Kek Minyak Kukus yang Gebu

Semalam cuti hari Malaysia tetiba mai mood rajin nak membaking plak..Asalnya nak buat Japanese Cheese Cake, tapi memandangkan Gula Kastor tak ada, maka jadilah kek Minyak ni.

Kek Minyak ni pun perlukan Gula Kastor, tapi MJ blender Gula Pasir je, tak berani la nak buat ke kek Cheese yang konpem2 banyak pantang larang tu kan.. huhuu


Sengaja memilih warna pudar, sebab pewarna kan tak elok untuk kesihatan, jadi MJ guna pewarna + perisa (esen)

Dah lama teringin nak buat kek ni, bila tengok dari grup Resepi Ringkas di FB pakat dok tayang kek ni, maka terhasillah kek Minyak.

Kek yang gebu gebas dan lembut.. 3 slices MJ hadap sorang..hohohoo asben pulak 2 slices. Pagi ni bawak ke ofis untuk dijamu pada kekawan.

Ok ni Resepi mudah untuk Kek Minyak

Step MJ.. Kita mula dari tengah lepas tu masukkanlah kaler by kaler sehingga habis

Cuma part melorek tu disebabkan tangan MJ yang keras ni maka sarang labah2 tu tak berapa jadi cun. (Caranya : Guna lidi, tarik dari tengah ke tepi)


Hasil setelah kek siap dikukus, entah kenapa jadi senget ke sana, sabo jela..hahaa tapi takpe nak makan sendiri kan.


So korang boleh la cuba sebab memang mudah nak buat, sebabnya tak perlu nak buat meringue tapi tetap jadi kek span. :)

32 comments:

  1. myra, cantiknya.....akak simpan dlm list bial free boleh cuba resepi myra:):)

    ReplyDelete
  2. Nampak macam apam gebu pulak...

    Nanti bila rajin nak cuba buat la... :)

    ReplyDelete
  3. mmg nak wat one day nti
    kek minyak ni dah byk org buat mcm2 kaler..hehe
    lapo pulak tgk kek myra ni

    ReplyDelete
  4. saya guna method susunan yang same utk buat puding marble.

    nampak sedap. dia moist2 la kn myra?

    ReplyDelete
  5. lembutnya lahai warna... suweet sangat MJ.. :)

    ReplyDelete
  6. Oven masuk almari bila la nak membaking.

    ReplyDelete
  7. Nampak sangat menggiurkan.
    Boleh cuba buat nanti.. thanks myra untuk resipinye.

    ReplyDelete
  8. Senget sikit aje mungkin sebab level oven tak balance tu Myra. Yg pasti dah jadi - ok sangat dah.

    ReplyDelete
  9. tk pernah lagi buat yang kukus..selalu nya bakar je..cantik la maira buat..akak buat tak secntik tupun corak nya..bila corak tak menjadi mula la sibuk pukul cream .nak tutup rupa corak katon tu..ekekek

    ReplyDelete
  10. Bahan pun senang..boleh try..tppppppp bile tuh yg jd masalahnye tuh..;(

    ReplyDelete
  11. mj, boleh guna blender ye. atau mixer. kalau tepung naik sendiri boleh guna tak. saya ni teringin nak buat kek kukus, tapi tak faham2 teknik dia.

    ReplyDelete
  12. eh macam best je ... nak buat lah .. nnt Sch@ update pulak k ...

    ReplyDelete
  13. @Diana Rashid
    Takdenye kak cantik pun ha.. rasa berceloriang qata ha..
    Tp gagah letak jugak :D

    ReplyDelete
  14. @LydSunshine
    Boleh je guna blender Lyd asalkan adunan sebati :)

    ReplyDelete
  15. Amboi sedapnya adik ustazah buat, mujuq jauh kalau dekat boleh rasa sikit

    ReplyDelete
  16. Keras ke tangan? Lembut jer tuh.. kalu tangan keras, macam kinah ni ha... hehe... buat kek pun tak reti.. kalu makan kek normj musti tangkap leleh..

    ReplyDelete
  17. Kena try ni. Bahan2 pun skit.. Heee. Bestnya ada resipi ringkas macam ni. TQ! :)

    ReplyDelete
  18. rajinnye MJ....lieya selalu tgk versi bakar rupenye kukus pun boleh...tesktur mcm apam kan...agak2 malas nak on oven boleh la buat care kukus plak...hasil die not bad elok jek....

    ReplyDelete
  19. SWETTTT nye colour kek ..

    sebenor nye senang je nak wat kan .. tp ado penyakit M ni mmg x jadi lew

    ReplyDelete
  20. Salam. Hee sungguh rajin membuat kek span.

    ReplyDelete
  21. mmg nmpk sedap..kaler pon soft2 je..

    ReplyDelete
  22. dah lama nak buat tak terbuat lagi ni..

    ReplyDelete
  23. color mcm ais krim padepop hehehe

    ReplyDelete
  24. teringin nk cuba mkan je...
    hehehe

    ReplyDelete
  25. sedapnya MJ.. kalau buat kek ni mesti suka letak warna banyak2. hehe

    ReplyDelete
  26. Hari ni nk try buat kek ni...thnks 4 sharing MJ

    ReplyDelete
  27. Nmpk sdp! Nk trylah buat tuk ibu tersayang ..thanks MJ

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di blog ini, dan maaf andai ada pertanyaan yang tak dijawab, dan saya akan cuba sebaik boleh untuk membantu menjawab pertanyaan anda.. :-)