Pertama kali jumpa TIRAM (Oyster)

Tajuk macam tak percaya kan, dan MJ sendiri pun tak percaya rupanya selama ni tak pernah tengok rupa tiram, selalu tengok (jumpa) bila dah siap 'belah' tu je..hahaha apa punya teruk..

Masa kami ke pasar jumpa ni, asben yang beriya nak makan, RM5 tapi tak kopek lagi sebab tokeynya dah kalut nak balik, so kena bikin sendiri lah..
Nak membelah pun bukan senang, kesian asben bertungkus lumus nak dapat pecahkan ruyungnya pun, patutla mahal tiram ni kalau kat HOTEL kan.. (dah nama pun hotel..hehee)


MJ teruja dengan bahagian dalamnya, memang cantik.. putih bersih je.


Isi yang telah berjaya dikeluarkan, MJ memang tak pernah makan tiram tau, nak makan pun rasa teragak-agak.

So asben buat tiram goreng tepung, dan pertama kali MJ makan cicah dengan sos cili, sedap jugak.. rasa ala-ala kenyal, macam siput pun ada.. eh!! dah memang keturunan siput kan...hehee

Korang pulak tiram suka masak macam mana? Boleh la kongsi ;)

32 comments:

  1. Akak pun tak pernah makan benda ni.. ooo cantik rupa bahagian dalam dia...

    ReplyDelete
  2. lieya suke oyster ni mj....selalu mkn kalo dok hotel laaa..mkn yg raw tu...perah lemon pastu slurppppp makan...perghhh nikmat heheheeheh...senikmat mcm makan salmon raw laaa.....

    pes time tgk goreng tepung gini....mesti sedapkan.....betul tu, oyster ni mahal....tapi jarang plak dpt jumpe org jual kat pasar2 ni ...beruntung laa mj dpt beli gini n masak sendiri kat umah......

    ReplyDelete
  3. tak pernah makan tiram.. berapa harganya?

    ReplyDelete
  4. tak penah makan tiram, sos tiram penah la..kikikiki

    ReplyDelete
  5. @ezlinda hisam
    RM5 untuk semua tu dear.. pada MJ murahlah sebab yg tau TIRAM ni kan mahal :)

    ReplyDelete
  6. 1st tgk tiram goreng tepung..cam cendawan goreng pun ade rupa dia...

    ReplyDelete
  7. Cik mai xpenah makan tiram nie..
    Selalu tengok kawan2 je makan tiram ni letak lemon...hehe..
    p/s - tekak cik mai ni xlalu nak makan tiram..hehe..

    ReplyDelete
  8. x pernah jugak tgk tiram belom kopek...

    ReplyDelete
  9. aah sllu tiram ni diorg mkn mentah2 tgk lam tv diorg perah limau letak cili skit..tgk sedap kemain diorg telan..trylah myra hehe ada brani?

    ReplyDelete
  10. masa dinner ada dorang hidangkan tiram tapi tengok macam tak berapa masak je. jadi, tak ada la makan.
    tengok MJ buat goreng tepung macam nmpk sedap la pulak!

    ReplyDelete
  11. @el
    Rasa macam tak sanggup je nak try, asben ada gak bagi idea gitu, tapi taknak la..hehee

    ReplyDelete
  12. Ada cara mudah nak kopek Myra. Lepas cuci curah air panas betul-betul baru mendidih, nanti cengkerangnya ternganga baru kopakkan..

    ReplyDelete
  13. tak pernah mkn tiram...rse die mcm mne myra?

    ReplyDelete
  14. saya pun tak pernah tgk yg betul2 fresh bercengkerang ni. Tapi yg pasti saya tak berapa bleh ngam la dgn rasa dia.

    ReplyDelete
  15. First time tgk tirammasak gitu..selalu mkn tiram nie mmg jenis raw jer..mkn mentah2..sedappppp...;)

    ReplyDelete
  16. rara xpenah mkn tiram.mkn kat hotel pon xpenah amik,sbb rasa mentah mcm xleh telan.hmm kalau goreng mcm MJ buat ok kot.hhehehe

    ReplyDelete
  17. tak pernah tengok n makan jgk.... tp kalau sos tiram u mmg selalu la buat penambah perisa...

    ReplyDelete
  18. yang betoi2 macamtu..sll makan orang sediakan...

    ReplyDelete
  19. selalu tgk oyster nye kecik2 jer. yang Myra nih nampak besar2 plak. selalu makan oyster yg mentah tuh ler. perah ngan lemon. masak sendirik x pernah plak. hehehehe

    ReplyDelete
  20. nak dapat pun susah, tak semua pasar ada jual tiram ni.

    ReplyDelete
  21. hurmmm....abang kalau makanan macam ni tak penah cuba lagi... tapi kalau dah masak cam tu siap SOS CILI ...rasa boleh makan la kot... hehehe

    ReplyDelete
  22. Kak Nurul pun x pernah tgk tiram,mkn lg.lah x pernah.

    ReplyDelete
  23. Biasanya akan beli tiran yang sudah siap dikopek.

    ReplyDelete
  24. salam MJ..
    nmpk sedap.. huhu..tapi cma tak mkn tiram or kepang or yg kulit besar keras2 tu.. :p

    ReplyDelete
  25. yong pun tak sure pernah makan ke x hehe

    ReplyDelete
  26. nana pun tak sure pernah makan tak,tapi kalau kupang/kerang tu pernah,sedap:) rebus cicah sos,hihi

    ReplyDelete
  27. tiba2 rasa macam nak cari gak.. nmpk best je

    ReplyDelete
  28. Pernah makan yang mentah. Perah lemon. Pergh.. Terus telan tak berani nak cakap apa. haha

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di blog ini, dan maaf andai ada pertanyaan yang tak dijawab, dan saya akan cuba sebaik boleh untuk membantu menjawab pertanyaan anda.. :-)