Masa skrol FB ternampak kawan syer resepi Mee Kuah Daging, terus tekak ni punyalah teringin nak makan, tambahan pulak resepi macam senang je, bahan2 mudah dapat tapi asyiklah tertangguh nak buat.
Sekali bila dapat buat, legaaaaaaaa... sedapnyaaaaaaaa...hahaha perasan.. tapi lagi seronok bila tengok asben makan siap bertambah, kuah tu dia la yang habiskan, sedap katanya.. muahahahaa kembang punggong mak hincik ni tau... Yela ni 1st time buat Mee Kuah sendirian berhad okeyh... sebelum ni mak la yang dok buat, MJ tolong2 kacau ja.. jadi harusla rasa sedikit vervangga dengan pencapaian..
Tapi resepi tak minta dengan Mak pun, cheq gugel je.. saja nak cuba kelainan.. walhal mak punya resepi memang tiptop meletop sedap cuma agak rumit sikit bagi MJ sebab banyak bahan nak guna tambahan baru pertama kali nak buat kena la cari yang mudah2 je kan.
Ok ni resepi yang MJ dapat dari FB, tapi maaf sangat dah lupa nama empunya resepi.. harap bila tuan dia baca dapat halalkan resepi ni ye, tapi resepi ni MJ olah sikit dari segi bahan2 sebab MJ buat untuk makan berdua je
BAHAN-BAHAN :
1 peket mee kuning (MJ guna setengah peket je)
Setengah kilo daging
1.5 liter air rebusan daging
Sos tomato dan Sos cili secukupnya
Setengah cawan kuah kacang (MJ guna kacang tumbuk halus)
1 kiub ikan bilis
2 biji telur - utk pekatkan kuah
3 sudu besar cili kisar - boleh tambah Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN TAMBAHAN :
2 biji telur rebus - dipotong
1 hirisan cili merah secukupnya
hirisan daun bawang
Taugeh dan sawi dicelur
Bawang goreng
BAHAN DIKISAR HALUS :
3 biji bawang merah
2 ulasi bawang putih
1 inci halia
CARA MEMASAK :
1) Rebus daging sampai empuk kemudian daging dipotong kecil dan simpan semua air rebusan tadi . Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan yang dikisar dan cili kisar sampai bau wangi dan pecah minyak . Masukkan air rebusan daging serta kacau kuah dan masukkan kiub ikan bilis, kuah kacang secukupnya , sos tomato dan sos cili secukupnya . Jika suka masam boleh ditambah lagi sos tomato .
2) Kacau semua bahan-bahan dan boleh dimasuk semula daging ke dalam kuah serta biarkan kuah masak sampai mendidih. Masukkan garam dan gula secukup rasa kemudian pecahkan telur ke dalam mangkuk serta kacau telur ni sedikit dan masukkan ke dalam kuah tadi. Kacau pelahan-lahan kuah sampai telur masak. Tujuan telur ni dmasuk ke dalam kuah adalah untuk pekatkan kuah.
3) Celur mee , taugeh dan sawi kemudian tos serta ketepikan dulu, rebus semua telur dan siap .
Kemudian bolehlah ditabur bahan sesuka hati, macam MJ letak kentang rebus, tomato, tokua, cili merah, salad dan juga bawang goreng...
Meriah dengan bahan tabur walhal nak makan berdua je.. hehehe ekceli nak sedekah kat jiran depan rumah, tapi 'takut tak sedap' so kami makan le dulu rasa, tak sangka 'terlebih sedap' sampai abis dikerjakan..hahaha
Takpela next time masak lain, masa tu dah cekap sikit bolehla bersuka ria sedekah jiran tetangga.. sapa nak rasa meh jadi jiran kami..muahahah
Sekali bila dapat buat, legaaaaaaaa... sedapnyaaaaaaaa...hahaha perasan.. tapi lagi seronok bila tengok asben makan siap bertambah, kuah tu dia la yang habiskan, sedap katanya.. muahahahaa kembang punggong mak hincik ni tau... Yela ni 1st time buat Mee Kuah sendirian berhad okeyh... sebelum ni mak la yang dok buat, MJ tolong2 kacau ja.. jadi harusla rasa sedikit vervangga dengan pencapaian..
