Menu ni adalah salah 1 peberet MJ, kalau dapat makan kat kedai 'sedap', seploh kali p makan yang tu saja pun takkan jemu.
Lepas tu rasa macam nak cuba buat sendiri, yela kadang makan ada yang sedap kadang tak sedap, jadi untuk kepuasan perut sendiri MJ mencuba buat. Kebetulan bahan-bahan dah ada kat rumah, bedal jela
Koaw Teow dibasuh dan digaul bersama telur + lada sulah kemudian digoreng (macam nak buat telur dadar tu) jangan garing sangat nanti keras pulak koaw teow tu ye.
Bahan-bahan:
3-4 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
Udang
Ayam yang dihiris
Carrot / Anak Jagung / Bunga Kobis
4-5 tangkai cili padi / cabai melaka
2sb Sos Tiram
Lada Sulah / Lada Hitam (ditumbuk halus)
Untuk Kuah:
1. Tumis bawang putih, bawang merah hingga naik bau
2. Masukkan ayam/daging dan kacau sehingga hampir masak
3. Masukkan udang dan kemudian air (ikutla kuah yang kita nak-kalau ada air rebusan udang lagi umppph), lepas tu letak la sayur mayur yang ada (kobis ke putik jagung ke carrot ke- terpulang)
4. Letakkan Sos Tiram, serbuk lada sulah / sedikit lada hitam dan perasakan dengan garam, kalau nak pedas letakla cabai melaka tu.
5. Kemudian tuang atas koaw teow yang dah digoreng tadi.
6. Kalau nak pekatkan kuah bancuh 2sb tepung jagung, tuang bancuhan tersebut atas kuah dan kacau.
6. Selamat BerKUNGFU..
Bulan puasa ni nak buat lagi la..hehee
Lepas tu rasa macam nak cuba buat sendiri, yela kadang makan ada yang sedap kadang tak sedap, jadi untuk kepuasan perut sendiri MJ mencuba buat. Kebetulan bahan-bahan dah ada kat rumah, bedal jela
Koaw Teow dibasuh dan digaul bersama telur + lada sulah kemudian digoreng (macam nak buat telur dadar tu) jangan garing sangat nanti keras pulak koaw teow tu ye.
Bahan-bahan:
3-4 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
Udang
Ayam yang dihiris
Carrot / Anak Jagung / Bunga Kobis
4-5 tangkai cili padi / cabai melaka
2sb Sos Tiram
Lada Sulah / Lada Hitam (ditumbuk halus)
Untuk Kuah:
1. Tumis bawang putih, bawang merah hingga naik bau
2. Masukkan ayam/daging dan kacau sehingga hampir masak
3. Masukkan udang dan kemudian air (ikutla kuah yang kita nak-kalau ada air rebusan udang lagi umppph), lepas tu letak la sayur mayur yang ada (kobis ke putik jagung ke carrot ke- terpulang)
4. Letakkan Sos Tiram, serbuk lada sulah / sedikit lada hitam dan perasakan dengan garam, kalau nak pedas letakla cabai melaka tu.
5. Kemudian tuang atas koaw teow yang dah digoreng tadi.
6. Kalau nak pekatkan kuah bancuh 2sb tepung jagung, tuang bancuhan tersebut atas kuah dan kacau.
6. Selamat BerKUNGFU..
Bulan puasa ni nak buat lagi la..hehee
masak koey teow nih kna berKUNGFU laa..hehehe..menarik,resepi baru nih..
ReplyDeleteHe3 terkenang zaman bujang... Tiap hari mkn ni ms dating ;)
ReplyDeletesalam..
ReplyDeleteresepi terbaek berbuka di bulan poser nih.thank share :)
eh.. uniknye menu nih!
ReplyDeletetak pernah lagi makan! dan pertama kali baca resipinye! boleh cuba neh.. thanks Myra~
sedapnya nampak.. Ros baru tahu kena goreng dulu rupanya...
ReplyDeletepatutlah akak makan kue teow tu rangup bila akak order kue teow kungfu.... nilah nampak orang makan, nak try juga makan...
ReplyDeletemacam best je ni, gambar atas ingatkan telur bungkus...
ReplyDeleteErm... menu simple yg sedap ni...boleh cuba la nanti....
ReplyDeletenth bila dpt try..
ReplyDeletesedapnya saya suka juga makan koew teow nie..
ReplyDeletesedapnye..terliur tengok ketiau kung fu myra nie..nyum..nyum..
ReplyDeletetak pernah makam ko teow kungfu lg rasanya.
ReplyDeletethanks mj berkongsi
nak cuba jugakla..kecur air liur tengok..
ReplyDeleteauwe,... kalau soal makanan enak pasti saya tak ingin terlewatkan hehehe,..salam untuk admin
ReplyDeleteuh yummieee boleh bikin untuk pose nanti
ReplyDeletetq MJ for the resipe.. nnti leh try.
ReplyDeletesuka juga makan ni..tp tak pernah nak tercari resepi... boleh rujuk sini ni bila teringin suruh hasben masakkan... hehehe
ReplyDeletetq mj!
ermm..dapnyer..
ReplyDeleteMakanan kegemaran Jacky Chan la ni? :D Tapi mcm tak susah jer buat sehhh.. Kawe selalu kalau kueh teow main goreng jer. Maybe boleh la try kasi kung fu lak satu kali lepas ni..
ReplyDeleteNampak menyelerakan
ReplyDeleteni mmg all ime fav sy
ReplyDeletefeveret ku..nk try buat nanti..
ReplyDeletesalam mj..
ReplyDeletewah..sedapnye..peberet cma jgk ni..
oo..mcm ni buat k.tiaw kungfu.. ingatkan pecah teloq masa last2 tu...
thanks mj share resipi..feberet sy nih
ReplyDeleteFeveret saya gak ni... :D
ReplyDeletesedap ni... saya suka tp hubby plak xsuka
ReplyDeletenyam nyam sedap dan berkualiti cara masakan MJ ni
ReplyDeleteamboih...meriahnya dengan udang naa....confirm makan sepinggan dah kenyang....
ReplyDelete