Percutian Keluarga ke Krabi dan Hatyai

{Percutian singkat Krabi - Hatyai 4 hari 3 malam} - Entry ini panjang ye.

 Berakhir sudah #familytrip aka #familyday kami sekeluarga di negara Gajah Putih.. Keseluruhan yang dapat disimpulkan ialah KRABI BEST GILER ๐Ÿ˜ Andai ada rezeki pasti nak pergi lagi.. dan yang paling2 kagum dengan tempat depa ialah KEBERSIHAN terutamanya di tandas2 awam. Walaupun free tapi TETAP BERSIH dan terjaga cantik ๐Ÿ‘

Di sini dirangkumkan keseluruhan perjalanan kami dan kos2 yang terlibat, senang nanti2 kalau nak p lagi boleh nak kira bajet lagi ๐Ÿ˜„

1. Passport
Yg mana tak ada passport kami buat passport grup minima 5 orang RM200 untuk sekali perjalanan (hanya sah untuk kemasukan ke Thailand dan Singapura SAHAJA). Tapi make sure semua nama dalam passport WAJIB pergi ye. Kami sebab family jadi takdak masalah sangat itupun di saat akhir hampir2 tak jadi.

Passport grup siap dalam masa seminggu, so kena plan awal la trip tu ye.. dan selagi passport tak digunakan ianya tahan selama 6-12 bulan kalau tak silap.


Sebelum masuk Border Thai pastikan borang putih tu dah siap diisi ye (2 2 bahagian), sebab kena serahkan bersama-sama passport, dan jangan hilangkan bahagian kedua sebab kena serahkan semasa nak keluar (check out) ke Malaysia. Jika hilang @ lupa nak serah balik, mungkin akan didenda jika anda nak masuk lagi di lain kali.

2 kali kami kena beratur panjang di kaunter sebab tersalah kaunter..hahaha Mana nak tau rupanya ada kaunter untuk BAS/VAN dan juga kaunter untuk PEMANDU/PENUMPANG. Lesson learnt for us.. Main taram ja p beratoq last2 salah..huhuuu

Masa nak chop ni korang akan 'diminta tip' ye.. kami masuk melalui pintu Bukit Kayu Hitam/Danok so tip dia RM2 untuk 1 passport, masa nak check out melalui Padang Bezar/Padang Besar so tip dia RM1 untuk 1 passport..huhuuu

2. Kereta 
Kami konvoi 2 biji kereta Perodua Alza masuk ke sana, jadi pastikan korang kalau nak bawak kereta wajiblah bawa salinan geran dan juga original untuk buat Insurans kereta ye. Insurans kami RM14 / kereta. Insurans ni nanti kena declare kat Kastam Border Thailand.

3. Tukaran Wang 
Kami tukar duit di Changlun sekali buat dengan insurans, rate tukaran pada 27 June 2017 ialah
7.81 RM1000= 7810 Baht
kat Hatyai kami tukar lagi 29 June 2017 lebih sikit
7.82 RM1000 = 7820 Baht
Masa kat Krabi tanya lagi sikit 7.66 je. Mujur tak tukar kat situ ๐Ÿ˜Š

4. Minyak dan Tol (untuk 1 kereta) 
a) Minyak - RM257
Isi dari Penang RM70
Sampai Bukit Kayu Hitam isi tambah RM26 dan kami bawak Tong minyak spare dalam RM15 / kereta (tong kecik je yang ada).
Kat Siam kena pilih2 stesen untuk isi minyak sebab harga minyak lain2 (kami tetap guna RON95), paling mahal kat Shell 30Baht seliter, kami isi yg 25baht seliter so total isi minyak
1. 540Baht (dalam RM70)
2. 280 Baht (dalam RM36)
Masuk Malaysia isi pulak RM40

b) TOL RM29.20
Sg 2 - Hutan Kampung RM13 x 2 = RM26
Jitra RM1.60 x 2 = RM3.20

4. Simcard Thai 299 Baht 
Kat Dannok terus beli simcard - senang nak on waze.. Lagipun jalan dia lurus je + takdak tol. Kami beli 2 sim je untuk 2 kereta, beli yg unlimited internet utk seminggu then tethering hotspot dengan yang lain.. sangat2 jimat..haha

5. Hotel aka Villa - 5000 Baht 
Kami pilih homestay (senang nak berkumpul family). So masa gugel online dapat la di Oscar Villa Aonang & terus booked untuk 2 malam. Memang duit tak ditolak lagi tapi tak dapat refund kalau kami cancel booking.
Total untuk 2 malam untuk 2 Villa 5000 Baht = RM631
Untuk 1 Villa 2500 Baht = RM315.50 (2 malam) - Villa ada 2 bilik. Kira murah gakla sebab rumah luas + ada swimming pool . Wifi Villa laju giler ๐Ÿ‘ Highly recomended untuk stay sini, tak jauh pun dari Pantai Krabi dalam 10 minit camtu je.

Kami request connecting villa, senang villa sebelah menyebelah, budak2 keluar masuk rumah sebelah p mai p mai.

Rumah bersih cuma ada 1 bilik tu aircond dia leaking, tapi is ok kami letak je kain.๐Ÿ˜†


6. Island Hoping 800 Baht seorang 
Rugi la kalau sampai Krabi tak jelajah pulau kan. So kami pilih Hong Island. Harga bergantung pada pakej pulau yg dipilih. Serius pulau Hong ni best + cantik. Andai ada rezeki lagi nak ke Krabi nak pilih 4 island ataupun Phi Phi Island pulak..

Dalam pakej Island Hoping ni kita akan dibawa ke National park, mau atau tidak kita WAJIB bayar.

Sedikit survey yang kami dah buat (ikut pakej yang Villa tawarkan)
4 Island
400 Baht + 400 Baht (National Park) untuk kanak2 300 Baht

PhiPhi Island
900 Baht + 300 Baht (National Park)

Hong Island
500 Baht + 300 Baht (National Park)


Muka eksaited menanti Van Tuktuk mai ambik kami ke pantai, kami ambik pakej Island melalui Villa je, asalnya nak ambik 4 Island tapi dah penuh yang tinggal cuma Hong Island, mujur harga dapat sama lepas puas tawar menawar ๐Ÿ˜Š

Perjalanan dari Jeti ke destinasi pertama mengambil masa selama 45 minit untuk sampai. Tapi akan hilang perasaan bosan lepas dah cecah ke Pulau Pertama.

Pulau Pertama - PakBia Island.. sesejuk dan sedamai mata yang memandang, dapat dok kat pulau ni selama 45 minit, boleh menyelam berendam ikut suka + dapat menyelam bersama sang ikan.


 Lading Island
Selepas itu pulau kedua ialah Lading Island, disini kami dihidangkan dengan Lunch (HALAL) secara percuma (termasuk dalam pakej dah), makanan ok la cuma rindu sambal belacan dan makanan pedas..hihihii
Selepas 1 jam di sini kami terus ke destinasi ke 3.


Destinasi ke-3 Hong Lagoon, disini kami tak singgah untuk mandi manda, cuma menikmati keindahan alam sekitar dan mengambil gambar.. Serius cantik sangat pulau ni.


Dan pulau terakhir ialah Hong Island.. Pulau ni paling cantik dan pantai luas untuk mandi manda sampaikan Firas taknak balik la punya seronok dok berendam. Tengokla kemain tak padan ngan kecik dok menyelam.. dan kami diberi masa selama 1 jam di pulau ini.

Lepas tu kembalilah ke pangkal jalan dengan hati yang sangat puas dapat berendam dan menikmati pemandangan, memang terbaiklah.. Dan kami sampai semula ke Villa lebih kurang pukul 3.30petang dan sambung mandi di pool plak.. hehehe



Habis mandi selesai solat jamak kami keluar untuk ronda-ronda sekitar pekan Krabi. Niat nak mencari Pancake dan Aiskrim Gulung walaupun tau aiskrim gulung hanya ada di Pasar Malam Krabi (Jumaat - Ahad) tapi mencuba nasib.

Tapi dapat makan pancake (landmark - dekat dengan Aonang Muslim Street) memang sedap giler, kami beli berulang kali kira kenalah dengan selera tekak.


