MJ memang peminat no 1 kerabu pelam nie.. Kalau p kedai ternampak je makanan nie memang amik punya, tak pikiaq panjang dah, kalau boleh biaq penuh sepinggan, tp takleh la kan kena gak pikiaq orang lain sama :) Kang ada orang belakang yang mencebik..heheee..
Kalau p market ke p mana2 ke nmpak je buah pelam ni mesti dok terbayang kesedapan dan keenakannya.. :) Fuhhh pasti meleleh air liur kalau dapat pulak pelam yang masam gitu...hehee
Nie MJ baru buat semalam.. ;)
Takde pelam masak, semua baru lahir (pelam muda)
Baru2 nie en hubby bawak balik buah pelam muda, mencicah sudah, so masih ada baki kan, dari dok terperam je dalam fridge tu apa lg kan, dari terbiar busuk gitu baik kita buat sesuatu..
Lagipun dah lama rasanya tak makan kerabu nie (rasanya dah seminggu), tgk dlm fridge lengkap bahan semua, ha jadi terus.. :)
Tengok, dah ready gitu tunggu nak potong2 + cincang2 je :)
Bunga kantan dan kacang panjang je takde...
Sapa minat sama ngan MJ kat sini, ha baik ngaku cepat...heheee..
Nak buatnya senang je proses ha, simple, mudah dan yang pastinya sedap...:)
Ok jom layan resipi mudah versi MJ :)
Bahan-bahannya:-
Buah Mempelam (pastinya)
Carrot (sekadar penyeri)
2 ulas Bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (diketuk)
Kacang panjang (jika ada)
Bunga kantan (jika perlu)
Kacang tanah (ditumbuk)
Cabai Melaka (ikut pedas)
Belacan - 1-2cm
Udang kering
Garam dan Gula
Dah siap potong, tinggal nak gaul je:)
Cara Membuat:
Potong @ sagat buah pelam dan carrot, hiris bawang merah dan cabai melaka, kalau nak boh bunga kantan potong2 kecik dan masukkan je, blender belacan + udang kering (nak lg ummppphhh, goreng dulu tanpa minyak udang kering), campurkan semua sekali termasuk garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan kacang tumbuk... Memang mudah dan menyelerakan :)
Jemput makan semua..
Sangat sesuai sebagai hidangan tengah hari satgi :)
nampak mengiurkan la mj :) sedapnye..hehehe
ReplyDeletefuhh sedap ni masam2
ReplyDeletefeveret Mj kerabu mangga nie...
ReplyDeletefeberet saya jugak!!! my hubby pon suka makan gak kerabu mangga neh!! tapi sy x tau buat.. tau oder n makan jek.. *tetiba kecur air liur..yum yum
ReplyDeletesaya suka buh ikan bilis goreng garing ngan kacang tanah goreng..nyum2!! =D
ReplyDeleteakk suke
ReplyDeletetp suke ratah gitu je
hehe
sepinggan bole abes
alamak sedapnye...dah terliur ni...nnpk kerabu mangga...
ReplyDeletesok leh buat kerabu mangga nie...mangga pun ada lagi orang bagi. mangga masak manis kat pasar malam dah murah sekilo rm 3. sebelum nie rm5 1 kg...teringin nak makan pulut mangga cam kat thailand hehehe...
ReplyDeletewah nampak je dah meleleh air liur kak munna... mmg suka sgt kerabu mangga ni
ReplyDeletesumpah saya x reti mkn kerabu mangga bagai ni...ingat nak try jugak la satu hari nnt...
ReplyDeleteHuda, Lya Colours dan Zura ~~
ReplyDeleteMmg feveret MJ dan pastinya mmg sedap..hehee :)
@|| NaFiRaa || Akak pasni leh buat la.. hehee.. Hubby akak pun miat ye kerabu nie :)
ReplyDelete@b a m b a m ' s Boh ikan bilis pun sedap, tp MJ tak mkn bila dalam kerabu nie :)
ReplyDelete@Nana Betul tu akk, kalau dapat ratah, mmg makan tak hengat :)
ReplyDelete@izyanty collection Ye Iz, buat, nanti bg Myra rasa sikit :)
ReplyDelete@munna Kita geng akak suka mkn kerabu nie :)
ReplyDelete@wahida Takpe kak, pasni akak try mkn tgk cmne k :)
ReplyDeleteAs salam, kalau beli kat PJ nie, satu sudu jer dah 1 hinggit...kalau buat sendiri semangguk dpt kan. Puas makan.
ReplyDeletesepanjang baca entri ni berapa kali kecur liur..akak nora ni kalo pelam..memg tak cari masak2..yg hijo2 aje..pergh..buat sambal pelam pun boleh main ratah aje..
ReplyDeleteMJ telah membuatkn sy terliur.....
ReplyDeletebest2!suka2..hihi
ReplyDeleteperghhhh.... sedap nihhhh....
ReplyDeleteNak try la..mcm sedap jer..da kecur liur dibuatnyeee...nyum..nyum
ReplyDelete