan ini tidak akan dapat memerangi jenayah siber dengan berkesan kerana pindaan ini secara tidak langsung melindungi penjenayah siber dengan meletakkan kesalahan ke atas mangsa mereka yang komputer atau akaun Facebook dan Twitternya digodam.




S:Apakah implikasi pindaan ini terhadap individu?
J: Pelaksanaan Seksyen 114 A mempunyai kesan yang luas terhadap setiap pengguna internet yang meliputi pelbagai platform seperti emel dan media sosial. Pindaan ini awal-awal lagi telah meletakkan kesalahan ke atas individu yang memiliki laman web atau peralatan yang mana kenyataan atau isi kandungan berunsur hasutan tersiar. Di bawah Seksyen 114 A, individu atau organisasi yang mengendali, menyelia atau menyediakan ruang untuk forum, blog atau perkhidmatan pengehosan web adalah bertanggungjawab terhadap segala kandungan yang terdapat dalam perkhidmatan terbabit. Mereka juga bertanggungjawab terhadap kandungan yang diterbitkan oleh pihak lain yang menyamar menggunakan identiti mereka di internet. Hasilnya, Seksyen ini mengancam kebebasan bersuara di internet, serta mengancam prinsip asas keadilan, demokrasi dan hak asasi manusia.




Kesimpulan dan pendapat Mr Jay:
Jika diperhatikan tujuan seksyen ini dipinda adalah untuk memudahkan pendakwaan bukanlah untuk penghakiman. maksudnya pihak berkuasa mudah untuk mengheret pihak pihak yg melakukan fitnah kemuka pengadilan. Namun pada pendapat peribadi saya, undang undang ini harus dipinda semula bagi mengelakkan pihak2 tertentu yang tidak bersalah dan dianaiya pihak tertentu  menyebabkan mereka dihadapkan kemuka keadilan untuk kesalahan yang tidak mereka lakukan. Saya juga berharap tidak ada pihak salah faham dari tindakan ini. saya tidak bermaksud untuk membangkang pihak kerajan dalam semua bidang perlaksanaan dan menyokong pihak pembangkang akan tetapi hanya menyokong isu tertentu yang saya rasakan merugikan dan menyebabkan berlaku ketidakadilan kepada rakyat Malaysia. biarlah kita bertindak diatas kebenaran dan tidak melampaui batas

Wang kertas siri baharu

Mr Jay on: Wang kertas siri  baharu





Mungkin dah ramai yg menukar duit baru untuk diberikan kepada anak- anak, ibubapa, rakan taulan serta jiran - jiran. Untuk  raya tahun ini kita mendapat wang kertas dan duit syiling siri baru yang diedarkan kepada orang ramai oleh Bank Negara Malaysia(BNM).

Terdapat 5 reka bentuk wang kertas yang baharu iaitu berwarna unggu dan berlatarbelakangkan gunung kinabalu iaitu Seratus ringgit. Berwarna oren dan berlatarbelakang penyu belimbing Dua Puluh. Ringgit Malaysia sepuluh pula berwarna merah dan berlatar belakangkan bunga pakma.
Lima Ringgit pula berwarna hijau dan berlatar belakang Burung Enggang. dan terakhir sekali duit Seringgit berwarna biru tua dan berlatar belakang Wau Bulan. manakala wang kertas lima puluh ringgit pula dikekalkan. cuma bezanya ialah Prefix(iaitu huruf pada permulaan nombor) dijadikan tigadaripada dua menjadi prefix AAA.

Bagi penggemar penggumpul duit dan wang malaysia atau numismatik mereka boleh mendapatkan edisi khas keluaran wang kertas siri baharu di dalam folder yang dikeluarkan oleh BNM. akan tetapi penjualannya telah pun ditamatkan memandangkan ia terhad kepada kuantiti tertentu(limited)

saya juga ada memiliki satu unit untuk koleksi saya yang tak seberapa tu:)  dibawah ini saya ada snap beberapa keping gambar untuk tatapan kita.








 

Penyakit kencing tikus






Ruangan celoteh Mr Jay:

"Assalamualaikum. Alhamdulillah bersyukur kita ke hadrat Allah S.W.T kerana diberi peluang untuk berpuasa dan beribadat pada bulan yang mulia, bulan yg dimalamnya terdapat lailatul qadar. malam yang lebih baik dari seribu bulan, bulan Ramadhan al mubarak.

Pun begitu ada yang tidak sempat meneruskan amalan pada bulan mulia ini kerana telah dijemput olehNya.  bagi saya sendiri ramai rakan taulan, jiran, serta rakan zaman persekolahan telah mengadap Ilahi. semoga roh mereka dicucuri rahmat. dan sama samalah kita sedekahkan Al Fatihah kepada mereka dan seluruh umat islam diseluruh dunia. Al Fatihah........

seorang sahabat yang meninggal tu dia terkena penyakit kencing tikus. mungkin diantara kita yang kurang info tentang penyakit ini, jadi saya ingin berkongsi la serba sedikit. mana tahu dapat membantu kita berusaha mencegahnya. ibarat kata saidina Abu Bakar R.A kita lari dari qadar Allah kepada Qadar  Allah yg lebih baik.



Penyakit kencing tikus 

Penyakit kencing tikus atau Leptospirosis (juga dikenali sebagai, penyakit/sindrom Weil, demam canicola, demam ladang tebu, demam 7-hari  merupakan penyakit berjangkit zoonosis yang berpunca daripada  spirochaete dalam genus leptospira yang menjejaskan manusia dan sejumlah besar haiwan, termasuk mamalia, burung, afimbia, dan reptilia.

leptospirosis merupakan jangkitan bakteria jarang berlaku pada manusia. Jangkitan biasanya dipindahkan kepada manusia apabila air yang dicemari dengan air kencing haiwan menyentuh bukaan pada kulit, mata, atau dengan selaput lendir. Di luar kawasan tropika, kes leptospirosis berlaku mengikut musim dan kebanyakannya berlaku sekitar bulan Ogos–September/Februari–March.

