Dah lama MJ mencari resepi biskut ni, makan masa pegi beraya di rumah in-law adik tahun lepas. Sedap sangat sebab bila makan terus cair di mulut. Memang tak sedar tengok-tengok dah habis sebalang. Bila tanya resepi tuannya taknak bagi, ok takpe faham, biasalah adat la tu kan..hehehe
Paling mencabar bila nak bentukkan, MJ takdak piping bag, cuma masukkan dalam plastik dan gunting sedikit hujungnya, lepas tu pipe ikut sesuka hati. Itu yang jadi macam-macam rupa tu, tapi tak kisahlah sebab untuk makan sendiri2 kan..
MJ letakkan Coklat Cip sebab nak bagi 'rasa' bila makan, takdak lah rasa kosong / rasa telur je kan.
Selamat mencuba, dan terima kasih pada empunya resepi sudi syer resepi sedap ni.
MJ letakkan Coklat Cip sebab nak bagi 'rasa' bila makan, takdak lah rasa kosong / rasa telur je kan.
Ni selepas di bakar, alahai sedapnya tau dengan gebu gebas makan panas2 memang jadi ralit sangat. Bukan sebab sendiri buat nak puji diri sendiri, takkk!!
Tapi sebab dah cuba dan rasa puas, resepinya pun senang je cuma memerlukan kesabaran masa nak piping je.
Anak sedara MJ Ilhan ni paling suka makan, memula mintak 1 lepas tu kiri kanan pun pegang, baru jalan sikit dia patah balik mintak lagi, katanya 'Aawon' (takdakpun), rupanya dah habis semua.. Kan meringue ni cair di mulut so kejap jela habis..
Lepas tu letak dalam pinggan konon senang la Ilhan nak bawak pegi makan di ruang tamu sambil layan kartun, tapi sama jugak baru sampai pintu dapur dia patah balik mintak lagi sebab dalam pinggan pun habis jugak.. Amboi punya cepat makan ha..Seronok tengok, itu maksudnya CikLong dia pandai buat la kan..hahaha
So nah MJ syer resepi biskut ni dengan korang, tak payah tunggu Raya, sebab boleh makan bila2 je ha..
MJ tak guna pewarna sebabnya gel tu takda.. sebab tu biskut meringue MJ kaler original..hehee
Selamat mencuba, dan terima kasih pada empunya resepi sudi syer resepi sedap ni.
terima kasih mj..memang cari resepi ni
ReplyDeleteaduh nak cri bhn gel tuu..
ReplyDeleteekekek..
sdp ni..malas wat kck wat trus pavlova =)
cam buat pavlova cuma xde tepung jagung ngan cuka kan ..
ReplyDeleteari tu dtg beraya umah besan mak mertua ada benda ni anak kita makan sampai setengah balang sampai opah dia simpan tuan umah cakap mahal biskut ni ... so pas ni kena try la buat
nampak sedap ni
ReplyDeletesalam dear ..
ReplyDeletehuhuhu rindunyeeee
insyaallah kembali berblog
wahhhh sedap nie .. rajin MJ ..
akk nie huhuhu bab2 biskut nie dah lama tinggal , lerh berniaga lps nie dik !
oh ya suami akk alhamdulillah , begitulah dia still x boleh semayang duduk , nak lipat sakit , so skrg atas bangku shja , berjalan dah ok ;)
thanx for the doa dear ...
rajinnyaaaa... bercinta nak paip satu2..
ReplyDeleteKedekut pulak tak nak bagi resepi eh. Macam la buat niaga kan.. hehe. Dekat setahun baru jumpa resepi ye MJ.
ReplyDeletesis COT apa awak mmeg kurnag faham bahasa kelas masakan ni.
ReplyDeletesaya suka masuk blog ini sb mj rajin ke dapur.salah satu sb saya makin rajin heeee..mj saya ada ikut resepi sup pizza hut tu serius jadi heee..thnks mj.
ReplyDeletehuwaaaaa..nak kene wat..nak kene wat...sedapnyee..
ReplyDelete@nuyui a.k.a miss YUI
ReplyDeleteYui, MJ tak guna pewarna sbb gel tu takdak.. sebab tu warna meringue original..hehee
@suri
ReplyDeleteCOT tu Cream of Tartar..
Myra pun tak pandai gak.. syer resepi dari kwn2 jgk
bhn dia sama ngan pavlova la mj..
ReplyDeletecuma yg ni pipe kecik2 pavlova bentuk besar ckit
so pasni mj dh bleh la buat pavlova kan
warna pink tu memang awesome mesti sesedap rasanya ni.
ReplyDeletewahhhh tentu sedap sgt tu sampai anak sedara MJ x sempat sampai ke destinasi da patah balik ;)
ReplyDeletesedapnya, teringat pavlova chocolate,
ReplyDeleteadeka rasa dia sama ? :)
kene cari satu benda lagi "pewarna" adeh kalau perwana cair ada le uhu..
ReplyDeleteterima kasih sis myra ;)saya dh salin pun.
thnks juga sb pm dekat sana :)
sedapnye biskut ni ... :)) terliuq huhu
ReplyDeleteBaru tahu psl biskut ni.. x pnh jumpa lgkat sini
ReplyDeletesedapnyaaa MJ.. nanti nk try buat :D
ReplyDeleteada lg x MJ? ;-)
ReplyDeletealamakkkkkkk
ReplyDeletemai dah rasa nak try
Tq sis dah lama cri resepi ni..sis nk tnya klu x ltak cot 2 xpe ke? Atau memg kna ltak mf la sy bru nk bljar
ReplyDelete@azqalyn sdn
ReplyDeleteBetter bubuh sebab tak salah COT nak bagi biskut jd ringan kot ;)
Tq mj for the receipe
ReplyDeleteMmg kena bakar 70 minit ka..lama tu..anyway tq sbb share resipi
ReplyDelete@yuka
ReplyDeleteYe, memang bakar tu lama kalau tak biskut ni tak masak.