Jika berminat boleh email normj1001@hotmail.com (lowercase)

Terima Barang dari Luar Negara Tetapi ditahan Kastam, apa perlu saya buat?




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Dah lama rasanya saya tak menulis post tentang isu semasa di dalam blog ini. Maklumlah dengan pelbagai aktiviti yang sedang saya lakukan membuatkan masa agak terhad namun itu bukanlah dijadikan alasan dan saya akan cuba menulis untuk berkongsi pengetahuan bersama.

Melihatkan tajuk diatas yang agak panjang mungkin kelihatan janggal namun tujuannya untuk memudahkan pihak pihak yang ingin mencari artikel/maklumat di dalam internet. Mengapa saya ingin buat post ini?
Ini kerana saban hari Inbox saya selalu mendapat aduan dari pihak2 yang bertanyakan tentang masalah barangnya ditahan oleh pihak Kastam. Tapi betulkah ia ditahan oleh kastam?

Sebagai contoh saya ambil satu mesej dari seseorang yang bertanyakan pasal masalah ini.

"Salam maaf saya sibuk sikit.... citernya mcm ni masalah yg pertama saya dpt gift kwn dari texas brgnya berupa gadget iphone, tab, beg, kasut, baju, set brg kemas dan ada duit 20 000 usd.... skrg ni kastam tahan semua brg termasuk duit...yg jd kemusykilan saya skrg ni pihak kastam tak ckp apa2pun...tp pihak curier yg terima brg ni suruh saya byr 10 500 utk dptkan certificate diaorg siap call pihak embassy utk dptkan certificate ni btl ke....saya dah byr 3500 utk clearance brg yg sampai....mcmana saya nak buat saya tak nak byr 10 500 tu...bkn sikit duit....nanti klu saya byr pihak kastam tetap akan holdkan brg tu kan sbb nak cek kelulusan atau nak kena byr tax btl tak....tu semua duit lg tu....lg satu memang btl ke ada peraturan tu maksud saya soal certificate tu memang wujud ke....perlu ke sampai ke pengetahuan pihak embassy negara dia kat sini sampai boleh tergugat kerjaya dia kat sana sekiranya saya tak byr duit tu....dia boleh masuk penjara dan diberhentikan kerja ke....tlg bantu saya mcmana nak buat saya tak boleh nak pegi klia2 cek sbb kerja saya cuma mengasuh bdk isnin sampai ahad.....saya ada sepupu kerja kat imegresan saya citer kat dia....jgn percaya ni semua tipu katanya....jd yg mana satu kebenarannya....masalahnya brg tu wujud dan dah sampai Msia"




Banyak lagi mesej serta email yang saya dapat dan bunyinya seakan sama sama SAHAJA iaitu dapat barang dan dapat duit. Jadi persoalannya adakah benar pihak kastam yang menahan barang tersebut?
Sebelum saya jawab soalan diatas, ingin saya beritahu tentang serba sedikit proses atau prosedur barangan yang diimport agar kita faham bagaimana proses pengimportan barang berlaku. Ini supaya kita mempunyai sedikit ilmu agar tidak mudah menjadi mangsa penipuan, InsyaaAllah.

1. Setiap barangan yang diimport dari luar negara adalah tertakluk didalam undang undang negara dibawah kuasa agensi perkastaman 

2. Pihak yang membawa barang bagi pihak pemberi dinamakan kurier. Mereka ini hanya menjalankan urusan mengendali dan menghantar barangan sahaja. Namun terdapat ejen yang diberi kuasa untuk memungut cukai bagi pihak kastam 

3. Menurut perjanjian postal Union Antarabangsa, setiap barangan yang dipos dari luar negara melalui pejabat pos negara terlibat haruslah melalui pejabat pos negera penerima. Contohnya jika seseorang ingin menghantar barang dari Amerika Syarikat ke Malaysia, pejabat pos amerika (US Post) yang menghantar barang haruslah menghantar ke Pos Malaysia juga iaitu Pos Malaysia Berhad. Dia tidak boleh menghantar kepada syarikat kurier yg lain contohnya Fedex, DHL atau lain2 kurier servis. Melainkan ada special occasion yg amat jarang berlaku. 

Pengetahun tentang ini amat kritikal kerana dengannya kita boleh mengetahui bila kita mendapat berita tentang barang yang ditahan oleh kastam itu benar atau palsu. 


