Ekspedisi Hiking di Air Terjun Puteri Mandi, Yan Kedah

Lama tak menulis blog, dekat 2 tahun ha semenjak fb dan iG lebih menguasai sosial media.. Rindu sebenarnya nak menulis kat blog ni tapi apakan daya kita follow perkembangan sosmed tika ini  😁 tapi best bila update kt blog ni senang nak baca balik bila rindu kan.

Ok berbalik pada tajuk, MJ join trip JKFF1 (grup Jom Kurus) meneroka sambil berekspedisi menjelajah dan menjejak Air Terjun Puteri Mandi di Yan, Kedah pada hari Sabtu 19.10.2019.
Dengar ke nama air terjun tu macam seram kan? Tapi bila dah sampai sana tersangatlah speechless.. SubhanaAllah cantik sesangat, berbaloi sangat mendaki untuk sampai ke sana.
Kawasan ni ada berdekatan dengan kawasan Gunung Jerai ataupun kalau kita nak menghala ke Gunung Jerai kita akan nampak dah air terjun ni sebab memang tinggi sangat.

Kalau sebelum ni MJ ber hiking memanjat bukit je di sekitar Seberang Perai (Bukit Tokkun, Bukit Juru, Bukit Bendera, Bukit Suling) tapi kali ni cabar diri sendiri untuk panjat Gunung pulak.

Apapun sebelum bermula kita bergambar dulu. Make sure pakaian yang sesuai.. Sebelum pergi dah siap gugel bagaimana cara nak elakkan Mr P walaupun tahu mustahil tapi sekurang-kurangnya kita ada persediaan kan. hihiii

Dari rumah lagi MJ dah siap sembur keseluruhan kasut termasuklah stokin, dan bila sampai MJ sembur sekali lagi (tudia punyalah seram dengan Mr P tu).. Make sure stokin korang tu panjang (baru lagi bagus sebab getah dia masih kuat) dan dapat tutup kaki seluar tau. PENTING OK! (berdasarkan pengalaman sendiri je).


Ni kami antara geng dari Penang.. Muka semua tengah bersemangat lagi nih almaklumla masing-masing tak tahu apa cabaran bakal dilalui nanti selain dari bakal berperang dengan Mr P aka Pacat.. huhuuu

Kita buat aktiviti regangan badan dulu, supaya muscle tak terkejut, kami semua mai dari Penang dan juga dari Baling. Ada yang pernah hiking dan ada yang tak pernah hiking. So here we start 😘


Wajib bergambar dulu, masa ni semua muka ceria lagi almaklumlah masih pagi kan walaupun semua muka tak cukup tidur. Kami geng Penang gerak pukul 4.00 pagi dan berhenti solat Subuh di Masjid Pekan Yan (Badlishah).


Bersama leader hebat kami Coach Fitri (CF) dengan isterinya Coach Ayu (CA) - tudung Merun di belakang CF tu bersama anak bongsu mereka umur 9 tahun.





Lets goooooo...

Wuuuiii apa yang seronok sangat tu, muka ketidaksabaran nak mendaki dah kot..muahahaha
Ni pintu gerbang sebelum memulakan pendakian, dia tulis 3KM tapi jangan ingat dekat na, trek dia kejam hokey so kami mengambil masa selama 3 jam lebih untuk sampai ke puncak aka ke air terjun..


Grup kami seramai 60 orang termasuk 4 orang renjer untuk guide kami sepanjang pendakian.


Selesai grup foto, kami mula bergerak, trek awal jalan tar yang mengambil masa selama lebih kurang 30 minit. Antara cabaran yang kami kena lalui adalah trek yang licin memandangkan malam sebelum hujan turun lebat.

Ni destinasi pertama, rumah pam lama. kusangkakan jalan TAR begini mr P takdak, rupanya ada okeyhhh.. mujur MJ masih lagi selamat walaupun bulu roma dah mula meremang bila ada geng yang dah kena pacat..

Ko seronok apa tu cheq kak? 
Saja nak ceriakan diri sendiri kannn...

Perjalanan diteruskan kembali memasuki trek hutan, masa ni sepanjang jalan ko akan berjumpa dengan Mr P sebagai tanda perkenalan masuk kampung dia 😄

http://normj1001.blogspot.com/
Ni Mr P yang berjaya dirakam oleh coach kami, masa ni dia dah qabat naik dah ke kaki salah seorang grup kami ha.. tengok kemain tegak lagi dia no dook tunggu mangsa.. Bayangkanlah di sepanjang laluan tu rupa ginilah yang do menanti untuk menyambut.

Ok kita sambung perjalanan kita lupakan seketika mr P tu.. hihiii..
Lepas dari rumah Pam lama tu, kita akan jumpa pokok gergasi ni.. kenapa Gergasi?
Pokok ni berusia ratusan tahun dan besar giler.. ko tengok akar dia saja ha belum lagi yang lain2.

Pokok gergasi ni namanya Pokok Tualang Gergasi, ada madu tualang atas pokok tu tau. Nak tengok ke atas jenuh melangut ha. Kat tempat tanah gini berani la nak jejak lelama sebab hasil bacaan mengatakan Mr P takkan ke tempat berpasir.. Dia sayang muka dia kena habuk pasir..ehh taklah katanya takut tertelan pasir tu ha.. hihiii sebab tu mr P banyak berlegar di kawasan berdaun / pokok2 je ha gituuu.


Selepas meneruskan perjalanan dari pokok gergasi tu, cabaran seterusnya kita kena lintas sungai ni. Ha part ni ngeri jugak, tersalah pijak, masuk sungai la jawabnya.. huhuuu
Menurut kata renjer malam sebelum tu, hujan lebat, kepala air lalu dan andai kata masa kami hiking @ nak turun nanti ni hujan, kami tak dibenarkan melintas sungai ni, kena tunggu sehingga kepala air tu selesai baru lintas. Kalau malam ke pagi esoknya selesai ka maka bermalamlah kami di hutan bersama segerombolan mr P.. eeewwww ngeri wooooo...
Mujurlah perjalanan kami pergi dan balik selamat Alhamdulillah syukur..


Ni muka2 keletihan selepas berjaya melintas sungai tadi, kami dok tunggu renjer untuk teruskan perjalanan, renjer masih di bawah membantu rakan-rakan kami yang lain untuk melintas sungai.


Selepas sungai, cabaran besar menanti bilamana hiking ni kebanyakan kena memanjat 90 darjah kecerunan. Bayangkan trek licin lepas tu trek jenis mencanak, pheewwww bertabahlah. Contoh orang belakang tu dah mula nak memanjat ha.. kami rehat jap sambil ambik gambaq.


