Roti Bun Sarang Lebah (Bee Hives Bun) dengan sos butterscotch yang sedap

Penangan dari entry Ina Intan Berlian telah memanaskan vontot MJ untuk buat jugak roti yang tengah glemer sekarang ni tau, dan roti ni dalah percubaan pertama MJ membuat roti sendirian berhad walaupun setelah 2x gagal..heheee nampak sangat tangan cheq ni keras. TQ tau Ina sudi layan pertanyaan demi pertanyaan, almaklumlah cheq ni tak biasa buat seorang diri.. Terima kasih juga buat pencetus resepi sedap, gebu gebas ni Sis Ldya Honey

Roti Bun Sarang Lebah with Butterscotch Sauce
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum (ayak)
1/2 sudu teh baking powder (ayak)
1/2 sudu teh yis kering (yis mauripan)
1sb gula pasir
1/2 cawan air suam
1/4 sudu teh garam
1/4 cawan plain yogurt
1/4 cawan minyak sun flower / minyak masak

Cara Membuat :
1. Larutkan yis, gula dengan air suam sehingga berbuih seperti gambar di atas (guna bekas kaca akan buatkan yis cepat  bertindakbalas)
2. Dalam mangkuk adunan, masukkan tepung gandum dan baking powder, letak garam dan kacau sehingga sebati.
3. Masukkan campuran yis yang dah berbuih tadi, yogurt dan uli (lebih mudah jika uli dengan mixer) sambil-sambil masukkan minyak sikit demi sedikit, uli sehingga elastik. (jika guna mixer anggaran dalam 20minit, jika uli dengan tangan anggaran dalam 35min - 1 jam) supaya roti kita akan naik dengan gebu.
4. Kemudian, biarkan doh kembang sehingga 2x ganda.

5. Bila doh dah kembang seperti gambar atas (selepas) kena tumbuk2 doh supaya keluar angin
6. Sapu minyak di tangan dan ambil doh untuk dibentukkan samada nak besar atau kecik terpulang, macam MJ bentukkan bulat2 besar dan susun dalam loyang rapat-rapat ye.
Doh memang lembik dan melekat tapi jangan di tambah tepung, cuma sapu je minyak untuk kurangkan melekat tu.

7. Bila dah penuh loyang bolehla hias mengikut apa yang kita suka samada pumpkin seeds atau jintan hitam atau badam atau almond terpulang, taknak hias pun takdak masalah.
8. Selepas itu biarkan doh kembang 2x ganda sekali lagi (gambar di atas)
9. Bakar pada suhu 180'c - 200'c api atas bawah lebih kurang 10-15 minit


Butter Scotch Sauce
1/2 cawan Brown Sugar
1/2 Whiping Cream / Susu cair
1/2 sudu teh esen vanilla
25gm butter

Cara Masak :
1. Cairkan butter kemudian masukkan gula, kacau sehingga gula cair dan berbuih.
2. Tuang Whiping cream secara perlahan-lahan sambil kacau (takut hangit)
3. Masukkan esen vanilla dan siap!
4. Boleh tuang atas roti panas2.. Nyummyyyy :)


Tak rugi kalau dicuba sebab roti ni memang sedap, gebu ditambah dengan sosnya yang terbaik!!

Entry ni masa kali ke-2 buat, dah pandai sikit dah sebab roti jadi gebu ---->> SALAK DENAI.


34 comments:

  1. haah.. tengok kat blog dgn FB ina.. mmg mengujakan sungguh..

    ReplyDelete
  2. wah..pndai dah buat roti... hehe..

    ReplyDelete
  3. Vavavavva..sedapnye Myra..;)))

    Plan nak wat last weekend..tp demam lak..so maknenye kene postponed this weekend la..tp tuh lah, kalau xde ape2 la kan..hehe

    ReplyDelete
  4. sedapkan..sy suka makan..taburkan kekacang byk2 kat atas tu

    ReplyDelete
  5. wahhhhh buka utk tempahan x ;)

    ReplyDelete
  6. tudiaaaaa.. telan ailio tgk roti Myra~ terbau2 wangi roti tu bila di bakar.

    ReplyDelete
  7. sue barang dah ada..tp tak terbuat lagi..ni kalo buat , makan panas2 sedap ni

    ReplyDelete
  8. lama2, dah boleh ambil tempahan nih.. good luck MJ

    ReplyDelete
  9. Ok, roti nak beli je, sos butter scotch je nak buat sendiri. Heheh.

    ReplyDelete
  10. uiyooo
    myra pun dah buat ha :)
    kak nad rasa cam nak try gak buat
    kena beli bahan sat la nnt
    hehe

    ReplyDelete
  11. best betul kalau pandai buat roti or baking ni kan...

    ReplyDelete
  12. Sedapnya nampak...bila tengok gambar kawan2 meroti semangat nak meroti naik jugak.

    ReplyDelete
  13. susah juga nak buat kuih ni, yang pasti makan memang laju je.

    ReplyDelete
  14. sedaaaaaap nya
    tgk gmbr pun meleleh kak oiiii

    ReplyDelete
  15. Alahai sedapnya kakkkk. Tapi diet #JomKurusPH tak boleh :P

    ReplyDelete
  16. Alahai gebu nyer... sedappp sangat tu :D kene cuba nie wajib try huhuuu..

    ReplyDelete
  17. akak mmg fail bab2 baking ni myra, hahah tau makan aje, emm mmg salute lah dgn myra, menjadiklah emm nyummy

    ReplyDelete
  18. Nak try tapi malas. Hihi. Kena belilah nampaknya.. suka makan roti sebenarnya tapi tak teringin lagi nak cuba buat roti

    ReplyDelete
  19. rajinnyerrrr
    lau dok sebelah myra ni mmg ari2 dok ketuk pintu dapur nak tapau haha

    ReplyDelete
  20. wow!!!
    menarik dan memberahikan gambo nyer!!!

    ReplyDelete
  21. salam MJ..

    mmg tgh berhantu roti ni tau..
    sedapnya tgk.. bila nk try ni.. huhuhu
    thanks share resepi ^^

    ReplyDelete
  22. Syukran MJ..memang nak cuba buat nampak memang mudah dan bahan pun tak susah nk dapatkan.

    ReplyDelete
  23. dah lama nak buat bun ni tapi bahan tak cukup..cantik rupa bun tu :)

    ReplyDelete
  24. wow. roti yg nmpk myelerakan
    tq utk resepi ni. mcm mudah utk dicuba 😊

    ReplyDelete
  25. terima kasih MJ, cara step by step buat roti ni..
    boleh cuba kt rumah...rasa puas jk buat sendiri..terutama jika anak2 mmg suka...semangat...ibunya...

    ReplyDelete
  26. Memenag kelihatan sangat sedap, dimakan hangat-hangat bersama teh atau kopi tentu sangat sedapp

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di blog ini, dan maaf andai ada pertanyaan yang tak dijawab, dan saya akan cuba sebaik boleh untuk membantu menjawab pertanyaan anda.. :-)