Resepi Aiskrim Goreng

Seperti yang dijanjikan di entry INI, jadinya maih MJ syer resepi nak membuatnya.. Yang sebenarnya MJ google resepi dan tengok dalam You Tube je, dan kalau korang pun nak tengok cara-cara boleh juga search kat situ.

Bahan yang diperlukan pun mudah iaitu:
Aiskrim (terpulang sebarang perisa)
Roti Putih (Tak kisah Gardenia ka High 5 ke)
Cawan (sebab nak bentukkan jadi bulat - nak buat 4 segi pun terpulang)
Minyak (untuk menggoreng)

 Ok mula-mula korang keluarkan aiskrim kecik2 mengikut citarasa, tak perlu buat bulat-bulat pun takpa

2 keping roti diperlukan, letakkan aiskrim di tengah dan kemudian tekup dengan cawan, buang lebihan roti di sekelilingnya.

Ok dah siap, masukkan dalam peti sejuk dan biarkan sekurang-kurangnya 2 jam, kalau lebih lama lagi baik.

Lepas dikeluarkan dari peti sejuk, pastikan MINYAK BETUL-BETUL PANAS sebelum menggoreng. kaup balik sekejap sahaja masa dan menggoreng tu lebih kurang dalam 30saat sahaja dan boleh angkat seterusnya 'ngap'


Perrgghhhh memang nyaman je tekak bila makan, terasa rapuh sejuk semua sekali la-dan apa yang penting MEMANG SEDAP :)

Meleleh ni sebab lepas buat tak sampai 2 jam terus nak goreng, tak sabar nak makan punya pasal.. ;)
Bayangkan 3 hari berturut-turut dok buat dan makan Aiskrim Goreng ni... hahaaa ;)
My Mum siap nak buat berniaga lagi ;)

51 comments:

  1. ok,masuk drft..mggu ni nak try! tq kak syg..

    ReplyDelete
  2. oh senang ja...wajib try ni thaks kak hehe

    ReplyDelete
  3. pernah beli dekat kedai. tapi aiskrimnya meleleh. tak sejuk pun. hampesss

    ReplyDelete
  4. ooo yeke... patutlah meleleh.. sbb dia nak kne betoi2 beku dulu kan.. :-)

    ReplyDelete
  5. baik buat sendiri. beli mahal...

    ReplyDelete
  6. @cikguden

    Kalau tak cukup simpan dalam peti ais memang aiskrim akan cair, cuma kalau beli terus simpan dulu dalam peti ais 2-3 jam baru keluarkan dan goreng..
    Pastu kena cepat2 makan, sebab takut aiskrim akan mencair lagi :D

    ReplyDelete
  7. @IntaNBerliaN
    Yup, kena betul2 beku baru boleh goreng, kalau takcukup dia mudah nak meleleh camni la ;)

    ReplyDelete
  8. wahhh boleh cuba weekend ni...hehehe ^^

    ReplyDelete
  9. OOOO gitu rupanya buat ek. nk try la bila kerajinan..hehe

    ReplyDelete
  10. selalu main beli ja kat kedai aiskrim.haha.senang rupanya nak buat

    ReplyDelete
  11. wahh..best2!..sedapppnyerrr...
    boleh buat2..baru puas hati makan eskrim goreng kali ni..haha

    ReplyDelete
  12. Oh...gini cara nak buatnya senang je. Dulu pelik juga dengar aiskrim goreng, x cair ke.

    ReplyDelete
  13. Memang kena guna roti ye myra? Kalau goreng terus aiskrim yang beku tu bleh tak?

    ReplyDelete
  14. @ERYZA

    Klaau cukup simpan dalam peti ais tu pastu lepas goreng terus makan, mmg aiskrim tu tak cair.. Cair dalam mulut je ;)

    ReplyDelete
  15. @LydSunshine

    Tak berani nak cuba camtu, sebab takut aiskrim tu meletup dalam minyak panas la..

