Baru-baru ni MJ ada buat masakan ni untuk juadah sahur, resepi simple ni MJ nak abadikan dan simpan dalam blog untuk kegunaan masa hadapam :) Mana-mana resepi mudah dan cepat memang boleh la MJ buat, kalau yang macam-macam bahan diperlukan lambat sikitlah dapat buat, maklumlah sekarang ni sibuk sikit dengan berniaga di Pasar ramadhan ;)
Bahan-bahan :
Udang 10-12 ekor saiz sederhana (buang kepala dan ekor)
1/2 sudu teh Sambal Belacan (jika ada)
Sos Cili
Ubi Kentang (potong Wedges)
Bawang Putih dan Merah
1 biji Telur
Cara Membuatnya:
1. Goreng kentang terlebih dahulu dan toskan
2. Tumis Bawang Merah dan Bawang Putih sehingga layu
3. Masukkan sambal belacan dan air
4. Kemudian masukkan udang, sos cili dan kemudian ubi kentang yang telah digoreng tadi.
5. Masukkan sebiji telur dan kacau sehingga masak.
6. Hiaskan ikut kreativiti :)
Bahan-bahan :
Udang 10-12 ekor saiz sederhana (buang kepala dan ekor)
1/2 sudu teh Sambal Belacan (jika ada)
Sos Cili
Ubi Kentang (potong Wedges)
Bawang Putih dan Merah
1 biji Telur
Cara Membuatnya:
1. Goreng kentang terlebih dahulu dan toskan
2. Tumis Bawang Merah dan Bawang Putih sehingga layu
3. Masukkan sambal belacan dan air
4. Kemudian masukkan udang, sos cili dan kemudian ubi kentang yang telah digoreng tadi.
5. Masukkan sebiji telur dan kacau sehingga masak.
6. Hiaskan ikut kreativiti :)
~SELAMAT BERPUASA dan SELAMAT BERBUKA PUASA~
wahhhh simple nyer... bley la try, lebih2 lg utk Amsyar mkn waktu weekend, mudah... tq share...
ReplyDeletewahh.nice...boleh try nnti.
ReplyDeletewahh .. nmpk sedap ni MJ
ReplyDeleteAmboi!!!!!!!!
ReplyDeleteSaja tau dok fokus tang UDANg tu..
Hi3!!!!!
Menyelerakan kene try ni.. ;D
WHOAAA... meriah betul la udang nie... gambar pun cantik la... Ini baru hasil D90... nice
ReplyDeletesimple tapi nampak sangat mengiurkan~
ReplyDeletemakan bersama nasi ke Myra?? atau bersama MEE??
@hazman aka species1980
ReplyDeleteHeheee, terima kasih abg Man ;)
@|| NaFiRaa ||
ReplyDeleteMyra makan ngan nasi Zura.. Masa ni buat untuk sahur.. Klau makan mee time sahur konpem perut akan meragam ;D
sedapnya...besar2 udang dia...
ReplyDeletesedapnya.....udangpun ada kat umah...blh copy resipi ni...=P
ReplyDeletesimple dan nampak sedap :)
ReplyDeleteglup!!
ReplyDeletesedap kak...huhu..yana kalo udang ni makan yang takder kulit jer..kalo ada kulit otomatik tak suka..kadang2 paksa orang kopekkan kan..hehe..
ReplyDeletesedapnyer....nampak senang jer nk buat boleh try ni hihihi
ReplyDeletetergoda dya tgk udang tu..tpi dya tak mkn udang..haahaha
ReplyDeleteentry ni la yg kak nad terjah smlm, ihihi
ReplyDeletetq share! tak sabar plak rase nak buat :)
Waahh..tak penah dengar resepi ni letak udang dgn telur..nampak best gile..akan di try ni..tq MJ! ;)
ReplyDeleteMenarik dan mudah. Tp syg tak boleh makan :(
ReplyDeleteooo kuah dier g2 sbb telur yer/
ReplyDeletetq share :)
wahhh..sgt menyelera kan..nmpk kekreatifan di situ...myra berniaga lauk pauk ke kt bazar ramadan..?
ReplyDelete@Prettywrite
ReplyDeleteYana macam asben akak, makan udang yang dah siap kopek je, yg blom kopek taknak makan..heheee
@Nad @ MamaZN
ReplyDeleteHheee, semalam tertekan 'Publish, lupa tukaq bulan ;)
@Fieza79
ReplyDeleteMyra tak niaga lauk pauk kak, tapi mniaga Laici Kang ;D
adehhh...domok2 udang tuh..
ReplyDeletedni memang suka resipi simple2 ni. harus cuba :D
ReplyDeletewahhh sedap nie
ReplyDeleteleh juga mencubanyaaa
dpt udang segar lagi best kan ;)
sedapnya udang masak sos cepat n mudah :)
ReplyDeletenmpk sgt sedap la..
ReplyDeletetu diaaaa besau2nya udang...
ReplyDeletenie mesti sedap giler...tengok pun terliur hihihi
ReplyDeleteoh udang itu....nyam3..blh la cuba nnti :)
ReplyDeleteen hubby pun beli udg tadi.. nk msk apa tah...
ReplyDeletemesti sodap, tambah lagi dengan kentang potong gitu
ReplyDeletehoho.. look superb..
ReplyDeletemenyelerakan betul nih..:)
ReplyDeletemeleleh air liur tengok.perghhhh
ReplyDelete