Ini adalah menu juadah berbuka untuk hari ke dua puasa iaitu semalam, hubby beli ikan siakap terus buat sweet sour aka 3 rasa... :)
Ikan Siakap - basuh bersih kemudian lumurkan dengan tepung jagung/poji dan garam
Bahan-bahan:
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
5 tangkai cabai melaka
1 batang serai (dititik)
2 helai daun limau purut
2sb Sos Lingam
1sb Sos Cili
1sb Sos Tomato
1sb Sos Tiram
Nenas(jika perlu)
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Goreng ikan sehingga masak dan ketepikan
2. Tumis serai yang telah dititik, masukkan hirisan bawang biarkan layu
3. Masukkan sos (semua), nenas dan biarkan mendidih
4. Masukkan cabai melaka dan daun limau purut dan garam, bila mendidih boleh tutup api.. Dan boleh tuang ke atas ikan tadi. Dengan Sos Lingam memang mudah.. hehehee
p/s : Nak kata pedas masak siakap semalam tak sangat, MJ berbuka dengan nasi putih, siakap ni dengan bendi goreng.. rasanya bendi la kot penyebab MJ 'Sesak Nafas' semalam, huhuu
Presentation memang out seperti dijangka, patutlah tak layak masuk MasterChef..heheee ;)
Ikan Siakap - basuh bersih kemudian lumurkan dengan tepung jagung/poji dan garam
Bahan-bahan:
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
5 tangkai cabai melaka
1 batang serai (dititik)
2 helai daun limau purut
2sb Sos Lingam
1sb Sos Cili
1sb Sos Tomato
1sb Sos Tiram
Nenas(jika perlu)
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Goreng ikan sehingga masak dan ketepikan
2. Tumis serai yang telah dititik, masukkan hirisan bawang biarkan layu
3. Masukkan sos (semua), nenas dan biarkan mendidih
4. Masukkan cabai melaka dan daun limau purut dan garam, bila mendidih boleh tutup api.. Dan boleh tuang ke atas ikan tadi. Dengan Sos Lingam memang mudah.. hehehee
p/s : Nak kata pedas masak siakap semalam tak sangat, MJ berbuka dengan nasi putih, siakap ni dengan bendi goreng.. rasanya bendi la kot penyebab MJ 'Sesak Nafas' semalam, huhuu
boleh try ni
ReplyDeletesedap nyerrrrr..
ReplyDeletelama tk buat siakap 3rasa..
ReplyDeletesll mkn kt kedai je..haha
sedap siakap kalau goreng2 buat sweet sour ke.. 3 rasa ke.. hari berbuka puasa pertama asben masakkan siakap sambal.. pun sedap.. :D
ReplyDeleteemmm sedanyap...
ReplyDeleteda ala2 restoran thai ni MJ... for sure lg sedap dr kedai la ni ;)
ReplyDeleteikan siakap mmg terbaek masak 3 rasa..
ReplyDeletelg terbaek kalu bleh share ;p
oder satu kak.
Yey nak buat! Yey nak buat! Tak sia2 bw, bleh dpt banyak idea nak masak.
ReplyDeletesedap tu..nanti nak try sndiri juga..
ReplyDeletewalllaaaaaa bleh buka resto ni ;-)
ReplyDeletenanti leh cuba resepi myra tu...:) nampak sedap mkn nasi panas2..
ReplyDeleteNi yang buat saya terliur ni.
ReplyDeleteSinggah dan follow, sduilah ke blog saya dan follow, sambil baca entri. Terima kasih.
Selamat menyambut Ramadan.
nyum2 mmg sedap sweet sour ni
ReplyDeletemacam ni boleh 2 pinggan berbuka dibuatnya...
ReplyDeletenyum nyum.. ikan siakap favrote hana.. :) apa kata buat kat hana seekor. hehe
ReplyDeletetudiaaaa... kuar dah..
ReplyDeletenasib baik baru jer buat ikan 3 rasa.. hehehe
nyum2
ReplyDeleteSedapnye ikan siakap
ReplyDeleteKelihatan sangat menyelerakan,tak cukup saya ni...
ReplyDeletesalam ramadhan....memang tergugat iman..hehe...tiga rasa mari kalah ngn sweet sour bunda semalam...bunda yg kurang mkn pedas sebenarnyer..
ReplyDeletepergh..sedapnya.. feveret saya tu.. ikan siakap masak 3 rasa.. pergh
ReplyDeleterupa tak penting,yang penting rasanya tuh...;)
ReplyDeletesalam MJ..
ReplyDeleteWaduh... menggoda sungguh la.. nyum3... opsss posa la... :p
suka sweet sour..boleh try
ReplyDeletewahhh ada hati nak masuk msterchef ea..heheh presentation out pun tp rasa marveles lagi power hehe
ReplyDeletesayang kat akak ketat-ketat lah macam ni..boleh bukak puasa menu ni hari ni.mintak izin amik ya kak.
ReplyDelete