Geng kami yang super supportive, yang saling membantu di saat memerlukan.. Thanks u olls 💗





Korang tengoklah trek dia punya cerun, lagumana kami naik kena mendaki, lagutulah trek bila nak turun nanti.. Mana dengan licin dengan tinggi lagi.. Salah 1 cara nak elak dari tersembam mahupun tersungkur atau tergolek, kami sliding je turun mana2 tempat yang cerun tu.
Seluar dengan baju toksah cerita la, kotor beb! penuh tanah.. Basuh 4-5 kali baru hilang kesan tanah tu..hahah (kena ucap terima kasih kat mr Jay sebab dia yg tolong basuhkan, bini dia dah flat giler keletihan ya amat! hahaa)

Apapun jomlah layan gambar kami kat sana ye.







Tapi sebaik sahaja kaki sampai di puncak dan mata dapat menatap air terjun, keindahannya sukar untuk digambarkan.. Subhanallah speechless sangat, rasa bersyukur sebab dapat menikmati keindahan depan mata pemandangan Air Terjun Puteri Mandi.






Air Terjun Puteri Mandi memang bestttt, sejukkkkk, dinginnnn, dan mendamaikan..

Boleh tengok dekat you tube ada syer.

Oklah nanti kita sambung lagi bila ada masa ye..
Tulis ni pun makan masa berminggu ha.. hehehe


Perodua MyVi baru memukau MJ

Seminggu selepas pelancaran Perodua MyVi baharu versi 2018, MJ ajak en suami pergi showroom untuk tengok sendiri, kalau hati berkenan kitorang terus nak booking (ewahh lagu orang kaya main senang2 berkenan je booking..hehehe)

Masuk saja pintu perodua terus dihidangkan dengan warna merah yang membuat kami teruja sambil cakap cantiknyaaaaaaaaa.. hati automatik berkenan terus tak cakap banyak dah 😄


Bahagian bonet juga luas


Tayar spare (bukan lagi tayar kecil pada setiap perodua sebelum ini) siap dengan tayar dan rim ha tersimpan di bahagian bawah bonet


En suami pun dah berkenan jugak, yes! ada can..haha

Salah 1 ciri istimewa MyVi 1.5cc yang tak ada pada varian 1.3 ialah 'Built In Smart TAG'
Kita hanya masukkan kad Touch n Go dan terus lalu di lorong Smart TAG tanpa perlu menghalanya di cermin lagi. Baki akan dipaparkan dan akan ada signal jika baki kad menghampiri RM10.00
Pastu tak payah dah nak beli bateri 9V untuk tukar ganti, sebab built in smart TAG ni menggunakan bateri kereta.

MJ ada gak bertanya dengan salesman perodua bagaimana andaikata bila lalu di lorong SMART TAG tetiba ja palang tak nak buka sebab tak detect? 1 kerja pulak kena undur kereta 😔 
Sedangkan smarttag reader sekarang pun macam-macam masalah yang dihadapi pengguna ha.
Jawapan yang diberi buatkan MJ jadi kena fikir sendiri andai berlaku macam tu.
'Kami tak pernah TEST lagi untuk masalah kejadian seperti yang PUAN soalkan'.
Bak kata Nabil ' lu fikirlah sendiri' hahah


Seat belakang juga memuaskan hati MJ, jika Perodua Bezza sebelum ni MJ tak berkenan dengan bahagian seat belakang, tapi MyVi ni MJ suka 😍

Amacam u olls, taknak booking ke? hehehe

Ni harga untuk MyVI baru.. MJ siap bagi perodua nilakan en Alza MJ, memang 100% berkenan dan confirm nak trade in je masa tu cuma kena check dulu dengan Bank berapa lagi hutang yang tinggal.

Setelah 3 hari berfikir sedalamnya, rasa sayang pulak nak tolak en Alza setelah hampir 6 tahun dia berkhidmat tanpa sebarang masalah dan bila tukar ke MyVi maknanya kitorang kena hadap lagi komitmen hutang kereta untuk kembali menjadi 9 tahun.. adudududu sedangkan en Alza hujung tahun 2018 (setahun je lagi) dah nak habis bayar pun.

Memang orang cakap jangan sayang pada kereta sebab tak bernilai, tapi MJ sayang tu memang la sayang tapi sayang lagi duit yang kena tabur untuk kembali menjadi 9 tahun pulak..
So kena tutup mata, cuba untuk tahan dulu kehendak untuk setahun je lagi, mana tau bila habis hutang en Alza MJ trade in balik ka.. 😬

Kata orang biasanya 1st model akan ada problem, tapi so far en Alza kami 1st model juga alhamdulillah sihat tanpa sebarang masalah kritikal.

So u olls sapa dah beli MyVi baru ni cer komen tengok :)


Buat Aiskrim Oreo dengan 3 bahan, sedap!

Baru-baru ni viral dekat FB kek 2 bahan kan, jadi dengan semangatnya nak menerai kita pun mintak lah en suami belikan bahan ha, dah la bahan mudah di cari, memang suka lah nak mencuba kan.?



Tapi memandangkan periuk kukus ku tak ada, nak membakar takut tak menjadi, almaklumlah resepi semua kukus kang kita memandai tak sedap rugi ja..huhuu


Pastu en suami cakap buat aiskrim lah, kita cakap aiskrim ni kena blender lama baru smoothies lepas tu nak macam2 bahan ha, lepas tu kita pun oklah try tengok jadi ke idak 😊

Dari 2 bahan untuk kek tadi kita cuma tambah susu pekat je dalam setengah tin then blender dalam 2-3 minit camtu ikutlah pada blender kita.

Kemudian letak atas bekas, tabur lah dengan apa yang kita nak tabur. Plan asal nak buat ala-ala aiskrim gulung tu yang buat nipis je

Ni selepas dibekukan dalam 2 jam macam tu


Dengan semangatnya try lah nak menggulung, hahaha gelak kat diri sendiri sebab tak menjadi, aiskrim masih belum beku cukup kot, disebabkan tak menahan nak rasa belasah jela tapi yang paling penting --> sedap sesangat okey.

Nanti nak buat kek Aiskrim stoberi pulak, kebetulan kawan pergi Cameron jadi pesan dekat kawan je Stoberi Cameron..nyam2 😘

10 tahun sudah

26.09.2007 ~ 26.09.2017
Diam tak diam rupanya dah 10 tahun lebih cheq berkhidmat di bawah Texchem Group of companies. Alhamdulillah begitu cepat masa berlalu, dari zaman bujang dah kawen dan kalau ada anak dah sekolah dah..hihii


Bermula kerja sebagai Admin Assistant, dan selepas 5 tahun pertama baru dapat merasa kenaikan 1 pangkat 😌 dan pelan2 mendaki sehinggalah sekarang..


