Selepas entry WW, rupanya ada yang tak perasan dan ada yang tak pernah makan menu tu.. MJ pun dah lama tak makan Koaw Teow Th'ng ni, lagipun bahannya tak susah sebenarnya antara nak ngan tak je :)
Bahan-bahan
sedikit gula batu
1-2 biji Sengkuang/Lobak Putih
Ayam 4-5 ketul
daun pandan
bawang putih
3" halia Muda (nak lebih pun boleh)
1 kiub pati ayam
garam secukup rasa
Cara membuat
1. Rebus ayam bersama bawang putih yang dicincang sehingga masak, kemudian toskan ayam.
2. Masukkan daun pandan, kemudian sengkuang serta gula batu, masak sehingga mendidih.
3. Kemudian masukkan kiub ayam dan rasakan dengan garam
Hiasan
1. Carik ayam yang direbus tadi (ikut la nak bagi halus ke tebal ke.. ikut citarasa)
2. Goreng bawang putih (nak tabur atas)
3. Makan bersama Cabai Kicap/Cabai Merah
4. Bawang goreng, daun sup
Resepi di atas untuk 8-10 orang macam tu, boleh dimakan bersama Koaw Teow, bihun ataupun Mee :)
Kuah 'teng' ni memang berwarna putih (nampak ceroi) tapi sebenarnya memang begini.. Puas bila dapat makan dan dia tak sama seperti Kuah Sup sebab tak menggunakan rempah
p/s : Semalam tak sempat nak draft entry mahupun blogwalking, MJ ada exam SPA..
Bahan-bahan
sedikit gula batu
1-2 biji Sengkuang/Lobak Putih
Ayam 4-5 ketul
daun pandan
bawang putih
3" halia Muda (nak lebih pun boleh)
1 kiub pati ayam
garam secukup rasa
Cara membuat
1. Rebus ayam bersama bawang putih yang dicincang sehingga masak, kemudian toskan ayam.
2. Masukkan daun pandan, kemudian sengkuang serta gula batu, masak sehingga mendidih.
3. Kemudian masukkan kiub ayam dan rasakan dengan garam
Hiasan
1. Carik ayam yang direbus tadi (ikut la nak bagi halus ke tebal ke.. ikut citarasa)
2. Goreng bawang putih (nak tabur atas)
3. Makan bersama Cabai Kicap/Cabai Merah
4. Bawang goreng, daun sup
Resepi di atas untuk 8-10 orang macam tu, boleh dimakan bersama Koaw Teow, bihun ataupun Mee :)
Kuah 'teng' ni memang berwarna putih (nampak ceroi) tapi sebenarnya memang begini.. Puas bila dapat makan dan dia tak sama seperti Kuah Sup sebab tak menggunakan rempah
p/s : Semalam tak sempat nak draft entry mahupun blogwalking, MJ ada exam SPA..
mcm menarik ni..nnt nak try jugak la
ReplyDeleteKlu kt kedai mkn ada jual ke ek menu ni?
ReplyDeleteXpenah mkn
Nmpk simple jek nk buat nye tu
takleh nk kata apa dah...perut yg lapar lom bfast sudah berkeroncong
ReplyDeleteSungguh menyelerakan..lepas ni kan beli la..hehe
ReplyDeleteSalam Myra...nampak sedap tuh!
ReplyDeletesaya pon x pernah makan... even sbnr nyer, x pernah dgr pon nama he3
ReplyDeleteNanti boleh la jadikan list untuk berbuka atau sampingan tengah malam. Bahan nampak simple je tu.
ReplyDeleteNak jugak la try ni...terlio nengok kueew teaw ni namanyer pun unik...
ReplyDeletethnx utk resepi kak =)
ReplyDeleteSo, manis la rasa dia kan?
ReplyDeleteowhh nampak menarik dan sedapp
ReplyDeletehurmm memang boleh try nanti ;)
ala2 kue teow sup nampaknyer..tapi mesti lain rasanyer...bunda mmg suke makan sup2 ni..
ReplyDeleteoic..nanti leh buat, kuah yg manis tu sebab masuk senkuang ek...baru taw he3..
ReplyDeletealamak sedapnye myra....
ReplyDeleteSalam MJ..
ReplyDeleteThanks 4 the recipe..
mintak kopi..cma tgh kumpul menu2 utk berbuka ni.. jenuh nk masak hari2 tak dak idea..
exam mcm mana? all the best ya!
first time jaa dgr menu ni tau MJ. btw tq coz sudi bkongsi resepinya.... senang2 nanti boleh jaa cuba buat...
ReplyDeleteboleh wat menu bln pose nti
ReplyDeleteBila baca resepi sah kakak belum pernah makan Myra..
ReplyDeleteTak silap cheq untuk ini makan dengan sambal hitam tu baru ada umphhh kan.
ReplyDeletesedapnya resepi ni :)
ReplyDeletesedapnya...terliur akak tengok...
ReplyDeletepernh dgr koteow tng ni tp tak petnah mkn lg
ReplyDeletegood luck mj
smga ada jodoh dgn spa nnti
a'aa senang je bahan2 dia ek
ReplyDelete