Semalam Ahad, MJ ke pasar bersama Mak beli sedikit barang dapur macam Ikan Sebelah buat goreng garing, Ketam nak buat Masak Lemak, Ikan Jenahak nak buat Gulai, Kerang nak makan Rebus cicah dengan Cabai Kicap lepas tu tengok daging dan tulang.. Sedap ni buat sup.. lagipun dah lama tak makan Sup Tulang buatan sendiri kan..hahaha
Reesepi ni MJ ada ambik serba sikit dari blog eL, thanks eL kongsi resepi, ada sebahagian yang MJ curang..Ampun na...heheee.
Bahan-bahan
1kg Tulang
600gm daging
Rempah Sup (3sb)
Sup Bunjut (2bungkus)
Kentang (1 biji)
Bawang Merah (8 ulas, 6 ulas tumis, 3 ulas kisar)
Bawang Putih (2ulas-tumis)
Daun Sup/Daun Bawang
2inci halia
Cara Membuat
1. Rebus tulang sehingga lembut (Nak petua lembutkan tulang sila terjah blog eL) - MJ selalu rebus letak sudu je.
2. Masukkan 1 bungkus Sup Bunjut dan biarkan mendidih
3. Masukkan Daging dan biarkan sehingga daging masak
4. Hiris 6 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih untuk ditumis, 1 bekas sup bunjut (tulang) dalam tu ambil kulit kayu manis, bunga cengkih buah pelaga segala tu untuk ditumis bersama bawang.
5. Bunjut nya untuk dikisar bersama 3 ulas bawang merah sehingga halus
6. Panasakan minyak, tumis hirisan bawang, 4 sekawan sehingga naik bau, masukkan hasil kisaran tadi dan 3sb rempah sup, kacau sehingga mendidih dan masukkan ke dalam sup tadi (tumis darat)
7. hiris kentang dan masukkan dalam sup, biarkan sehingga kentang lembut.
8. Perasakan dengan garam dan selepas tu tabur dengan daun sup/daun bawang tadi.
Sedap dimakan bersama koaw teow mahupun bihun.. sesekali boleh la layan tulang ni, kalau tak mau naik mencanak 'cik Koles' hahahaa.
Reesepi ni MJ ada ambik serba sikit dari blog eL, thanks eL kongsi resepi, ada sebahagian yang MJ curang..Ampun na...heheee.
Bahan-bahan
1kg Tulang
600gm daging
Rempah Sup (3sb)
Sup Bunjut (2bungkus)
Kentang (1 biji)
Bawang Merah (8 ulas, 6 ulas tumis, 3 ulas kisar)
Bawang Putih (2ulas-tumis)
Daun Sup/Daun Bawang
2inci halia
Cara Membuat
1. Rebus tulang sehingga lembut (Nak petua lembutkan tulang sila terjah blog eL) - MJ selalu rebus letak sudu je.
2. Masukkan 1 bungkus Sup Bunjut dan biarkan mendidih
3. Masukkan Daging dan biarkan sehingga daging masak
4. Hiris 6 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih untuk ditumis, 1 bekas sup bunjut (tulang) dalam tu ambil kulit kayu manis, bunga cengkih buah pelaga segala tu untuk ditumis bersama bawang.
5. Bunjut nya untuk dikisar bersama 3 ulas bawang merah sehingga halus
6. Panasakan minyak, tumis hirisan bawang, 4 sekawan sehingga naik bau, masukkan hasil kisaran tadi dan 3sb rempah sup, kacau sehingga mendidih dan masukkan ke dalam sup tadi (tumis darat)
7. hiris kentang dan masukkan dalam sup, biarkan sehingga kentang lembut.
8. Perasakan dengan garam dan selepas tu tabur dengan daun sup/daun bawang tadi.
Sedap dimakan bersama koaw teow mahupun bihun.. sesekali boleh la layan tulang ni, kalau tak mau naik mencanak 'cik Koles' hahahaa.
sedapnya myra, jerebu tak boleh keluar rumah ni mmg syiok pekena sup tulang ni
ReplyDeleteBanyaknya masak Myra. Tapi sup juga yg teristimewa ye:)
ReplyDeleteIkan jenahak kakak suka.
tq for petua lembutkan daging.
ReplyDeletelpr plak tgk sup tulang..yummm
ReplyDeletesedap ni...sue pon suke sup tulung ni...nak kena try ni
ReplyDeletefuuuhhhh... pekena pulak time panas panas.. :)
ReplyDeletesedap nye!!!
ReplyDeletesabo je la sy tgk hehehehehe
ReplyDeletedap dap....
ReplyDeletexpernah wat sup tulang sendiri ;)
selalu dpt sup tulang time raya haji..hihih
ReplyDeleteslurrrp... sedapnya kalau dapat hirup nih.. hehe
ReplyDeletepergghhhh walla terbaek lah sup ni...
ReplyDeletehomemade wif luv harus lah sodap...
sedapnya..k dee pun suka buat sup tulang kat rumah..
ReplyDeleteBanyaknya beli lauk... Ikan jenahak sedappp... Gambar ikan sebelah takde ke? Kita ni tak kenal ikan sebelah.
ReplyDeleteermmm seapnyer...terliur nengok sup tulang ni...kalo makan ngan telur dadar sedap ni...
ReplyDeleteassalamualaikum..
ReplyDeleteMJ.. ini kalau dapat seketul.. dok depan tv sambil sedut.. sedap ni..
assalamualaikum MJ...sedapnya tengok sup tulang tu...
ReplyDeletelama tak makan sup tulang...dapnya :)
ReplyDeletehuu dah mula lapar ni..mesti ada nasi pnas satu piring
ReplyDeletemak aihhh
ReplyDeletebatai pose ! larikkkkkkkkkkkkkk
sedap tu. wuuu..saya goreng nugget je tadi.
ReplyDeletealahai..ne yg xble tahan ne...nak2 masuk bulan puasa....aduiii.tapi dapat sup tulang ne selalu dipagi raya,g beraya uma mama tua eca.konfirm 1family makan kat dapur terussss..nasib baik uma makcik sendiri.hehe
ReplyDeletesalam MJ..
ReplyDeletehuhu..sup tulang tu nmpk menggoda..tapi cma jenis tak mkn sup utlang..sup ayam je telan...klu huby ye, peminat tegar sup tulang.tenkiu 4 the resepi..ade mase nnti nk try buat.. :)
sedapnya.. dapat ratah panas2 ni.. perghh... hihii
ReplyDeletesedapnya.. dapat ratah panas2 ni.. perghh... hihii
ReplyDeletesedap ni..
ReplyDeleteLetak sambal kicap pedas-pedas lagi terangkat. Fuh terliur la nengok sup ni.
ReplyDelete