Semalam cuti hari Malaysia tetiba mai mood rajin nak membaking plak..Asalnya nak buat Japanese Cheese Cake, tapi memandangkan Gula Kastor tak ada, maka jadilah kek Minyak ni.
Kek Minyak ni pun perlukan Gula Kastor, tapi MJ blender Gula Pasir je, tak berani la nak buat ke kek Cheese yang konpem2 banyak pantang larang tu kan.. huhuu
Sengaja memilih warna pudar, sebab pewarna kan tak elok untuk kesihatan, jadi MJ guna pewarna + perisa (esen)
Dah lama teringin nak buat kek ni, bila tengok dari grup Resepi Ringkas di FB pakat dok tayang kek ni, maka terhasillah kek Minyak.
Kek yang gebu gebas dan lembut.. 3 slices MJ hadap sorang..hohohoo asben pulak 2 slices. Pagi ni bawak ke ofis untuk dijamu pada kekawan.
Cuma part melorek tu disebabkan tangan MJ yang keras ni maka sarang labah2 tu tak berapa jadi cun. (Caranya : Guna lidi, tarik dari tengah ke tepi)
Hasil setelah kek siap dikukus, entah kenapa jadi senget ke sana, sabo jela..hahaa tapi takpe nak makan sendiri kan.
So korang boleh la cuba sebab memang mudah nak buat, sebabnya tak perlu nak buat meringue tapi tetap jadi kek span. :)
Kek Minyak ni pun perlukan Gula Kastor, tapi MJ blender Gula Pasir je, tak berani la nak buat ke kek Cheese yang konpem2 banyak pantang larang tu kan.. huhuu
Sengaja memilih warna pudar, sebab pewarna kan tak elok untuk kesihatan, jadi MJ guna pewarna + perisa (esen)
Dah lama teringin nak buat kek ni, bila tengok dari grup Resepi Ringkas di FB pakat dok tayang kek ni, maka terhasillah kek Minyak.
Kek yang gebu gebas dan lembut.. 3 slices MJ hadap sorang..hohohoo asben pulak 2 slices. Pagi ni bawak ke ofis untuk dijamu pada kekawan.
Ok ni Resepi mudah untuk Kek Minyak
Step MJ.. Kita mula dari tengah lepas tu masukkanlah kaler by kaler sehingga habis
Cuma part melorek tu disebabkan tangan MJ yang keras ni maka sarang labah2 tu tak berapa jadi cun. (Caranya : Guna lidi, tarik dari tengah ke tepi)
Hasil setelah kek siap dikukus, entah kenapa jadi senget ke sana, sabo jela..hahaa tapi takpe nak makan sendiri kan.
So korang boleh la cuba sebab memang mudah nak buat, sebabnya tak perlu nak buat meringue tapi tetap jadi kek span. :)
sedapnya..boleh cuba ni :)
ReplyDeletemyra, cantiknya.....akak simpan dlm list bial free boleh cuba resepi myra:):)
ReplyDeleteNampak macam apam gebu pulak...
ReplyDeleteNanti bila rajin nak cuba buat la... :)
nampak sedaplah...
ReplyDeletemmg nak wat one day nti
ReplyDeletekek minyak ni dah byk org buat mcm2 kaler..hehe
lapo pulak tgk kek myra ni
saya guna method susunan yang same utk buat puding marble.
ReplyDeletenampak sedap. dia moist2 la kn myra?
lembutnya lahai warna... suweet sangat MJ.. :)
ReplyDeleteOven masuk almari bila la nak membaking.
ReplyDeleteNampak sangat menggiurkan.
ReplyDeleteBoleh cuba buat nanti.. thanks myra untuk resipinye.
Senget sikit aje mungkin sebab level oven tak balance tu Myra. Yg pasti dah jadi - ok sangat dah.
ReplyDeleteada lg x mj? hehehe
ReplyDeletetk pernah lagi buat yang kukus..selalu nya bakar je..cantik la maira buat..akak buat tak secntik tupun corak nya..bila corak tak menjadi mula la sibuk pukul cream .nak tutup rupa corak katon tu..ekekek
ReplyDeleteBahan pun senang..boleh try..tppppppp bile tuh yg jd masalahnye tuh..;(
ReplyDeletemj, boleh guna blender ye. atau mixer. kalau tepung naik sendiri boleh guna tak. saya ni teringin nak buat kek kukus, tapi tak faham2 teknik dia.
ReplyDeleteeh macam best je ... nak buat lah .. nnt Sch@ update pulak k ...
ReplyDelete@Diana Rashid
ReplyDeleteTakdenye kak cantik pun ha.. rasa berceloriang qata ha..
Tp gagah letak jugak :D
@LydSunshine
ReplyDeleteBoleh je guna blender Lyd asalkan adunan sebati :)
Amboi sedapnya adik ustazah buat, mujuq jauh kalau dekat boleh rasa sikit
ReplyDeleteKeras ke tangan? Lembut jer tuh.. kalu tangan keras, macam kinah ni ha... hehe... buat kek pun tak reti.. kalu makan kek normj musti tangkap leleh..
ReplyDeleteKena try ni. Bahan2 pun skit.. Heee. Bestnya ada resipi ringkas macam ni. TQ! :)
ReplyDeleterajinnye MJ....lieya selalu tgk versi bakar rupenye kukus pun boleh...tesktur mcm apam kan...agak2 malas nak on oven boleh la buat care kukus plak...hasil die not bad elok jek....
ReplyDeleteSWETTTT nye colour kek ..
ReplyDeletesebenor nye senang je nak wat kan .. tp ado penyakit M ni mmg x jadi lew
lama yong x buat kek
ReplyDeleteSalam. Hee sungguh rajin membuat kek span.
ReplyDeletemmg nmpk sedap..kaler pon soft2 je..
ReplyDeletedah lama nak buat tak terbuat lagi ni..
ReplyDeletecolor mcm ais krim padepop hehehe
ReplyDeleteteringin nk cuba mkan je...
ReplyDeletehehehe
sedapnya MJ.. kalau buat kek ni mesti suka letak warna banyak2. hehe
ReplyDeleteHari ni nk try buat kek ni...thnks 4 sharing MJ
ReplyDeleteNmpk sdp! Nk trylah buat tuk ibu tersayang ..thanks MJ
ReplyDeleteNk trylah
ReplyDelete