Kes tak menahan hati bila melawat PaRam ada jual menu percik ni, bukan setakat ayam je siap ada Ikan Terubuk dan Ikan Siakap Percik lagi, Ikan terubuk dah le lama tak makan, dan terima kasih untuk hubby sebab belikan ikan idaman...hehehe.. Memang mabeles dan maaf andai entry ni ada yang terliur di bulan Ramadhan, huhuu :)
Ikan Terubuk dan Ikan Siakap berganding sama dalam pemanggang ajaib, cuba teka mana Terubuk mana Siakap? MJ lumurkan dengan kuah percik nak bagi Ikan 'masuk rasa' perciknya :)
Jom kita tengok resepi Kuah Percik ye,
3 ulas bawang besar (kisar)
4 ulas bawang merah (kisar)
1 ulas bawang putih (kisar)
10 tangkai cili kering (kisar terlebih dahulu dan asingkan)
2 batang serai (titik)
1" halia (ketuk)
200ml santan
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan yang dikisar termasuk cili kering, biarkan sehingga mendidih
2. Masukkan halia dan juga santan, kacau hingga sekata dan mendidih
3. Masukkan serai dan rasakan dengan garam. Siap
Lepas dah bakar ayam, boleh lumur dengan kuah percik tadi.. Memang sedap dimakan ketika berbuka puasa dan juga bersahur.
Ikan-ikan yang dah siap dibakar, lepas dah bakar boleh juga lumur sekali lagi dengan kuah percik tapi MJ curah masa nak berbuka nanti..
Ikan Terubuk ni selalu digoreng dan ni pertama kali buat secara bakar.. Terasa manis ikannya semua sedap tapi nak makan Ikan Terubuk ni kena berhati-hati tau, takut tercekik tulangnya yang bercabang :)
Ayam di bakar menggunakan Pemanggang Ajaib cap HIG (Haji Ismail Group) heheee
Ikan Terubuk dan Ikan Siakap berganding sama dalam pemanggang ajaib, cuba teka mana Terubuk mana Siakap? MJ lumurkan dengan kuah percik nak bagi Ikan 'masuk rasa' perciknya :)
Jom kita tengok resepi Kuah Percik ye,
3 ulas bawang besar (kisar)
4 ulas bawang merah (kisar)
1 ulas bawang putih (kisar)
10 tangkai cili kering (kisar terlebih dahulu dan asingkan)
2 batang serai (titik)
1" halia (ketuk)
200ml santan
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan yang dikisar termasuk cili kering, biarkan sehingga mendidih
2. Masukkan halia dan juga santan, kacau hingga sekata dan mendidih
3. Masukkan serai dan rasakan dengan garam. Siap
Lepas dah bakar ayam, boleh lumur dengan kuah percik tadi.. Memang sedap dimakan ketika berbuka puasa dan juga bersahur.
Ikan-ikan yang dah siap dibakar, lepas dah bakar boleh juga lumur sekali lagi dengan kuah percik tapi MJ curah masa nak berbuka nanti..
Ikan Terubuk ni selalu digoreng dan ni pertama kali buat secara bakar.. Terasa manis ikannya semua sedap tapi nak makan Ikan Terubuk ni kena berhati-hati tau, takut tercekik tulangnya yang bercabang :)
adezzzzzzzz melelh ni...arghhhh ni semua slh MJ ;-)
ReplyDeletebelom beli lagi ikan terubuk... memang menu ikan bakar terbaik tuk bulan puasa... sedap
ReplyDeleterajin myra masak..hehehe
ReplyDeletemavelouss.. meleleh
ReplyDeleteRajin betul masak macam macam. Syoknya berbuka kalau macam ni
ReplyDeletepercik apa pon memang sedapsss
ReplyDeleteadehhh adehhhhhh baru gak lps zohor ni, ingt da maghrib ha3
ReplyDeletebaru tadi tengok blogger sorang tu wat ayam percik klate.. ni MJ lak tunjuk.. wahhhh makin berkorbar2 nak wat..
ReplyDeletesemalam baru je pekena ayam percik...edisi negeri kelantan...buat sendiri pun sedap gak..
ReplyDeleteadeh sedapnya..yummeh
ReplyDeleteikan terubuk kita yg suka yg goreng..perghh sedapnya terasa2 dia punya isi tu,..hehe
ReplyDeleteayam percik mmg umphh! tp ikan percik tkpnh try lg myra..
sampai hati hang... kecuq ayaq lioq tau.. ikan bakaq.. huwaaaaaaaa
ReplyDeletebestnya ada pemanggang ajaib ni...
ReplyDeletebila la nk beli ni..hehe
perghhh :)
ReplyDeleteohmaiiiii.. sedapnyeeeee.. terliur tgk ayam percik tuhhhhh..
ReplyDeletewowwwiiee...
ReplyDeletealamak tertengok pulak gambaq tu..hehe
ReplyDeletesedap2 semuanya..
nyum2 sedapnyer...ikan percik tu dah lama tak makan...nampaknyer tunggu hujung minggu ni boleh try...
ReplyDeletePM tak berapa pandai makan ikan terubuk , sebab terlalu banyak sangat tulang...
ReplyDeletesaya nak oder boleh hee..aduh sabar..sabar
ReplyDeletecahayacinta
ReplyDeletesaya nak oder boleh hee..sedap jer ni pakal pose lagi
Memang terliur tengok hidangan ni. Saya suka ikan terubuk bakar.
ReplyDeletehuyoo.. nampak menarik betul..
ReplyDeletesedapppnyaaa... ops, batal puasa tengok lebih2..hihihh
ReplyDeleteperggghhh
ReplyDeleteterubuk ni banyak tulang..tak berapa suka walalupun sedap goreng garing-garing
ReplyDeletemmg dok cari resepi percik2 ni..marveles tgk ikan tu hehe
ReplyDeletemmg sedap , KA pun suka !
ReplyDeletelama tak pekena terubuk ni. bakar pun sedap yer...
ReplyDeleteikan terubuk adalah ikan kegemaran family yana tau.. tp tulah nak makan leceh btul sebab bnyk tulang.. hihi
ReplyDeleteKalau lauk camnie ... ratah je pun dah kenyang ....
ReplyDeletenampak macam menyelerakan aje. hoho..
ReplyDeletemenggoda selera... :)
ReplyDeleteSalam MJ..
ReplyDeleteMnta izin kopi resepi percik tu ye..
hihi..nk cuba jgk!