HomeMade Popia Goreng

Pertama kali buat Popia Goreng ni, sebelum ni tahu beli dan makan je tapi kesudahannya akan rasa kuciwa sebab ada yang tak memenuhi citarasa kan ;)

Pelbagai resepi yang dikongsi tapi ni MJ cuba resepi dari my BFF Liza Aziz, Thank you my fren sudi berkongsi resepi mudah dan yang penting sedap sangat :) Resepi ni MJ ada durhaka sikit tapi tak lari sangat la dari resepi asal..heheee


Bahan-bahan:
1/2 biji sengkuang - sagat/parut (tapi MJ hiris nipis2, kekonon nak bagi rangup krup krap masa gigit)
1 biji keret - sagat/parut
2 biji tokua (Tauhu) - goreng dan hancurkan
1 genggam taugeh - celur
5-6 ulas bawang putih - tumbuk
2 sb gula (kalau nak manis boleh lebihkan)
bawang goreng
kulit popia
putih telur - sebagai gam


Abaikan tanganku yang tak berseni- ada besar ada kecik ada panjang ada kontot..hahaha

Cara Membuat Inti
1. Tumis bawang putih, kemudian masukkan sengkuang dan sedikit kunyit
2. Masukkan sedikit air, gula dan garam secukup rasa - ketepikan
3. Celur taugeh, hancurkan tokua sesedap rasa dan gaulkan kesemua bahan dalam 1 bekas
4. Hamparkan kulit popia dan masukkan inti dan gulung (macam nak gulung ketayap, di hujungnya letak gam (putih telur) - yang best buat sendiri kita boleh letak inti sesedap rasa.





Masa ni dah kalut nak berbuka, MJ suruh adik je yang ambilkan sebab MJ masih lagi menggoreng Popia

Cara Membuat Sos :
1. 8-9 tangkai cili kering - rebus dan blender bersama 8 ulas bawang putih, masak sehingga pecah minyak atau hilang bau cabai.
2. Kemudian masukkan 2sb sos tomato dan 2sb sos cili, garam dan gula secukup rasa (disebabkan puasa maka agak-agaklah ye..hehee)
3. hiaskan mengikut kreativiti anda

MJ bawak ke rumah sedara sebab ada majlis berbuka, alhamdulillah mendapat pujian.. kembang semangkuk almaklumlah pertama kali buat, takut tu ada :)



Dan kerana  inti tadi ada banyak, MJ ada buat juga Samosa, terkial-kial tangan nak bentukkan 3 segi ni ha, nasibla pelbagai bentuk ha, ada yang lonjong, ada yang comel tapi yang penting tak terburai isi perut..hahahaa ;)

Popia dan Samosa habis dimakan beramai-ramai, boleh la buat lagi sebab senang kan.. Patutlah my BFF selalu buat, rupanya senang je..hehehe

27 comments:

  1. Kalau popia basah.. sama gak ke? Hihihi

    ReplyDelete
  2. @KiD
    Popia basah pun boleh KiD, nanti taburkan jela sos kat atas tu tak perlu goreng popia tu dah

    ReplyDelete
  3. yummmm..pernah tlg nenek hubby buat...popia basah

    ReplyDelete
  4. weee feveret nih! nak buat tp takot xsempat plak blk keja ngadap jem lg..alasan x?ngeh3

    ReplyDelete
  5. senang? tunjuk lagi senang. muahahhahaha.. tapi ok gak. nnti ida nk try la weekend yg free. huhuhu

    ReplyDelete
  6. waaa sedapnya!! meleleh air liur tgk popia tu myra

    ReplyDelete
  7. Sedap tapi tu la, nak buat malas sangat. tapi makan tak malas hihihih. Pos kat saya sikit Myra.

    ReplyDelete
  8. wow!! cayalah MJ...nampak mcm kat kedai punye hah...mmg terra MJ buat...lieya mmg suke popia sambal gini...kalo kat sini famous popia s ali tuh...wajib cari kalo pi pasar mlm....

    ReplyDelete
  9. rajinnya MJ wat.. sedap lagi popiah homemade macam mana pun kan.. saya suka makan popiah.. :)

    ReplyDelete
  10. Kakak tak gigih macam Myra tu yg semalam berbuka juga popia tapi kakak beli di Sevret Recipe.

    ReplyDelete
  11. boleh cuba ni...sebab kat rumah ada ajer kulit popia ni

    ReplyDelete
  12. aritu buat popia..ntah knape kulit dia hancus sbb kena air..tensen je dibuat nyerrr

    ReplyDelete
  13. sy selalu buat letak sosej dgn mixed vege.. malas nak parut2 semua tu.. hahaha.. dan cicah dgn sos thai.. nampak sgt pemalas.. :-)

    ReplyDelete
  14. Sedapnya popiah garing dengan cili

    ReplyDelete
  15. Sedapnya popiah garing dengan cili

    ReplyDelete
  16. tgk laju2 gambar pon da terliur... acaner tu?

    ReplyDelete
  17. popia kalau ada sengkuang memang sedap ! ;)

    ReplyDelete
  18. hmm buat lagi sedap dari beli..last week beli, keras.. :(

    ReplyDelete
  19. Salam MJ..

    mudah jgk tgk bhn2nye.. ooo..org penang letak takua ye dlm tu. cma selalu belu cume ade inti carrot & sengkuang je...

    pandai MJ buat :)

    ReplyDelete
  20. saya buat popia tapi goreng atas tu lum cuba hee..

    sabau maish pose lagi

    ReplyDelete
  21. taun lepas el wat popia ngan samosa ni..taun ni cam xsempat je hahaha

    ReplyDelete
  22. kalau senang nak minta wife PM cuba buatkan jugaklah...hehe

    ReplyDelete
  23. Mmg simple je popia.. Tpi kna rajin je.. Hehe

    ReplyDelete
  24. tgk popia yg xgoreng lg tu, tingat popia basah.. hihi

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di blog ini, dan maaf andai ada pertanyaan yang tak dijawab, dan saya akan cuba sebaik boleh untuk membantu menjawab pertanyaan anda.. :-)