Kes tak menahan hati bila melawat PaRam ada jual menu percik ni, bukan setakat ayam je siap ada Ikan Terubuk dan Ikan Siakap Percik lagi, Ikan terubuk dah le lama tak makan, dan terima kasih untuk hubby sebab belikan ikan idaman...hehehe.. Memang mabeles dan maaf andai entry ni ada yang terliur di bulan Ramadhan, huhuu :)
Ikan Terubuk dan Ikan Siakap berganding sama dalam pemanggang ajaib, cuba teka mana Terubuk mana Siakap? MJ lumurkan dengan kuah percik nak bagi Ikan 'masuk rasa' perciknya :)
Jom kita tengok resepi Kuah Percik ye,
3 ulas bawang besar (kisar)
4 ulas bawang merah (kisar)
1 ulas bawang putih (kisar)
10 tangkai cili kering (kisar terlebih dahulu dan asingkan)
2 batang serai (titik)
1" halia (ketuk)
200ml santan
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan yang dikisar termasuk cili kering, biarkan sehingga mendidih
2. Masukkan halia dan juga santan, kacau hingga sekata dan mendidih
3. Masukkan serai dan rasakan dengan garam. Siap
Lepas dah bakar ayam, boleh lumur dengan kuah percik tadi.. Memang sedap dimakan ketika berbuka puasa dan juga bersahur.
Ikan-ikan yang dah siap dibakar, lepas dah bakar boleh juga lumur sekali lagi dengan kuah percik tapi MJ curah masa nak berbuka nanti..
Ikan Terubuk ni selalu digoreng dan ni pertama kali buat secara bakar.. Terasa manis ikannya semua sedap tapi nak makan Ikan Terubuk ni kena berhati-hati tau, takut tercekik tulangnya yang bercabang :)
Ayam di bakar menggunakan Pemanggang Ajaib cap HIG (Haji Ismail Group) heheee
Ikan Terubuk dan Ikan Siakap berganding sama dalam pemanggang ajaib, cuba teka mana Terubuk mana Siakap? MJ lumurkan dengan kuah percik nak bagi Ikan 'masuk rasa' perciknya :)
Jom kita tengok resepi Kuah Percik ye,
3 ulas bawang besar (kisar)
4 ulas bawang merah (kisar)
1 ulas bawang putih (kisar)
10 tangkai cili kering (kisar terlebih dahulu dan asingkan)
2 batang serai (titik)
1" halia (ketuk)
200ml santan
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan yang dikisar termasuk cili kering, biarkan sehingga mendidih
2. Masukkan halia dan juga santan, kacau hingga sekata dan mendidih
3. Masukkan serai dan rasakan dengan garam. Siap
Lepas dah bakar ayam, boleh lumur dengan kuah percik tadi.. Memang sedap dimakan ketika berbuka puasa dan juga bersahur.
Ikan-ikan yang dah siap dibakar, lepas dah bakar boleh juga lumur sekali lagi dengan kuah percik tapi MJ curah masa nak berbuka nanti..
Ikan Terubuk ni selalu digoreng dan ni pertama kali buat secara bakar.. Terasa manis ikannya semua sedap tapi nak makan Ikan Terubuk ni kena berhati-hati tau, takut tercekik tulangnya yang bercabang :)
34 Yang suka berceloteh:
adezzzzzzzz melelh ni...arghhhh ni semua slh MJ ;-)
belom beli lagi ikan terubuk... memang menu ikan bakar terbaik tuk bulan puasa... sedap
rajin myra masak..hehehe
mavelouss.. meleleh
Rajin betul masak macam macam. Syoknya berbuka kalau macam ni
percik apa pon memang sedapsss
adehhh adehhhhhh baru gak lps zohor ni, ingt da maghrib ha3
baru tadi tengok blogger sorang tu wat ayam percik klate.. ni MJ lak tunjuk.. wahhhh makin berkorbar2 nak wat..
semalam baru je pekena ayam percik...edisi negeri kelantan...buat sendiri pun sedap gak..
adeh sedapnya..yummeh
ikan terubuk kita yg suka yg goreng..perghh sedapnya terasa2 dia punya isi tu,..hehe
ayam percik mmg umphh! tp ikan percik tkpnh try lg myra..
sampai hati hang... kecuq ayaq lioq tau.. ikan bakaq.. huwaaaaaaaa
bestnya ada pemanggang ajaib ni...
bila la nk beli ni..hehe
perghhh :)
ohmaiiiii.. sedapnyeeeee.. terliur tgk ayam percik tuhhhhh..
wowwwiiee...
alamak tertengok pulak gambaq tu..hehe
sedap2 semuanya..
nyum2 sedapnyer...ikan percik tu dah lama tak makan...nampaknyer tunggu hujung minggu ni boleh try...
PM tak berapa pandai makan ikan terubuk , sebab terlalu banyak sangat tulang...
saya nak oder boleh hee..aduh sabar..sabar
cahayacinta
saya nak oder boleh hee..sedap jer ni pakal pose lagi
Memang terliur tengok hidangan ni. Saya suka ikan terubuk bakar.
huyoo.. nampak menarik betul..
sedapppnyaaa... ops, batal puasa tengok lebih2..hihihh
perggghhh
terubuk ni banyak tulang..tak berapa suka walalupun sedap goreng garing-garing
mmg dok cari resepi percik2 ni..marveles tgk ikan tu hehe
mmg sedap , KA pun suka !
lama tak pekena terubuk ni. bakar pun sedap yer...
ikan terubuk adalah ikan kegemaran family yana tau.. tp tulah nak makan leceh btul sebab bnyk tulang.. hihi
Kalau lauk camnie ... ratah je pun dah kenyang ....
nampak macam menyelerakan aje. hoho..
menggoda selera... :)
Salam MJ..
Mnta izin kopi resepi percik tu ye..
hihi..nk cuba jgk!
Post a Comment