Tak dapat aiskrim gulung tapi dapat pekena Coconut Aiskrim dah cukup bahagia.. sedap jugak.MJ lagi suka versi Krabi berbanding Hatyai.

Lepas tu sekadar jalan2 sekitar pekan Krabi sampai malam dihidangkan mata dengan 'Princess2 Krabi' perghhhh goda jiwa mata dengan pakaian pengantin yang super cantik dan seksi.. Nak bergambar haruslah ada 'tip' ye tapi kami menonong je jalan takut mak nak bergambaq ngan depa.. ๐Ÿ˜€


*******

7. Ikutkan perancangan asal lepas check out Krabi kami nak ke Phuket ronda2 dalam 2-3 jam baru gerak ke Hatyai.. Tapi memandangkan belum puas ronda Krabi terpaksalah cancel Phuket ๐Ÿ˜ž๐Ÿ˜Ÿ
Destinasi pertama kami p ronda ialah Big C, macam2 perkakas rumah ada & sangat sangat sangat murah. Kalaulah kereta ada ruang kosong kompem beli..hahah



Kemudian singgah di Outlet Village untuk cuci mata dan poket apa yg patut dan kemudian teruskan perjalanan.

Dalam perjalanan tu ternampak makcik ni jual Nenas Madu, yang buat teruja sebiji cuma sekitar 2 baht ke 5 baht je tau atau dalam bahasa senang 2 kupang - 5 kupang je sebijik ๐Ÿ˜ฎ Apalagi kasi borong la.. sebab kat Hatyai pun diorang juai sebiji 30-40 baht ha.
My Dad direct je makan ha, manis leting hooii sedap la.

Lepas tu sampai Trang kita bergambar dulu, kat sini ada 'Gajah Batu' dari sebesar ke kecik semua version ada. Tapi MJ bergambar dengan yang ni cukuplah..hahaha

8. Kami sampai Hatyai dalam pukul 7 petang (waktu Thai), mula-mula nak duduk dekat Lee Garden, tapi cam 'kerek' sikit malas la.. bilik 3 katil tapi boleh duduk 2 orang saja lebih kena denda (kalau kena tangkap) kami ni dah la ramai, nak kena sewa koman2 4 bilik.. 1 bilik saja dah 1800 baht camtu..tapi dah syarat gitu silap2 kena sewa 5-6 bilik ha.. At last kami check in kat Hotel Garden Plaza (bersebelahan je dengan Lee Garden) cuma 1080 Baht sebilik dan kami ambik 4 bilik dengan 3 bilik connecting.

Lepas check in kami ronda2 kat Night Market, nampak orang jual pancake haruslah beli lagi..hahaha yg ni Banana Telur.. ok sedap.

9. Lagi 1 yang tak pernah teringin nak makan tetiba trip kali ni teringin nak cuba ialah Udang Galah goreng.. Giler teruja tengok Udang besaq2 ha so beli la habuan nak qasa konon nak caqi hat fresh la.. Nampak dia baru goreng teruslah beli, 300 Baht ada dalam7-8 ekoq tak silap, balik hotel makan cuma 3-4 ekoq ja yang boleh la gagah hat lain isi medak + tak masak betul..huhuuu frust giler.



10. Pagi tu kami ronda Pasar Hatyai, kat sini kalau korang pandai tawar menawar boleh dapat murah je barang2 tau.. Kami beli kasut macam2 jenis ada sport shoes la casual la baru bapa hengget ja.
 Ke sana naik tuk2 je dari hotel 20Baht seorang budak2 free

11. Lepas check out hotel asalnya kami nak terjah Hatyai Ice Dome untuk kali ke 2, sebab masa 1st p (2015) ilhan berumur 3 tahun dia 'buat perangai' aka taknak pakai sweater yg disediakan + tak tahan sejuk. Kali ni dia yg lebih bersemangat ๐Ÿ’ช nak masuk Ice Dome tapi malangnya dah tutup ๐Ÿ˜… kesian ilhan hajat tak kesampaian maka lepaklah kami di Klonghae sementara menanti bukak pada pukul 2.30 petang camtu.


Korang nak qasa kepelbagaian makanan Thai haruslah terjah sini ye.. tak ler mahal bermula 20 - 40 Baht sahaja.

11. On the way nak check in border Padang Besar sempat lagi kami singgah di Makro Hatyai, biarpun masing2 dah letih giler tapi nak cuci mata punya pasal gigih gak, tu yang sampai duduk ataih troley..haha
Kat sini sesuai untuk pemborong sebab harga ganda murah.. kami borong sabun basuh pinggan hahahah. Niat nak cari megi thai tp ragu2 sebab kebanyakan brand takdak cop halal at last beli megi thai di Padang Bezar siam pun murah jugak ๐Ÿ˜„



12. Kami sampai Padang Bezar dalam pukul 7petang, last pit stop singgah jugak soping sebelum check out.. tempat wajib kalau kat Padang Bezar termasuklah singgah 7E beli kopi sedap ๐Ÿ˜„

13. Lastly, kami sampai home sweet home pukul 2 pagi ๐Ÿ˜„ Alhamdulillah

Sekian,
Celoteh MJ http://normj1001.blogspot.com/
27 June 2017 ~ 30 June 2017
3 Syawal 1438H ~ 6 Syawal 1438H


Tip Menabung dengan si Oren

{Menabunglah walau hanya RM1.00}

MJ mula terjebak dengan tabungan berdasarkan warna bermula tahun 2015, dan bila dah terjebak dengan tabungan cara begini, dia dah jadi 1 habit untuk teruskan tanpa mengalah..๐Ÿ˜Š

Selepas lebih 2 tahun menabung dan kini MJ masih lagi meneruskan tabungan untuk tahun ketiga, cuma dengan cara yang berbeza 'mengapa bayar lebih Trivago kan ada' ๐Ÿ˜›
Kalau tahun 2015 menabung dengan Si Hijau, tahun 2016 mengikut hari dalam kalendar maka tahun 2017 menabung dengan Si Oren pulak.
 

Dengan si Oren ni memang jiwa kena kental lah beb, sebab besar jugaklah amount dia kan. Mau pulak masa tekan duit di ATM tu dari RM300 yang keluarnya RM100 si oren.. Menggigil tangan nak masuk ke dalam tabung tau..hohooo

Minggu depan bila tekan lagi RM300, tengok2 sama jugak keluarnya lagi si Oren ni, tu tak termasuk bila berbelanja dapat lagi baki si Oren.. Makanya kena la cut cost mana2 yang tak patut bagi menampung tabungan.

Tapi yang BEST! Jumlah simpanan akan cepat 'besar', kita takkan sangka dalam sebulan kita mampu simpan begitu walhal sebelum ni duit cair giler, sedar2 dah habis p kemana tak nampak.

Dan sehingga kini MJ masih lagi kekal tabungan dengan si Hijau, macam cantik je dok berkawan sekali dalam 1 rumah Oren dengan hijau ni, kan kan. ๐Ÿ˜”๐Ÿ˜™


Dan ni hasil selepas 3 bulan dengan si Oren, jumlah terkumpul sebenarnya dalam RM1100 (tak termasuk si Hijau) tapi RM200 si Oren MJ tarik dan simpan tempat lain (habuan nak guna masa Raya nanti termasuklah si Hijau yang mana duit tu masih keras) senang tak yah tukar kat Bank dah..hihii

Dari jumlah tersebut, RM450 MJ guna untuk beli suplemen terbaik dalam SHAKLEE iaitu VIVIX, memang dah lama nak beli akhirnya dapat juga hadiahkan diri sendiri demi memperolehi kesihatan yang baik. harapnya dapat konsisten amalkan VIVIX ni.. Vivix ni BEST sebab dia tinggi Anti-Oksidan, maklumlah bila umur makin meningkat, akan ada la Aging sana sini, itu apa yang kita nampak dari luar, bayangkan bagaimana organ kita di dalam akan turut sama mengalami penuaan tau. Dan Vivix ni MEMBANTU untuk melambatkan penuaan, sapa taknak Umur sebenar 33 tahun, tapi umur badan kita 23 tahun.. Bila kita muda dari dalam akan menyerlahkan serinya di luar tau.. ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜  Selain itu banyak lagi manfaat lain dari Vivix ni, dah cuba kita akan rasai kehebatannya. Nak cuba roger je MJ ye : 012-435.3088

Manakala baki tabungan tu MJ gunakan untuk trip yang tak dirancang iaitu menghantar adik perempuan berkursus di Shah Alam awal April yang  lalu.

