Bihun S'pore @ Lada

Salam...
MJ nk simpan resipi nie, so MJ rasa blogla tmpt trbaik, dan korg leh tgk cara MJ masak..hehe..
Bg MJ yg penting dpt memenuhi selera, tul x?
Mgkin xsama mcm kedai masak, tp bg MJ bila dah masak sendiri nie 1 kpuasan..

MJ masak nie utk sarapan, asyik makan nasi lemak roti canai mee goreng, so nk ubah selera mkn bhun lada nie, dah lama xmkn sebenonya, so tringin jd la hasilnya..hee


Bahan-bahan
7-8 ulas bwg putih (blender)
5 ulas bwg merah (blender)
sedikit udang kering (blender)
sedikit lada hitam (tumbuk)
taugeh/kobis/sawi
daun sup/bawang (hiasan)
1 biji tomato (dipotong)
10-15 ekor udang hidup
1 camca sos tiram
garam secukup rasa
carrot (dihiris)
sebungkus bihun



















Cara membuatnya
tumis bhn yg diblender sehingga layu, masukkan lada dan udang, masukkan air sehingga mendidih, masukkan sos tiram, sayur dan seterusnya masukkan bihun, kacau sehingga hampir masak, dan boleh masukkan sawi / taugeh / carrot dan kacau sehingga masak..
Siap sedia dihidang dan inilah hasilnya..
Terangkat bila dihidang bersama cabai kicap..
yummy, berpinggan jugak srapanku..wahahaha..






















Sekian....



5 comments:

  1. sedapnye bihun nie, tol le kan bila masak sendiri satu kepuasan, nanti iz nak cuba buat lah, xpernah buat bihun sg'pore..

    ReplyDelete
  2. Try la buat Iz, lgpun xsusah mana, nk pedas lebihkan lada @ tmbahkan cabai melaka, mmg terangkat la..hee

    ReplyDelete
  3. bestnya mkn meehun ni.
    lama suda x mkn..hehe

    ReplyDelete
  4. camnie plak ye sis..putih je nie..hihi

    ReplyDelete
  5. bihun singapore memang sedap..selalu beli dekat pasar malam bayan lepas,peneng ...best =)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di blog ini, dan maaf andai ada pertanyaan yang tak dijawab, dan saya akan cuba sebaik boleh untuk membantu menjawab pertanyaan anda.. :-)