Resepi Biskut Meringue yang sedap!

Dah lama MJ mencari resepi biskut ni, makan masa pegi beraya di rumah in-law adik tahun lepas. Sedap sangat sebab bila makan terus cair di mulut. Memang tak sedar tengok-tengok dah habis sebalang. Bila tanya resepi tuannya taknak bagi, ok takpe faham, biasalah adat la tu kan..hehehe



Paling mencabar bila nak bentukkan, MJ takdak piping bag, cuma masukkan dalam plastik dan gunting sedikit hujungnya, lepas tu pipe ikut sesuka hati. Itu yang jadi macam-macam rupa tu, tapi tak kisahlah sebab untuk makan sendiri2 kan..

MJ letakkan Coklat Cip sebab nak bagi 'rasa' bila makan, takdak lah rasa kosong / rasa telur je kan.


 
Ni selepas di bakar, alahai sedapnya tau dengan gebu gebas makan panas2 memang jadi ralit sangat. Bukan sebab sendiri buat nak puji diri sendiri, takkk!! 
Tapi sebab dah cuba dan rasa puas, resepinya pun senang je cuma memerlukan kesabaran masa nak piping je.

Anak sedara MJ Ilhan ni paling suka makan, memula mintak 1 lepas tu kiri kanan pun pegang, baru jalan sikit dia patah balik mintak lagi, katanya 'Aawon' (takdakpun), rupanya dah habis semua.. Kan meringue ni cair di mulut so kejap jela habis..
Lepas tu letak dalam pinggan konon senang la Ilhan nak bawak pegi makan di ruang tamu sambil layan kartun, tapi sama jugak baru sampai pintu dapur dia patah balik mintak lagi sebab dalam pinggan pun habis jugak.. Amboi punya cepat makan ha..Seronok tengok, itu maksudnya CikLong dia pandai  buat la kan..hahaha


So nah MJ syer resepi biskut ni dengan korang, tak payah tunggu Raya, sebab boleh makan bila2 je ha..

MJ tak guna pewarna sebabnya gel tu takda.. sebab tu biskut meringue MJ kaler original..hehee

Selamat mencuba, dan terima kasih pada empunya resepi sudi syer resepi sedap ni.

27 comments:

  1. terima kasih mj..memang cari resepi ni

    ReplyDelete
  2. aduh nak cri bhn gel tuu..

    ekekek..

    sdp ni..malas wat kck wat trus pavlova =)

    ReplyDelete
  3. cam buat pavlova cuma xde tepung jagung ngan cuka kan ..
    ari tu dtg beraya umah besan mak mertua ada benda ni anak kita makan sampai setengah balang sampai opah dia simpan tuan umah cakap mahal biskut ni ... so pas ni kena try la buat

    ReplyDelete
  4. salam dear ..
    huhuhu rindunyeeee
    insyaallah kembali berblog

    wahhhh sedap nie .. rajin MJ ..
    akk nie huhuhu bab2 biskut nie dah lama tinggal , lerh berniaga lps nie dik !

    oh ya suami akk alhamdulillah , begitulah dia still x boleh semayang duduk , nak lipat sakit , so skrg atas bangku shja , berjalan dah ok ;)
    thanx for the doa dear ...

    ReplyDelete
  5. rajinnyaaaa... bercinta nak paip satu2..

    ReplyDelete
  6. Kedekut pulak tak nak bagi resepi eh. Macam la buat niaga kan.. hehe. Dekat setahun baru jumpa resepi ye MJ.

    ReplyDelete
  7. sis COT apa awak mmeg kurnag faham bahasa kelas masakan ni.

    ReplyDelete
  8. saya suka masuk blog ini sb mj rajin ke dapur.salah satu sb saya makin rajin heeee..mj saya ada ikut resepi sup pizza hut tu serius jadi heee..thnks mj.

    ReplyDelete
  9. huwaaaaa..nak kene wat..nak kene wat...sedapnyee..

    ReplyDelete
  10. @nuyui a.k.a miss YUI
    Yui, MJ tak guna pewarna sbb gel tu takdak.. sebab tu warna meringue original..hehee

    ReplyDelete
  11. @suri

    COT tu Cream of Tartar..
    Myra pun tak pandai gak.. syer resepi dari kwn2 jgk

    ReplyDelete
  12. bhn dia sama ngan pavlova la mj..
    cuma yg ni pipe kecik2 pavlova bentuk besar ckit
    so pasni mj dh bleh la buat pavlova kan

    ReplyDelete
  13. warna pink tu memang awesome mesti sesedap rasanya ni.

    ReplyDelete
  14. wahhhh tentu sedap sgt tu sampai anak sedara MJ x sempat sampai ke destinasi da patah balik ;)

    ReplyDelete
  15. sedapnya, teringat pavlova chocolate,
    adeka rasa dia sama ? :)

    ReplyDelete
  16. kene cari satu benda lagi "pewarna" adeh kalau perwana cair ada le uhu..

    terima kasih sis myra ;)saya dh salin pun.

    thnks juga sb pm dekat sana :)

    ReplyDelete
  17. sedapnye biskut ni ... :)) terliuq huhu

    ReplyDelete
  18. Baru tahu psl biskut ni.. x pnh jumpa lgkat sini

    ReplyDelete
  19. sedapnyaaa MJ.. nanti nk try buat :D

    ReplyDelete
  20. Tq sis dah lama cri resepi ni..sis nk tnya klu x ltak cot 2 xpe ke? Atau memg kna ltak mf la sy bru nk bljar

    ReplyDelete
  21. @azqalyn sdn
    Better bubuh sebab tak salah COT nak bagi biskut jd ringan kot ;)

    ReplyDelete
  22. Mmg kena bakar 70 minit ka..lama tu..anyway tq sbb share resipi

    ReplyDelete
  23. @yuka

    Ye, memang bakar tu lama kalau tak biskut ni tak masak.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di blog ini, dan maaf andai ada pertanyaan yang tak dijawab, dan saya akan cuba sebaik boleh untuk membantu menjawab pertanyaan anda.. :-)