Tapi resepi tak minta dengan Mak pun, cheq gugel je.. saja nak cuba kelainan.. walhal mak punya resepi memang tiptop meletop sedap cuma agak rumit sikit bagi MJ sebab banyak bahan nak guna tambahan baru pertama kali nak buat kena la cari yang mudah2 je kan.
Ok ni resepi yang MJ dapat dari FB, tapi maaf sangat dah lupa nama empunya resepi.. harap bila tuan dia baca dapat halalkan resepi ni ye, tapi resepi ni MJ olah sikit dari segi bahan2 sebab MJ buat untuk makan berdua je
BAHAN-BAHAN :
1 peket mee kuning (MJ guna setengah peket je)
Setengah kilo daging
1.5 liter air rebusan daging
Sos tomato dan Sos cili secukupnya
Setengah cawan kuah kacang (MJ guna kacang tumbuk halus)
1 kiub ikan bilis
2 biji telur - utk pekatkan kuah
3 sudu besar cili kisar - boleh tambah Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN TAMBAHAN :
2 biji telur rebus - dipotong
1 hirisan cili merah secukupnya
hirisan daun bawang
Taugeh dan sawi dicelur
Bawang goreng
BAHAN DIKISAR HALUS :
3 biji bawang merah
2 ulasi bawang putih
1 inci halia
CARA MEMASAK :
1) Rebus daging sampai empuk kemudian daging dipotong kecil dan simpan semua air rebusan tadi . Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan yang dikisar dan cili kisar sampai bau wangi dan pecah minyak . Masukkan air rebusan daging serta kacau kuah dan masukkan kiub ikan bilis, kuah kacang secukupnya , sos tomato dan sos cili secukupnya . Jika suka masam boleh ditambah lagi sos tomato .
2) Kacau semua bahan-bahan dan boleh dimasuk semula daging ke dalam kuah serta biarkan kuah masak sampai mendidih. Masukkan garam dan gula secukup rasa kemudian pecahkan telur ke dalam mangkuk serta kacau telur ni sedikit dan masukkan ke dalam kuah tadi. Kacau pelahan-lahan kuah sampai telur masak. Tujuan telur ni dmasuk ke dalam kuah adalah untuk pekatkan kuah.
3) Celur mee , taugeh dan sawi kemudian tos serta ketepikan dulu, rebus semua telur dan siap .
Kemudian bolehlah ditabur bahan sesuka hati, macam MJ letak kentang rebus, tomato, tokua, cili merah, salad dan juga bawang goreng...
Meriah dengan bahan tabur walhal nak makan berdua je.. hehehe ekceli nak sedekah kat jiran depan rumah, tapi 'takut tak sedap' so kami makan le dulu rasa, tak sangka 'terlebih sedap' sampai abis dikerjakan..hahaha
Takpela next time masak lain, masa tu dah cekap sikit bolehla bersuka ria sedekah jiran tetangga.. sapa nak rasa meh jadi jiran kami..muahahah
Mggu dpn sy mai penang mj kn biat utk sy tauuu ;)
ReplyDeleteSedapnya...perut tgh lapar ni...
ReplyDeleteFuhh terliur tgk...
ReplyDeletedah lama x buat mee kuah dgg yummmiieesss sedapnya..
ReplyDeleteso kena la tgu eshal sethn dlu klau nk mkn mee hihii
alahai sedapnya..
ReplyDeletekuah dgg mmg terbaikkan )
Yeayyy boleh cube..
ReplyDeleteSedapnyerr...
ReplyDeleteAssalam MJ,
ReplyDeletehokeyh iols terliur nengok kuah ituuuuuuuuuuuuu
Kalau bunda buat mee hailam pun guna syok daging ni....manis....tambah telur...kacang dan tomato/cili sos tu dah macam mee bandung pulak...
ReplyDeleteWah sedap sangat bolehla nak cube. akak site me. Boleh komen2 la.
ReplyDelete