PENANG >> PUTRAJAYA >> PUCHONG >> SHAH ALAM >> PUCHONG >> SHAH ALAM >> MANJUNG >> PENANG


Untuk si Suami
Dalam diam MJ tarik RM1.00 ke dalam tabung lain (plan nak guna untuk duit Raya) jadi Raya ni jimat sikit tak payah nak p tukar dengan Bank, bajet untuk duit raya budak2 boleh guna untuk keperluan lain. Cuma RM1 ni lambat sikit la 'nak penuh' yela amount kecik kan tapi yang penting kita ada perancangan ke depan..๐Ÿ’ช


Asalnya tabung si Oren sebagai persediaan andai MJ berhenti kerja nanti, boleh la guna sebagai back-up sementara tak bekerja (cadangnya gitulah), dan sekarang sementara masih bekerja cuba nak selesaikan hutang2 yang masih ada.
and 1 step closer, hutang PTPTN hanya tunggu kelulusan dari pihak KWSP untuk pembayaran Lump-sum melalui akaun 2 KWSP.. Alhamdulillah lega 1 bab. ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜
Nanti ada masa MJ syer cara2 mengeluarkan EPF untuk membayar PTPTN..

Oh ya, tabungan MJ kembali zero untuk March 2017 dan untuk April baru menapak kembali, tapi MJ yakin dalam tempoh 3 bulan boleh cecah seperti amount di atas.

Jom kita MENABUNG! ๐Ÿ˜


17.03.2017 RM900
09.05.2017 RM700

Anniversary ke 7 tahun

10.01.10 ~ 10.01.17

Alhamdulillah syukur Allah masih memanjangkan jodoh kami, tak sangka dah 7 tahun kami melayari hidup bersama sebagai suami isteri, dari umur MJ 25 tahun dan kini dah pun berusia 32 tahun ๐Ÿ˜๐Ÿ˜Ž Semoga Allah panjangkan lagi jodoh sehingga hujung usia kami berdua, aminn..

7 tahun bukanlah 1 tempoh yang panjang dan tak juga pendek, tapi kata orang dah lepasi Fasa 1 dan kini dalam Fasa ke 2.. Dan boleh jugak diumpamakan seperti budak yang berumur 7 tahun dah masuk Sekolah Rendah boleh Menulis Membaca dan juga Mengira ๐Ÿ‘ฆ๐Ÿ‘ง Kiranya masih banyak yang perlu kami pelajari lagi, kena banyak bersabar dalam mengharungi kemanisan berumahtangga.



Jika Anniversary ke 6 tahun lepas kami celebrate di Cameron Highland  beserta Candle Light Dinner, tapi tahun ni memandangkan MJ sibuk sikit jadi mungkin ditangguhkan percutian kami atau cukup sekadar kek yang dah lama teringin nak rasa ni..hihii



1st time makan kek camni, soooo touching.. Sebelum ni nak beli bekira2 sebab mahal kan, berapa kali dah just ushar2 je nengok pastu pusing cari kek lain. Rasa macam alahai tak mampu la nak beli.. huhuhuu..

Tapi alhamdulillah akhirnya dapat jugak merasa. Patutlah mahal bebenor, sedap sangat ha.. Puas hati dapat makan.

My  asben pilih eskrem kookies, walaupun luar nampak simple, yang penting isi dalam mabeles.. Sayang je nak makan, takut abes..hahah




p/s : Oh ya pic kek sengaja nak bagi exercise kepala, kena teliang sket bila nak tengok..huhuuu dah try rotate tapi tak mau jugak elok.. ๐Ÿ˜Œ

Diari Umrah : Ziarah Wada' Makam Rasulullah dan ke Mekah untuk berumrah (Part 4)

Lama betul baru dapat nak update, tapi tetap kena tulis jugak supaya ada kenangan suatu hari nanti, kalau tak, kang hilang je kenangan dan gambar dalam fon ni ha..huhuu. So entry ni agak panjang lah ye :)

Setelah 3 hari berada di bumi barakah Madinah, tibalah masa untuk kami meninggalkan bumi indah tersebut ๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข
Masa ni Ya Allah sedih sangat, rasa seperti masa sangat mencemburui kami untuk terus berada di bumi Madinah tapi apakan daya kita hanyalah merancang. Apapun kami tetap bersyukur kerana diberi kesempatan untuk berada di situ, semoga diberi peluang sekali lagi atau berkali2 peluang untuk ke situ semula, aminn..






Jadi kami menghabiskan masa malam dengan menikmati keindahan di Masjid Nabawi. Seronok tengok famili2 Arab berkumpul bersama keluarga berkelah di dataran Masjid, ada yang mengaji, ada yang memberi tazkirah dan bercerita pada anak2, ada yang bermain, dan bermacam2 ragam lah. Baguslah sebab ni salah 1 cara mereka mengeratkan hubungan kekeluargaan.


Ziarah Wada'



Seawal 7.30 pagi kami berkumpul di Lobby bersama jemaah2 lain termasuklah jemaah Tabung Haji yang baru tiba semalam. Tak silap Pakej Aqiq dengan Nilam. Mereka akan dibawa Ziarah dalam ke Raudhah dan Makam Nabi manakala grup kami buat Ziarah Wada' ataupun Wida' (Ziarah selamat tinggal).






Nabi pernah bersabda, sesiapa dalam kalangan umatku yang datang menziarahiku sesudahku meninggal, maka dia akan beroleh syafaatku di akhirat kelak. Syafaat bererti pertolongan dengan izin Allah SWT. InsyaAllah mudah-mudahan aminn..



Dalam taklimat selepas ziarah Wada' Ustaz berpesan untuk kami menunaikan solat Zohor di Masjid buat kali terakhir sebelum kami bertolak ke Mekah pada pukul 2.00 petang untuk menunaikan Umrah. Solat Zohor dibuat dengan mengikuti Imam dan selepas itu kami terus buat Solat Jamak Asar 4 rakaat (sendirian) memandangkan kami di jangka sampai ke Mekah malam dan hanya berhenti di RnR untuk Jamak Maghrib dan Isyak.

Solat Jamak Asar kena buat 4 rakaat dan bukan 2 rakaat sebab kami buat Zohor dengan Imam 4 rakaat, jadi kena sama tak boleh Zohor 4 Asar 2 melainkan kalau buat Zohor 2 rakaat maka bolehlah buat Asar 2 rakaat. Ilmu baru kami pelajari alhamdulillah.
 


Miqat di Masjid Bir Ali
Kami bertolak dari Madinah pada pukul 2.00 petang, lebih kurang 10 minit perjalanan kami sampai di Masjid Bir Ali. Masjid ni cantik sangat, besar, luas dan selesa.

 


Miqat - tempat untuk jatuhkan niat
Bir Ali - Nama sebenarnya ialah Zulhulaifah tapi akhirnya lekat dengan nama Bir Ali sampai sekarang.
Miqat ni Rasulullah saw yang pertama pernah berniat di sini bersama2 para sahabat.

Bila?
Selepas nabi berhijrah ke Madinah dan tinggal disana selama lebih kurang 6 tahun dan kemudian nabi brmimpi, selepas pada tu barulah umrah dilaksanakan.
Semasa nabi masih berada di Mekah umrah belum dilaksanakan lagi.


Rasulullah mengambil niat di situ sebelum ke Mekah untuk menunaikan umrah.

Mimpi Rasulullah 
Baginda bersama sahabat2 tawaf di Kaabah. Lalu Rasulullah memceritakan kepada sahabat2 mengenai mimpinya lalu mereka semua berpakaian putih & menuju ke Mekah dengan berjalan kaki. Tak tergambar betapa jauhnya perjalanan baginda bersama sahabat masa itu sedangkan kita dengan menaiki bas pun mengambil masa hampir 7-8 jam.
 

