Puding Jagung Anggur Merah

MJ memang suka makan Puding jagung ni terutama dapat makan saat sejuk, fuhh nyaman je tekak terasa :) Bayangkanlah lebih separuh dari bekas ni MJ konker sorang, sebab orang lain tak berapa layan sangat, memang puas la dapat makan ;)

Dah 2 kali MJ cuba buat berdasarkan resepi dari internet dan rakan blogger, tapi puding tu jadi macam lembut sikit, walau lembut tapi seyes memang sedap..hehehe. Cuma nak makan kena guna camca, tak boleh pegang sebab lembut.

 Dan kali ni MJ nak simpan resepi versi puding yang tak lembut yang boleh dipotong dan pegang, iaitu resepi istimewa dari My Mum.. heheee, nak cuba jom.

Bahan-bahan
1 tin krimer jagung, 1 tin susu cair dan air (sukat dan jadikan 4 cawan kesemuanya)
7 sb gula
1 cawan tepung kastard (dibancuh)

Cara Membuat
-Masak 4 cawan yang disatukan bersama gula sehingga mendidih
-Masukkan bancuhan tepung kastard dan masak sehingga pekat
-Selepas itu tuang ke dalam bekas yang sesuai - sejukkan



Kalau nak letak jelly ikut je seperti arahan dekat belakang kotak (jenama NONA) dan tuang atas bancuhan kastard dan hias ikut kreativiti.

Masa ni buah stoberi atau kiwi takdak stok, jadinya guna buah anggur je :)

39 comments:

  1. wah sedapnyer...saya suka mkn tp hubby tak berapa suka makanan yg lembik2...

    ReplyDelete
  2. nampak sedap dan kaler puding nampak meriah....

    ReplyDelete
  3. Uiiii...sedapnyer nengokkk..nak jugakk..hehe

    ReplyDelete
  4. wahh menarik nie
    dah banyak kali akak baca pasal puding jagung nie
    entah bileelahh nak cuba kan huhuh

    ReplyDelete
  5. Pekena time cuaca panaih ni mesti best..

    ReplyDelete
  6. sedapnye Myraaaaa.....nak ckit...;)

    ReplyDelete
  7. wah terbaik ni, mesti sedap kan

    ReplyDelete
  8. skrg akak mmg suka puding jagung...dulu kemain tak suka...hahahha...=)

    ReplyDelete
  9. amboi.... buat deno terliur je kat spital ni.... nyum2! :)

    ReplyDelete
  10. Sedapnya makan sejuk2....nyaman tekak.

    ReplyDelete
  11. pandai buat...akak nie blm lg serius nk belajar mende2 cm nie...

    ReplyDelete
  12. MJ ni rajin betul..clap clap clap :)

    ReplyDelete
  13. sedapnya puding..kalau kt rumah ni,msti dh try buat..

    ReplyDelete
  14. salam sis..pekabr?
    Sis kat loyang tu sis lemak minyak tak sebelum tuang puding panas.ianya menyenangkan proses nak potong bila dh sejuk nanti.

    ReplyDelete
  15. sedapnyer...nanti nak try resepi MJ ni pulak la...thanks MJ share resepi :)

    ReplyDelete
  16. MJ sedap aih..terliur..hehe

    thanc MJ, resepi tu boleh try nanti :)

    ReplyDelete
  17. menariknyer..leh try nnt nie..suka juga..:-)

    ReplyDelete
  18. puding jagung.. owhh nak try buat. suka jagung manis dalam tin tu..

    ReplyDelete
  19. bahan pun xbyk + senang nak buat.. lnkali leh try ni...

    ReplyDelete
  20. suka tengok tapi makannya idak. hehehe...

    ReplyDelete
  21. @TiranaAduka
    Takdak pulak letak minyak, lepas dah beku tu terus tuang dalam bekas, ok je masa potong, tak melekat ;D

    ReplyDelete
  22. mmg suka puding2 ni..tp nk buat tu x de masa..hehe...

    tliur dh akak MJ..hehe..

    ReplyDelete
  23. waaa.. nampak sangat2 menylerakan..

    ReplyDelete
  24. nanti nk cuba buat gak lah..buat asyik lembik je, smpai xmau buat dah he3

    ReplyDelete
  25. suka jugak puding jagung! dah lama tak makan ni~

    ReplyDelete
  26. boleh try resepi nie nanti...meleleh air liur tengok..

    ReplyDelete
  27. nyum nyum sedapnya... tak pernah pula letak buah fresh gitu.. nk try la nanti

    ReplyDelete
  28. yummyy....mleleh air liur tgok....rasa nak makan jagung la pulak...emmm...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di blog ini, dan maaf andai ada pertanyaan yang tak dijawab, dan saya akan cuba sebaik boleh untuk membantu menjawab pertanyaan anda.. :-)