Okey, mari kita lihat balik kepada persoalan diatas ye

1. Memang benar setiap barangan yang dibawa masuk dari luar negara tertakluk bawah bidang kuasa kastam NAMUN pihak kastam ada prosedur yang perlu dipatuhi. Diantaranya, cukai barangan mempunyai tarifnya yang tersendiri dan bukan semua barang bercukai.

Jika pihak kurier main borong harga cukai yang dikenakan kemungkinan besar itu adalah PENIPUAN. Dan jika anda ragu ragu tentang cukai yang dikenakan pergilah terus ke pejabat Kastam. Jangan mempercayai sepenuhnya kepada pihak kurier terutamanya yang anda sendiri tak pernah tahu kewujudannya.

2. Duit TAK BOLEH dipost menggunakan KURIER. Ia seharusnya menggunakan secure banking seperti Visa, western union, paypal dan sebagainya.

3. Kenali dengan betul siapa yang anda berurusan atau berkawan. Kalaulah anda berkawan dengan seseorang di internet yang anda sendiri tidak pernah lihat mukanya secara realiti hanya di facebook anda seharusnya berhati hati. Kebanyakan sindiket penipuan antabangsa menggunakan kaedah menjerat mangsa dengan pengenalan di facebook. Menggunakan gambar kacak lelaki idaman wanita kebanyakan orang kita mudah cair sedangkan hakikatnya yang ber chat siang malam dengan kita hanyalah PENIPU.

Cuba anda fikir sedalam dalamnya siapalah di dunia ini yang sanggup bagi wang ringgit sampai puluhan ribu, barang barang beg tangan mewah dan jam dengan hanya berkenalan melalui online. Melainkan anda artis saya sanggup bagi execption kat situ. He he. Kalau nak sesuatu benda anda perlu usaha. Tak kira lah masuk contest seperti cabaran Iphone 5s anjuran Denaihati ke. Yang penting ianya usaha bukannya mengharapkan lelaki "saranghae" memberikan hadiah puluhan ribu kiriman dari luar negara.




Apa yang dapat saya perhatikan ialah orang kita iaitu rakyat Malaysia terutamanya Melayu adalah bangsa yang baik hati dan pemurah kerana kita banyak membantu dan menderma pada orang yang susah. Itu merupakan ciri ciri yang baik dan perlu diteruskan namun kita juga amat naif dalam mempercayai seseorang. Begitu banyak penipuan sering terjadi melibatkan warga kita terutamanya yang membabitkan urusan online.




Ada sahabat di facebook kata "People cant be trust" Saya kata "No, people can be trust. The only thing we gotta change is how we trust them" Jangan salahkan orang lain mengambil kesempatan jika kita memberikan ruang untuk mereka. Jangan mudah percaya dengan apa dan siapa kita lihat didunia cyber. Terlalu banyak pembohongan dan tiada kawalan. Siasat dahulu setiap perkara sebelum membuat keputusan.



Ingatlah kita akan firman Allah SWT Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan. (Al-Hujuraat49:6)

Rentetan dari Entry >> Pembelian Barangan dari Luar Negara

P/S: Nukilan dari Mr Jay

39 Yang suka berceloteh:

Kesuma Angsana said...

tq berkongsi info yer !

tiga lalat said...

Salam. Hee tak suka kena tipu.

Siti Rohaida Yusof said...

nak kena lebih hati-hati lepas nie

Alin Marlini said...

macam2 zaman skrg ni..kena lebih bijak

AMIIZAA said...

salams myra, senak perut kak mieja baca...huhuhuhu

munna said...

Belum pernah beli BRG luar negara.... Semoga jadi panduan buat kits semua

lieyalatif said...

skrang ni kite takleh simply percaya orang...kene ade letak rase curiga sikit...mcm2 mondus penipuan skrang...kalo tak jaga2 kite plak dikikis sampai licin.....

Amanina Mads said...

susah juga ya nk pos brg ke luar negara.. nk terima barang pun kena hati2 takut tertipu. nice info MJ

Khai♥Rin : anies said...

thanks for sharing MJ... pd sy kn mereka yg terlibat dlm hal ni sbb cetek ilmu... sy rs kalu mereka selalu bc hal2 sebegini pasti x kn terjebak...

Aju Mohit said...

skrg ni mmg ramai yg suka ambil kesempatan kan myra, hati2 supaya tak terkena

ziezah.com said...

susah juga kan.. tp bagus tips akak ni

gina said...

Betul sekali, semua harus diselidiki betul-betul kepada pihak yang berwenang.

Najiharun Snack House said...