Some token received from the company for my contribution and services 😉 Alhamdulillah rezeki.
Next planning belum tahu lagi samada akan kekal disini ataupun merantau ke tempat lain untuk menimba, merasai cabaran dan dugaan baru. Wallahualam.



Percutian Keluarga ke Krabi dan Hatyai

{Percutian singkat Krabi - Hatyai 4 hari 3 malam} - Entry ini panjang ye.

 Berakhir sudah #familytrip aka #familyday kami sekeluarga di negara Gajah Putih.. Keseluruhan yang dapat disimpulkan ialah KRABI BEST GILER 😍 Andai ada rezeki pasti nak pergi lagi.. dan yang paling2 kagum dengan tempat depa ialah KEBERSIHAN terutamanya di tandas2 awam. Walaupun free tapi TETAP BERSIH dan terjaga cantik 👍

Di sini dirangkumkan keseluruhan perjalanan kami dan kos2 yang terlibat, senang nanti2 kalau nak p lagi boleh nak kira bajet lagi 😄

1. Passport
Yg mana tak ada passport kami buat passport grup minima 5 orang RM200 untuk sekali perjalanan (hanya sah untuk kemasukan ke Thailand dan Singapura SAHAJA). Tapi make sure semua nama dalam passport WAJIB pergi ye. Kami sebab family jadi takdak masalah sangat itupun di saat akhir hampir2 tak jadi.

Passport grup siap dalam masa seminggu, so kena plan awal la trip tu ye.. dan selagi passport tak digunakan ianya tahan selama 6-12 bulan kalau tak silap.


Sebelum masuk Border Thai pastikan borang putih tu dah siap diisi ye (2 2 bahagian), sebab kena serahkan bersama-sama passport, dan jangan hilangkan bahagian kedua sebab kena serahkan semasa nak keluar (check out) ke Malaysia. Jika hilang @ lupa nak serah balik, mungkin akan didenda jika anda nak masuk lagi di lain kali.

2 kali kami kena beratur panjang di kaunter sebab tersalah kaunter..hahaha Mana nak tau rupanya ada kaunter untuk BAS/VAN dan juga kaunter untuk PEMANDU/PENUMPANG. Lesson learnt for us.. Main taram ja p beratoq last2 salah..huhuuu

Masa nak chop ni korang akan 'diminta tip' ye.. kami masuk melalui pintu Bukit Kayu Hitam/Danok so tip dia RM2 untuk 1 passport, masa nak check out melalui Padang Bezar/Padang Besar so tip dia RM1 untuk 1 passport..huhuuu

2. Kereta 
Kami konvoi 2 biji kereta Perodua Alza masuk ke sana, jadi pastikan korang kalau nak bawak kereta wajiblah bawa salinan geran dan juga original untuk buat Insurans kereta ye. Insurans kami RM14 / kereta. Insurans ni nanti kena declare kat Kastam Border Thailand.

3. Tukaran Wang 
Kami tukar duit di Changlun sekali buat dengan insurans, rate tukaran pada 27 June 2017 ialah
7.81 RM1000= 7810 Baht
kat Hatyai kami tukar lagi 29 June 2017 lebih sikit
7.82 RM1000 = 7820 Baht
Masa kat Krabi tanya lagi sikit 7.66 je. Mujur tak tukar kat situ 😊

4. Minyak dan Tol (untuk 1 kereta) 
a) Minyak - RM257
Isi dari Penang RM70
Sampai Bukit Kayu Hitam isi tambah RM26 dan kami bawak Tong minyak spare dalam RM15 / kereta (tong kecik je yang ada).
Kat Siam kena pilih2 stesen untuk isi minyak sebab harga minyak lain2 (kami tetap guna RON95), paling mahal kat Shell 30Baht seliter, kami isi yg 25baht seliter so total isi minyak
1. 540Baht (dalam RM70)
2. 280 Baht (dalam RM36)
Masuk Malaysia isi pulak RM40

b) TOL RM29.20
Sg 2 - Hutan Kampung RM13 x 2 = RM26
Jitra RM1.60 x 2 = RM3.20

4. Simcard Thai 299 Baht 
Kat Dannok terus beli simcard - senang nak on waze.. Lagipun jalan dia lurus je + takdak tol. Kami beli 2 sim je untuk 2 kereta, beli yg unlimited internet utk seminggu then tethering hotspot dengan yang lain.. sangat2 jimat..haha

5. Hotel aka Villa - 5000 Baht 
Kami pilih homestay (senang nak berkumpul family). So masa gugel online dapat la di Oscar Villa Aonang & terus booked untuk 2 malam. Memang duit tak ditolak lagi tapi tak dapat refund kalau kami cancel booking.
Total untuk 2 malam untuk 2 Villa 5000 Baht = RM631
Untuk 1 Villa 2500 Baht = RM315.50 (2 malam) - Villa ada 2 bilik. Kira murah gakla sebab rumah luas + ada swimming pool . Wifi Villa laju giler 👍 Highly recomended untuk stay sini, tak jauh pun dari Pantai Krabi dalam 10 minit camtu je.

Kami request connecting villa, senang villa sebelah menyebelah, budak2 keluar masuk rumah sebelah p mai p mai.

Rumah bersih cuma ada 1 bilik tu aircond dia leaking, tapi is ok kami letak je kain.😆


6. Island Hoping 800 Baht seorang 
Rugi la kalau sampai Krabi tak jelajah pulau kan. So kami pilih Hong Island. Harga bergantung pada pakej pulau yg dipilih. Serius pulau Hong ni best + cantik. Andai ada rezeki lagi nak ke Krabi nak pilih 4 island ataupun Phi Phi Island pulak..

Dalam pakej Island Hoping ni kita akan dibawa ke National park, mau atau tidak kita WAJIB bayar.

Sedikit survey yang kami dah buat (ikut pakej yang Villa tawarkan)
4 Island
400 Baht + 400 Baht (National Park) untuk kanak2 300 Baht

PhiPhi Island
900 Baht + 300 Baht (National Park)

Hong Island
500 Baht + 300 Baht (National Park)


Muka eksaited menanti Van Tuktuk mai ambik kami ke pantai, kami ambik pakej Island melalui Villa je, asalnya nak ambik 4 Island tapi dah penuh yang tinggal cuma Hong Island, mujur harga dapat sama lepas puas tawar menawar 😊

Perjalanan dari Jeti ke destinasi pertama mengambil masa selama 45 minit untuk sampai. Tapi akan hilang perasaan bosan lepas dah cecah ke Pulau Pertama.

