Salam...
MJ nk simpan resipi nie, so MJ rasa blogla tmpt trbaik, dan korg leh tgk cara MJ masak..hehe..
Bg MJ yg penting dpt memenuhi selera, tul x?
Mgkin xsama mcm kedai masak, tp bg MJ bila dah masak sendiri nie 1 kpuasan..
MJ masak nie utk sarapan, asyik makan nasi lemak roti canai mee goreng, so nk ubah selera mkn bhun lada nie, dah lama xmkn sebenonya, so tringin jd la hasilnya..hee
Bahan-bahan
7-8 ulas bwg putih (blender)
5 ulas bwg merah (blender)
sedikit udang kering (blender)
sedikit lada hitam (tumbuk)
taugeh/kobis/sawi
daun sup/bawang (hiasan)
1 biji tomato (dipotong)
10-15 ekor udang hidup
1 camca sos tiram
garam secukup rasa
carrot (dihiris)
sebungkus bihun
Cara membuatnya
tumis bhn yg diblender sehingga layu, masukkan lada dan udang, masukkan air sehingga mendidih, masukkan sos tiram, sayur dan seterusnya masukkan bihun, kacau sehingga hampir masak, dan boleh masukkan sawi / taugeh / carrot dan kacau sehingga masak..
Siap sedia dihidang dan inilah hasilnya..
Terangkat bila dihidang bersama cabai kicap..
yummy, berpinggan jugak srapanku..wahahaha..
Sekian....
sedapnye bihun nie, tol le kan bila masak sendiri satu kepuasan, nanti iz nak cuba buat lah, xpernah buat bihun sg'pore..
ReplyDeleteTry la buat Iz, lgpun xsusah mana, nk pedas lebihkan lada @ tmbahkan cabai melaka, mmg terangkat la..hee
ReplyDeletebestnya mkn meehun ni.
ReplyDeletelama suda x mkn..hehe
camnie plak ye sis..putih je nie..hihi
ReplyDeletebihun singapore memang sedap..selalu beli dekat pasar malam bayan lepas,peneng ...best =)
ReplyDelete