Jangkitan Leptospiral pada manusia menyebabkan sejumlah simptom, dan sesetengah mereka yang dijangkiti mungkin tidak menunjukkan sebarang simptom sama sekali. Leptospirosis merupakan penyakit dwifasa (“biphasic”) yang bermula dengan simptom seperti selsema (demam, sejuk, sakit kepala yang kuat). Fasa pertama sembuh, dan pesakit tanpa symptom (“asymptomatic”) sehingga fasa kedua bermula. Ini berciri meningitis, kerosakan hati (menyebabkan demam kuning), dan kegagalan buah pinggang. Jangkitan ini sering kali salah diagnosis kerana symptom yang meluas. Ini mendorong kepada jumlah kes berdaftar yang jauh lebih rendah berbanding yang sebenarnya berlaku. Simptom leptospirosis termasuk:
  • demam tinggi
  • sakit kepala yang teruk
  •  sejuk
  • sakit otot
  • muntah-muntah
  • mungkin termasuk demam kuning
  • mata merah
  • sakit perut
  • cirit-birit
  • keradangan. 
Simptom bagi manusia hadir selepas 4–14 hari tempoh pengeraman.

komplikasi
Komplikasi termasuk meninitis, kelesuan melampau, kehilangan pendengaran, masaalah pernafasan, azotemia, dan masaalah buah pinggan (“renal interstitial tubular necrosis”, yang menyebabkan kegagalan buah pinggang dan sering kali kegagalan hati juga masalah kardiovaskular juga mungkin berlaku.

Rawatan
Ubatan Cephalosporim, Penicillins, doxycycline, chloramphenicol, dan erythromycin boleh diberi untuk rawatan leptospirosis


Pencegahan
orang ramai seharusnya menjaga kawasan kebersihan kawasan terutamanya dikawasan yang berpotensi menyebarkan penyakit ini seperti pusat rekreasi manakala bagi pengusaha kedai makan, mereka juga harus memastikan kedai mereka sentiasa dalam keadaan bersih dan orang ramai juga diminta memilih hanya kedai makan yang bersih. Selain itu, Elakkan mengunjungi kawasan yang ada air bertakung/ air tenang, terutama di kawasan iklim tropika. Doxycycline boleh digunakan bagi menghalang jangkitan bagi pengembara ke kawasan berisiko tinggi


Rindu nak makan nasi ulam

Masa blogwalking tadi terjumpa blog Cempaka Biru tengok ada entry pasal Nasi Ulam (MJ panggil Nasi Kerabu kampung), tetiba hati ni rasa sebak, lama giles tak makan Nasi Kerabu ni.. huwaaaaaa :(


Dan yang pastinya MJ sangat-sangat merindui Nasi Ulam hasil tangan Arwah Tok ( Nenek) MJ, setiap kali Ramadhan bila kami balik ke kampung untuk berbuka, Tok dah tau peberet anak cucunya, mesti dicari nya ulam-ulaman untuk dibuat Nasi kerabu menjamu kami berbuka puasa.


Kredit Gambar >> QasehSuci

Sekarang ni nak cari Nasi Kerabu ni susah betul, kat PARAM pun tak jumpa lagi rasanya.. dan kalau nak buat sendiri mesti tak cukup lengkap ulam-ulamannya, almaklumlah mana la nak cari ulamnya kat sini kan..


p/s : Dah setahun enam bulan arwah Tok meninggalkan kami, Al Fatihah buat arwah.. Moga rohnya tenang disana, Aminnnn..


Updated 14/8/2012 : Ramai yang konfius Nasi Ulam dengan Nasi Kerabu ni, Nasi Ulam ni bukan Nasi Kerabu tau, tetapi ianya lebih kepada kepelbagaian ulam-ulaman + lengkuas + serai + bahan-bahan lain dan digaulkan bersama nasi panas. Semua bahan-bahan kena tumbuk sampai lumat.


Monday BLUES.....

Puan blog sedang melayan blueas di hari Isnin yang indah..huhuhuhuu, serasa 2 hari cuti seakan tidak mencukupi, huwaaaa masih mau cuti free lagi, mau soping raya lagi.. :)

Baju raya dah lengkap (baju MJ dan suami) cuma tudung belum beli lagi.. Kuih raya (kuih tunjuk) pun dah terima alhamdulillah tinggal nak ngap je lagi ;)

Hati dok berkenan dengan Tudung Fareeda tapi memandangkan agak mahal, banyak yang perlu dipertimbangkan kalau nak membeli, jadinya hasrat dibatalkan ;)


Untuk mengurangkan rasa blues ni, blogwalking adalah pengubatna kan?? :) Sesiapa yang Blues tu jom kita blogwalking ;)

Roti Sosej Goreng

Bulan puasa ni makanan yang walaupun simple pun jadi sedap kan, kebetulan masa nak buat ni stok roti banyak, dah tentu-tentunya lambat nak habis bila puasa ni kan, so adik MJ terdetik nak buat Roti Goreng bersalut sosej kegemaran kanak-kanak dan juga semua ;)

Nak buatnya pun senang saja, korang pun sure pandai jugak kan... Sekali sekala berubah angin kita makan makanan ringan jugak ;)

Makan masa panas-panas sedap nieh... rangup dan lembut gitu :) Makan 1 pasti tak cukup ;)


p/s : Tetiba teringat nak makan Aiskrim Goreng, dah lama tak buat... ;)


Kad Raya untuk Top Komen

Pada 9 orang Top Komen suku Kedua di blog MJ yang lepas (1 orang lagi tak beri details lagi), Kad Raya anda akan diposkan pada hari ini InsyaAllah (10/8/2012) ye, harap selamat sampai ke tangan anda semua ;)



MJ nak ucapkan Salam Ramadhan dan Selamat Menyambut Aidilfitri dan terima kasih kerana tanpa jemu terus menyokong blog MJ ni :)

p/s : Terima kasih yang tak terhingga buat semua yang wish entry semalam ;)

Happy 2nd Anniversary

Kalau semalam MJ sambut Anniversary pertunangan, dan hari ini (09/08/2012) MJ sambut Anniversary ke dua blog CELOTEH MJ  pulak. Tak sangka dah 2 tahun MJ berblog, syukur Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk mencoretkan kisah hidup dalam blog ini sehingga kini.



Selamat Ulangtahun kedua untuk blog MJ yang tersayang ni :)


Antara pencapaian blog MJ yang terbaik setakat ini ialah :

1.  Apabila memenangi Hadiah KAMERA DSLR dari contest yang dianjurkan oleh DENAIHATI, usaha tangga kejayaan dan alhamdulillah usaha membawa hasil yang akan dikenang sepanjang masa :)

2. Menang pelbagai hadiah dan wang tunai dari contest dan GA yang dianjurkan oleh rakan blogger.

3. Dah 3 kali dapat cashout earning dari nuffnang (1 bakal terima hujung bulan ni insyaAllah)  dan sekali earning dari Exabytes.