Pulau Pertama - PakBia Island.. sesejuk dan sedamai mata yang memandang, dapat dok kat pulau ni selama 45 minit, boleh menyelam berendam ikut suka + dapat menyelam bersama sang ikan.


 Lading Island
Selepas itu pulau kedua ialah Lading Island, disini kami dihidangkan dengan Lunch (HALAL) secara percuma (termasuk dalam pakej dah), makanan ok la cuma rindu sambal belacan dan makanan pedas..hihihii
Selepas 1 jam di sini kami terus ke destinasi ke 3.


Destinasi ke-3 Hong Lagoon, disini kami tak singgah untuk mandi manda, cuma menikmati keindahan alam sekitar dan mengambil gambar.. Serius cantik sangat pulau ni.


Dan pulau terakhir ialah Hong Island.. Pulau ni paling cantik dan pantai luas untuk mandi manda sampaikan Firas taknak balik la punya seronok dok berendam. Tengokla kemain tak padan ngan kecik dok menyelam.. dan kami diberi masa selama 1 jam di pulau ini.

Lepas tu kembalilah ke pangkal jalan dengan hati yang sangat puas dapat berendam dan menikmati pemandangan, memang terbaiklah.. Dan kami sampai semula ke Villa lebih kurang pukul 3.30petang dan sambung mandi di pool plak.. hehehe



Habis mandi selesai solat jamak kami keluar untuk ronda-ronda sekitar pekan Krabi. Niat nak mencari Pancake dan Aiskrim Gulung walaupun tau aiskrim gulung hanya ada di Pasar Malam Krabi (Jumaat - Ahad) tapi mencuba nasib.

Tapi dapat makan pancake (landmark - dekat dengan Aonang Muslim Street) memang sedap giler, kami beli berulang kali kira kenalah dengan selera tekak.


Tak dapat aiskrim gulung tapi dapat pekena Coconut Aiskrim dah cukup bahagia.. sedap jugak.MJ lagi suka versi Krabi berbanding Hatyai.

Lepas tu sekadar jalan2 sekitar pekan Krabi sampai malam dihidangkan mata dengan 'Princess2 Krabi' perghhhh goda jiwa mata dengan pakaian pengantin yang super cantik dan seksi.. Nak bergambar haruslah ada 'tip' ye tapi kami menonong je jalan takut mak nak bergambaq ngan depa.. 😀


*******

7. Ikutkan perancangan asal lepas check out Krabi kami nak ke Phuket ronda2 dalam 2-3 jam baru gerak ke Hatyai.. Tapi memandangkan belum puas ronda Krabi terpaksalah cancel Phuket 😞😟
Destinasi pertama kami p ronda ialah Big C, macam2 perkakas rumah ada & sangat sangat sangat murah. Kalaulah kereta ada ruang kosong kompem beli..hahah



Kemudian singgah di Outlet Village untuk cuci mata dan poket apa yg patut dan kemudian teruskan perjalanan.

Dalam perjalanan tu ternampak makcik ni jual Nenas Madu, yang buat teruja sebiji cuma sekitar 2 baht ke 5 baht je tau atau dalam bahasa senang 2 kupang - 5 kupang je sebijik 😮 Apalagi kasi borong la.. sebab kat Hatyai pun diorang juai sebiji 30-40 baht ha.
My Dad direct je makan ha, manis leting hooii sedap la.

Lepas tu sampai Trang kita bergambar dulu, kat sini ada 'Gajah Batu' dari sebesar ke kecik semua version ada. Tapi MJ bergambar dengan yang ni cukuplah..hahaha

8. Kami sampai Hatyai dalam pukul 7 petang (waktu Thai), mula-mula nak duduk dekat Lee Garden, tapi cam 'kerek' sikit malas la.. bilik 3 katil tapi boleh duduk 2 orang saja lebih kena denda (kalau kena tangkap) kami ni dah la ramai, nak kena sewa koman2 4 bilik.. 1 bilik saja dah 1800 baht camtu..tapi dah syarat gitu silap2 kena sewa 5-6 bilik ha.. At last kami check in kat Hotel Garden Plaza (bersebelahan je dengan Lee Garden) cuma 1080 Baht sebilik dan kami ambik 4 bilik dengan 3 bilik connecting.

Lepas check in kami ronda2 kat Night Market, nampak orang jual pancake haruslah beli lagi..hahaha yg ni Banana Telur.. ok sedap.

9. Lagi 1 yang tak pernah teringin nak makan tetiba trip kali ni teringin nak cuba ialah Udang Galah goreng.. Giler teruja tengok Udang besaq2 ha so beli la habuan nak qasa konon nak caqi hat fresh la.. Nampak dia baru goreng teruslah beli, 300 Baht ada dalam7-8 ekoq tak silap, balik hotel makan cuma 3-4 ekoq ja yang boleh la gagah hat lain isi medak + tak masak betul..huhuuu frust giler.



10. Pagi tu kami ronda Pasar Hatyai, kat sini kalau korang pandai tawar menawar boleh dapat murah je barang2 tau.. Kami beli kasut macam2 jenis ada sport shoes la casual la baru bapa hengget ja.
 Ke sana naik tuk2 je dari hotel 20Baht seorang budak2 free

11. Lepas check out hotel asalnya kami nak terjah Hatyai Ice Dome untuk kali ke 2, sebab masa 1st p (2015) ilhan berumur 3 tahun dia 'buat perangai' aka taknak pakai sweater yg disediakan + tak tahan sejuk. Kali ni dia yg lebih bersemangat 💪 nak masuk Ice Dome tapi malangnya dah tutup 😅 kesian ilhan hajat tak kesampaian maka lepaklah kami di Klonghae sementara menanti bukak pada pukul 2.30 petang camtu.


Korang nak qasa kepelbagaian makanan Thai haruslah terjah sini ye.. tak ler mahal bermula 20 - 40 Baht sahaja.