Sampai di Bir Ali, di sanalah mereka berniat utk melaksanakan umrah.
Jadi apabila kita berniat di Bir Ali kita akan dapat pahala sebab mengikuti sunnah Rasulullah..

Alhamdulillah kami dapat peluang untuk solat tahiyatul masjid di situ, kemudian berniat umrah dan seterunya bertalbiah. Untuk wanita ada niat bersyarat ye, almaklumlah kita takleh jangka kan mana tahu tetiba period ke jadi bila berniat syarat maka halallah kita dari ihram.

Selepas berniat maka bermulalah 13 pantang larang ihram untuk dipatuhi sepanjang 8 jam perjalanan dari Madinah ke Mekah sehinggalah selesai Umrah pertama (Umrah Wajib) kami dengan bertahallul.

Perjalanan ke Mekah
Dalam perjalanan tu kami sampai di 1 hentian lebih kurang pukul 5 petang macam tu kalau tak silap (sebab masa kami sampai baru nak masuk waktu Maghrib), tak ingat nama hentian tu apa tapi banyak la bas singgah situ. Hentian tu nak kata RnR tak macam RnR tapi ada lah gerai2 makan, tandas dan juga Masjid. Jadi kami singgah disitu untuk bersolat Jamak Qasar Magrib dan isyak.

Masa singgah di toilet, masyaAllah sangat2 lah Daif dengan yang terapung pun ada ๐Ÿ˜ž tapi masing2 semua mulut kunci, yelah masih dalam ihram kan kenalah jaga ๐Ÿ˜… lepas dah membuang hajat kecil masa nak ambik wudhu' masa ni memang kena hati2 risau takut ada rambut gugur ke apa ke kang tak pasal2 kena Dam pulak tapi alhamdulillah berjalan lancar. 
Tapi yang lawak masa berwudhu tu time nak berkumur, Ya Allah masin giler kot air paip dia siap dok lawan pandang sesama kami tapi mulut tak cakap pape.. ๐Ÿ˜—  hahaha lawak bila dikenang kembali.

Lepas selesai solat Jamak ingat nak makan dulu, sebab ada baca diorang cakap Nasi Arab kat RnR ni sedap tapi memandangkan Mutawwif bagi masa cuma 1 jam so tak jadi lah, takut orang lain tertunggu2 kami plak.. Masa tu perut pun dah mula bagi signal, maklumlah last makan pukul 11 sebelum kami bertolak dari Madinah ha. Tapi dok fikir takpelah sampai Hotel lah makan, takut makan kat RnR tu nak terkucir lak kat jalan lagi haqu negara orang ni bukan sesuka je kita nak singgah mana2 RnR.. Entah2 situ ja 1 tempat ha mana nak tau kan.
  
Sepanjang perjalanan masing2 buat hal sendiri dalam bas, yang pasti lepas pada tu semua tertidur, sedar2 dah sampai Mekah, alhamdulillah perjalanan kami dipermudahkan.. Masa ni Ya Allah macam2 perasaan ada, nak nangis nak gembira semua bercampur, hati berdebar giler tak sabar nak tengok Kaabah buat pertama kali dan tak sabar juga nak berumrah.



Kami sampai di Hotel Safwah Orchid pada pukul 8.40malam setelah 7 jam perjalanan dari Madinah - Mekah. Mutawwif bagi masa kat kami 1 jam untuk check in dan selesaikan lain2 urusan dan kena berkumpul semula di lobby pada pukul 9.40 malam. Sengaja Mutawwif taknak bagi masa lama sebab lagi lama masa diambil lagi lama pantang larang ihram kami kena jaga. So dalam sejam tu sempat la my Dad pergi beli makan dan kami makan dulu untuk alas perut, risau tak cukup tenaga untuk buat Umrah plak ๐Ÿ˜Ž


Umrah Wajib
Kami berkumpul di Lobby pada pukul 9.40 malam tapi kami bertiga (MJ, Mak dan Abah) terlewat 2 minit..huhuu masa ni jemaah lain dah berkumpul dok menunggu kami.. kami pun terus memohon maaf atas kelewatan kami.. ๐Ÿ˜“ Mau tak lambat, kami bertiga siap dengan makan, jemaah lain semua belum makan lagi. depa terkejut sebab kami sempat makan ha.. hihiii

Lepas tu Mutawwif/ Ustaz pun bagi taklimat ringkas cara nak mengerjakan Umrah, memandangkan kami semua baru pertama kali nak berumrah jadi tumpuan lebih diberikan masa taklimat tu. Ustaz cakap buku yang ada cuma sebagai panduan, dan lebih galakkan kami untuk berzikir dan baca doa sendiri sepanjang pusingan tawaf tu. Takut bila ngadap buku, tumpuan dan fokus kita lari. Jadi ni cadangan Ustaz pada kami

Pusingan 1 - Istighfar 
Pusingan 2 - SubhanaAllah
Pusingan 3 - Alhamdulillah
Pusingan 4 - Allahuakbar
Pusingan 5 - Selawat atas nabi
Pusingan 6 - Laa haulawala quwwatailla billaah
Pusingan 7 - La ila ha illaAllah


Lebih kurang gitu la cuma tang susunan MJ tak berapa nak ingat.

Masa pertama kali kami nak masuk ke Masjidil Haram, hati berdebar2 sangat, mata ni dah tak sabar nak pandang Kaabah dan sebaik saja terpandang Kaabah Ya Allah macam tak percaya Kiblat yang selama ini kita solat, kita tengok di tikar2 sejadah, kita tengok di frame2 kini ada betul2 depan mata. Mata ni seolah2 terpukau melihat keindahan Kaabah, speechless.. ๐Ÿ’˜

Dan Ustaz terus membimbing kami dan membawa kami ke tempat permulaan niat untuk tawaf iaitu di sudut Hajarul Aswad, kita akan nampak lampu hijau jadi bermulalah niat

'Sahaja aku mengerjakan tawaf umrah mengelilingi Kaabah 7 pusingan kerana Allah Taala' 

Maka perjalanan tawaf pun bermula, dan MJ pun mengamalkan zikir seperti yang Ustaz cadangkan, bila zikir macam ni memang kita akan lebih fokus dan mata ni tak henti2 mengadap Kaabah, subhanaAllah Maha Suci Allah macam tak percaya sebab dah berada dalam rumah Allah.. Bersyukur sesangat, airmata ni mudah je mengalir, macam tak percaya Kaabah ada di sebelah, berada dekat sangat sampaikan tulisan Allah di Kiswah Kaabah pun jelas nampak.




7 pusingan tak terasa, sedar2 dah habis tapi kena yakin tau dah cukup, andai was2 kena pusing lagi. Lepas tu Ustaz pun bawa kami untuk solat sunat di belakang Maqam Ibrahim.. Dulu2 masa kecik2 dok ingat Maqam Ibrahim ni kubur, tapi sebenarnya tapak kaki Nabi Ibrahim masa nak membina Kaabah. Tapak kaki tu sampai sekarang boleh dilihat, dan kat situ boleh je nampak pelbagai bangsa ada yang meratap menangis berdoa macam2 la kat situ, tapi tengok je ye jangan kata apa2 na..hehhee
 
 
Selesai Tawaf pertama kali dalam hidup, alhamdulillah.

Lepas solat kami terus ke tempat air zamzam untuk minum air buat pertama kali selepas selesai tawaf umrah, mudah2an keberkatan air zamzam yang melalui tubuhku akan memberi manfaat padaku di akhirat kelak, aminn.. Disunatkan minum air zamzam secara berdiri sambil mengadap Kaabah dan berdoa.

Sai'e

Kemudian kami ke Bukit Safa untuk melakukan Sai'e. Sai'e bermula dari Bukit Safa ke Bukit Marwah 7 pusingan, perjalanan lebih kurang 3.5km pergi dan balik, tapi lebih selesa sebab ada ekon dan juga air zamzam jadi boleh terus berhenti minum dan kemudian sambung balik. Sama jugak masa pusingan sai'e boleh samada nak refer buku ataupun zikir sendiri.