Kalau kita beli brg cthnye dr web andrewjames sendiri...mcm mne ye

Afif afiq said...


Assalamualaikum saudari,saya ada baca tentang kisah penipuan di luar negara yang saudari hadapi..dan ianya baru berlaku hari ini pada saya..ada kawan ni dia nak bagi hadiah kepada saya sebagai tanda perkenalan..ia berupa gadget gadget canggih.,seperti iphone,macbook camera dan sebagainya..masalah nya sekarang ni..saya tak tahu ianya betul ke tak..dia ada hantar gambar bukti ..tapi saya lihat mcm edit..misalnya, ianya betul,,apa yang perlu saya buat,?? Saya tak minta pon barang yang diberi tu..dan kalau saya ignore je boleh ke??sebab kena bayar cukai semua..saya pon tengah pening ni..

Anonymous said...

@Afif afiq hi afif ia berlaku pada saya sekarang jugak,kenalan from dublin nak bagi hadiah perkenalan, handbag, iphone 6, set barang kemas dan minyak wangi...dia siap bagi gambar kotak parcel tu,dia hantar jumaat, ahad meseg dia cakap isnin nanti barang akan sampai, bila dia cakap contentnya barang2 berharga aku start suspicious.so setelah aku baca blog lain, ini adalah kes penipuan..

fatin Zalikha said...

Sekiranya barang itu dia nk hantar dkt kita ..kita xnak ambil mcm mne? Tolong jawab ya

Anonymous said...

Ignore saje.. itu scam. Jangan takut dengan ugutan mereka

Anonymous said...

sama kes macam saya kena skrg...mintak sy byr 1500..tp awal2 lg sy dh review..so sy dh mmg taw ni semua penipuan..just nk tgk sejauh mana diaorg nk menipu..so jgn percya..mana ada org sng2 nk bg kita duit berpulah ribu..USD pulak tu..so hati2 guys..hoho

amir mir said...

Aku pon baru je nk terkena terjumpa web ni " hahahaha dia antar hadiah iphone gold watche " samsung " sekarang ada kat malaysia custam clearance ada org call aq mintak 10k aq kata fuck you dia tutp fon tapi barang mmg da ada kat malaysia , orang aq knl ni dr old traford machecter united hahahaha

Nur Wani said...

Salam..nak tanya sbb kompius sngt. Mcm hal kwan sy ni..brg dah smpy kat malaysia dr US hadiah dr kawan yg bru dikenali katanya.. pihak courier call brg xlepas sbb kne tahan kastam n dorg ckp kna bayar dkat kastam dulu bru bleh lepas. So klau sindiket nak menipu, cara cmne dorg nak mnipu? Kawan ngah risau 2

ABDUL MUTALIB said...

Kalau dah kena and terbayar dah dekat courier tu. So boleh ke kita mintak balik duit yang kita bayar tu. And kalau betuk tipu nk buat laporan kat mana ye?
#budak brj bljar.
#jngankecamsy

Kartina Md Akhir said...

saya pnya cerita lbh kurang sma.. sy jual duit lama n pembeli ni guna number +234 (negeria) tp dye mati2 ckp dye dtg dr USA.. Saya ckp sy xcaya n nk cash.. ok dye deal utk jump n dye gunakn DHL agents utk hntr duit 40k kepada saya tp sy kena bayar fee utk fbi n polis sebyk rm500 bru dpt duit tu.. saya ckp xde duit sy byk tu then dye ckp xpe dye dh call smua sy hny perlu byr rm200 pd agents DHL tu..so perlu n ptt ke sy caya... sebb tkut nnt dye akn ckp phk kastam holdkn duit tu plak...

Anonymous said...

sape2 nak beli barang dari US bole gune servis ezipoz...tip top servis die..sbbnye ezipoz ni kalau x silap pos malaysia punye..so kastam slalu diorg bole arrangekan...

Anonymous said...

Hai, saya juga nak tahu kes2 sebegini, sbb ada sahabat saya kene knon haji dari london dn masalahnya dia telahpn bayar sebahagian wang chrge ke agent curior, akan ada effect kt penerima x kalau dia xbyr sbb add pos dia bg alamat ofis gov..?

Anonymous said...

Kalau dh jd mcmtu agent kata brg xlepaslah kene byr lah mcmne ye?..ignore je benda tu?..sbb ade kwn saya dia huna alamat ofice dia keje gov.

Anak said...