11. On the way nak check in border Padang Besar sempat lagi kami singgah di Makro Hatyai, biarpun masing2 dah letih giler tapi nak cuci mata punya pasal gigih gak, tu yang sampai duduk ataih troley..haha
Kat sini sesuai untuk pemborong sebab harga ganda murah.. kami borong sabun basuh pinggan hahahah. Niat nak cari megi thai tp ragu2 sebab kebanyakan brand takdak cop halal at last beli megi thai di Padang Bezar siam pun murah jugak 😄



12. Kami sampai Padang Bezar dalam pukul 7petang, last pit stop singgah jugak soping sebelum check out.. tempat wajib kalau kat Padang Bezar termasuklah singgah 7E beli kopi sedap 😄

13. Lastly, kami sampai home sweet home pukul 2 pagi 😄 Alhamdulillah

Sekian,
Celoteh MJ http://normj1001.blogspot.com/
27 June 2017 ~ 30 June 2017
3 Syawal 1438H ~ 6 Syawal 1438H


Labels

Celoteh MJ (123) layan (106) terima kasih (91) GiveAway (82) Join Contest (82) Menang GA (62) dunia artis (59) Makan Sedap (53) hadiah (53) cantik (51) nuffnang (44) Hari Raya Puasa (42) BE nuffnang (41) Resepi (40) Wordless Wednesday (35) happy (35) Firas (34) pemenang (33) Pengumuman (32) Produk Shaklee (31) contest (30) Pusat Pelancongan (27) Denaihati (26) Kenangan MJ di tahun 2011 (25) keputusan GA (25) on9 visitor (23) suami isteri (23) kenduri kawen (22) USM Penang (20) promosi hebat (20) sedap (19) Islam Agamaku (18) jalan-jalan (18) nasihat (17) pesakit (17) rumah tangga (17) sedih (17) Fridge Magnet (16) Kenangan MJ di tahun 2012 (16) ME Nuffnang (16) Pegangan (16) Pulau Pinang (16) kelakar (16) Exam USM (15) Ilhan (15) Kenangan di Tahun 2014 (15) senarai peserta (15) Celebrate Birthday (14) Fesyen (14) Followers (14) PJJ di USM Penang (14) aiskrim kek (14) lucu (14) teka-teki (14) Family Day (12) Hadiah Contest 2013 (12) Nikon D90 (12) pengalaman (12) petua (12) Bercuti di Cameron Highland (11) Kenangan MJ di tahun 2016 (11) Portable Power Bank (11) islam (11) kisah tauladan (11) my birthday (11) tips (11) Avon (10) Cameron Highland BEST (10) Nikah Kawen (10) aksi terlampau (10) sihat (10) Birthday Suami (9) CPUV Earning (9) CPUV Nuffnang (9) Cameron Highland (9) Menu Hari Raya (9) blogger Kuala Lumpur (9) heartbeat (9) kuih raya (9) tutorial (9) Hadiah Wang Tunai (8) Perodua Alza (8) Pizza Hut Promotion (8) Pulau Langkawi (8) Resipi (8) kupon (8) top komen (8) Blogger Utara (7) Kelantan (7) Kenduri (7) Mak Abah ke Umrah (7) Percutian Familyku (7) Percutian Kami (7) Strawberry Park Resort (7) iPhone 5 Gadget Impian (7) jamuan raya (7) kad raya (7) video (7) Hadiah Birthday (6) Kenangan di tahun 2013 (6) MJ dan Suami (6) Puasa Ramadhan (6) Rawatan Kesuburan MJ (6) Resepi Juadah Berbuka (6) Trying To Conceive (6) Umrah MJ 2016 (6) dalam negara (6) juadah berbuka (6) kamera (6) kupon KFC (6) review blog (6) sale (6) Cuti-Cuti Malaysia (5) Dekorasi Simple by MJ (5) Jumpa Blogger (5) Kenangan MJ di tahun 2015 (5) Lumut (5) M'c Donalds (5) MJ bercuti di Thailand (5) Makan Sedap di Pulau Pinang (5) My Koleksi (5) Pengalaman Mengerjakan Umrah (5) Pengalaman belajar secara PJJ (5) Sepetang Bersama Blogger (5) ThePopLook (5) Tudung Chiffon 3 Layer (5) adik kemalangan (5) endorscope (5) luar negara (5) online (5) ovarian cysts (5) BAJET 2012 (4) Beef Lasagna Cheese (4) Bisnes Pelekat Pantz (4) Burger King (4) Cara Dekorasi Bajet (4) Cheque Nuffnang (4) Diari Umrah MJ (4) Hadiah Anniversary (4) Happy Anniversary (4) HomeMade Aiskrim (4) Homemade Burger Bakar (4) IQ (4) Jemputan ke Rumah Terbuka (4) Jeruk Buah Penang (4) Kebaikan Omega Guard Shaklee (4) Kisah Kereta MJ (4) Konvo USM (4) Lecithin Shaklee (4) Lost World of Tambun (4) Meatball IKEA (4) Omega Guard Shaklee (4) Perak (4) Popia Milo (4) Popia Nestum (4) Preloved Handbag (4) Rekod Baru (4) Resepi Aiskrim (4) Resepi Aiskrim Goreng (4) Resepi Puding Triffle (4) Salak Denai Chalet (4) Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Coca Cola (4) Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Hot FM dan Coca Cola (4) Trip ke Hatyai (4) ibadah puasa (4) pertunanganku (4) Apom Polkadot (3) Baju Kenangan MJ (3) Baucer Buku 1Malaysia (BB1M) (3) Burger Bakar (3) Cara Berkesan untuk Menabung (3) Coconut Shake (3) Copthorne Hotel Cameron Highland (3) Fridge Magnet Oversea (3) Handbag COACH (3) Header Baru (3) Hotel Bajet/Hotel Murah (3) Inai Henna (3) Inai lukis (3) Jualan Penghabisan Stok (3) Kedah Darul Aman (3) Kehilangan Pesawat MH370 (3) Kelebihan Vitamin C Shaklee (3) Kenangan MJ di tahun 2017 (3) Khory Steamboat Yong Taufu Sungai Petani (3) Koleksi GUESS MJ (3) Kursus Intensif USM (3) Laksa Janggus (3) Lee Gardens Hotel Hatyai (3) MH370 MAS Hilang (3) Makan Sedap dan murah di Sungai Petani (3) Masjid Nabawi