Tapi masa sai'e grup kami takde sapa pun yang berhenti minum air zamzam, pakat2 membontoti ustaz, maklumlah pertama kali kan, risau pun ada..hihii 
Respek jugak dalam grup kami ada jemaah makcik dan pakcik yang dah berusia, makcik tu kanser darah dekat Johor dah banyak kali buat Kimo, kalau kat rumah buat kerja sikit pun penat tapi bila buat Umrah Alhamdulillah mampu follow kami. Dan ada juga jemaah kami pakcik dan makcik tu sakit lutut, alhamdulillah semua follow tanpa bantuan kerusi roda mahupun orang lain. Bila kita renung orang lain yang berusia dan tak sihat pun mampu apatah lagi kita ni yang masih muda  dan sihat, jadi otomatik semangat tu akan mai.


Selesai bersai'e kami bertahallul, asalnya MJ dengan Mak nak bertahallul di Hotel lebih selesa kan, lagipun kami nak genggam rambut masa bertahallul tu tapi Ustaz tak galakkan, takut dalam perjalanan balik ke Hotel ada perkara yang membatalkan ihram kita. So bertahallullah kami di bukit Marwah.. Alhamdulillah selesai sudah ibadah Umrah kami yang pertama, mudah2an diterima disisi Allah.

Tujuan entry ni bukan untuk riak, sekadar berkongsi cerita perjalanan Umrah kami, mudah2an dapat jadi panduan pada orang lain mahupun pada MJ pada masa hadapan. 
 

Ni selepas selesai bertahallul, dalam perjalanan pulang ke Hotel.

MJ dan Mak

Masa ni Abah dengan Ustaz belum bertahalul, depa nak p Barber Shop kasi licin ๐Ÿ˜‰


My kesayangan dunia dan akhirat

11.45 malam selesailah ibadah umrah kami yang pertama, macam tak percaya kami dapat selesaikan Umrah kami dalam masa sejam lebih, alhamdulillah terasa Allah mudahkan setiap urusan kami.

Selepas selesai semua kami kembali ke Hotel untuk beristirehat.. Elok jejak je atas tilam dan2 lah kaki rasa lenguh la sakit la macam2 tapi amazingly bangun Subuh pukul 4 pagi cergas je, hilang lenguh2 semua. Untuk pengetahuan MJ tak terus mandi lepas umrah, walaupun penat dan peluh tapi serius baju dan badan langsung tak berbau, nak tidur pun tak rasa melekit. MJ mandi masa bangun nak solat Subuh.

Sebelum tidur memang kitorang ambik Suplemen alhamdulillah sangat2 membantu. 


Oklah, entry akan bersambung lagi untuk Ziarah Mekah dan Umrah Sunat kami, insyaAllah.

 

