Di kampung MJ di Selama, Perak arwah tok dulu memang suka bercucuk tanam dan alhamdulillah anak cucu cicit dapat merasa hasilnya kini (Itulah niat arwah tok bercucuk tanam untuk anak cucu cicitnya) & so touching!! sob sob.. Mari kita sedekahkan al-Fatihah buat arwah tok MJ..
Ok entry ni nak cerita pasal buah asam gelugor yang memang banyak bila sekali berbuah, tak terbuat dan termakan oleh kami. Pucuknya pula sedap dibuat ulam.
Nilah buahnya yang sedang dikelolakan oleh MJ dan asben, seronok jugak bab-bab nak memotongnya tau.. hehe
My asben buang biji, MJ tolong hiris - dapat mempercepatkan kerja
Basuh untuk membuang getah-getah di buah, jadi proses pengeringan jadi cepat.
Dan lepas tu kita jemur, kalau cuaca elok dalam 3 hari baru kering elok.. (dalam gambar ni ada biji sebab MJ ada bawa sikit buah ke rumah mertua) tapi mana-mana pun boleh ada biji ke tak sama je cuma cepat ngan lambat kering je. Tetap boleh digunakan terutama bila nak masak laksa mahupun asam pedas.. yam nyam :)
p/s : Ramai yang email MJ berkenaan entry ini, dan terlalu ramai yang mahu MJ jual secara besar2an dan ada yang nak beli untuk dieksport keluar.. Wowww!! tapi maafkan MJ, apakan daya pokok buah ni di kampung semakin kekeringan buah, maafkan MJ kerana tak dapat nak penuhi permintaan yang di luar jangka.
rajin betul uols buat asam gelugor
ReplyDeletemengeratkan kasih sayang hehehe
Myra buat jual tak ni?
ReplyDeleteKalo beli kat kedai.. mahal jugak asam keping nih kan~ untung Mayra boleh buat sendirik.. :)
ReplyDeleteeh kg MJ kt selama, perak ye?
ReplyDeletekt mn ye? hehe
arwah MIL akak mmg suka buat asam kering ni sdiri..tp now tk de dh le..huhu..alfatihah utk arwah mil//
Cuaca panas2 gini cepat sangat keringnya ye MJ. Nampak warna buah tu macam sedap ja tapi masam gila kot.
ReplyDeletesedap2..
ReplyDeleteberguna sgt utk masakan
oooooooo buah asam keping yer... macam tu cara nak keringkannya... mmmmm untung dapat saksikan cara2nya..
ReplyDeletewah seronok kalo buat keje mcm nih
ReplyDeletemenarik.. tak pernah tgk sblm ni..
ReplyDelete@Zura@Iwan
ReplyDeleteKpg kat Sg Rambutan, Selama :)
sambil tgk sambil kecur air liur sbb tau buah ni masam. Boleh makan begitu saje cicah kicap tak?
ReplyDeletebestnya buat asam keping sendiri..!
ReplyDeletesyok jugak ye klu bley buat sendiri...
ReplyDeletetak pasti pernah makan ke tidak buah tuh...huhu
ReplyDeletemak akak pun selalu bw balik buah asam keping ni...
ReplyDeleteMyra, klu ada lg habaq mai na.. Hihi
ReplyDeletePastu nak tanya myra juai power bank lagi dak?
byknya mj. tapi betul buat byk tak rugi asam gelugoq ni. boleh simpan..
ReplyDeleteye ke? dh tutup. huhu. xdan nak join.
Tolong tengok je. Aku tak makan asam apatah lgi buah. hehe
ReplyDeletemasa sek rendah dlu slalu tolong mak buat asam keping ni sbb dekat umah lama mmg ada pokok dia, besar lagi..
ReplyDeletetp skrg bila dh pindah duduk kg, pokok tu org dh tebang la plak, syg betoi...
tu diaaaaaa.... hang nak bawak bagi cek kaaa? =)
ReplyDeleteassalamualaikum MJ...wah sedapnya dulu mama suka makan isi yg kat tengah tu sedap...:)
ReplyDeleteWaa buat asam keping sendiri...nak sikit mj..hehe...
ReplyDeleteKlu balik umh mk mertus perak mmg dpt bt kerja ni.selalu mk mertua bg free.jimat ya juga
ReplyDeletebuah ni berbuah sepanjang thn ke MJ?
ReplyDeletenie baru tgk buah asam gelugor..kalau dapat tgk btul2 lagi besh..
ReplyDeletesalam MJ..
ReplyDeletepernah tgk rupa buah asam keping ni..mmg rasa dia btl2 masam yer.?
wah, banyaknya..
ReplyDeleteNI PERTAMA KALI KAK MUNNA TGK BUAH ASAM GELUGOR NI....
ReplyDeleteDulu kat kpg pun buat camni jugak.
ReplyDelete1st time tengok buah ni kak...
ReplyDeleteSaya ada email akak.. nanti call yer.. terima kasih
ReplyDeleteSaya ada email untuk buah ni..
ReplyDeletenanti call saya yer..time kasih (^_^)
biasa tgk..sbb arwah tokwan mmg ada pokok ni
ReplyDelete