Seperti di entry Wordless Wednesday baru-baru, kat sini MJ nak kongsi resepi sebagai rujukan buat MJ juga di masa akan datang. Disebabkan menu ni jugakla, kami sekeluarga makan sampai bertambah pinggan termasuklah en suami :)
Selalunya orang buat daging dendeng kan, lebih kurang je nak buat ha cuma tukar kepada ayam sebab adik MJ kan masih berpantang, ayam boleh makan dah bila dah nak dekat2 habis pantang ni ;)
Ada yang bertanya kenapa resepi ni berkuah-sebabnya kami memang masak nak bagi ada kuah, en suami kalau lauk takdak kuah tak berapa nak 'jalan', so pada yang tak nak kuah tu boleh kurangkan air.
Ni resepi semua boleh makan, dari budak sampailah ke orang tua (sebab tak berapa pedas)
Bahan-bahan:
Seekor Ayam (potong kecik2)
Segenggam Cabai Kering (blender halus)
10 ulas Bawang merah - nak banyak pun takpa (blender)
1 ulas bawang besar (blender)
1/2 inci halia-nak letak banyak pun takpa, disebabkan adik MJ masih berpantang,
MJ kurangkan sebab masih menyusu, nanti baby tak sihat.
Asam Jawa (lebih kurang segenggam)- nak letak asam keping pun boleh
Kicap manis dan Kicap pekat
Gula (Agak2 samada nak manis atau tak)
Air secukupnya (terpulang kalau nak berkuah letak air banyak)
2. Tumis bahan yang diblender tadi sehingga naik minyak.
3. Masukkan asam jawa, kicap manis serta kicap pekat serta air dan biarkan mendidih.
4. Kemudian akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng ke dalam adunan cabai tadi dan biarkan sehingga masak.
Senang kan? Lebih kurang je dengan nak buat daging, tak paham boleh tanya kat ruangan komen... Selamat menjamu selera :)
p/s: MJ ada tangkap gambar masa ayam perap tu dalam pendrive-tapi tertinggal kat rumah pulak, huhuuu
Selalunya orang buat daging dendeng kan, lebih kurang je nak buat ha cuma tukar kepada ayam sebab adik MJ kan masih berpantang, ayam boleh makan dah bila dah nak dekat2 habis pantang ni ;)
Ada yang bertanya kenapa resepi ni berkuah-sebabnya kami memang masak nak bagi ada kuah, en suami kalau lauk takdak kuah tak berapa nak 'jalan', so pada yang tak nak kuah tu boleh kurangkan air.
Ni resepi semua boleh makan, dari budak sampailah ke orang tua (sebab tak berapa pedas)
Bahan-bahan:
Seekor Ayam (potong kecik2)
Segenggam Cabai Kering (blender halus)
10 ulas Bawang merah - nak banyak pun takpa (blender)
1 ulas bawang besar (blender)
1/2 inci halia-nak letak banyak pun takpa, disebabkan adik MJ masih berpantang,
MJ kurangkan sebab masih menyusu, nanti baby tak sihat.
Asam Jawa (lebih kurang segenggam)- nak letak asam keping pun boleh
Kicap manis dan Kicap pekat
Gula (Agak2 samada nak manis atau tak)
Air secukupnya (terpulang kalau nak berkuah letak air banyak)
Cara Memasak
1. Perap ayam selama 15minit dengan kicap dan gula (tumbuk2 sikit) dan kemudian goreng.2. Tumis bahan yang diblender tadi sehingga naik minyak.
3. Masukkan asam jawa, kicap manis serta kicap pekat serta air dan biarkan mendidih.
4. Kemudian akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng ke dalam adunan cabai tadi dan biarkan sehingga masak.
Senang kan? Lebih kurang je dengan nak buat daging, tak paham boleh tanya kat ruangan komen... Selamat menjamu selera :)
p/s: MJ ada tangkap gambar masa ayam perap tu dalam pendrive-tapi tertinggal kat rumah pulak, huhuuu
sedapnya ayam dendeng yg MJ buat ni. izan tgk aje dah terliur. terus rasa nak makan nasi skrg jugak!
ReplyDeletemmg sedap Mj...nak try nanti lgpun simple jer bhn2nya..
ReplyDeletewew~ sedapnye.. terliur tengok~
ReplyDeleteIngatkan daging jer ada denden,ayam pun ada,nampak sedap,org penang mmg pandai masak :)
ReplyDeleteHai MJ, KC first time dtg sini. Wahh adikkk .. cam best je ayam dendeng tu.
ReplyDeletewow!!
ReplyDeletekalau berkuah memang menyelerakan..
tambah pula pedas kawkaw..
eheheee
@Izan Ishak
ReplyDeleteMakan nasik panas2 dengan ayam dendeng ni kak memang layan abes..
Tak sedar bertambah :)
@fieda
ReplyDeleteMmg senang nak buatnya, lagipun bahan pun tak banyak ;)
@|| NaFiRaa ||
ReplyDeleteHheeee, selamat menjamu mata ye :)
@Azman
ReplyDeleteHheee, sekarang ni macam2 menu ada, bukan takat orang Penang je pandai masak, semua negeri pun orangnya pandai masak..hehee
wahhh sedappnyeeeee...leh buat tuk daging kan?
ReplyDelete@amiey lee
ReplyDeleteYup, boleh jugak kalau nak guna untuk daging ;)
Kata orang jawa kemecer tengok lauk ni
ReplyDeletewow.. cam senang jer.. insyaAllah akan cuba juga.. hepi weekend MJ..
ReplyDeletewah sedapnya! deno biasa makan daging dendeng je, boleh ccuba lepas nie :)
ReplyDeletexpnh try guna ayam.. lenkali nk try gak la.. :-)
ReplyDeletemy feveret ni...
ReplyDeleteAyam dendeng?Peliknye name..tak pernah try pon lagi.Nama pon mmg sgt pelik
ReplyDeleteassalam..sy ada menjual dan mengambil tempahan rendang tok asli dr perakkk..warisan turun temurun moyang sy..jika berminat bole hubungi sy, ein di 012 2420 343..tq
ReplyDeleteAssalamualaikum kak MJ... thanks share resepi.. 1st time try, trus jd, sedap pulak tu..hehe
ReplyDelete@Liyana Rahim
ReplyDelete:-) Sama-sama ;)
Mesti sedap nie...tengok pun terliur tau...nanti nak trylah resepi nie....
ReplyDeletewahhh rajin sungguh MJ masak, nampak sangat2 menyelerakan
ReplyDeletehuarghhh..ni sedap !
ReplyDeleteKalo letak daun kunyit sedap ke x eah???
ReplyDelete