MJ memang suka makan Puding jagung ni terutama dapat makan saat sejuk, fuhh nyaman je tekak terasa :) Bayangkanlah lebih separuh dari bekas ni MJ konker sorang, sebab orang lain tak berapa layan sangat, memang puas la dapat makan ;)
Dah 2 kali MJ cuba buat berdasarkan resepi dari internet dan rakan blogger, tapi puding tu jadi macam lembut sikit, walau lembut tapi seyes memang sedap..hehehe. Cuma nak makan kena guna camca, tak boleh pegang sebab lembut.
Dan kali ni MJ nak simpan resepi versi puding yang tak lembut yang boleh dipotong dan pegang, iaitu resepi istimewa dari My Mum.. heheee, nak cuba jom.
Bahan-bahan
1 tin krimer jagung, 1 tin susu cair dan air (sukat dan jadikan 4 cawan kesemuanya)
7 sb gula
1 cawan tepung kastard (dibancuh)
Cara Membuat
-Masak 4 cawan yang disatukan bersama gula sehingga mendidih
-Masukkan bancuhan tepung kastard dan masak sehingga pekat
-Selepas itu tuang ke dalam bekas yang sesuai - sejukkan
Kalau nak letak jelly ikut je seperti arahan dekat belakang kotak (jenama NONA) dan tuang atas bancuhan kastard dan hias ikut kreativiti.
Masa ni buah stoberi atau kiwi takdak stok, jadinya guna buah anggur je :)
Dah 2 kali MJ cuba buat berdasarkan resepi dari internet dan rakan blogger, tapi puding tu jadi macam lembut sikit, walau lembut tapi seyes memang sedap..hehehe. Cuma nak makan kena guna camca, tak boleh pegang sebab lembut.
Dan kali ni MJ nak simpan resepi versi puding yang tak lembut yang boleh dipotong dan pegang, iaitu resepi istimewa dari My Mum.. heheee, nak cuba jom.
Bahan-bahan
1 tin krimer jagung, 1 tin susu cair dan air (sukat dan jadikan 4 cawan kesemuanya)
7 sb gula
1 cawan tepung kastard (dibancuh)
Cara Membuat
-Masak 4 cawan yang disatukan bersama gula sehingga mendidih
-Masukkan bancuhan tepung kastard dan masak sehingga pekat
-Selepas itu tuang ke dalam bekas yang sesuai - sejukkan
Kalau nak letak jelly ikut je seperti arahan dekat belakang kotak (jenama NONA) dan tuang atas bancuhan kastard dan hias ikut kreativiti.
Masa ni buah stoberi atau kiwi takdak stok, jadinya guna buah anggur je :)
sedapnye..nanti nak try la....
ReplyDeletewah tetiba lapar semula nih...
ReplyDeletewah sedapnyer...saya suka mkn tp hubby tak berapa suka makanan yg lembik2...
ReplyDeletenk cuba juga lh
ReplyDeletenampak sedap dan kaler puding nampak meriah....
ReplyDeletesedapnye myra!
ReplyDeleteUiiii...sedapnyer nengokkk..nak jugakk..hehe
ReplyDeletewahh menarik nie
ReplyDeletedah banyak kali akak baca pasal puding jagung nie
entah bileelahh nak cuba kan huhuh
Pekena time cuaca panaih ni mesti best..
ReplyDeletesedpnye..
ReplyDeletesedapnye Myraaaaa.....nak ckit...;)
ReplyDeletewah terbaik ni, mesti sedap kan
ReplyDeleteskrg akak mmg suka puding jagung...dulu kemain tak suka...hahahha...=)
ReplyDeleteamboi.... buat deno terliur je kat spital ni.... nyum2! :)
ReplyDeleteSedapnya makan sejuk2....nyaman tekak.
ReplyDeletelama tk wt puding jagung..yum2
ReplyDeletesedapnye tgk..blh try nnti ni.. :)
ReplyDeletesedappnyerrr..leh buat ni..;)
ReplyDeletepandai buat...akak nie blm lg serius nk belajar mende2 cm nie...
ReplyDeletewah..nampak menarik tu..
ReplyDeleteMJ ni rajin betul..clap clap clap :)
ReplyDeletesedapnya puding..kalau kt rumah ni,msti dh try buat..
ReplyDeletemcm trifle la mj!
ReplyDeletesalam sis..pekabr?
ReplyDeleteSis kat loyang tu sis lemak minyak tak sebelum tuang puding panas.ianya menyenangkan proses nak potong bila dh sejuk nanti.
sedapnyer...nanti nak try resepi MJ ni pulak la...thanks MJ share resepi :)
ReplyDeleteMJ sedap aih..terliur..hehe
ReplyDeletethanc MJ, resepi tu boleh try nanti :)
menariknyer..leh try nnt nie..suka juga..:-)
ReplyDeletepuding jagung.. owhh nak try buat. suka jagung manis dalam tin tu..
ReplyDeletebahan pun xbyk + senang nak buat.. lnkali leh try ni...
ReplyDeletesuka tengok tapi makannya idak. hehehe...
ReplyDelete@TiranaAduka
ReplyDeleteTakdak pulak letak minyak, lepas dah beku tu terus tuang dalam bekas, ok je masa potong, tak melekat ;D
mmg suka puding2 ni..tp nk buat tu x de masa..hehe...
ReplyDeletetliur dh akak MJ..hehe..
waaa.. nampak sangat2 menylerakan..
ReplyDeletenanti nk cuba buat gak lah..buat asyik lembik je, smpai xmau buat dah he3
ReplyDeletesuka jugak puding jagung! dah lama tak makan ni~
ReplyDeleteboleh try resepi nie nanti...meleleh air liur tengok..
ReplyDeletecantik..
ReplyDeletenyum nyum sedapnya... tak pernah pula letak buah fresh gitu.. nk try la nanti
ReplyDeleteyummyy....mleleh air liur tgok....rasa nak makan jagung la pulak...emmm...
ReplyDelete