Disebabkan ada lebihan roti selepas buat Cucur Roti, dan roti tu menghampiri tarikh luput, MJ buat Roti Daging Bercheese plak.
Cheese agak kekeringan sebab MJ terlebih masak.. huhuuu.. Tak pandai nak agak sebab pertama kali buat dan guna pemanggang ajaib.
Bahan-bahan :
8 keping Roti putih
2 biji telur
Susu Segar / Full Cream
4-5 keping slice cheese
Cheddar / Mozarela (diparut)
Untuk Inti (Daging)
300gm daging dicincang / 4 kpg daging burger
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar 1/2 peket perencah daging (terpulang sebarang perisa)
sedikit air, garam dan gula
Cara Masak:
1. Inti - Tumis bawang putih, bawang besar sehingga layu dan masukkan daging.Goreng sehingga daging empuk. Kemudian masukkan perencah daging dengan sedikit air, masak sehingga daging menjadi kering dan lembut. - Ketepikan dan biarkan sejuk
2. Roti - Pecahkan 2 biji telur, campurkan dengan susu dan kacau sebati.
3. Celupkan roti dalam bancuhan dan letakkan atas pan / pemanggang ajaib (sapukan sedikit marjerin/butter). Susun roti untuk layer bawah.
4. Masukkan daging letak atas roti dan lapiskan dengan cheese slice
5. Untuk lapisan kedua ulangi langkah 3 (bergantung dengan berapa layer yang anda nak)
6. Atas sekali letakkan keju mozarella / cheddar dan bakar lebih kurang 15-20 minit dan siap dimakan.
Cheese agak kekeringan sebab MJ terlebih masak.. huhuuu.. Tak pandai nak agak sebab pertama kali buat dan guna pemanggang ajaib.
Bahan-bahan :
8 keping Roti putih
2 biji telur
Susu Segar / Full Cream
4-5 keping slice cheese
Cheddar / Mozarela (diparut)
Untuk Inti (Daging)
300gm daging dicincang / 4 kpg daging burger
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar 1/2 peket perencah daging (terpulang sebarang perisa)
sedikit air, garam dan gula
Cara Masak:
1. Inti - Tumis bawang putih, bawang besar sehingga layu dan masukkan daging.Goreng sehingga daging empuk. Kemudian masukkan perencah daging dengan sedikit air, masak sehingga daging menjadi kering dan lembut. - Ketepikan dan biarkan sejuk
2. Roti - Pecahkan 2 biji telur, campurkan dengan susu dan kacau sebati.
3. Celupkan roti dalam bancuhan dan letakkan atas pan / pemanggang ajaib (sapukan sedikit marjerin/butter). Susun roti untuk layer bawah.
4. Masukkan daging letak atas roti dan lapiskan dengan cheese slice
5. Untuk lapisan kedua ulangi langkah 3 (bergantung dengan berapa layer yang anda nak)
6. Atas sekali letakkan keju mozarella / cheddar dan bakar lebih kurang 15-20 minit dan siap dimakan.
sabo abo lg 4 jam lg
ReplyDeletebr td ada tgk kwn share resepi ni...menarik
ReplyDeletebolehlah try resepi ini nanti..
ReplyDeletewah2 resepi lengkap nih..posa2 tgk apapn sedap kan..klu ada roti blh try buat..
ReplyDeletewah.. nampak sedap la MJ..
ReplyDeleteambpi, sedap sangat nampaknya tu myra..kecur ayaq liur :)
ReplyDeletekecur air liur wahhhhhhhh
ReplyDeleteskrg nie byk betul resepi2 yg menggunakan cheese... musim cheese kot. hee
ReplyDeleteSedapnya nmpk...
ReplyDeletefeveret sy kalo melibatkan roti n cheese nih..leh try la..
ReplyDeleterajinnya myra, idea memasak pantas utk berbuka ;)
ReplyDeletesekarang ni semua menu pun nak tambah cheese kan.
ReplyDeleteSedap nampak MJ...leh cuba ni...:)
ish MJ ni dah 3 org lieya tgk buat roti ni.... nampak senang dan menarik...budak2 suke ni kan.... yg penting ala2 mcm lasagna gituuu....rumah lieya selalu jek ade roti lebih2...nanti leh laa buat....
ReplyDeletemenarik jgk yer.. masak mcm ni utk buka
ReplyDeleteKreatif lah Myra nih.. mcm2 resipi yang unik Myra kongsi.. kagum zura tgk resipinye.
ReplyDeleteAmboi.. Tengok time macam ni memang membuatkan diri jadi kelaparan.
ReplyDeleteterima kasih untuk resepi ni.. sedapnya..
ReplyDeletenak buat gak baru ni tp keju plak xda.. haihh
ReplyDeleteWah MJ sedap2 dan mudah resepi ni..wajib cuba ni..
ReplyDeleteblog ini kaya dengan resepi ada satu resepi nk cuba tapi entah bila heee...
ReplyDeletesedapnya.. rupanya blh [elbagaikan mcm2 menu kan.. cuma kna kretip.. trs rsa nk cuba buat gak
ReplyDeleteSalam MJ
ReplyDeletemabelessnyee...nak cuba gak la buat petang nih!
alamak.. m,cm sedap je.. resepi baru ke. janna xpernh nmpk pun^^
ReplyDeletenampak memang sedap ni, cepat nak sediakan kot.
ReplyDeleteyumssss~
ReplyDeletenk try nnt
yummmynya kak..dugaan bulan pose..
ReplyDeleteadoi mak sedap nyer...
ReplyDeleteaida da kidnap resepi ni. ntah bila nak buat ni hi hi hi...
Assalammualaikum kak MJ.
ReplyDeletesedapnyeee..mudah sahaja nak masak ea.. mesti cuba ni >_<