4. Dapat berkenalan dengan ramai rakan blogger alam maya, dan ada yang menjadi rapat walau tak pernah bersua muka.

5. Mudah-mudahan ada rezeki lagi yang akan diterima selepas ini insyaAllah aminnn ;)




Pengalaman berblog memang indah bila dikenang, harapnya dapat berblog sehingga ke anak cucu, siapa tahu kan...? ;) Dan terima kasih diucapkan buat semua follower dan pembaca setia blog Celoteh MJ. 



Kad Raya untuk Pemenang Teka Gambar

Pertama sekali MJ nak minta maaf sebab lambat untuk menghantar Kad Raya ini kepada Pemenang Teka Gambar yang lepas.. Ampun dipinta dan MJ akui ianya adalah kesilapan diri sendiri...



Pada mulanya MJ nak poskan pada hari Jumaat lepas, tapi memandangkan Sabtu cuti minggu pertama dan cuti Nuzul Quran pada hari Isnin (6/8/2012) dan sebab itulah tertangguh (takut hilang dalam perjalanan ke atau apa).

Harap kad ini selamat sampai pada penerimanya dan korang gembira dengan 'barangan' dalam tu ye ;)

Wallet dan Handbag Baru

Hari ini 8/8/2012 merupakan salah satu tarikh penting buat MJ dan suami, sebabnya pada tarikh inilah pada 3 tahun yang lepas kami bertunang iaitu pada 8/8/2009... :)


Memandangkan tarikh Anniversay kan, wajib la ada 'samting' kan, hahahaa :) Korang ingat tak lagi entry luahan perasaan kat SINI, dan akhirnya MJ telah pun temui penggantinya, heheeee ;)


Inilah handbag hantaran pertunangan MJ pada 3 tahun lepas, beg ni dulu jarang-jarang guna sebab sayang ada sentimental value, tapi bila dah kerap guna jadi macam ni pulak... :(




Dan sebagai ganti Handbag Bertunang, setelah puas mencari dan membelek akhirnya MJ memilih..........








Kekonon nak curang la ke Brand lain sebab frust kan, tapi tak berdaya, tarikan jenama ni menggugat nafsu shopping ku.. heheee :) Berkenan sebab ianya kena dengan my peberet kaler, ala-ala 'girlish' gitu dan harga pun takdak lah terlalu mahal berbanding jenama lain... ;)



Dan bukan setakat handbag je yang baru dibeli, merangkap Wallet sekali MJ gagau ha, almaklumlah ada offer sehingga 50% mau cheq tak teruja kan..

Nasib asben mengiyakan saja so bermaharajalela MJ pusing mall cari yang berkenan di hati. Tak nak beli yang mahal-mahal dah sebab kes yang serupa juga jadi kat wallet MJ yang lepas..
Memang brand ni selalu macam ni ke? Tak kisah lah at least dapat gak  tukaq setiap tahun dengan alasan yang sama...hahahahaa tamak betul... ;p






Wallet ni hampir setahun MJ beli dan guna, tapi bahagian belakang dah jadi macam ni, bahagian depan dan dalam masih lagi berkeadaan elok, cantik tip top... ;)  Dan sebagai ganti Wallet ni ialah......





Amacam...!! Cantik tak??? heheeee... Saja je beli 2 kaler yang berbeza, baru nampak kontra yang terserlah, handbag pinky, wallet Goldy...hahahaaa ;) Belasah jela labu, yang penting hati dah berkenan, yang lain tak ambik kisah ;)


So raya tahun ni MJ ada handbag dan Wallet baru la, lalalalalalaa meriahnya raya terasa...hahahaaa ;)


Dapat jemputan untuk rancangan PANORAMA di TV1


Pagi tadi masa MJ buka email terperasan dengan 1 email jemputan ni, mula ingatkan SPAM, bila klik terkejut bila baca ni, sungguh tidak sangka minat dan hobi en suami mendapat perhatian dari pihak TV untuk rancangan PANORAMA pada setiap hari Rabu jam 9.30 malam.



InsyaALlah kami akan menghubungi Tun Julia untuk langkah seterusnya, mungkin akan timbul masalah la kot sebab kami kan dok Penang, pasti pengambaran ni akan dibuat di Kuala Lumpur kan.. Hmmm takpe nanti nak berbincang dengan Tun Julia la ;)

Updated : Dah telepon Tun Julia, memang pengambaran akan dibuat di Kuala Lumpur, kalau team PANORAMA sempat ke Pulau Pinang bila-bila, mereka akan koling my darling.. :) Takpe la ada rezeki adalah ;)
 
p/s : Mood sangat Teruja, heheee ;)

Contest CERITA PUASA RAMADHAN 2012 shakiddo.com

Entry ini adalah sebagai tanda MJ join contest yang dianjurkan oleh rakan blogger KiD

Pada bulan Ramadhan tahun ini, buat pertama kalinya MJ dan keluarga berniaga di Pasar Ramadhan (PARAM) Taman Pauh Indah, Permatang Pauh, Pulau Pinang. Kami sekeluarga termasuklah yang paling kecik turut sama berkampung di sana (jika ada kelapangan) untuk memeriahkan suasana disamping membantu melariskan jualan..heheee.

Pada tahun ini kami berniaga Air LaiciKang 13-14 jenis bahan dengan harga RM 2.50 sebekas SAHAJA :-)
Di samping itu ada juga makanan tambahan lain yang kami jual seperti Murtabak Maggi, Kuih Cara Berlauk, Apom Polka, Puding Koktel dan Puding Karamel (jika sempat). Tetapi jualan kami yang utama ialah LaiciKang :)


Jika hari bekerja, Mak dan adik lelaki MJ ke sana dulu untuk 'buka gerai' dalam pukul 4.30 petang, manakala MJ pulak lepas selesai waktu kerja ofis pukul 5.30 petang, terus zass pecut kereta gegas balik ke rumah ambil adik dan anak-anaknya dan terus ke PARAM (tukar shift) dengan Mak dan adik lelaki (sebab diorang nak p solat Asar). My hubby pun sama lepas habis kerja turut sama mai bantu di PARAM.


