Seperti yang dijanjikan di entry INI, jadinya maih MJ syer resepi nak membuatnya.. Yang sebenarnya MJ google resepi dan tengok dalam You Tube je, dan kalau korang pun nak tengok cara-cara boleh juga search kat situ.
Bahan yang diperlukan pun mudah iaitu:
Aiskrim (terpulang sebarang perisa)
Roti Putih (Tak kisah Gardenia ka High 5 ke)
Cawan (sebab nak bentukkan jadi bulat - nak buat 4 segi pun terpulang)
Minyak (untuk menggoreng)
Bahan yang diperlukan pun mudah iaitu:
Aiskrim (terpulang sebarang perisa)
Roti Putih (Tak kisah Gardenia ka High 5 ke)
Cawan (sebab nak bentukkan jadi bulat - nak buat 4 segi pun terpulang)
Minyak (untuk menggoreng)
Ok mula-mula korang keluarkan aiskrim kecik2 mengikut citarasa, tak perlu buat bulat-bulat pun takpa
2 keping roti diperlukan, letakkan aiskrim di tengah dan kemudian tekup dengan cawan, buang lebihan roti di sekelilingnya.
Ok dah siap, masukkan dalam peti sejuk dan biarkan sekurang-kurangnya 2 jam, kalau lebih lama lagi baik.
Lepas dikeluarkan dari peti sejuk, pastikan MINYAK BETUL-BETUL PANAS sebelum menggoreng. kaup balik sekejap sahaja masa dan menggoreng tu lebih kurang dalam 30saat sahaja dan boleh angkat seterusnya 'ngap'
Perrgghhhh memang nyaman je tekak bila makan, terasa rapuh sejuk semua sekali la-dan apa yang penting MEMANG SEDAP :)
Meleleh ni sebab lepas buat tak sampai 2 jam terus nak goreng, tak sabar nak makan punya pasal.. ;)
Bayangkan 3 hari berturut-turut dok buat dan makan Aiskrim Goreng ni... hahaaa ;)
My Mum siap nak buat berniaga lagi ;)
ok,masuk drft..mggu ni nak try! tq kak syg..
ReplyDeleteoh senang ja...wajib try ni thaks kak hehe
ReplyDelete@nuyui a.k.a miss YUI
ReplyDeleteOk selamat mencuba ;)
pernah beli dekat kedai. tapi aiskrimnya meleleh. tak sejuk pun. hampesss
ReplyDeleteooo yeke... patutlah meleleh.. sbb dia nak kne betoi2 beku dulu kan.. :-)
ReplyDeleterara suke sgt eskrem grg.
ReplyDeletebaik buat sendiri. beli mahal...
ReplyDeleteok psti di cuba...tq myra..
ReplyDelete@cikguden
ReplyDeleteKalau tak cukup simpan dalam peti ais memang aiskrim akan cair, cuma kalau beli terus simpan dulu dalam peti ais 2-3 jam baru keluarkan dan goreng..
Pastu kena cepat2 makan, sebab takut aiskrim akan mencair lagi :D
@IntaNBerliaN
ReplyDeleteYup, kena betul2 beku baru boleh goreng, kalau takcukup dia mudah nak meleleh camni la ;)
wahhh boleh cuba weekend ni...hehehe ^^
ReplyDeleteOOOO gitu rupanya buat ek. nk try la bila kerajinan..hehe
ReplyDeleteselalu main beli ja kat kedai aiskrim.haha.senang rupanya nak buat
ReplyDeletewahh..best2!..sedapppnyerrr...
ReplyDeleteboleh buat2..baru puas hati makan eskrim goreng kali ni..haha
Oh...gini cara nak buatnya senang je. Dulu pelik juga dengar aiskrim goreng, x cair ke.
ReplyDeleteMemang kena guna roti ye myra? Kalau goreng terus aiskrim yang beku tu bleh tak?