Madinah al Munawarrah (3) Mee Sotong sedap (3) Menabung dengan Si Hijau (3) Menu Berbuka Puasa (3) Menu Diet Atkin (3) Menu Rumah Terbuka (3) My Best Moment (3) Omega Gurad Shaklee (3) Ostematrix Shaklee (3) Percutian bersama Keluarga (3) Pisau Zebra (3) Pizza Hut Big Box (3) Potluck (3) Resepi Ayam Sedap (3) Resepi Durian Crepe (3) Resepi Mudah dan Sedap (3) Resepi Roti (3) Resepi Roti berinti Daging dan Cheese (3) SBPA (3) SPA (3) Steamboat dan Yong Taufu murah (3) Testimoni Set Kurus Shaklee (3) Testimoni Set Menyusu Shaklee (3) Testimoni Vivix (3) Tips Menabung dengan Berkesan (3) Ustaz Ahar Idrus (3) cara membawa masuk barang ke malaysia (3) duti import (3) kes bunuh (3) khulafa ar rasyidin (3) mukjizat (3) mutiara kata (3) peraturan dan undang undang kerajaan (3) permit import (3) Agar-agar Milo (2) Ais Kacang sedap di Penang (2) Aiskrim Choki Choki (2) Aiskrim Coki Coki (2) Aiskrim Goreng sedap (2) Ayam Dendeng (2) Bahaya Ovarian Cyst (2) Bedak Miyami (2) Bekam adalah Sunnah (2) Bercuti di Taiping (2) Burger KOMTAR (2) Burger King Penang (2) Butter Prawn sedap (2) Cara Mengira Cukai Kastam (2) Cara Menyemak Keputusan SPM (2) Cashout Nuffnang (2) Char Koaw Teow Sungai Dua (2) Chicken Chop (2) Demam Denggi (2) Diari Detox Maira (2) Facebook Fanpage (2) Fasha Sandha dan Jejai (2) Hasil BerNuffnang (2) HomeMade Burger (2) Honeymoon di Cameron Highland (2) Hotel Murah di Kuala Lumpur (2) Hotel/Homestay di Melaka/Johor (2) Hukum memakai Inai Lukis (2) Ikan Terubuk Masin (2) Inai HandMade di Penang (2) Jeruk Magga AsamBoi (2) Jeruk Pelam Asamboi (2) Jom Detox dengan Shaklee (2) Jom kita Detox (2) Kad Kahwin Fasha Sandha (2) Kaedah Rawatan Bekam Angin (2) Kami di Lumut (2) Kasut Baru (2) Kebaikan Lecithin (2) Kegunaan Basic H Shaklee (2) Keistimewaan ESP (2) Kek Lapis Sarawak (2) Kelebihan Al Quran (2) Kenduri Doa Selamat (2) Kenduri Kesyukuran (2) Kepentingan Detox pada Tubuh (2) Kereta yang Diubahsuai (2) Khasiat Nenas Batu (2) Koleksi Carlo RINO (2) Konvo USM ke 48 (2) Kuih Siput (2) Ladang Teh Boh Sungei Palas (2) Majlis Kenduri MJ (2) Mee Udang Paksu Juru (2) Mee Udang Pulau Sayak (2) Mee Udang Special (2) Menu Barbeque BBQ (2) Menu untuk Detox (2) Nasi Arab Bandar Perda (2) Nasihat Suami Isteri (2) Original Handbag COACH (2) Panggilan Palsu (2) Pantai Bagan Ajam (2) Pasar Bisik Kota Kuala Muda (2) Pemenang Top komen (2) Pencapaian Terbaik Celoteh MJ (2) Pengalaman HSG Test (2) Pisau Magik (2) Pizza Hut Vs Domino's Pizza (2) Popia Barbeque BBQ (2) Popia Cheese (2) Power Bank 13800mAh (2) Power Bank 8000mAh (2) Prosedur membuat Rawatan Kehamilan (2) Proton Preve (2) Quran (2) Rawang Burger Bakar (2) Resepi Ayam Dendeng (2) Resepi Ayam Mudah (2) Resepi Burger sedap (2) Resepi Lasagna Atkin (2) Resepi Lasagna Telur (2) Resepi Popia Goreng (2) Resepi Puding Kek Pandan (2) Resepi Puding Laici (2) Resepi Puding Oreo Coklat (2) Resepi Spagethi mudah (2) Restoran Mohd Chan Abdullah (2) Rumahku Syurgaku (2) Seminar Wordpress (2) Senarai Calon Parlimen PRU13 (2) Set Menyusu Shaklee (2) Siapa perlukan ESP (2) Sinopsis Bukan Bidadari (2) Spagethi Meatball sedap (2) Strawberry Cheese Cake (2) Tarikh mengundi PRU13 (2) Testimoni Basic H Shaklee (2) Testimoni ESP (2) Testimoni Shaklee (2) Tiket Wayang Free (2) Tips pemilihan Tudung (2) Tudung Bawal Aidijuma (2) Tutti Frutti (2) Ujian Pap Smear dan HSG Test (2) Ziarah Nabi di Masjid Nabawi (2) ayam goreng rempah (2) baju tunang (2) bercuti di Pulau Pangkor (2) ceramah (2) coklat (2) cukai kastam (2) duit malaysia (2) games (2) ilusi optik (2) keputusan Peperiksaan (2) kotak sembang (2) masker wajah (2) syiah (2) temuduga (2) Air Terjun Puteri Mandi Kedah (1) Ayam Percik (1) Bahaya GLA Complex Shaklee (1) Bahaya Kencing Tikus (1) Bahtera Nabi NUH (1) Batik Pants (1) Batu 5 Char Koaw Teow (1) Bayaran Balik Pinjaman PTPTN (1) Bedak Arab KokuRyu (1) Bee Hives Bun with Butterscotch Sauce (1) Bercuti di Melaka (1) Biskut Lasagna (1) Black Label Aidijuma (1) Blogger Kelantan (1) Blogger Perak (1) Bonus Raya 2013 (1) Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia (1) Bunga Pandan (1) Burger Besar (1) Burger KOMTAR De Pauh Garden (1) Burger Leleh Warung Kuning (1) Butik Fareeda Permatang Pauh (1) COACH For Sale (1) CY 2000 (1) Cable Car Langkawi (1) Camera SX150 IS (1) Candle Light Dinner MJ (1) Candy Crush Saga (1) Cantik dengan Omega Guard (1) Car Loan Calculator (1) Cara Berbekam Angin (1) Cara Halau Lipas (1) Cara Membuat Burger (1) Cara Menangani Perut Buncit (1) Cara Mencegah Penyakit (1) Cara Mencuci Usus (1) Cara Mengingati Allah SWT (1) Cara Menjaga Usus (1) Cara Menunaikan Solat Qasar dan Jamak (1) Cara Merawat Kaki Bengkak (1) Cara Solat (1) Cara buat Passport (1) Cara menguji Personaliti (1) Cara ubati Denggi (1) Cheese Tart sedap (1) Cheezy Magik (1) Cheque HOT FM (1) China (1) Chuchuk Chuchuk Raja Uda (1) CoQ Health Plus Shaklee (1) Coklat Crepe (1) Cryptography Code (1) Cucur Jagung sedap (1) DIY Fridge (1) DIY Hanger (1) DIY Peti Ais (1) DVD 30 Juzuk al Quran Beserta Terjemahan (1) DVD al-Quran (1) Dakwat Kekal PRU13 (1) Dejavu di Kinabalu (1) Dinosour Park Danok Thailand (1) Ditipu dengan Western Union (1) Doa Dhuha (1) Doa di bulan Ramadhan (1) Doorgift Pengantin (1) Double Stemcell (1) Download Movie (1) Drama Dejavu di Kinabalu (1) Durian Musang King (1) Eagles Feeding Langkawi (1) Endorscope Cyst (1) Erti dan Hukum Berkabung dalam Islam (1) External Hard Disk (1) Fareeda Aisya 3 Layer (1) Filem Ombak Rindu (1) Fizo Mawar bersanding (1) Frozen Food (1) GLA Shaklee berisiko (1) GLA Shaklee punca ketidaksuburan (1) GST (1) GUESS (1) Gaji Minimum Swasta (1) Gambar Pelik (1) Gempa bumi (1) Genggam Fatimah (1) Get Clean Home Set Shaklee (1) Gunung Jerai (1) Hadiah Contest 2014 (1) Hadiah Hari Ibu (1) Hadiah untuk SIRIM (1) Hadiah untuk SUAMI (1) Handmade Frame (1) Hanger Tudung (1) Hari Kemerdekaan (1) Hari Raya Aidil Adha (1) Hasil Tanaman MJ (1) Hatyai ICEDOME (1) Header Raya (1) Henna Mehendi (1) HomeMade Nasi Arab (1) Homemade Meatball (1) Homestay Murah di Melaka (1) Hospital Seberang Jaya (1) Hotel Bajet di Kuala Lumpur (1) Hotel Murah di Kuala Lumpur dan Jalan Masjid India (1) Hotel Murah di Melaka (1) Hotel Singgahsana Petaling Jaya (1) Hukum Menyebut OMG (1) Ice Blended Coklat sedap (1) Ikan Bawal Panas (1) Ikan Siakap 3 Rasa (1) Ikan Siakap Percik (1) Ikan Siakap Sweet Sour (1) Ikan Terubuk Percik (1) Inai Daun (1) Indonesia (1) Irma Hasmie (1) Isu negara (1) Izyanty Collection (1) Jadual Puasa 2012 (1) Jadual waktu Imsak dan Berbuka Puasa tahun 2013 (1) Jalil Coconut Shake (1) Jangkaan Kiamat (1) Jenis Jenis Cyst (1) Jenis-jenis Hadis (1) Jom Kembara FF1 (JKFF1) (1) Jubah Safra keluaran MS Design (1) Kad Pengenalan MJ (1) Karnival Kerjaya (1) Kebab Daging (1) Kebaikan CoQ Health Plus (1) Kedai Kacang Bagan (1) Keistimewaan Vitalea Shaklee (1) Kejora dan Bintang (1) Kek Biskut Marie (1) Kek Coklat Sedap (1) Kelebihan Alfalfa (1) Kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) (1) Kelebihan Ephyra (1) Kelebihan Mealshake (1) Kelebihan Pad Hygiene (1) Kelebihan Water Pitcher Shaklee (1) Kelebihan dan Khasiat ESP (1) Kelebihan menjadi ahli Shaklee (1) Kelebihan/Khasiat ESP (1) Kempen Si Hijau (1) Kenaikan Gaji 1KGT (1) Kenaikan Gaji Kerajaan 2013 (1) Keputusan PRU13 (1) Kerabu Sotong (1) Kerepek Ngaku Arrowhead (1) Kesan setelah mengambil GLA Shaklee (1) KeyChain (1) Khasiat Air Dayang Bunting (1) Khasiat Susu Kambing Segar (1) Khasiat Telur Angsa (1) Kisah Abu Bakar as Siddiq (1) Koaw Teow Th'ng (1) Kobis Tiruan (1) Kolagen Powder Shaklee (1) Koleksi Firas (1) Koleksi Fridge Magnet (1) Koleksi Header Blog (1) Koleksi Paris dari Aidijuma (1) Koleksi Wallet MJ (1) Krabi dan Hatyai (1) Kuah Rojak Mak Bee sedap (1) Kuala Lumpur (1) Laksa Telur Bersarang (1) Lampu Tidur Romantik (1) Lecithin sebagai Pengemulsi Lemak (1) Lelong barang bawah RM50 (1) Lemon Cheese Cake (1) Lens Nikon 50mm (1) Lirik Lagu (1) Lokasi dan Tarikh Ujibakat Bintang Mencari Bintang (1) MJ (1) MJ Makan Free (1) Macarons (1) Machu Pichu (1) Magnet Board FM (1) Majlis Persandingan Fizo Mawar (1) Makam Nabi dan Raudhah (1) Makan Sedap di Manjung (1) Makaroni Baked Cheese (1) Makeover Fridge (1) Maksud PJJ (1) Mandi Wap (1) Mandi di Private Pool (1) Masterchef Penyingkiran (1) Masterchef Selebriti Malaysia 2 (1) Maybank ATM Card (1) Meatball Abg Burn Bandar Perda (1) Mee Kuah Daging (1) Mee Kuah senang (1) Mee Sotong Padang Kota (1) Melaka (1) Menu Sarapan (1) Menu di Victoria Station (1) Mineral Coffee Hai-O (1) Murtabak Telur (1) My Graduation (1) My HomeMade Kuih Raya (1) My Mum (1) Nan Cheese Meleleh (1) Neotel Hotel Kuala Lumpur (1) Niat Solat Qasar dan Jamak (1) Nora Elena Vs Novel Kasih Suci (1) Olimpik 2012 (1) Ombak Ganas (1) Oreo CheeseCake (1) Panasonic Viera (1) Panda Park Danok Thailand (1) Panorama TV1 (1) Paris Satin Aidijuma (1) Pasar Ramadhan (1) Pasembor Sedap (1) Passport pertama MJ (1) Pati Ikan Haruan (1) Pekeliling 2013 (1) Pelikat Pants (1) Penapis Air Portable (1) Penapis Air Shaklee (1) Penetapan Gaji Minimum (1) Pengalaman Menggunakan Western Union (1) Pengalaman On Air di Radio (1) Pengkalan Hulu (1) Pensonic Warehouse Sale (1) Penyampai Hot FM (1) Peppermint Ginger Plus (1) Performance Drink Shaklee (1) Perfume (1) Perfume Calvin Klein (1) Perfume Kim Kardashian (1) Perfume Paris