Inilah sebahagian bahan-bahan yang dimasukkan ke dalam Laici Kang tersebut, masa ni 'packing' kat rumah sikit sebab taknak kalut bila sampai gerai (sebab ada pembeli tak sempat kami siap sepenuhnya dah order ha), dan lain-lain tu dah sampai sana baru kami 'packing' satu demi satu... :)



Walaupun berniaga pada bulan puasa, tapi kami langsung tak berasa letih, syukur Alhamdulillah kerana Allah memberi kami sekeluarga kekuatan untuk kami mencari rezeki yang HALAL. Dan Solat  Tarawikh tetap p :) Tapi bila mai masa tidoq, pejam mata ja terus ghaib tak sedaq diqhi..hahahaaa 


Ha inilah peniaga yang paling kecik sekali, baru umur 4 bulan dah berkampung di PARAM.. hehee bagus ILHAN sayang, kami didik untuk menjadi cekal dan semangat berusaha untuk mencari rezeki :) Yang best Ilham ni dia duduk diam je, susu pun tak mau minum, dan dia sangat-sangatlah memahami... :-)


Dan saat paling manis yang akan dikenang ialah kami sekeluarga 'kadang-kadang' berbuka puasa beramai-ramai di situ, dan yang best bila kami para peniaga sama-sama menyedekahkan makanan (kalau yang tak habis tu) kepada peniaga-peniaga lain.Walau kami tidak pernah mengenali sebelum ini, tapi kami sudah seperti sebuah keluarga yang besar - sangat rapat dan mudah mesra.Ramadhan 2012 memberi erti mendalam buat kami untuk dikenang pada masa akan datang.

Laici Kang kami femes di PARAM
13 jenis bahan macam-macam ada
Semua yang tengok pasti rasa geram
Jadi jangan malu jomlah mencuba



Sekian entry untuk Contest Cerita Puasa Ramadhan 2012, Hadiah yang ditawarkan adalah berjumlah RM 200.00 dan ditaja oleh shakiddo.com dan hazmanfadzil.com .


p/s : Gambar di atas adalah dengan menggunakan kamera henset 2 MP

Contest Eyriqazz Vs Denaihati - Cabaran SEO

ENTRY MELEKAT untuk CABARAN SEO

Siapa yang tidak kenal dengan 2 Blogger Mantap ni (Eyriqazz dan Denaihati) kedua-duanya mempunyai karisma dan juga daya tarikan yang tersendiri. Nama mereka sentiasa meniti di bibir rakan blogger yang kagum dengan kejayaan yang mereka kecapi sehingga kini termasuklah MJ.

Serasa diri ini ingin menjadi seperti mereka tapi belum tahu bila masa itu akan sampai, dan merekalah yang menjadi IDOLA MJ dalam arena blogging saat ini. Dari mereka berdua banyak yang boleh dipelajari dan dicontohi.


EYRIQAZZ
- Glamour dengan Tagline 'Great Teacher Onizuka'

- MJ mula mengenalinya dari contest / small Giveaway yang dianjurkan oleh nya, hasil rezeki dari berblog digunakan untuk berkongsi sesama rakan blogger, sebab itulah semakin murah rezekinya (Setakat yang MJ ingat baru 2x menang CASH dari blog bro Eyriqazz, dan terbaru boleh menulis entry di blognya-tapi sampai ke sudah MJ buntu nak tulis apa ye..heheeee)

- Bro Eyriqazz sangat berpengalaman dalam arena blogging, dan dia ada berkongsi mengenai TIPS BLOGGING. Selain itu Bro Eyriqazz dengan Nuffnang seperti isi dengan kuku tau, kalau korang ada masalah ke apa ke bolehla rujuk dengan Pakar kita ye. Kalau nak tengok tips dapatkan BE, boleh baca SINI

- Bro Eyriqazz sudah mula berblog sejak tahun 2003 lagi, jadi pengalaman tentulah lagi banyak kan, apatah lagi MJ yang baru bermula pada tahun 2010, seperti langit dengan bumi :)

Pertama kali berjumpa masa Majlis Sepetang Bersama Blogger, dari jauh segan nak tegur, tapi bila dah tegur rupanya sangat peramah tau.. ;)

DENAIHATI
- Glamour dengan tagline 'Hidupkan Untuk Memberi'

- Blogger yang sangat-sangat merendah diri, pada awalnya tiada siapa yang mengenali siapa tuan punya blog Denaihati sehinggalah Contest Toshiba Ultrabook yang berjaya memperkenalkan Denaihati pada semua pembaca.

- MJ mula mengenali Denaihati sewaktu Contest Gadget Impian pada penghujung tahun 2011 dan dari situlah MJ mula menyukai blog tersebut, dan kerana contest tersebutlah MJ berjaya membawa pulang Gadget Impian iaitu Kamera Nikon D90 - memang tak sangka dan sangat bersyukur serta berterima kasih kepada Denaihati,s eperti mimpi menjadi kenyataan..

- Pelbagai tips mengenai SEO, blogging dikongsi olehnya dan yang penting tidak lokek ilmu. Tanyalah apa sahaja mengenai SEO, Hosting & Domain, Tip dan lain-lain pasti dengan senang hati akan membantu.

- Telah mengembara ke serata dunia baru-baru ini, seronok membaca pengalaman ketika berada di negara orang, pelbagai halangan dan dugaan berjaya ditempuhi.

Jom join contest ini kerana ia sangatlah bermanfaat untuk kita yang baru nak mengenali dunia SEO, tak rugi mencuba kerana ianya dapat menaikkan ranking blog kita selain itu dapat berkenalan dengan blogger2 baru supaya dapat berkongsi pendapat mahupun pandangan. 

Sebelum tu jom kita lihat hadiah-hadiah yang akan diterima oleh mereka yang bertuah :-

1st Prize - RM500 Cash + ( 20,000 trafik dari Denaihati.com ) + ( iklan banner saiz 125x125 sebulan di blog cik tom)
2nd Prize - RM300 Cash + (10,000 trafik dari Denaihati.com )
3rd Prize - RM200 cash  + 5,000 trafik dari Denaihati.com
4-5th Prize - RM100 Cash + 
5,000 trafik dari Denaihati.com
6-7 Prize - RM50 Cash each

8-10 Prize - RM30 Cash
11-20 Prize - RM10 Cash

Special Offer Avon Kempen Hari Raya

Sempena Syawal yang bakal tiba ni, MJ nak offer korang harga terbaik untuk barangan AVON :) Jom cuci mata kat bawah ni mana tau kot-kot ada yang berkenan ke ;)
Kalau nak tengok kempen yang lepas, klik SINI..

