Pertama kali buat Popia Goreng ni, sebelum ni tahu beli dan makan je tapi kesudahannya akan rasa kuciwa sebab ada yang tak memenuhi citarasa kan ;)
Pelbagai resepi yang dikongsi tapi ni MJ cuba resepi dari my BFF Liza Aziz, Thank you my fren sudi berkongsi resepi mudah dan yang penting sedap sangat :) Resepi ni MJ ada durhaka sikit tapi tak lari sangat la dari resepi asal..heheee
Bahan-bahan:
1/2 biji sengkuang - sagat/parut (tapi MJ hiris nipis2, kekonon nak bagi rangup krup krap masa gigit)
1 biji keret - sagat/parut
2 biji tokua (Tauhu) - goreng dan hancurkan
1 genggam taugeh - celur
5-6 ulas bawang putih - tumbuk
2 sb gula (kalau nak manis boleh lebihkan)
bawang goreng
kulit popia
putih telur - sebagai gam
4. Hamparkan kulit popia dan masukkan inti dan gulung (macam nak gulung ketayap, di hujungnya letak gam (putih telur) - yang best buat sendiri kita boleh letak inti sesedap rasa.
Cara Membuat Sos :
1. 8-9 tangkai cili kering - rebus dan blender bersama 8 ulas bawang putih, masak sehingga pecah minyak atau hilang bau cabai.
2. Kemudian masukkan 2sb sos tomato dan 2sb sos cili, garam dan gula secukup rasa (disebabkan puasa maka agak-agaklah ye..hehee)
3. hiaskan mengikut kreativiti anda
MJ bawak ke rumah sedara sebab ada majlis berbuka, alhamdulillah mendapat pujian.. kembang semangkuk almaklumlah pertama kali buat, takut tu ada :)
Dan kerana inti tadi ada banyak, MJ ada buat juga Samosa, terkial-kial tangan nak bentukkan 3 segi ni ha, nasibla pelbagai bentuk ha, ada yang lonjong, ada yang comel tapi yang penting tak terburai isi perut..hahahaa ;)
Popia dan Samosa habis dimakan beramai-ramai, boleh la buat lagi sebab senang kan.. Patutlah my BFF selalu buat, rupanya senang je..hehehe
Pelbagai resepi yang dikongsi tapi ni MJ cuba resepi dari my BFF Liza Aziz, Thank you my fren sudi berkongsi resepi mudah dan yang penting sedap sangat :) Resepi ni MJ ada durhaka sikit tapi tak lari sangat la dari resepi asal..heheee
Bahan-bahan:
1/2 biji sengkuang - sagat/parut (tapi MJ hiris nipis2, kekonon nak bagi rangup krup krap masa gigit)
1 biji keret - sagat/parut
2 biji tokua (Tauhu) - goreng dan hancurkan
1 genggam taugeh - celur
5-6 ulas bawang putih - tumbuk
2 sb gula (kalau nak manis boleh lebihkan)
bawang goreng
kulit popia
putih telur - sebagai gam
Abaikan tanganku yang tak berseni- ada besar ada kecik ada panjang ada kontot..hahaha
Cara Membuat Inti
1. Tumis bawang putih, kemudian masukkan sengkuang dan sedikit kunyit
2. Masukkan sedikit air, gula dan garam secukup rasa - ketepikan
3. Celur taugeh, hancurkan tokua sesedap rasa dan gaulkan kesemua bahan dalam 1 bekas4. Hamparkan kulit popia dan masukkan inti dan gulung (macam nak gulung ketayap, di hujungnya letak gam (putih telur) - yang best buat sendiri kita boleh letak inti sesedap rasa.
Masa ni dah kalut nak berbuka, MJ suruh adik je yang ambilkan sebab MJ masih lagi menggoreng Popia
Cara Membuat Sos :
1. 8-9 tangkai cili kering - rebus dan blender bersama 8 ulas bawang putih, masak sehingga pecah minyak atau hilang bau cabai.
2. Kemudian masukkan 2sb sos tomato dan 2sb sos cili, garam dan gula secukup rasa (disebabkan puasa maka agak-agaklah ye..hehee)
3. hiaskan mengikut kreativiti anda
MJ bawak ke rumah sedara sebab ada majlis berbuka, alhamdulillah mendapat pujian.. kembang semangkuk almaklumlah pertama kali buat, takut tu ada :)
Dan kerana inti tadi ada banyak, MJ ada buat juga Samosa, terkial-kial tangan nak bentukkan 3 segi ni ha, nasibla pelbagai bentuk ha, ada yang lonjong, ada yang comel tapi yang penting tak terburai isi perut..hahahaa ;)
Popia dan Samosa habis dimakan beramai-ramai, boleh la buat lagi sebab senang kan.. Patutlah my BFF selalu buat, rupanya senang je..hehehe
Kalau popia basah.. sama gak ke? Hihihi
ReplyDelete@KiD
ReplyDeletePopia basah pun boleh KiD, nanti taburkan jela sos kat atas tu tak perlu goreng popia tu dah
yummmm..pernah tlg nenek hubby buat...popia basah
ReplyDeleteweee feveret nih! nak buat tp takot xsempat plak blk keja ngadap jem lg..alasan x?ngeh3
ReplyDeletesenang? tunjuk lagi senang. muahahhahaha.. tapi ok gak. nnti ida nk try la weekend yg free. huhuhu
ReplyDeletewaaa sedapnya!! meleleh air liur tgk popia tu myra
ReplyDeleteSedap tapi tu la, nak buat malas sangat. tapi makan tak malas hihihih. Pos kat saya sikit Myra.
ReplyDeletewow!! cayalah MJ...nampak mcm kat kedai punye hah...mmg terra MJ buat...lieya mmg suke popia sambal gini...kalo kat sini famous popia s ali tuh...wajib cari kalo pi pasar mlm....
ReplyDeleterajinnya MJ wat.. sedap lagi popiah homemade macam mana pun kan.. saya suka makan popiah.. :)
ReplyDeleteKakak tak gigih macam Myra tu yg semalam berbuka juga popia tapi kakak beli di Sevret Recipe.
ReplyDeleteboleh cuba ni...sebab kat rumah ada ajer kulit popia ni
ReplyDeletearitu buat popia..ntah knape kulit dia hancus sbb kena air..tensen je dibuat nyerrr
ReplyDeletesy selalu buat letak sosej dgn mixed vege.. malas nak parut2 semua tu.. hahaha.. dan cicah dgn sos thai.. nampak sgt pemalas.. :-)
ReplyDeleteSedapnya popiah garing dengan cili
ReplyDeleteSedapnya popiah garing dengan cili
ReplyDeletetgk laju2 gambar pon da terliur... acaner tu?
ReplyDeletepopia kalau ada sengkuang memang sedap ! ;)
ReplyDeletewah rajinnya MJ buat..
ReplyDeletehmm buat lagi sedap dari beli..last week beli, keras.. :(
ReplyDeleteSalam MJ..
ReplyDeletemudah jgk tgk bhn2nye.. ooo..org penang letak takua ye dlm tu. cma selalu belu cume ade inti carrot & sengkuang je...
pandai MJ buat :)
sedapnye myra....
ReplyDeletesamosa tu best!
ReplyDeletesaya buat popia tapi goreng atas tu lum cuba hee..
ReplyDeletesabau maish pose lagi
taun lepas el wat popia ngan samosa ni..taun ni cam xsempat je hahaha
ReplyDeletekalau senang nak minta wife PM cuba buatkan jugaklah...hehe
ReplyDeleteMmg simple je popia.. Tpi kna rajin je.. Hehe
ReplyDeletetgk popia yg xgoreng lg tu, tingat popia basah.. hihi
ReplyDelete