MJ nak simpan resipi nie so bloglah tempatnya, hehee :)
Baru-baru nie (sebelum operate scope), MJ ada try buat ayam goreng berempah, tapi sekarang nie kalau tengok meliur la tak dapat makan..huhuu..
Sebenarnya doktor cakap MJ dah sihat, tapi bila mengenangkan rakaman CD masa operation tu, luka luaran memang nampak dah baik, luka dalaman tu yang lambat kan.. :)
Ok, abaikan dan jom layan, kalau ada yang nak cuba, boleh aje, mudah dan senang :) Bahan2 pun tak rumit..
Ayam Goreng Perap @ Ayam Goreng Rempah..
Bahan Perap
1 ekor Ayam
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci halia
serbuk kunyit
sedikit garam
sedikit lada sulah
2 s.b sos tiram
Cara Membuatnya
Blender bawang merah dan bawang putih dan gaulkan kesemua bahan2 lain bersama-sama..Perap selama setengah jam (ikut juga kalau nak perap lebih) kemudian goreng ayam sehingga masak
Dan nie MJ masak untuk jadikan kuah..
My hubby cakap masakan ni sedap kalau cicah dengan ketupat..heee
Bahan-Bahan
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
1/2 cawan cabai kisar
3 s.b kerisik
4 s.b kicap manis
1 s.b gula
1 cawan santan
1/2 cwn minyak masak
1 cwn air
Daun Pandan
2 s.b air asam jawa
4 sekawan (Rempah campak)
Cara Membuatnya
- Blender bawang, halia dan kunyit dan tumis bersama-sama dengan daun pandan dan rempah campak sehingga wangi
- Masukkan cabai dan kerisik, kacau rata sehingga garing
- Masukkan kicap, gula, dan air. Kacau dan biarkan sehingga mendidih
- Masukkan santan, air asam jawa dan kacau
- Lepas itu, masukkan ayam, masak hingga naik minyak dan pekat
- Siap, leh hias mengikut kesukaan anda
RESIPI ni MJ amibil dari Majalah Saji Oktober 2009 (Nama Masakan nie Ayam Masak Bali)
MJ dah cuba dan menjadi, korang pun leh ler ubah selera dan mencuba kan..
wah...resepi baru ni...boleh cuba nnt...
ReplyDeletethanks MJ!!
Nampak sedap.. boleh lah cuba nanti.. :-)
ReplyDeletenmpk sddap sgt2...terliur...!
ReplyDeletemyra jg mkn tau dn jgn bt keje berat...dl mak kfieza sll psn wlau nk angkat cerek air je pn jgn huhuu...luka dlm mmg lmbt sembuh...
namapak menarik dan sedap ayam ni... kak munna klu ayam berempah makan mcm tu je...
ReplyDeletecedappnya.nak cuba gak mesti anak2 suka
ReplyDelete@Fieza79 TQ ye kak, nasihat yg sangat baik.. ;)
ReplyDeleteTp kekadang terbabas jugak buat kerja ha ;)
ermm sedapnya .. lapoor dah nie huhuhu
ReplyDeletesedap sedap sedap! macam mudah, nanti nak try! hiks
ReplyDeletewah pandai masak ek hehe
ReplyDeletesuka ayam rempah
tp xpenah wat
bese makan mak buat je hehee
@Nana buat yg simple2 boleh la kak :) yg berat2 belom pandai lg :)
ReplyDeleteouh. kita mmg suka aym greng berempah ni! lg sedap dr greng kunyit..
ReplyDeletehoho~ sedap2~
ReplyDeletemesti sedap :)
ReplyDeletelin suka ayam rempah...mmg bestla...sellau jugak buat kat umah sewea dulu
ReplyDeleteemmm sedap nyerrr...ada kuah lagi.
ReplyDeleterajin myra mencube..
ReplyDeletesedap2 nanti akk nk buat akk cr sini :)
ReplyDeletememang sedap aym brempah...sy sukakannye....
ReplyDeletesimple je kn nk bt ayam goreng berempah ni..nti nk try bt ikt resipi u..tq sharing =)
ReplyDeleteterliur kejap...
ReplyDeletemakan dengan nasi briani sedap..cara buat kuah tu cam resepi masak itam mamak...sedap...
ReplyDeletenyum nyum. sedapnya :)
ReplyDelete