Penghias Muka depan AVON

Mana-mana 2 berharga RM 17.00


Inginkan bulu mata yang lebih panjang jom cuba Maskara Extend RM 17.00


Wangian Baru Scentini yang lebih memukau berharga
RM 16.00

Set Hari Raya Perfume RM 16.00
 Perfume Wild Country RM 23.90


Set Haruman Far Away RM 50.00
 
Set Haruman Sweet Honesty dan Sweet Forever

RM 22.90 setiap set


Untuk tengok lagi barangan lain, boleh klik SINI
Offer di atas hanyalah terhad sehingga 10 Aug SAHAJA


Harga tertera tidak termasuk kos POS, harga POS bergantung pada barangan yang dibeli.
Lebih banyak korang beli, lebih banyak diskaun akan diberikan.
Setiap belian RM 60.00 dan ke atas akan menerima free Gift dari MJ
Untuk pembelian dan special Offer boleh hubungi MJ di
normj1001@hotmail.com

Labels

Adamson Hotel Kuala Lumpur (2) Adat Perkahwinan India (1) adik kemalangan (5) Agar-agar Milo (2) Ais Kacang Maklom (1) Ais Kacang sedap di Penang (2) Aiskrim Goreng sedap (2) aiskrim kek (14) Akademi Fantasia (3) aksi terlampau (12) Alamat Jalil Coconut Shake (1) Alamat Nasi Arab di Bandar Perda (1) Almari MJ (1) Ana Rafali dan Suami (1) Anak anugerah Allah (1) Anak Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Halina (1) Angin dalam Badan (1) angry bird (2) anime (2) Anne Ngasri (2) Anniversary (9) Apa itu berkabung dalam Islam (1) Apom Polkadot (3) Asam Gelugor aka Asam Keping (1) ASB (1) Ashraf Muslim (1) Assignment (1) astro (2) Asyraf Muslin dan Wan Sakinah (1) Avon (11) Ayam Dendeng (2) ayam goreng rempah (2) Ayam Percik (1) Azza Elite (2) Bahaya Cyst (1) Bahaya GLA Complex Shaklee (1) Bahtera Nabi NUH (1) BAJET 2012 (5) Baju Pengantin Diana Amir (1) baju tunang (1) balotelli (1) Banjir Kilat di Cameron Highland (1) Batik Pants (1) Baucer Buku 1Malaysia (BB1M) (3) Bayaran Balik Pinjaman (1) BE nuffnang (42) beauty Umaira (1) Bedak Arab KokuRyu (2) Bedak Miyami (2) Bee Hives Bun with Butterscotch Sauce (1) Beef Lasagna Cheese (3) Bekam adalah Sunnah (2) Belajar secara Sidang Video (1) Ben Ashaari (3) Bencana Alam (1) Bercuti di Melaka (1) Bercuti di Taiping (1) Berita Sensasi (3) berita terkini (3) Birthday Suami (9) Bisnes Pelekat Pantz (3) Blogger Kelantan (1) blogger Kuala Lumpur (11) Blogger Perak (1) Blogger Utara (8) Boikot Israel (1) boikot mc donald (1) bolasepak (1) bomoh VIP penipu (1) bonus (1) Bonus Raya 2013 (1) Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia (1) Borang BR1M online (1) borong.com.my (3) buku denaihati (1) Bunga Pandan (1) Burger Bakar (1) Burger Besar (1) Burger King (5) Burger King Penang (2) Burger KOMTAR (1) Butik Fareeda Permatang Pauh (1) Butter Prawn sedap (2) Cable Car Langkawi (1) Cameron Highland (17) Candy Crush Saga (1) cantik (82) car loan (1) Car Loan Calculator (1) Cara Berbekam Angin (1) Cara Dekorasi Bajet (1) cara membawa masuk barang ke malaysia (3) Cara Membuat Burger (1) Cara Mengingati Allah SWT (1) cara mengira cukai (3) Cara menguji Personaliti (1) Cara Menunaikan Solat Qasar dan Jamak (1) Cara Merawat Kaki Bengkak (1) Cara mudah nak lipat baju (1) Cara Solat (1) Cara ubati Denggi (1) Cashout Nuffnang (2) Celebrate Birthday (13) Celoteh MJ (130) Cendol Maklom (1) Cendol sedap (1) ceramah (2) Char Koaw Teow Sungai Dua (1) Cheese Tart sedap (1) Cheezy Magik (1) Cheque Exabytes (2) Cheque HOT FM (1) Cheque Nuffnang (4) Chicken Chop (1) China (1) Chuchuk Chuchuk Raja Uda (1) churpchurp (15) Ciptaan Allah SWT (2) COACH For Sale (1) Coconut Shake (3) coklat (2) Coklat Crepe (1) contest (32) CoQ Health Plus Shaklee (1) Cover Samsung USAMS (1) CPUV Earning (11) CPUV Nuffnang (11) Cryptography Code (1) Cucur Jagung sedap (1) cukai kastam (4) Cuti-Cuti Malaysia (9) CY 2000 (1) Dakwat Kekal PRU13 (1) dalam negara (9) De Pauh Garden (1) Dejavu di Kinabalu (1) Dekorasi Simple by MJ (1) Demam Denggi (2) Denaihati (29) Diana Amir dan Suami (1) Diskaun PTPTN 10% (1) Ditipu dengan Western Union (1) Dividen ASB (1) DIY Fridge (1) DIY Peti Ais (1) Doa Dhuha (1) Doa di bulan Ramadhan (1) Double Stemcell (1) Download Movie (1) Drama Dejavu di Kinabalu (1) drama Melayu (2) Drama Nora Elena Novel Kasih Suci (1) duit malaysia (2) dunia artis (58) duti import (3) DVD 30 Juzuk al Quran Beserta Terjemahan (1) DVD al-Quran (1) e-Qurban Kemboja (1) Eagles Feeding Langkawi (1) Emperial Horse Wallet (1) endorscope (6) Ephyra membantu untuk Hamil (1) Ephyra meningkatkan kesuburan (1) EURO 2012 (1) Exabytes (1) Exam USM (15) External Hard Disk (1) Eyriqazz vs Denaihati (1) Facebook Fanpage (2) Fadilat Bulan Rejab (1) Family Day (4) Fareeda Aisya 3 Layer (1) Fasha Sandha dan Jejai (3) Fesyen (23) Filem Ombak Rindu (1) Firas (29) Fizo Mawar