Labels

Celoteh MJ (132) layan (122) terima kasih (116) GiveAway (95) Join Contest (74) cantik (68) hadiah (65) Menang GA (63) Makan Sedap (61) dunia artis (58) nuffnang (53) pemenang (49) Hari Raya Puasa (44) BE nuffnang (42) happy (42) Resepi (41) Pengumuman (37) Wordless Wednesday (36) Firas (34) contest (32) Produk Shaklee (31) suami isteri (30) Denaihati (29) on9 visitor (28) Pusat Pelancongan (27) keputusan GA (26) promosi hebat (25) Fesyen (23) USM Penang (22) kenduri kawen (22) sedap (22) Pulau Pinang (21) sedih (21) jalan-jalan (20) rumah tangga (20) senarai peserta (20) Islam Agamaku (19) Nikah Kawen (19) nasihat (19) pesakit (18) Pegangan (17) Fridge Magnet (16) ME Nuffnang (16) kelakar (16) Exam USM (15) Followers (15) Ilhan (15) aiskrim kek (15) churpchurp (15) islam (15) sihat (15) teka-teki (15) Celebrate Birthday (14) PJJ di USM Penang (14) lucu (14) tips (14) Hadiah Contest 2013 (13) pengalaman (13) Family Day (12) Nikon D90 (12) Portable Power Bank (12) aksi terlampau (12) petua (12) Avon (11) Bercuti di Cameron Highland (11) CPUV Earning (11) CPUV Nuffnang (11) Cameron Highland BEST (11) Hadiah Wang Tunai (11) Kenangan MJ di tahun 2016 (11) blogger Kuala Lumpur (11) kisah tauladan (11) kuih raya (11) my birthday (11) Anniversary (10) heartbeat (10) kupon (10) top komen (10) tutorial (10) Birthday Suami (9) Cameron Highland (9) Menu Hari Raya (9) Pulau Langkawi (9) dalam negara (9) kamera (9) sale (9) video (9) Blogger Utara (8) Kelantan (8) Kenangan MJ di tahun 2011 (8) Kenduri (8) Percutian Kami (8) Pizza Hut Promotion (8) Resipi (8) kad raya (8) online (8) review blog (8) Hadiah Anniversary (7) Mak Abah ke Umrah (7) My Koleksi (7) Percutian Familyku (7) Perodua Alza (7) Strawberry Park Resort (7) iPhone 5 Gadget Impian (7) jamuan raya (7) Cuti-Cuti Malaysia (6) Dekorasi Simple by MJ (6) Hadiah Birthday (6) Happy Anniversary (6) Jumpa Blogger (6) MJ dan Suami (6) Puasa Ramadhan (6) Rawatan Kesuburan MJ (6) Resepi Juadah Berbuka (6) Trying To Conceive (6) Umrah MJ 2016 (6) juadah berbuka (6) kupon KFC (6) ovarian cysts (6) BAJET 2012 (5) Burger King (5) Cara Dekorasi Bajet (5) IQ (5) Kenangan di Tahun 2014 (5) Lumut (5) M'c Donalds (5) MJ bercuti di Thailand (5) Pengalaman Mengerjakan Umrah (5) Pengalaman belajar secara PJJ (5) Sepetang Bersama Blogger (5) ThePopLook (5) Tudung Chiffon 3 Layer (5) adik kemalangan (5) endorscope (5) luar negara (5) Beef Lasagna Cheese (4) Bisnes Pelekat Pantz (4) Cheque Nuffnang (4) Diari Umrah MJ (4) Homemade Burger Bakar (4) Inai Henna (4) Inai lukis (4) Jemputan ke Rumah Terbuka (4) Jeruk Buah Penang (4) Kebaikan Omega Guard Shaklee (4) Kelebihan Ephyra (4) Kenangan MJ di tahun 2015 (4) Kisah Kereta MJ (4) Konvo USM (4) Lecithin Shaklee (4) Lost World of Tambun (4) Meatball IKEA (4) Omega Guard Shaklee (4) Perak (4) Perkahwinan Artis (4) Popia Milo (4) Popia Nestum (4) Preloved Handbag (4) Rekod Baru (4) Resepi Aiskrim Goreng (4) Resepi Puding Triffle (4) SBPA (4) Salak Denai Chalet (4) Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Coca Cola (4) Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Hot FM dan Coca Cola (4) Trip ke Hatyai (4) Ustaz Ahar Idrus (4) ibadah puasa (4) pertunanganku (4) Akademi Fantasia (3) Almari MJ (3) Apom Polkadot (3) Baju Kenangan MJ (3) Baucer Buku 1Malaysia (BB1M) (3) Ben Ashaari (3) Berita Sensasi (3) Burger Bakar (3) Burger KOMTAR (3) Cara Berkesan untuk Menabung (3) Cashout Nuffnang (3) Coconut Shake (3) Copthorne Hotel Cameron Highland (3) Fasha Sandha dan Jejai (3) Fridge Magnet Oversea (3) Handbag COACH (3) Header Baru (3) HomeMade Aiskrim (3) Hotel Bajet/Hotel Murah (3) Hukum memakai Inai Lukis (3) Irma Hasmie (3) Jualan Penghabisan Stok (3) Kedah Darul Aman (3) Kehilangan Pesawat MH370 (3) Kelebihan Vitamin C Shaklee (3) Khory Steamboat Yong Taufu Sungai Petani (3) Koleksi Carlo RINO (3) Koleksi GUESS MJ (3) Kursus Intensif USM (3) Laksa Janggus (3) Lee Gardens Hotel Hatyai (3) MH370 MAS Hilang (3) Makan Sedap dan murah di Sungai Petani (3) Masjid Nabawi Madinah al Munawarrah (3) Mee Sotong sedap (3) Menabung dengan Si Hijau (3) Menu Berbuka Puasa (3) Menu Diet Atkin (3) Menu Rumah Terbuka (3) My Best Moment (3) Omega Gurad Shaklee (3) Oreo CheeseCake (3) Ostematrix Shaklee (3) Pencapaian Terbaik Celoteh MJ (3) Percutian bersama Keluarga (3) Pisau Zebra (3) Pizza Hut Big Box (3) Potluck (3) Resepi Aiskrim (3) Resepi Ayam Sedap (3) Resepi Durian Crepe (3) Resepi Mudah dan Sedap (3) Resepi Roti (3) Resepi Roti berinti Daging dan Cheese (3) Review Ephyra (3) SPA (3) Seminar Wordpress (3) Steamboat dan Yong Taufu murah (3) Tarikh mengundi PRU13 (3) Testimoni Ephyra (3) Testimoni Set Kurus Shaklee (3) Testimoni Set Menyusu Shaklee (3) Testimoni Shaklee (3) Testimoni Vivix (3) Tiket Wayang Free (3) Tips Menabung dengan Berkesan (3) borong.com.my (3) cara membawa masuk barang ke malaysia (3) duti import (3) keputusan Peperiksaan (3) kes bunuh (3) khulafa ar rasyidin (3) mukjizat (3) mutiara kata (3) peraturan dan undang undang kerajaan (3) permit import (3) Adamson Hotel Kuala Lumpur (2) Agar-agar Milo (2) Ais Kacang sedap di Penang (2) Aiskrim Goreng sedap (2) Anne Ngasri (2) Ayam Dendeng (2) Azza Elite (2) Bahaya Ovarian Cyst (2) Bedak Arab KokuRyu (2) Bedak Miyami (2) Bekam adalah Sunnah (2) Bercuti di Taiping (2) Black Label Aidijuma (2) Burger King Penang (2) Butter Prawn sedap (2) Cara Mengira Cukai Kastam (2) Cara Menyemak Keputusan SPM (2) Char Koaw Teow Sungai Dua (2) Cheque Exabytes (2) Chicken Chop (2) Ciptaan Allah SWT (2) Demam Denggi (2) Diari Detox Maira (2) Facebook Fanpage (2) GUESS (2) Hasil BerNuffnang (2) HomeMade Burger (2) Homoseksual (2) Honeymoon di Cameron Highland (2) Hotel Bajet (2) Hotel Murah di Kuala Lumpur (2) Hotel/Homestay di Melaka/Johor (2) Ikan Terubuk Masin (2) Inai HandMade di Penang (2) Irma Hasmie Mengandung (2) Jalil Coconut Shake (2) Jeruk Magga AsamBoi (2) Jeruk Pelam Asamboi (2) Jom Detox dengan Shaklee (2) Jom kita Detox (2) Kad Kahwin Fasha Sandha (2) Kaedah Rawatan Bekam Angin (2) Kami di Lumut (2) Kasut Baru (2) Kebaikan Lecithin (2) Kegunaan Basic H Shaklee (2) Keistimewaan ESP (2) Kek Coklat Sedap (2) Kek Lapis Sarawak (2) Kelebihan Al Quran (2) Kenangan MJ di tahun 2012 (2) Kenduri Doa Selamat (2) Kenduri Kesyukuran (2) Kepentingan Detox pada Tubuh (2) Kereta yang Diubahsuai (2) Khasiat Nenas Batu (2) Koleksi Paris dari Aidijuma (2) Konvo USM ke 48 (2) Kuih Siput (2) Ladang Teh Boh Sungei Palas (2) Lirik Lagu (2) Majlis Kenduri MJ (2) Makan Sedap di Pulau Pinang (2) Maksud PJJ (2) Mee Udang Paksu Juru (2) Mee Udang Pulau Sayak (2) Mee Udang Special (2) Mega Giveaway Celoteh MJ (2) Menu Barbeque BBQ (2) Menu untuk Detox (2) Nasi Arab Bandar Perda (2) Nasihat Suami Isteri (2) Neotel Hotel Kuala Lumpur (2) Original Handbag COACH (2) PTPTN Info (2) Panggilan Palsu (2) Pantai Bagan Ajam (2) Paris Satin Aidijuma (2) Pasar Bisik Kota Kuala Muda (2) Pemenang Top komen (2) Pengalaman