Tajuk macam tak percaya kan, dan MJ sendiri pun tak percaya rupanya selama ni tak pernah tengok rupa tiram, selalu tengok (jumpa) bila dah siap 'belah' tu je..hahaha apa punya teruk..
Masa kami ke pasar jumpa ni, asben yang beriya nak makan, RM5 tapi tak kopek lagi sebab tokeynya dah kalut nak balik, so kena bikin sendiri lah..
Nak membelah pun bukan senang, kesian asben bertungkus lumus nak dapat pecahkan ruyungnya pun, patutla mahal tiram ni kalau kat HOTEL kan.. (dah nama pun hotel..hehee)
Masa kami ke pasar jumpa ni, asben yang beriya nak makan, RM5 tapi tak kopek lagi sebab tokeynya dah kalut nak balik, so kena bikin sendiri lah..
Nak membelah pun bukan senang, kesian asben bertungkus lumus nak dapat pecahkan ruyungnya pun, patutla mahal tiram ni kalau kat HOTEL kan.. (dah nama pun hotel..hehee)
MJ teruja dengan bahagian dalamnya, memang cantik.. putih bersih je.
Isi yang telah berjaya dikeluarkan, MJ memang tak pernah makan tiram tau, nak makan pun rasa teragak-agak.
So asben buat tiram goreng tepung, dan pertama kali MJ makan cicah dengan sos cili, sedap jugak.. rasa ala-ala kenyal, macam siput pun ada.. eh!! dah memang keturunan siput kan...hehee
Korang pulak tiram suka masak macam mana? Boleh la kongsi ;)
Akak pun tak pernah makan benda ni.. ooo cantik rupa bahagian dalam dia...
ReplyDeletelieya suke oyster ni mj....selalu mkn kalo dok hotel laaa..mkn yg raw tu...perah lemon pastu slurppppp makan...perghhh nikmat heheheeheh...senikmat mcm makan salmon raw laaa.....
ReplyDeletepes time tgk goreng tepung gini....mesti sedapkan.....betul tu, oyster ni mahal....tapi jarang plak dpt jumpe org jual kat pasar2 ni ...beruntung laa mj dpt beli gini n masak sendiri kat umah......
tak pernah makan tiram.. berapa harganya?
ReplyDeletetak penah makan tiram, sos tiram penah la..kikikiki
ReplyDeleteRM5 tu kira macam mane? by kilo ke?
ReplyDelete@ezlinda hisam
ReplyDeleteRM5 untuk semua tu dear.. pada MJ murahlah sebab yg tau TIRAM ni kan mahal :)
1st tgk tiram goreng tepung..cam cendawan goreng pun ade rupa dia...
ReplyDeleteCik mai xpenah makan tiram nie..
ReplyDeleteSelalu tengok kawan2 je makan tiram ni letak lemon...hehe..
p/s - tekak cik mai ni xlalu nak makan tiram..hehe..
x pernah jugak tgk tiram belom kopek...
ReplyDeleteaah sllu tiram ni diorg mkn mentah2 tgk lam tv diorg perah limau letak cili skit..tgk sedap kemain diorg telan..trylah myra hehe ada brani?
ReplyDeletemasa dinner ada dorang hidangkan tiram tapi tengok macam tak berapa masak je. jadi, tak ada la makan.
ReplyDeletetengok MJ buat goreng tepung macam nmpk sedap la pulak!
tak pernah makan la.pestime tgk ni
ReplyDelete@el
ReplyDeleteRasa macam tak sanggup je nak try, asben ada gak bagi idea gitu, tapi taknak la..hehee
Ada cara mudah nak kopek Myra. Lepas cuci curah air panas betul-betul baru mendidih, nanti cengkerangnya ternganga baru kopakkan..
ReplyDeletetak pernah mkn tiram...rse die mcm mne myra?
ReplyDeletesaya pun tak pernah tgk yg betul2 fresh bercengkerang ni. Tapi yg pasti saya tak berapa bleh ngam la dgn rasa dia.
ReplyDeletetiram bakar..mkn kat sbh dlu..best2.
ReplyDeleteFirst time tgk tirammasak gitu..selalu mkn tiram nie mmg jenis raw jer..mkn mentah2..sedappppp...;)
ReplyDeleterara xpenah mkn tiram.mkn kat hotel pon xpenah amik,sbb rasa mentah mcm xleh telan.hmm kalau goreng mcm MJ buat ok kot.hhehehe
ReplyDeletetak pernah tengok n makan jgk.... tp kalau sos tiram u mmg selalu la buat penambah perisa...
ReplyDeleteyang betoi2 macamtu..sll makan orang sediakan...
ReplyDeleteselalu tgk oyster nye kecik2 jer. yang Myra nih nampak besar2 plak. selalu makan oyster yg mentah tuh ler. perah ngan lemon. masak sendirik x pernah plak. hehehehe
ReplyDeletenak dapat pun susah, tak semua pasar ada jual tiram ni.
ReplyDeletehurmmm....abang kalau makanan macam ni tak penah cuba lagi... tapi kalau dah masak cam tu siap SOS CILI ...rasa boleh makan la kot... hehehe
ReplyDeleteKak Nurul pun x pernah tgk tiram,mkn lg.lah x pernah.
ReplyDeleteBiasanya akan beli tiran yang sudah siap dikopek.
ReplyDeletesalam MJ..
ReplyDeletenmpk sedap.. huhu..tapi cma tak mkn tiram or kepang or yg kulit besar keras2 tu.. :p
yong pun tak sure pernah makan ke x hehe
ReplyDeletenana pun tak sure pernah makan tak,tapi kalau kupang/kerang tu pernah,sedap:) rebus cicah sos,hihi
ReplyDeletetiba2 rasa macam nak cari gak.. nmpk best je
ReplyDeletePernah makan yang mentah. Perah lemon. Pergh.. Terus telan tak berani nak cakap apa. haha
ReplyDeletebeli dimana ya tiram ni?
ReplyDelete