bersanding (1) Followers (15) free sample (1) Fridge Magnet (16) Fridge Magnet Oversea (1) Frozen Food (1) Gaji Minimum Swasta (1) Gambar Faizal Ismail (1) Gambar Fara Fauzana (1) Gambar Pelik (1) games (3) Gaviscon Advance (1) Gempa bumi (1) Genggam Fatimah (1) Get Clean Home Set Shaklee (1) GiveAway (95) GLA Shaklee berisiko (1) GLA Shaklee punca ketidaksuburan (1) GST (1) GUESS (4) hadiah (66) Hadiah Anniversary (5) Hadiah Birthday (6) Hadiah Contest 2013 (13) Hadiah Contest 2014 (1) Hadiah Hari Ibu (1) Hadiah untuk SIRIM (1) Hadiah untuk SUAMI (1) Hadiah Wang Tunai (11) Haiwan Pelik (1) Handbag COACH (2) Handmade Frame (1) happy (42) Happy Anniversary (5) Hari Kemerdekaan (1) Hari Raya Aidil Adha (1) Hari Raya Puasa (41) Header Baru (4) Header Raya (1) heartbeat (10) Henna Mehendi (1) himpunan bantah GST (1) hobi masa lapang (1) HomeMade Aiskrim (2) HomeMade Burger (2) Homemade Burger Bakar (3) Homemade Meatball (1) HomeMade Nasi Arab (1) Homestay Murah di Melaka (1) Homoseksual (2) Hospital Seberang Jaya (1) Hotel Bajet (3) Hotel Bajet/Hotel Murah (3) Hotel Murah di Kuala Lumpur (3) Hotel Murah di Melaka (1) Hotel Singgahsana Petaling Jaya (1) Hotel/Homestay di Melaka/Johor (2) hukum berkabung bagi Islam (1) Hukum Bertafakur (1) Hukum memakai Inai Lukis (3) Hukum Menyebut OMG (1) Ibadah Korban Online (1) ibadah puasa (4) Ice Blended Coklat sedap (1) Ikan Bawal Panas (1) Ikan Siakap 3 Rasa (1) Ikan Siakap Percik (1) Ikan Siakap Sweet Sour (1) Ikan Terubuk Masin (2) Ikan Terubuk Percik (1) Ilhan (10) ilusi optik (2) Inai Henna (3) Inai lukis (3) Indonesia (1) Info (2) iniesta (1) iPhone 5 Contest (2) iPhone 5 Gadget Impian (7) IQ (5) Irma Hasmie (3) Irma Hasmie Mengandung (2) islam (17) Islam Agamaku (19) isu agama (1) Isu negara (1) Izyanty Collection (1) Jadual Konsert Mania (1) Jadual Puasa 2012 (1) Jadual waktu Imsak dan Berbuka Puasa tahun 2013 (1) JAKIM (1) Jalan Masjid India (1) jalan-jalan (19) Jalil Coconut Shake (2) Jalil Coconut Shake Bandar Perda (1) jamuan raya (6) Jangkaan Kiamat (1) Jemputan ke Rumah Terbuka (4) Jenis Cyst (1) Jenis-jenis Hadis (1) Jeruk Buah Penang (3) Jeruk Magga AsamBoi (1) Jeruk Pelam Asamboi (1) Join Contest (74) juadah berbuka (6) Jualan Penghabisan Stok (2) Juara bola sepak EURO (1) Jumpa Blogger (6) Kad Kahwin Fasha Sandha (2) kad raya (8) Kaedah Rawatan Bekam Angin (2) kamera (9) Kami di Lumut (1) kapal karam (1) Karnival Kerjaya (1) kartun (2) Kasut Baru (2) Kasut Le Sandae Zalora (1) Katil MJ (1) KBC Rantau Panjang (1) Kebaikan CoQ Health Plus (1) Kebaikan Lecithin (1) Kebaikan Omega Guard Shaklee (3) Kedah Darul Aman (3) Kedai Kacang Bagan (1) Kegunaan Basic H Shaklee (1) Kegunaan Duit Nuffnang (1) Kehilangan Pesawat MH370 (3) Keistimewaan ESP (2) Keistimewaan Vitalea Shaklee (1) Kejora dan Bintang (1) Kejutan di Hari Lahir (1) Kek Biskut Marie (1) Kek Coklat Sedap (1) Kek Lapis Sarawak (2) kekabu (1) kelakar (17) Kelantan (8) Kelebihan Al Quran (2) Kelebihan Alfalfa (1) Kelebihan Bulan Rejab (1) Kelebihan dan Khasiat ESP (1) Kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) (1) Kelebihan Ephyra (4) Kelebihan Mealshake (1) Kelebihan menjadi ahli Shaklee (1) Kelebihan Pad Hygiene (1) Kelebihan Vitamin C Shaklee (2) Kelebihan/Khasiat ESP (1) Kementerian Kesihatan (2) Kenaikan Gaji 1KGT (1) Kenaikan Gaji Kerajaan 2013 (1) kenangan (8) Kenangan di tahun 2013 (1) Kenangan di Tahun 2014 (4) kencing tikus (1) Kenduri (9) Kenduri Doa Selamat (1) kenduri kawen (25) Kenduri Kesyukuran (2) keputusan GA (26) keputusan Peperiksaan (3) Keputusan PRU13 (1) keputusan SPM (2) Kerabu Sotong (1) keracunan (1) Kerepek Ngaku Arrowhead (1) Kereta yang Diubahsuai (2) kes bunuh (3) Kesan setelah mengambil GLA Shaklee (1) KeyChain (1) khalifah ganti superman (1) Khasiat Air Dayang Bunting (1) Khasiat Nenas Batu (2) Khasiat Nestle Bliss (1) Khasiat Susu Kambing Segar (1) Khasiat Telur Angsa (1) Khory Steamboat Yong Taufu Sungai Petani (1) khulafa ar rasyidin (3) Kisah Abu Bakar as Siddiq (1) Kisah Kereta MJ (2) kisah tauladan (10) Koaw Teow Th'ng (1) Kobis Tiruan (1) Kolagen Powder Shaklee (1) Koleksi Carlo RINO (3) Konsert Mania (1) kontroversi (1) Konvo USM (4) Konvo USM ke 48 (2) kotak sembang (2) Kuah Rojak Mak Bee sedap (1) Kuala Lumpur (1) kuih raya (10) Kuih Siput (1) kupon (10) kupon KFC (6) Kursus Intensif USM (3) Ladang Teh Boh Sg Palas (1) Laksa Janggus (1) layan (126) Lecithin Shaklee (3) Lelong barang bawah RM50 (1) Lemon Cheese Cake (1) Lens Nikon 50mm (1) Letgo Item (1) Letgo Wardrobe (1) Lirik Lagu (2) Lisa Surihani (1) Lokasi dan Tarikh Ujibakat Bintang Mencari Bintang (1) Lost