Hilton (1) Perkahwinan Artis (1) Perodua Bezza (1) Perodua MyVi 2018 (1) Persandingan MJ dan SUAMI (1) Pes Kuah Laksa Sedap (1) Petaling Jaya (1) Petua Halau Lipas (1) Petua ubati Patah/Retak (1) Petua ubati batuk (1) Petua ubati sesak nafas (1) Phoebe Ribbon Chiffon (1) Photo Konvokesyen USM (1) Photo with BFF (1) PilihanRaya (1) Popcorn Ayam (1) Power Bank 12000mAh (1) Power Bank 2800mAh (1) Preloved Carlo Rino (1) Pretzel Almond (1) Pretzel Oreo (1) Primavera Shoes (1) Program Realiti TV3 (1) Promosi Ephyra (1) Promosi Tudung Murah (1) Proton Terbaru (1) Puding Milo Lapis Oreo (1) Pulau Beras Basah (1) Punca Demam Denggi (1) Punca Gastrik (1) Punca Sesak Nafas (1) Puncak Gunung Brinchang (1) Pusat Peranginan di Malaysia (1) RSMY House of Real Beriani (1) RSS feed (1) Ramalan Kiamat (1) Rambutan Sedap dan Manis. (1) Rantai Tangan Hilang (1) Renungan Bersama (1) Resepi Ayam Goreng KFC (1) Resepi Ayam Goreng Rangup (1) Resepi Ayam Percik (1) Resepi Begedil Ayam (1) Resepi Begedil Kentang (1) Resepi Cucur Roti (1) Resepi Daging Dendeng (1) Resepi Ikan Siakap Sedap (1) Resepi Jeruk Pelam (1) Resepi Kek Batik (1) Resepi Kek Biskut Marie (1) Resepi Kek Minyak Kukus (1) Resepi Kek Sedap (1) Resepi Koaw Teow KUNGFU (1) Resepi Koaw Teow Ladna (1) Resepi Koaw Teow Th'ng (1) Resepi Kuah Percik (1) Resepi Mee Kuah Sedap (1) Resepi Mee Sizzling (1) Resepi Mushroom Sup (1) Resepi Oreo Cheese Cake (1) Resepi Popcorn Ayam (1) Resepi Puding Jagung (1) Resepi Puding Roti (1) Resepi Puding sedap dan mudah (1) Resepi Roti Sarang Lebah (1) Resepi Samosa (1) Resepi Sup Tulang (1) Resepi Udang (1) Resepi biskut Meringue (1) Restoran Bara Grill Taiping (1) Restoran Chuchuk Chuchuk (1) Restoran Cina Muslim di Kajang (1) Restoran Fais (1) Restoran Qasar Hadramawt Bandar Perda (1) Ring Stand Hanger Single (1) Risiko kekurangan Protein (1) RnZ Cosmetic (1) Romantika di Sungai Petani (1) Roti Bakar Meleleh (1) Roti Daging Cheese (1) Roti Gulung Sosej (1) Roti Nan Cheese Sedap di RSMY (1) Roti Paung Terengganu (1) SC Sanitary Pad Cosway (1) SX150 IS (1) Sabun 3 layer (1) Sabun BERAS (1) Sabun Collagen (1) Sabun Gluta Kojic (1) Sah puasa selepas berjunub (1) Salad Ayam (1) Saman Hadlaju (1) Sandwich Sedap (1) Sarawak (1) Scha dan Awal (1) Sejarah Komputer (1) Selsema dengan Vitamin C Shaklee (1) Seminar Buat Duit dengan Blog (1) Set BUASIR (1) Set Berpantang Shaklee (1) Set Ibu Hamil Shaklee (1) Setem Koleksi Terbaru (1) Shawl Handmade yang cantik (1) Shopping Online (1) Sihir dan Santau (1) Singapura (1) Siput Kepah (1) Siti Nurhaliza (1) Skin Laptop (1) Skrin Netbook Pecah (1) Sling Bag CARLO RINO (1) Smockey Bear Chicken (1) Smockey Bear Lamb (1) Somtam Campur (1) Stokin Kaki Scholl (1) Sumbangan Rumah Anak Yatim (1) Sundae Ice Cream (1) Sunset (1) Suplement tenaga ketika berpuasa (1) Susu Kambing sedap (1) Syarat Pinjaman Kereta Ketat (1) Syarat Sah Puasa (1) Taj Mahal (1) Tandoori Chicken Naan Cheese (1) Tapak Iklan blog Celoteh MJ (1) Tapak Pesta (1) Tasik Dayang Bunting (1) Tempat Makan Sedap di Pulau Pinang (1) Tempat menarik di Krabi dan Hatyai (1) Tepung Magik (1) Testimoni GLA Complex (1) Testimoni Mineral Coffee (1) Testimoni Ostematrix Shaklee (1) Testimoni Set Subur Shaklee (1) Testimoni kecewa SalamFone (1) Testimoni produk Double Stemcell (1) Tioga Deluxe Suite Strawberry Park Resort (1) Tips Memasuki dan Solat di Raudhah (1) Tips Menyimpan Susu (1) Tiram Goreng Tepung (1) Tonsil Bengkak (1) Tragedi MH17 (1) Transaksi Luar Negara (1) Triple Stemcell (1) Tudung Bawal al Shawl (1) Tudung Layer Kanak-Kanak (1) Ujian Darah untuk Kesuburan (1) Update Bloglist (1) Ustaz Don Daniyal (1) Ustaz Zaharuddin (1) Victoria Sandwich (1) Victoria Station Seberang Jaya (1) Virus Infection vs Demam Denggi (1) Wallet (1) Wallpaper Dinding Rumah (1) Wallpaper Fridge (1) Wallpaper Kaison (1) Wang Kelian (1) Western Union Selamat (1) White Label Aidijuma (1) Wishlist MJ (1) Yacht Langkawi (1) Yee Mee Sizzling (1) Yong Tau Fu sedap di Bagan (1) Zinc Complex Shaklee (1) beauty Umaira (1) berita terkini (1) bomoh VIP penipu (1) borong.com.my (1) buku denaihati (1) cara mengira cukai (1) herblax Shaklee (1) himpunan bantah GST (1) hobi masa lapang (1) iPhone 5 Contest (1) isu agama (1) kekabu (1) kenangan MJ di tahun 2010 (1) keputusan SPM (1) keracunan (1) khalifah ganti superman (1) kontroversi (1) lukisan termahal didunia (1) mascara (1) masjid (1) melaleuca oil (1) movie (1) penipuan (1) photography (1) picaso (1) rempah sauna (1) simulator (1) sinopsis KHILAF (1) sosilawati (1) sunnah wal jamaah (1) tan sri ali hashim (1) teknik- teknik fotografi (1) titanic 2 (1) wang kertas siri baharu (1) zuriat (1)