Mj.. Mcmamana kita nk cek adakah benar mereka menghantar parcel pada kita? Kalau kita byr pada ejen kastam seperti amount d mintak adakah brg2 tersebut akan sampai pada kita?

Anonymous said...

Thanks bg info ni..sy bru je hampir2 nk terkena..orang pos brg kat kita tp kita plk yg kena byar caj..oh tidak...tp kalau kita biar kn je brg tu..kira mcm kita xnak terima barang tu..adakah kita kena tindakan apa2?& brg2 tu dia akan hntar blk kpd pngirim blk @ tak?

Puteri Zazlin Amanda Zainal said...

Macam mana saya nak check dengan kastam samada barang barang yang saya terima itu di tahan oleh pihak kastam atau sengaja di hold oleh agency? Sebab agency meminta saya membayar wang extra kerana ada wang usd di dlmnya dan sebab itu kastam hold sehingga saya jelaskan semua pembayaran...dan kalau kita dah bayar, bolehkah kits tuntut balik duit tu..

Puteri Zazlin Amanda Zainal said...

Assalammualaikum...bagaimana kita nak check dengan kastam samada barang yang dihantar di hold oleh pihak kastam atau agency? Sebab saya ada barang yg di hantar dari Paris melalui diplomat agency dan barang tersebut dikatakan dihold oleh pihak kastam kerana mendapati ada usd dollar dlm kiriman tersebut...agency meminta saya membayar amount yg tinggi sekiranya barang tersebut hendak deliver kepada saya secepat mungkin..perlukah saya mempercayai pihak agency tersebut? Apa yang perlu saya buat...? Kalau dah bayar bolehkah saya tuntut kembali wang tersebut?

Unknown said...

Saya pernah terkena...mereka minta byaran rm3500...siap bgtau dlm parcel tu ada 18000pound sterling...bla tgok page ni alhmdulillah terbuka mata siapa dia sbenarnya...

Anonymous said...

Assalamualaikum. Sy pon konfius ni. Ada kawan baru kenal dari UK katanya and dia hantar mcm2 brg konon sbgai tanda perkenalan. Dan dia jgk kata dia ada letak duit dalam tu. Banyak jugak kalau convert duit Malaysia. And agent courier tu ada mintak sy rm1500 utk delivery charge and sy dh trbayar yg tu. Dan skrg dorg mintak lgi rm3800 sbb barang kena tahan dekat kastam. Saya x thu la nk percaya atau tidak. Tpi sy betul2 nk thu apa yang kita perlu buat nak tahu barang tu betul2 wujud atau tidak.? And kalau nak return blk brg tu dekat owner dia balik, apa procedurenya eh?

Unknown said...

apa perlu dilakukan jika perkara ini berlaku

Johor Bahru said...

apa langkah yang patut di ambil

Yundung 128 said...

Sy pun baru terkena,baru sja pihak aggent kurir hubungi sy dia bilang barang dah sampai di malaysia tp sy harus membayar untuk cahrge pengambilan barang sebesar rm3800.
Tp dia cakap sy hubungi pengirim barang dan minta dia membayar barang yg dia kirim.jd apa yg patut sy buat.

Yundung 128 said...

Apakah langkah yg patut kt ambil..sbb ini pu. Berlaku atas sy.dan nasib sy ada terbaca blok ini dulu.baru jg agent kurir menelpon sy dan meminta membayar harga 3800ringgit untuk menebus barang yg d hantar dr luar negara.

azreen_ano84@yahoo.com azreen said...

Sya pon.. baru je terkena... org canada nk post barang pd sya... konon gift tanda kenalan... dan mgatakn dlm gift tu... diletakkan usd... harus ke kite baya... sedangkn kite xtaw dlm parcel tu... betul x ada brg2 tù.....dan boleh x.. jika kite check dulu barang tu... kemudian baru bayar... mohon pencerahan...

azreen_ano84@yahoo.com azreen said...

Sya baru je kawan dr canada kata nye.. nk post gift.. tnda kenalan... dan diselit kn usd dlm parcel tersebut. Blh x.. sekirenye kite check sama ada betul @ x.. barang2 tu ade dlm parcel ... kemudian baru bayar.... nk kena bayar.. bukan jumlah yg sikit... mohon pencerahan.

Anonymous said...

Sya nak tanya, sya ada kawan dr london juga alan hantar pelbagai hadiah pd sya. Siap no tracking. Bila sya check mmg ada detail penerima n pemberi. Sya nak tahu. Klu kes mcm nie kira penipuan gak ke?

Anonymous said...

