Spagethi Meatball

Cuti Krismas baru-baru ni kitorang tak kemana-mana pun, menghabiskan masa berdua je..ececeh... Lepas tu sebut kat asben nak makan spagethi, zasss terus keluar p cari bahan-bahan.


 Projek kami berdua asben buat Meatball dan MJ masak spagethi. Yang korang nampak putih-putih kat Meatball tu cheese tau.. hehee
Cara buat Meatball tu dari daging cincang, bawang merah, bawang putih dan lada hitam ditumbuk bersama dan digaulkan dengan daging tadi, jangan lupa masukkan garam.. (tu jela bahan yang ada kat rumah so kami guna itu jela..hehe)


Dan MJ campak baling untuk buat kuah spagethi, tumis bawang merah dan bawang putih yang dicincang, masukkan tomato yang dihiris nipis, kemudian masukkan daging cincang dan biarkan seketika. Lepas tu masukkan tomato puree, sos Leggo Spagethi, masukkan air jika perlu dan kacau sehingga masak + Garam.

Hidangan spagethi tu lah menu kami lunch dan dinner.. Jimat beli barang RM20 dapat makan 2x  secara berduet..hehe. Oh ya MJ siap bawak bekal sarapan ke opis keesokannya.

26 comments:

  1. kalau makan kat kedai mcm secret receipe 1 pinggan atleast RM10

    so kalau berduet RM20
    untuk 2x mkn RM40

    Memang berbaloi

    ReplyDelete
  2. eh ritu el pun wat spageti meatball
    meatball cheese kebetulan ada lebihan chesdale..sebijik resepi cam myra haha..tp el letak cheese tu kt tengah2...rupa meatball tu pun lebih kurang cam myra gak hahaha..mmg sakan el mkn 3x tambahhhh hahaha

    ReplyDelete
  3. tak pernah guna sos spageti yg ready made.. selalu buat sendiri je guna tomato paste n tomato puree.. :-)

    ReplyDelete
  4. Makanan yang di buat sendiri memang sedap di makan.. mmg ouas hati :D

    ReplyDelete
  5. mmg mudah n murah..boleh makan banyak kali kan

    ReplyDelete
  6. x pernah wat meatball sndrik, sllau beli yg brand marina ja, sedap.. pasni bleh try :)

    ReplyDelete
  7. sedapnya .... Mj yang main campak baling tu lah yg sedap... hehehe

    ReplyDelete
  8. masak sendiri memang jauh lebih jimat dari beli ready made kan.. perlukan sedikit kerajinan je..

    ReplyDelete
  9. lama x wat spegeti sendiri, sebab pernah wat dulu tp x sesedap kat kedai.. trus majuk x mor buat.. nak makan, pi kedai.. hehe

    ReplyDelete
  10. baguih laa... rajin masak-masak yea.... lepas nie buat menu lain pulak kan

    ReplyDelete
  11. MJ, knape tyg je...x nk sedekah ke kt kami? ;-)

    ReplyDelete
  12. wahhh.. kerjasama yang bagus nih~
    2 2 masak bersama.. baru lah makanan tambah sedap. kan!

    ReplyDelete
  13. teringin nk buat meatball sendiri gak lah cam senang je..

    ReplyDelete
  14. Teringin plak nak try buat meatball tu

    ReplyDelete
  15. Menarik. Tengok pon dah sedap nih

    ReplyDelete
  16. Hohoho...sedapnye myra...teringin nak buat tp meatball je kot...yg spagetti suami tak mkn

    ReplyDelete
  17. memang puas kalau masak sendiri kan kak:)

    ReplyDelete
  18. masak seniri lagi pueh hati sebenarnya
    tapi kalau hakak nih, jarang2 dah ke dapur..mih mih

    ReplyDelete
  19. perrghhhh... dah boleh jadi tokey spaghetti dah...

    ReplyDelete
  20. best nyer...
    da lama aida tak buat spegeti bolognis. tak pernah buat mitball. hanya masuk daging dlm kuah bolognis tu ajer :-)

    ReplyDelete
  21. sedapkan makan spaghetti .ubh selera.

    ReplyDelete
  22. salam MJ..

    oh spageti..tgk resepi mj ni rase mcm nk buat spageti jgk..harus rajin!

    nyum3...

    ReplyDelete
  23. kalau beli kat kedai mahai ni.. masak sendiri puas hati

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di blog ini, dan maaf andai ada pertanyaan yang tak dijawab, dan saya akan cuba sebaik boleh untuk membantu menjawab pertanyaan anda.. :-)