HSG Test (2) Perfume (2) Pisau Magik (2) Pizza Hut Vs Domino's Pizza (2) Popia Barbeque BBQ (2) Popia Cheese (2) Power Bank 13800mAh (2) Power Bank 8000mAh (2) Prosedur membuat Rawatan Kehamilan (2) Proton Preve (2) Quran (2) Rawang Burger Bakar (2) Resepi Ayam Dendeng (2) Resepi Ayam Mudah (2) Resepi Burger sedap (2) Resepi Kek Sedap (2) Resepi Lasagna Atkin (2) Resepi Lasagna Telur (2) Resepi Popia Goreng (2) Resepi Puding Kek Pandan (2) Resepi Puding Laici (2) Resepi Puding Oreo Coklat (2) Resepi Spagethi mudah (2) Restoran Mohd Chan Abdullah (2) Rumahku Syurgaku (2) SX150 IS (2) Senarai Calon Parlimen PRU13 (2) Set Menyusu Shaklee (2) Siapa perlukan ESP (2) Side Income (2) Sinopsis Bukan Bidadari (2) Slot Lestary TV3 (2) Spagethi Meatball sedap (2) Strawberry Cheese Cake (2) Testimoni Basic H Shaklee (2) Testimoni ESP (2) Testimoni GLA Complex (2) Testimoni Ostematrix Shaklee (2) Tips pemilihan Tudung (2) Tudung Bawal Aidijuma (2) Tutti Frutti (2) Ujian Pap Smear dan HSG Test (2) Wallet (2) White Label Aidijuma (2) Ziarah Nabi di Masjid Nabawi (2) angry bird (2) astro (2) ayam goreng rempah (2) baju tunang (2) bercuti di Pulau Pangkor (2) berita terkini (2) ceramah (2) coklat (2) cukai kastam (2) drama Melayu (2) duit malaysia (2) games (2) hobi masa lapang (2) iPhone 5 Contest (2) ilusi optik (2) kotak sembang (2) masker wajah (2) syiah (2) temuduga (2) zuriat (2) Adat Perkahwinan India (1) Air Gunung Berapi sedap (1) Ais Kacang Maklom (1) Aiskrim Choki Choki (1) Aiskrim Coki Coki (1) Aiskrim Pasu (1) Alamat Jalil Coconut Shake (1) Ana Rafali dan Suami (1) Anak Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Halina (1) Angin dalam Badan (1) Animasi Kartun (1) Apa itu Triglycerides (1) Asam Gelugor aka Asam Keping (1) Ashraf Muslim (1) Assignment (1) Asyraf Muslin dan Wan Sakinah (1) Ayam Percik (1) Bahaya GLA Complex Shaklee (1) Bahaya Kencing Tikus (1) Bahtera Nabi NUH (1) Baju Pengantin Diana Amir (1) Balotelli EURO (1) Banjir Kilat di Cameron Highland (1) Batik Pants (1) Batu 5 Char Koaw Teow (1) Bayaran Balik Pinjaman (1) Bee Hives Bun with Butterscotch Sauce (1) Belajar secara Sidang Video (1) Bencana Alam (1) Bercuti di Melaka (1) Biskut Lasagna (1) Blogger Kelantan (1) Blogger Perak (1) Boikot Israel (1) Bonus Raya 2013 (1) Borang BR1M online (1) Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia (1) Bunga Pandan (1) Burger Besar (1) Burger Leleh Warung Kuning (1) Butik Fareeda Permatang Pauh (1) COACH For Sale (1) CY 2000 (1) Cable Car Langkawi (1) Candle Light Dinner MJ (1) Candy Crush Saga (1) Cantik dengan Omega Guard (1) Car Loan Calculator (1) Cara Berbekam Angin (1) Cara Halau Lipas (1) Cara Membuat Burger (1) Cara Menangani Perut Buncit (1) Cara Mencegah Penyakit (1) Cara Mencuci Usus (1) Cara Mengingati Allah SWT (1) Cara Menjaga Usus (1) Cara Menunaikan Solat Qasar dan Jamak (1) Cara Merawat Kaki Bengkak (1) Cara Solat (1) Cara buat Passport (1) Cara menguji Personaliti (1) Cara mudah nak lipat baju (1) Cara ubati Denggi (1) Cendol Maklom (1) Cendol sedap (1) Cheese Tart sedap (1) Cheezy Magik (1) Cheque HOT FM (1) China (1) Chuchuk Chuchuk Raja Uda (1) CoQ Health Plus Shaklee (1) Coklat Crepe (1) Cover Samsung USAMS (1) Cryptography Code (1) Cucur Jagung sedap (1) DIY Fridge (1) DIY Hanger (1) DIY Peti Ais (1) DVD 30 Juzuk al Quran Beserta Terjemahan (1) DVD al-Quran (1) Dakwat Kekal PRU13 (1) De Pauh Garden (1) Dejavu di Kinabalu (1) Diana Amir dan Suami (1) Dinosour Park Danok Thailand (1) Diskaun PTPTN 10% (1) Ditipu dengan Western Union (1) Dividen dan Bonus ASB (1) Doa Dhuha (1) Doa di bulan Ramadhan (1) Doorgift Pengantin (1) Double Stemcell (1) Download Movie (1) Drama Dejavu di Kinabalu (1) Durian Musang King (1) EURO 2012 (1) Eagles Feeding Langkawi (1) Emperial Horse Wallet (1) Endorscope Cyst (1) Ephyra membantu untuk Hamil (1) Ephyra meningkatkan kesuburan (1) Erti dan Hukum Berkabung dalam Islam (1) Exabytes (1) External Hard Disk (1) Eyriqazz vs Denaihati (1) Fadilat Bulan Rejab (1) Fareeda Aisya 3 Layer (1) Filem Ombak Rindu (1) Fizo Mawar bersanding (1) Frozen Food (1) GLA Shaklee berisiko (1) GLA Shaklee punca ketidaksuburan (1) GST (1) Gaji Minimum Swasta (1) Gambar Faizal Ismail (1) Gambar Fara Fauzana (1) Gambar Pelik (1) Gaviscon Advance (1) Gempa bumi (1) Genggam Fatimah (1) Get Clean Home Set Shaklee (1) Hadiah Contest 2014 (1) Hadiah Hari Ibu (1) Hadiah untuk SIRIM (1) Hadiah untuk SUAMI (1) Haiwan Pelik (1) Handmade Frame (1) Hanger Tudung (1) Hari Kemerdekaan (1) Hari Raya Aidil Adha (1) Hasil Tanaman MJ (1) Hatyai ICEDOME (1) Header Raya (1) Henna Mehendi (1) HomeMade Nasi Arab (1) Homemade Meatball (1) Homestay Murah di Melaka (1) Hospital Seberang Jaya (1) Hotel Bajet di Kuala Lumpur (1) Hotel Murah di Kuala Lumpur dan Jalan Masjid India (1) Hotel Murah di Melaka (1) Hotel Singgahsana Petaling Jaya (1) Hukum Bertafakur (1) Hukum Menyebut OMG (1) Ibadah Korban Online (1) Ice Blended Coklat sedap (1) Ikan Bawal Panas (1) Ikan Siakap 3 Rasa (1) Ikan Siakap Percik (1) Ikan Siakap Sweet Sour (1) Ikan Terubuk Percik (1) Inai Daun (1) Indonesia (1) Iniesta EURO (1) Isu negara (1) Izyanty Collection (1) JAKIM (1) Jadual Konsert Mania (1) Jadual Puasa 2012 (1) Jadual waktu Imsak dan Berbuka Puasa tahun 2013 (1) Jalil Coconut Shake Bandar Perda (1) Jangkaan Kiamat (1) Jenis Jenis Cyst (1) Jenis-jenis Hadis (1) Juara bola sepak EURO (1) Jubah Safra keluaran MS Design (1) KBC Rantau Panjang (1) Kad Pengenalan MJ (1) Karnival Kerjaya (1) Kasut Le Sandae Zalora (1) Katil MJ (1) Kebab Daging (1) Kebaikan CoQ Health Plus (1) Kedai Kacang Bagan (1) Kegunaan Duit Nuffnang (1) Keistimewaan Vitalea Shaklee (1) Kejora dan Bintang (1) Kejutan di Hari Lahir (1) Kek Biskut Marie (1) Kelebihan Alfalfa (1) Kelebihan Bulan Rejab (1) Kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) (1) Kelebihan Mealshake (1) Kelebihan Pad Hygiene (1) Kelebihan Water Pitcher Shaklee (1) Kelebihan dan Khasiat ESP (1) Kelebihan menjadi ahli Shaklee (1) Kelebihan/Khasiat ESP (1) Kementerian Kesihatan (1) Kempen Si Hijau (1) Kenaikan Gaji 1KGT (1) Kenaikan Gaji Kerajaan 2013 (1) Kenangan MJ di tahun 2017 (1) Kenangan di tahun 2013 (1) Keputusan PRU13 (1) Kerabu Sotong (1) Kerepek Ngaku Arrowhead (1) Kesan setelah mengambil GLA Shaklee (1) KeyChain (1) Khasiat Air Dayang Bunting (1) Khasiat Nestle Bliss (1) Khasiat Susu Kambing Segar (1) Khasiat Telur Angsa (1) Kisah Abu Bakar as Siddiq (1) Koaw Teow Th'ng (1) Kobis Tiruan (1) Kolagen Powder Shaklee (1) Koleksi Firas (1) Koleksi Fridge Magnet (1) Koleksi Header Blog (1) Koleksi Wallet MJ (1) Konsert Mania (1) Krabi dan Hatyai (1) Kuah Rojak Mak Bee sedap (1) Kuala Lumpur (1) Laksa Telur Bersarang (1) Lampu Tidur Romantik (1) Lecithin sebagai Pengemulsi Lemak (1) Lelong barang bawah RM50 (1) Lemon Cheese Cake (1) Lens Nikon 50mm (1) Letgo Item (1) Letgo Wardrobe (1) Lisa Surihani (1) Lokasi dan Tarikh Ujibakat Bintang Mencari Bintang (1) MJ (1) MJ Makan Free (1) Macarons (1) Machu Pichu (1) Magnet Board FM (1) Majlis Persandingan Fizo Mawar (1) Makam Nabi dan Raudhah (1) Makan Sedap di Manjung (1) Makaroni Baked Cheese (1) Makeover Fridge (1) Mandi Wap (1) Mandi di Private Pool (1) Masakan Pasta (1) Masterchef Penyingkiran (1) Masterchef Selebriti Malaysia 2 (1) Mayang Mengurai (1) Maybank ATM Card (1) Meatball Abg Burn Bandar Perda (1) Mee Kuah Daging (1) Mee Kuah senang (1) Mee Sotong Padang Kota (1) Melaka (1) Menu Sarapan (1) Menu di Victoria Station (1) Mineral Coffee Hai-O (1) Misteri Villa Nabila (1) Muat Turun Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia 2.0 (1) Murtabak Telur (1) My Graduation (1) My HomeMade Kuih Raya (1) My Mum (1) Nabi Adam a.s (1) Nan Cheese Meleleh (1) Nasi Arab Al-Bayt (1) Niat Solat Qasar dan Jamak (1) Nora Elena Vs Novel Kasih Suci (1) Olimpik 2012 (1) Ombak Ganas (1) Oreo Cheese Cake Gebu (1) Oreo Cheese Cake Strawberry tanpa gelatin (1) Panasonic Viera (1) Panda Park Danok Thailand (1) Panorama TV1 (1) Pasar Besar Siti Khadijah (1) Pasar Ramadhan (1) Pasembor Sedap (1) Passport pertama MJ (1) Pathlab Penang (1) Pati Ikan Haruan (1) Pekeliling 2012 (1) Pekeliling 2013 (1) Pelikat Pants (1) Peluang Kerjaya (1) Penapis Air Portable (1) Penapis Air Shaklee (1) Penetapan Gaji Minimum (1) Pengalaman Menggunakan Western Union (1) Pengalaman On Air di Radio (1) Pengkalan Hulu (1) Pensonic Warehouse Sale (1) Penyampai Hot FM (1) Peppermint Ginger Plus (1) Performance Drink Shaklee (1) Perfume Burberry (1) Perfume Calvin Klein (1) Perfume Kim Kardashian (1) Perfume Paris Hilton (1) Pernikahan Anne Ngasri (1) Pernikahan Artis Malaysia (1) Perodua Bezza (1) Persandingan MJ dan SUAMI (1) Pes Kuah Laksa Sedap (1) Petaling Jaya (1) Petua Halau Lipas (1) Petua ubati Patah/Retak (1) Petua ubati batuk (1) Petua ubati sesak nafas (1) Phoebe Ribbon Chiffon (1) Photo Konvokesyen USM (1) Photo with BFF (1) PilihanRaya (1) Popcorn Ayam (1) Power Bank 12000mAh (1) Power Bank 2800mAh (1) Preloved Carlo Rino (1) Pretzel Almond (1) Pretzel Oreo (1) Primavera Shoes (1) Program Affiliate AssignJobs (1) Program Realiti TV3 (1) Promosi Ephyra (1) Promosi Tudung Murah (1) Proton Terbaru (1) Puding Milo Lapis Oreo (1) Pulau Beras Basah (1) Punca Demam Denggi (1) Punca Gastrik (1) Punca Sesak Nafas (1) Puncak Gunung Brinchang (1) Pusat Peranginan di Malaysia (1) Qi Razali dan Nelydia Senrose (1) RSMY House of Real Beriani (1) RSS feed (1) Ramalan Kiamat (1) Rambutan Sedap dan Manis. (1) Rantai Tangan Hilang (1) Rebat Bil Elektrik (1) Red Label Aidijuma (1) Rempah Nasi Arab (1) Renungan Bersama (1) Resepi Ayam Goreng KFC (1) Resepi Ayam Goreng Rangup (1) Resepi Ayam Percik (1) Resepi Begedil Ayam (1) Resepi Begedil Kentang (1) Resepi Cucur Roti (1) Resepi Daging Dendeng (1) Resepi Ikan Siakap Sedap (1) Resepi Jeruk Pelam (1) Resepi Kek Batik (1) Resepi Kek Biskut Marie (1) Resepi Kek Minyak Kukus (1) Resepi Koaw Teow KUNGFU (1) Resepi Koaw Teow Ladna (1) Resepi Koaw Teow Th'ng (1) Resepi Kuah Percik (1) Resepi Mee Kuah Sedap (1) Resepi Mee Sizzling (1) Resepi Mushroom Sup (1) Resepi Oreo Cheese Cake (1) Resepi Popcorn Ayam (1) Resepi Puding Jagung (1) Resepi Puding Roti (1) Resepi Puding sedap dan mudah (1) Resepi Roti Sarang Lebah (1) Resepi Samosa (1) Resepi Sotong Kangkung (1) Resepi Sup Tulang (1) Resepi Udang (1) Resepi biskut Meringue (1) Restoran Bara Grill Taiping (1) Restoran Chuchuk Chuchuk (1) Restoran Cina Muslim di Kajang (1) Restoran Fais (1) Restoran Qasar Hadramawt Bandar Perda (1) Review Hotel (1) Ring Stand Hanger Single (1) Risiko kekurangan Protein (1) RnZ Cosmetic (1) Romantika di Sungai Petani (1) Roti Bakar Meleleh (1) Roti Daging Cheese (1) Roti Gulung Sosej (1) Roti Nan Cheese Sedap di RSMY (1) Roti Paung Terengganu (1) Route 69 Taman Robina (1) SC Sanitary Pad Cosway (1) Sabun 3 layer (1) Sabun BERAS (1) Sabun Collagen (1) Sabun Gluta Kojic (1) Sah puasa selepas berjunub (1) Salad Ayam (1) Saloma Bistro Kuala Lumpur (1) Saman Hadlaju (1) Sandwich Sedap (1) Sarawak (1) Scha dan Awal (1) Segmen Eyriqazz (1) Sejarah Komputer (1) Selsema dengan Vitamin C Shaklee (1) Semanis Kurma TV9 (1) Seminar Buat Duit dengan Blog (1) Sepanyol vs Itali (1) Set BUASIR (1) Set Berpantang Shaklee (1) Set Ibu Hamil Shaklee (1) Set Senggugut (1) Setem Koleksi Terbaru (1) Shawl Handmade yang cantik (1) Shopping Online (1) Sihir dan Santau (1) Sijil HALAL (1) Simply Siti (1) Singapura (1) Siput Kepah (1) Siti Nurhaliza (1) Skin Laptop (1) Skrin Netbook Pecah (1) Sling Bag CARLO RINO (1) Smockey Bear Chicken (1) Smockey Bear Lamb (1) Somtam Campur (1) Sooft Book Washable for children (1) Sotong Kangkung (1) Stokin Kaki Scholl (1) Stokin Scholl Sleeping (1) Sumbangan Rumah Anak Yatim (1) Sundae Ice Cream (1) Sunset (1) Suplement tenaga ketika berpuasa (1) Surprise Birthday (1) Susu Kambing sedap (1) Syarat Pinjaman Kereta Ketat (1) Syarat Sah Puasa (1) Taj Mahal (1) Tanda menghidapi Cyst (1) Tandoori Chicken Naan Cheese (1) Tapak Iklan blog Celoteh MJ (1) Tapak Pesta (1) Tasik Dayang Bunting (1) Telefilem KHILAF TV1 (1) Tempat Makan Sedap di Pulau Pinang (1) Tempat menarik di Krabi dan Hatyai (1) Tepung Magik (1) Testimoni B-Complex (1) Testimoni Mineral Coffee (1) Testimoni Set Subur Shaklee (1) Testimoni Zalora (1) Testimoni kecewa SalamFone (1) Testimoni produk Double Stemcell (1) Timbalan Ketua Pengarah Kastam ditembak (1) Tioga Deluxe Suite Strawberry Park Resort (1) Tips Memasuki dan Solat di Raudhah (1) Tips Menyimpan Susu (1) Tips Rumah Tangga (1) Tips buat suami isteri (1) Tiram Goreng Tepung (1) Tonsil Bengkak (1) Tragedi MH17 (1) Transaksi Luar Negara (1) Triple Stemcell (1) Tudung Bawal al Shawl (1) Tudung Layer Kanak-Kanak (1) Twitter (1) Ujian Darah untuk Kesuburan (1) Update Bloglist (1) Ustaz Don Daniyal (1) Ustaz Zaharuddin (1) Vibrance Kegel Device (1) Victoria Sandwich (1) Victoria Station Seberang Jaya (1) Virus Infection vs Demam Denggi (1) Wallpaper Dinding Rumah (1) Wallpaper Fridge (1) Wallpaper Kaison (1) Wang Kelian (1) Watie Elite (1) Western Union Selamat (1) Wishlist MJ (1) Yacht Langkawi (1) Yee Mee Sizzling (1) Yong Tau Fu sedap di Bagan (1) Yusry KRU (1) Zalora Malaysia (1) Zinc Complex Shaklee (1) beauty Umaira (1) boikot mc donald (1) bomoh VIP penipu (1) buku denaihati (1) car loan (1) cara mengira cukai (1) e-Qurban Kemboja (1) free sample (1) herblax Shaklee (1) himpunan bantah GST (1) isu agama (1) kekabu (1) kenangan MJ di tahun 2010 (1) keputusan SPM (1) keracunan (1) khalifah ganti superman (1) kontroversi (1) lukisan termahal didunia (1) mascara (1) masjid (1) melaleuca (1) mesir (1) movie (1) negara yang bertanding dalam EURO (1) penipuan (1) photography (1) picaso (1) pray for gaza (1) rempah sauna (1) rusuhan (1) santai (1) seksi (1) simulator (1) sinopsis KHILAF (1) sosilawati (1) sunnah wal jamaah (1) tan sri ali hashim (1) teknik- teknik fotografi (1) titanic 2 (1) wang kertas siri baharu (1)