    ReplyDelete
  16. arrgghhh.. sedapnyeee.. terliur2!!
    nak buat jugak lah weken nih!!

    ReplyDelete
  17. wah..nengok cam mudah je..hiihi..tq for sharing...bleh la cuba nanti :)

    ReplyDelete
  18. oh..senang jer. selama ni beli kat kedai je

    ReplyDelete
  19. apa kata MJ buatkan untuk saya.hehehe :P

    ReplyDelete
  20. Haritu pernah buat tapi terserap minyak le pulak... terus masuk tong sampah.. Nasib la buat sikit jer..

    ReplyDelete
  21. Boleh try nanti...senang jer buatnya...

    ReplyDelete
  22. looorr..sng jer rupanya yer nk buat..

    ReplyDelete
  23. macam mudah je...kak munna nak cubalah nanti

    ReplyDelete
  24. Assalam..
    Mudahnya...nak cuba la nanti..
    Dulu ingatkan nak kena bancuh tepung macam buat karipap tu..itu yang malas nak cuba..

    ReplyDelete
  25. terer nye MJ
    huhu nampak macam senang..
    kena rajin try ni

    ReplyDelete
  26. Waaaaaa senangnya cara buat.. sedap ni.. kalau g pasar malam mesti buat..

    ReplyDelete
  27. kak ita pernah buat ne..anak-anak suka,tapi kak ita bubuh serbuk roti..

    ReplyDelete
  28. Baru Sara tahu mcm mana org buat aiskrim goreng. Tq for the info kak. :)

    ReplyDelete
  29. wow. aiskrim goreng. teringin nak makan. btw thanks. dah follow sini

    ReplyDelete
  30. laa senang rupanya...nak try plg nnti hehe

    ReplyDelete
  31. senang bangat rupanya nak buat...wajib buat ni...:)

    ReplyDelete
  32. salam perkenalan :)

    sedapnya, tak pernah try lagi.. nanti nak buat lah :)

    ReplyDelete
  33. mj cik su nak minta izin nk try test buat tgk..hihi

    nak tau apa ghasanya..
    tak berminyak kew nanti bila makan?

    ReplyDelete
  34. mornink;)
    lupa pula nk tnya semalam..
    lepas bentukkan tu letak kat tmpt beku atau sejukkan kt tempat biasa je ;)

    ReplyDelete
  35. @QasehnyaRania
    Kena goreng dengan api panas ye ciksu, makan tak berminyak sebab kita goreng kejap je :)

    ReplyDelete
  36. oke..dah try buat,semalam..
    cuma belom goreng je lagi..

    tp belom msuk peti sejuk dh ngaaappp..

    acaner..;)

    ReplyDelete
  37. dah try buat jugak...sedapkan..

    ReplyDelete
  38. salam kenal.....bila dah tekop ngan cawan tu....roti tu terus melekat eeehhh.....nak share resepi ni ye....

    ReplyDelete
  39. salam,
    amoy dah lama teringin nak buat aiskrim goreng.....nyam nyam nyam..tq akak sebab ada post resepi....tak sabar nak buat...

    ReplyDelete
  40. salam sis,
    nyamannya, teringin kamek mau makan aiskrim goreng....kamek mau cuba buat auk...tq sis

    ReplyDelete
  41. cuba jgn tak cuba..memang sedap..nyamannya rasa tekak ni..hu hu

    ReplyDelete
  42. perh....mesti buat niiiiii...

    ReplyDelete
  43. Nak try buat aiskrim goreng ni untuk assgment entrepreneur kolej.^^ perisa apa yg best dan mudah dapat ye?

    ReplyDelete
  44. Salam sis. blh tnjuk tutorial gambar step by step? atau video lagi bagus. thanks. my email zaida.siti@gmail.com

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di blog ini, dan maaf andai ada pertanyaan yang tak dijawab, dan saya akan cuba sebaik boleh untuk membantu menjawab pertanyaan anda.. :-)