World of Tambun (4) luar negara (5) lucu (15) lukisan termahal didunia (1) Lumut (5) M'c Donalds (5) Macarons (1) Machu Pichu (1) Majlis Persandingan Fizo Mawar (1) Makan Sedap (59) Makan Sedap dan murah di Sungai Petani (1) Makaroni Baked Cheese (1) Makeover Fridge (1) Maksud PJJ (2) Mandi di Private Pool (1) Mandi Wap (1) Masakan Pasta (1) mascara (1) masjid (1) masker wajah (2) Masterchef Penyingkiran (1) Masterchef Selebriti Malaysia 2 (1) Mayang Mengurai (1) Maybank ATM Card (1) ME Nuffnang (15) Meatball Abg Burn Bandar Perda (1) Meatball IKEA (4) Mee Sotong Padang Kota (1) Mee Sotong sedap (3) Mee Udang Paksu Juru (2) Mee Udang Pulau Sayak (1) Mee Udang Special (1) Mega Giveaway Celoteh MJ (2) Melaka (1) melaleuca (1) Menang GA (63) Menu Barbeque BBQ (2) Menu Berbuka Puasa (3) Menu di Victoria Station (1) Menu Diet Atkin (3) Menu Hari Raya (8) Menu Rumah Terbuka (3) Menu Sarapan (1) mesir (1) MH370 MAS Hilang (3) Mineral Coffee Hai-O (1) Misteri Villa Nabila (1) movie (1) Muat Turun Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia 2.0 (1) mukjizat (3) Murtabak Telur (1) Mushroom Sup Pizza Hut (1) mutiara kata (3) My Best Moment (2) my birthday (10) My Graduation (1) My Koleksi (1) My Mum (1) Nabi Adam a.s (1) Nan Cheese Meleleh (1) Nasi Arab Al-Bayt (1) Nasi Arab Bandar Perda (2) nasihat (19) Nasihat Suami Isteri (2) negara yang bertanding dalam EURO (1) Neotel Hotel Kuala Lumpur (2) Niat Solat Qasar dan Jamak (1) Nikah Kawen (19) Nikon D90 (12) nuffnang (53) Olimpik 2012 (1) Ombak Ganas (1) Omega Guard Shaklee (3) Omega Gurad Shaklee (3) on9 visitor (28) online (8) Oreo Cheese Cake Gebu (1) Oreo Cheese Cake Strawberry tanpa gelatin (1) Oreo CheeseCake (3) Original Handbag COACH (1) Ostematrix Shaklee (3) ovarian cysts (8) Panasonic Viera (1) Panggilan Palsu (2) Panorama TV1 (1) Pantai Bagan Ajam (2) Pasar Besar Siti Khadijah (1) Pasar Bisik Kota Kuala Muda (1) Pasar Ramadhan (1) Pasembor Sedap (1) Pathlab Penang (1) Pati Ikan Haruan (1) Pegangan (17) Pekeliling 2012 (1) Pekeliling 2013 (1) Pelikat Pants (1) Peluang Kerjaya (1) pemenang (49) Pemenang Top komen (2) Pencapaian Terbaik Celoteh MJ (3) Penetapan Gaji Minimum (1) pengalaman (13) Pengalaman belajar secara PJJ (5) Pengalaman HSG Test (2) Pengalaman Menggunakan Western Union (1) Pengalaman On Air di Radio (1) Pengkalan Hulu (1) Pengumuman (37) penipuan (1) Penyampai Hot FM (1) Peppermint Ginger Plus (1) Perak (4) peraturan dan undang undang kerajaan (3) Percutian Kami (3) Performance Drink Shaklee (1) Perfume (3) Perfume Burberry (1) Perfume Calvin Klein (1) Perfume Kim Kardashian (1) Perfume Paris Hilton (1) Perkahwinan Artis (4) permit import (3) Pernikahan Anne Ngasri (1) Pernikahan Artis Malaysia (1) Perodua Alza (5) pertunanganku (2) pesakit (19) Petaling Jaya (1) petua (12) Petua ubati batuk (1) Petua ubati Patah/Retak (1) Petua ubati sesak nafas (1) Phoebe Ribbon Chiffon (1) Photo Konvokesyen USM (1) Photo with BFF (1) photography (1) picaso (1) PilihanRaya (1) Pisau Magik (2) Pisau Zebra (3) Pizza Hut Big Box (3) Pizza Hut Promotion (8) Pizza Hut Vs Domino's Pizza (2) PJJ di USM Penang (14) Popcorn Ayam (1) Popia Milo (3) Popia Nestum (3) Portable Power Bank (12) Potluck (3) Power Bank 12000mAh (1) Power Bank 13800mAh (2) Power Bank 2800mAh (1) Power Bank 8000mAh (2) PRADA (1) pray for gaza (1) Pretzel Almond (1) Pretzel Oreo (1) Primavera Shoes (1) Produk Shaklee (25) Program Affiliate AssignJobs (1) Program Realiti TV3 (1) promosi hebat (26) Prosedur membuat Rawatan Kehamilan (2) Proton Preve (2) Proton Terbaru (1) PTPTN Info (2) Puasa Ramadhan (6) Puding Milo Lapis Oreo (1) Pulau Beras Basah (1) Pulau Langkawi (9) Pulau Pinang (20) Punca Demam Denggi (1) Punca Gastrik (1) Punca Sesak Nafas (1) Puncak Gunung Brinchang (1) Pusat Pelancongan (31) Pusat Peranginan di Malaysia (1) Qi Razali dan Nelydia Senrose (1) Quran (2) Ramalan Kiamat (1) Rantai Tangan Hilang (1) Rashidun Caliph Conference 2014 (1) Rawang Burger Bakar (2) Rawatan Kesuburan MJ (6) Rebat Bil Elektrik (1) Rekod Baru (4) Rempah Nasi Arab (1) rempah sauna (1) Renungan Bersama (1) Resepi (33) Resepi Aiskrim (2) Resepi Aiskrim Goreng (4) Resepi Ayam Dendeng (2) Resepi Ayam Goreng KFC (1) Resepi Ayam Goreng Rangup (1) Resepi Ayam Mudah (2) Resepi Ayam Percik (1) Resepi Ayam Sedap (3) Resepi biskut Meringue (1) Resepi Burger sedap (1) Resepi Cucur Roti (1) Resepi Daging Dendeng (1) Resepi Durian Crepe (3) Resepi Ikan Siakap Sedap (1) Resepi Juadah Berbuka (6) Resepi Kek Batik (1) Resepi Kek Biskut Marie (1) Resepi Kek Minyak Kukus (1) Resepi Kek Sedap (1) Resepi Koaw Teow KUNGFU (1) Resepi Koaw Teow Ladna (1) Resepi Koaw Teow Th'ng (1) Resepi Kuah Percik (1) Resepi Lasagna Atkin (1) Resepi Lasagna Telur (1) Resepi Mudah dan Sedap (1) Resepi Mushroom Sup sedap (1) Resepi Oreo Cheese Cake (1) Resepi Popcorn Ayam (1) Resepi Popia Goreng (1) Resepi Puding Jagung (1) Resepi Puding Laici (2) Resepi Puding Oreo Coklat (2) Resepi Puding Roti (1) Resepi Puding sedap dan mudah (2) Resepi Puding Triffle (4) Resepi Roti (2) Resepi Roti berinti Daging dan Cheese (1) Resepi Roti Sarang Lebah (1) Resepi Samosa (1) Resepi Sotong Kangkung (1) Resepi Spagethi mudah (2) Resepi Sup Tulang (1) Resepi Udang (1) Resipi (8) Restoran Bara Grill Taiping (1) Restoran Chuchuk Chuchuk (1) Restoran Cina Muslim di Kajang (1) Restoran Fais (1) Restoran Mohd Chan Abdullah (2) Restoran Qasar Hadramawt Bandar Perda (1) review blog (8) Review Ephyra (3) Review Hotel (1) Risiko kekurangan Protein (1) RnZ Cosmetic (1) Roti Daging Cheese (1) Roti Gulung Sosej (1) Roti Nan Cheese Sedap di RSMY (1) Roti Paung Terengganu (1) RSMY House of Real Beriani (1) RSS feed (1) rumah tangga (20) Rumahku Syurgaku (1) rusuhan (1) Sabun 3 layer (1) Sabun BERAS (1) Sabun Collagen (1) Sabun Gluta Kojic (1) Sah puasa selepas berjunub (1) Salad Ayam (1) Salak Denai Chalet (4) sale (9) Saloma Bistro Kuala Lumpur (1) Saman Hadlaju (1) santai (2) Sarawak (1) SBPA (4) SC Sanitary Pad Cosway (1) Scha dan Awal (1) Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Coca Cola (4) Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Hot FM dan Coca Cola (4) sedap (22) sedih (21) Segmen Eyriqazz (1) Sejarah Komputer (1) seksi (1) Semanis Kurma TV9 (1) Seminar Buat Duit dengan Blog (1) Seminar Wordpress (3) Senarai Calon Parlimen PRU13 (2) senarai peserta (20) Sepanyol vs Itali (1) Sepetang Bersama Blogger (5) Set Berpantang Shaklee (1) Set BUASIR (1) Set Ibu Hamil Shaklee (1) Set Menyusu Shaklee (2) Set Senggugut (1) Setem Koleksi Terbaru (1) Shawl Handmade yang cantik (1) Shopping Online (1) Siapa perlukan ESP (2) Side Income (2) sihat (15) Sihir dan Santau (1) Sijil HALAL (1) Simply Siti (1) simulator (1) Singapura (1) Sinopsis Bukan Bidadari (2) sinopsis KHILAF (1) Siput Kepah (1) Siti Nurhaliza (1) Skin Laptop (1) Skrin Netbook Pecah (1) Sling Bag CARLO RINO (1) Slot Lestary TV3 (2) Smockey Bear Chicken (1) Smockey Bear Lamb (1) Somtam Campur (1) Sooft Book Washable for children (1) sosilawati (1) Sotong Kangkung (1) SPA (3) Spagethi Meatball sedap (2) Steamboat dan Yong Taufu murah (1) Stokin Kaki Scholl (1) Stokin Scholl Sleeping (1) Strawberry Cheese Cake (2) Strawberry Park Resort (6) suami isteri (30) Sumbangan Rumah Anak Yatim (1) Sundae Ice Cream (1) sunnah wal jamaah (1) Sunset (1) Suplement tenaga ketika berpuasa (1) Surprise Birthday (1) Susu Kambing sedap (1) SX150 IS (2) Syarat Pinjaman Kereta Ketat (1) Syarat Sah Puasa (1) syiah (2) Taj Mahal (1) tan sri ali hashim (1) Tanda menghidapai Cyst (1) Tandoori Chicken Naan Cheese (1) Tapak Iklan blog Celoteh MJ (1) Tapak Pesta (1) Tarikh mengundi PRU13 (3) Tasik Dayang Bunting (1) teka-teki (15) teknik- teknik fotografi (1) Telefilem KHILAF TV1 (1) temuduga (2) Tepung Magik (1) terima kasih (116) Testimoni B-Complex (1) Testimoni Basic H Shaklee (1) Testimoni Ephyra (3) Testimoni ESP (2) Testimoni GLA Complex (2) Testimoni kecewa SalamFone (1) Testimoni Mineral Coffee (1) Testimoni Ostematrix Shaklee (2) Testimoni produk Double Stemcell (1) Testimoni Set Kurus Shaklee (3) Testimoni Set Menyusu Shaklee (3) Testimoni Set Subur Shaklee (1) Testimoni Shaklee (2) Testimoni Vivix (3) Testimoni Zalora (1) ThePopLook (5) Tiket Wayang Free (3) Timbalan Ketua Pengarah Kastam ditembak (1) tips (14) Tips buat suami isteri (1) Tips Menyimpan Susu (1) Tips pemilihan Tudung (2) Tips Rumah Tangga (1) Tiram Goreng Tepung (1) titanic 2 (1) Tonsil Bengkak (1) top komen (10) Tragedi MH17 (1) Transaksi Luar Negara (1) Triple Stemcell (1) Trying To Conceive (6) Tudung Bawal al Shawl (1) Tudung Chiffon 3 Layer (5) Tudung Layer Kanak-Kanak (1) tutorial (10) Tutti Frutti (2) Twitter (1) Ujian Darah untuk Kesuburan (1) Ujian Pap Smear dan HSG Test (2) Update Bloglist (1) USM Penang (22) Ustaz Ahar Idrus (4) Ustaz Don Daniyal (1) Ustaz Zaharuddin (1) Vibrance Kegel Device (1) Victoria Station Seberang Jaya (1) video (9) Virus Infection vs Demam Denggi (1) Wallet (5) Wallpaper Fridge (1) Wang Kelian (1) wang kertas siri baharu (1) Watie Elite (1) Western Union Selamat (1) Wordless Wednesday (35) Yacht Langkawi (1) Yee Mee Sizzling (1) Yong Tau Fu sedap di Bagan (1) Yusry KRU (1) Zalora Malaysia (1) Zinc Complex Shaklee (1) zuriat (2)