ReplyDelete@ERYZA
ReplyDeleteKlaau cukup simpan dalam peti ais tu pastu lepas goreng terus makan, mmg aiskrim tu tak cair.. Cair dalam mulut je ;)
@LydSunshine
ReplyDeleteTak berani nak cuba camtu, sebab takut aiskrim tu meletup dalam minyak panas la..
arrgghhh.. sedapnyeee.. terliur2!!
ReplyDeletenak buat jugak lah weken nih!!
wah..nengok cam mudah je..hiihi..tq for sharing...bleh la cuba nanti :)
ReplyDeletetq myra, share resipi :)
ReplyDeleteoh..senang jer. selama ni beli kat kedai je
ReplyDeleteapa kata MJ buatkan untuk saya.hehehe :P
ReplyDeleteHaritu pernah buat tapi terserap minyak le pulak... terus masuk tong sampah.. Nasib la buat sikit jer..
ReplyDeleteBoleh try nanti...senang jer buatnya...
ReplyDeletelooorr..sng jer rupanya yer nk buat..
ReplyDeletemacam mudah je...kak munna nak cubalah nanti
ReplyDeleteAssalam..
ReplyDeleteMudahnya...nak cuba la nanti..
Dulu ingatkan nak kena bancuh tepung macam buat karipap tu..itu yang malas nak cuba..
terer nye MJ
ReplyDeletehuhu nampak macam senang..
kena rajin try ni
Waaaaaa senangnya cara buat.. sedap ni.. kalau g pasar malam mesti buat..
ReplyDeletekak ita pernah buat ne..anak-anak suka,tapi kak ita bubuh serbuk roti..
ReplyDeleteBaru Sara tahu mcm mana org buat aiskrim goreng. Tq for the info kak. :)
ReplyDeletewow. aiskrim goreng. teringin nak makan. btw thanks. dah follow sini
ReplyDeletelaa senang rupanya...nak try plg nnti hehe
ReplyDeletesenang bangat rupanya nak buat...wajib buat ni...:)
ReplyDeletenk try jugak la nnti..:)
ReplyDeletedya nk try buat lh..huhuh
ReplyDeletenak try gak lah ..
ReplyDeletesalam perkenalan :)
ReplyDeletesedapnya, tak pernah try lagi.. nanti nak buat lah :)
mj cik su nak minta izin nk try test buat tgk..hihi
ReplyDeletenak tau apa ghasanya..
tak berminyak kew nanti bila makan?
mornink;)
ReplyDeletelupa pula nk tnya semalam..
lepas bentukkan tu letak kat tmpt beku atau sejukkan kt tempat biasa je ;)
@QasehnyaRania
ReplyDeleteKena goreng dengan api panas ye ciksu, makan tak berminyak sebab kita goreng kejap je :)
oke..dah try buat,semalam..
ReplyDeletecuma belom goreng je lagi..
tp belom msuk peti sejuk dh ngaaappp..
acaner..;)
dah try buat jugak...sedapkan..
ReplyDeletesalam kenal.....bila dah tekop ngan cawan tu....roti tu terus melekat eeehhh.....nak share resepi ni ye....
ReplyDeletesalam,
ReplyDeleteamoy dah lama teringin nak buat aiskrim goreng.....nyam nyam nyam..tq akak sebab ada post resepi....tak sabar nak buat...
salam sis,
ReplyDeletenyamannya, teringin kamek mau makan aiskrim goreng....kamek mau cuba buat auk...tq sis
cuba jgn tak cuba..memang sedap..nyamannya rasa tekak ni..hu hu
ReplyDeleteperh....mesti buat niiiiii...
ReplyDeleteNak try buat aiskrim goreng ni untuk assgment entrepreneur kolej.^^ perisa apa yg best dan mudah dapat ye?
ReplyDeleteSalam sis. blh tnjuk tutorial gambar step by step? atau video lagi bagus. thanks. my email zaida.siti@gmail.com
ReplyDelete