Hi, saya sedang berada dlm situasi ni sekarang, mujur saya cari dan baca blog ni, semua yang terjadi pada yg lain di atas sama terjadi pada saya, pada masa ni pihak courier, meminta saya untuk membuat "anti terrorist cert", sebab katanya dalam parcel yg dihantar keoada saya terdapat sejumlah matawang asing, dan salah disisi undang², melainkan ada cert tersebut, jd saya pun tanya, mcm mana nak buat, dia cakap.. kalau u nak lebih mudah, syarikat kami boleh tolong, tapi u kena bayar rm5000 fees kepada pihak kami, kami bagi masa sebulan, sekiranya tak dapat selesaikan dalam masa sebulan, u akan kena dakwa oleh mahkamah, yang saya pelik, dalam tempoh sebulan tu saya tak terima satu pun surat daripada kastam yang menyatakan barang saya kena tahan.. apa yang harus saya lakukan, kalau saya abaikan saja baramg tersebut adakah ianya akan menyusahkan saya atau membuat saya didakwa?

Labels

Celoteh MJ (132) layan (122) terima kasih (116) GiveAway (95) Join Contest (74) cantik (68) hadiah (65) Menang GA (63) Makan Sedap (61) dunia artis (58) nuffnang (53) pemenang (49) Hari Raya Puasa (44) BE nuffnang (42) happy (42) Resepi (41) Pengumuman (37) Wordless Wednesday (36) Firas (34) contest (32) Produk Shaklee (31) suami isteri (30) Denaihati (29) on9 visitor (28) Pusat Pelancongan (27) keputusan GA (26) promosi hebat (25) Fesyen (23) USM Penang (22) kenduri kawen (22) sedap (22) Pulau Pinang (21) sedih (21) jalan-jalan (20) rumah tangga (20) senarai peserta (20) Islam Agamaku (19) Nikah Kawen (19) nasihat (19) pesakit (18) Pegangan (17) Fridge Magnet (16) ME Nuffnang (16) kelakar (16) Exam USM (15) Followers (15) Ilhan (15) churpchurp (15) islam (15) sihat (15) teka-teki (15) Celebrate Birthday (14) PJJ di USM Penang (14) aiskrim kek (14) lucu (14) tips (14) Hadiah Contest 2013 (13) pengalaman (13) Nikon D90 (12) Portable Power Bank (12) aksi terlampau (12) petua (12) Avon (11) Bercuti di Cameron Highland (11) CPUV Earning (11) CPUV Nuffnang (11) Cameron Highland BEST (11) Family Day (11) Hadiah Wang Tunai (11) Kenangan MJ di tahun 2016 (11) blogger Kuala Lumpur (11) kisah tauladan (11) kuih raya (11) my birthday (11) heartbeat (10) kupon (10) top komen (10) tutorial (10) Anniversary (9) Birthday Suami (9) Cameron Highland (9) Menu Hari Raya (9) Pulau Langkawi (9) dalam negara (9) kamera (9) sale (9) video (9) Blogger Utara (8) Kelantan (8) Kenangan MJ di tahun 2011 (8) Kenduri (8) Pizza Hut Promotion (8) Resipi (8) kad raya (8) online (8) review blog (8) My Koleksi (7) Percutian Kami (7) Perodua Alza (7) Strawberry Park Resort (7) iPhone 5 Gadget Impian (7) jamuan raya (7) Cuti-Cuti Malaysia (6) Dekorasi Simple by MJ (6) Hadiah Anniversary (6) Hadiah Birthday (6) Happy Anniversary (6) Jumpa Blogger (6) MJ dan Suami (6) Percutian Familyku (6) Puasa Ramadhan (6) Rawatan Kesuburan MJ (6) Resepi Juadah Berbuka (6) Trying To Conceive (6) juadah berbuka (6) kupon KFC (6) ovarian cysts (6) BAJET 2012 (5) Burger King (5) Cara Dekorasi Bajet (5) IQ (5) Kenangan di Tahun 2014 (5) Lumut (5) M'c Donalds (5) MJ bercuti di Thailand (5) Mak Abah ke Umrah (5) Pengalaman belajar secara PJJ (5) Sepetang Bersama Blogger (5) ThePopLook (5) Tudung Chiffon 3 Layer (5) adik kemalangan (5) endorscope (5) luar negara (5) Beef Lasagna Cheese (4) Bisnes Pelekat Pantz (4) Cheque Nuffnang (4) Homemade Burger Bakar (4) Inai Henna (4) Inai lukis (4) Jemputan ke Rumah Terbuka (4) Jeruk Buah Penang (4) Kebaikan Omega Guard Shaklee (4) Kelebihan Ephyra (4) Kenangan MJ di tahun 2015 (4) Kisah Kereta MJ (4) Konvo USM (4) Lecithin Shaklee (4) Lost World of Tambun (4) Meatball IKEA (4) Omega Guard Shaklee (4) Perak (4) Perkahwinan Artis (4) Popia Milo (4) Popia Nestum (4) Preloved Handbag (4) Rekod Baru (4) Resepi Aiskrim Goreng (4) Resepi Puding Triffle (4) SBPA (4) Salak Denai Chalet (4) Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Coca Cola (4) Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Hot FM dan Coca Cola (4) Trip ke Hatyai (4) Umrah MJ 2016 (4) Ustaz Ahar Idrus (4) cukai kastam (4) ibadah puasa (4) pertunanganku (4) Akademi Fantasia (3) Almari MJ (3) Apom Polkadot (3) Baju Kenangan MJ (3) Baucer Buku 1Malaysia (BB1M) (3) Ben Ashaari (3) Berita Sensasi (3) Burger Bakar (3) Burger KOMTAR (3) Cashout Nuffnang (3) Coconut Shake (3) Copthorne Hotel Cameron Highland (3) Fasha Sandha dan Jejai (3) Fridge Magnet Oversea (3) Handbag COACH (3) Header Baru (3) HomeMade Aiskrim (3) Hotel Bajet/Hotel Murah (3) Hukum memakai Inai Lukis (3) Irma Hasmie (3) Jualan Penghabisan Stok (3) Kedah Darul Aman (3) Kehilangan Pesawat MH370 (3) Kelebihan Vitamin C Shaklee (3) Khory Steamboat Yong Taufu Sungai Petani (3) Koleksi Carlo RINO (3) Koleksi GUESS MJ (3) Kursus Intensif USM (3) Lee Gardens Hotel Hatyai (3) MH370 MAS Hilang (3) Makan Sedap dan murah di Sungai Petani (3) Mee Sotong sedap (3) Menu Berbuka Puasa (3) Menu Diet Atkin (3) Menu Rumah Terbuka (3) My Best Moment (3) Omega Gurad Shaklee (3) Oreo CheeseCake (3) Ostematrix Shaklee (3) Pencapaian Terbaik Celoteh MJ (3) Percutian bersama Keluarga (3) Pisau Zebra (3) Pizza Hut Big Box (3) Potluck (3) Resepi Aiskrim (3) Resepi Ayam Sedap (3) Resepi Durian Crepe (3) Resepi Mudah dan Sedap (3) Resepi Roti (3) Resepi Roti berinti Daging dan Cheese (3) Review Ephyra (3) SPA (3) Seminar Wordpress (3) Steamboat dan Yong Taufu murah (3) Tarikh mengundi PRU13 (3) Testimoni Ephyra (3) Testimoni Set Kurus Shaklee (3) Testimoni Set Menyusu Shaklee (3) Testimoni Vivix (3) Tiket Wayang Free (3) borong.com.my (3) cara membawa masuk barang ke malaysia (3) cara mengira cukai (3) duti import (3) keputusan Peperiksaan (3) kes bunuh (3) khulafa ar rasyidin (3) mukjizat (3) mutiara kata (3) peraturan dan undang undang kerajaan (3) permit import (3) Adamson Hotel Kuala Lumpur (2) Agar-agar Milo (2) Ais Kacang sedap di Penang (2) Aiskrim Goreng sedap (2) Anne Ngasri (2) Ayam Dendeng (2) Azza Elite (2) Bahaya Ovarian Cyst (2) Bedak Arab KokuRyu (2) Bedak Miyami (2) Bekam adalah Sunnah (2) Bercuti di Taiping (2) Black Label Aidijuma (2) Burger King Penang (2) Butter Prawn sedap (2) Cara Berkesan untuk Menabung (2) Cara Menyemak Keputusan SPM (2) Char Koaw Teow Sungai Dua (2) Cheque Exabytes (2) Chicken Chop (2) Ciptaan Allah SWT (2) Demam Denggi (2) Diari Detox Maira (2) Diari Umrah MJ (2) Facebook Fanpage (2) GUESS (2) Hasil BerNuffnang (2) HomeMade Burger (2) Homoseksual (2) Honeymoon di Cameron Highland (2) Hotel Bajet (2) Hotel Murah di Kuala Lumpur (2) Hotel/Homestay di Melaka/Johor (2) Ikan Terubuk Masin (2) Inai HandMade di Penang (2) Irma Hasmie Mengandung (2) Jalil Coconut Shake (2) Jeruk Magga AsamBoi (2) Jeruk Pelam Asamboi (2) Jom Detox dengan Shaklee (2) Jom kita Detox (2) Kad Kahwin Fasha Sandha (2) Kaedah Rawatan Bekam Angin (2) Kami di Lumut (2) Kasut Baru (2) Kebaikan Lecithin (2) Kegunaan Basic H Shaklee (2) Keistimewaan ESP (2) Kek Lapis Sarawak (2) Kelebihan Al Quran (2) Kenangan MJ di tahun 2012 (2) Kenduri Doa Selamat (2) Kenduri Kesyukuran (2) Kepentingan Detox pada Tubuh (2) Kereta yang Diubahsuai (2) Khasiat Nenas Batu (2) Koleksi Paris dari Aidijuma (2) Konvo USM ke 48 (2) Kuih Siput (2) Ladang Teh Boh Sungei Palas (2) Laksa Janggus (2) Lirik Lagu (2) Majlis Kenduri MJ (2) Makan Sedap di Pulau Pinang (2) Maksud PJJ (2) Mee Udang Paksu Juru (2) Mee Udang Pulau Sayak (2) Mee Udang Special (2) Mega Giveaway Celoteh MJ (2) Menabung dengan Si Hijau (2) Menu Barbeque BBQ (2) Menu untuk Detox (2) Nasi Arab Bandar Perda (2) Nasihat Suami Isteri (2) Neotel Hotel Kuala Lumpur (2) Original Handbag COACH (2) PTPTN Info (2) Panggilan Palsu (2) Pantai Bagan Ajam (2) Paris Satin Aidijuma (2) Pasar Bisik Kota Kuala Muda (2) Pemenang Top komen (2) Pengalaman HSG Test (2) Perfume (2) Pisau Magik (2) Pizza Hut Vs Domino's Pizza (2) Popia Barbeque BBQ (2) Popia Cheese (2) Power Bank 13800mAh (2) Power Bank 8000mAh (2) Prosedur membuat Rawatan Kehamilan (2) Proton Preve (2) Quran (2) Rawang Burger Bakar (2) Resepi Ayam Dendeng (2) Resepi Ayam Mudah (2) Resepi Burger sedap (2) Resepi Lasagna Atkin (2) Resepi Lasagna Telur (2) Resepi Popia Goreng (2) Resepi Puding Kek Pandan (2) Resepi Puding Laici (2) Resepi Puding Oreo Coklat (2) Resepi Spagethi mudah (2) Restoran Mohd Chan Abdullah (2) Rumahku Syurgaku (2) SX150 IS (2) Senarai Calon Parlimen PRU13 (2) Set Menyusu Shaklee (2) Siapa perlukan ESP (2) Side Income (2) Sinopsis Bukan Bidadari (2) Slot Lestary TV3 (2) Spagethi Meatball sedap (2) Strawberry Cheese Cake (2) Testimoni Basic H Shaklee (2) Testimoni ESP (2) Testimoni GLA Complex (2) Testimoni Ostematrix Shaklee (2) Testimoni Shaklee (2) Tips Menabung dengan Berkesan (2) Tips pemilihan Tudung (2) Tudung Bawal Aidijuma (2) Tutti Frutti (2) Ujian Pap Smear dan HSG Test (2) Wallet (2) White Label Aidijuma (2) angry bird (2) astro (2) ayam goreng rempah (2) baju tunang (2) bercuti di Pulau Pangkor (2) berita terkini (2) ceramah (2) coklat (2) drama Melayu (2) duit malaysia (2) games (2) hobi masa lapang (2) iPhone 5 Contest (2) ilusi optik (2) kotak sembang (2) masker wajah (2) syiah (2) temuduga (2) zuriat (2) Adat Perkahwinan India (1) Air Gunung Berapi sedap (1) Ais Kacang Maklom (1) Aiskrim Choki Choki (1) Aiskrim Coki Coki (1) Aiskrim Pasu (1) Alamat Jalil Coconut Shake (1) Ana Rafali dan Suami (1) Anak Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Halina (1) Angin dalam Badan (1) Animasi Kartun (1) Apa itu Triglycerides (1) Asam Gelugor aka Asam Keping (1) Ashraf Muslim (1) Assignment (1) Asyraf Muslin dan Wan Sakinah (1) Ayam Percik (1) Bahaya GLA Complex Shaklee (1) Bahaya Kencing Tikus (1) Bahtera Nabi NUH (1) Baju Pengantin Diana Amir (1) Balotelli EURO (1) Banjir Kilat di Cameron Highland (1) Batik Pants (1) Batu 5 Char Koaw Teow (1) Bayaran Balik Pinjaman (1) Bee Hives Bun with Butterscotch Sauce (1) Belajar secara Sidang Video (1) Bencana Alam (1) Bercuti di Melaka (1) Biskut Lasagna (1) Blogger Kelantan (1) Blogger Perak (1) Boikot Israel (1) Bonus Raya 2013 (1) Borang BR1M online (1) Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia (1) Bunga Pandan (1) Burger Besar (1) Burger Leleh Warung Kuning (1) Butik Fareeda Permatang Pauh (1) COACH For Sale (1) CY 2000 (1) Cable Car Langkawi (1) Candle Light Dinner MJ (1) Candy Crush Saga (1) Cantik dengan Omega Guard (1) Car Loan Calculator (1) Cara Berbekam Angin (1) Cara Halau Lipas (1) Cara Membuat Burger (1) Cara Menangani Perut Buncit (1) Cara Mencegah Penyakit (1) Cara Mencuci Usus (1) Cara Mengingati Allah SWT (1) Cara Menjaga Usus (1) Cara Menunaikan Solat Qasar dan Jamak (1) Cara Merawat Kaki Bengkak (1) Cara Solat (1) Cara buat Passport (1) Cara menguji Personaliti (1) Cara mudah nak lipat baju (1) Cara ubati Denggi (1) Cendol Maklom (1) Cendol sedap (1) Cheese Tart sedap (1) Cheezy Magik (1) Cheque HOT FM (1) China (1) Chuchuk Chuchuk Raja Uda (1) CoQ Health Plus Shaklee (1) Coklat Crepe (1) Cover Samsung USAMS (1) Cryptography Code (1) Cucur Jagung sedap (1) DIY Fridge (1) DIY Hanger (1) DIY Peti Ais (1) DVD 30 Juzuk al Quran Beserta Terjemahan (1) DVD al-Quran (1) Dakwat Kekal PRU13 (1) De Pauh Garden (1) Dejavu di Kinabalu (1) Diana Amir dan Suami (1) Dinosour Park Danok Thailand (1) Diskaun PTPTN 10% (1) Ditipu dengan Western Union (1) Dividen dan Bonus ASB (1) Doa Dhuha (1) Doa di bulan Ramadhan (1) Doorgift Pengantin (1) Double Stemcell (1) Download Movie (1) Drama Dejavu di Kinabalu (1) Durian Musang King (1) EURO 2012 (1) Eagles Feeding Langkawi (1) Emperial Horse Wallet (1) Endorscope Cyst (1) Ephyra membantu untuk Hamil (1) Ephyra meningkatkan kesuburan (1) Erti dan Hukum Berkabung dalam Islam (1) Exabytes (1) External Hard Disk (1) Eyriqazz vs Denaihati (1) Fadilat Bulan Rejab (1) Fareeda Aisya 3 Layer (1) Filem Ombak Rindu (1) Fizo Mawar bersanding (1) Frozen Food (1) GLA Shaklee berisiko (1) GLA Shaklee punca ketidaksuburan (1) GST (1) Gaji Minimum Swasta (1) Gambar Faizal Ismail (1) Gambar Fara Fauzana (1) Gambar Pelik (1) Gaviscon Advance (1) Gempa bumi (1) Genggam Fatimah (1) Get Clean Home Set Shaklee (1) Hadiah Contest 2014 (1) Hadiah Hari Ibu (1) Hadiah untuk SIRIM (1) Hadiah untuk SUAMI (1) Haiwan Pelik (1) Handmade Frame (1) Hanger Tudung (1) Hari Kemerdekaan (1) Hari Raya Aidil Adha (1) Hasil Tanaman MJ (1) Hatyai ICEDOME (1) Header Raya (1) Henna Mehendi (1) HomeMade Nasi Arab (1) Homemade Meatball (1) Homestay Murah di Melaka (1) Hospital Seberang Jaya (1) Hotel Bajet di Kuala Lumpur (1) Hotel Murah di Kuala Lumpur dan Jalan Masjid India (1) Hotel Murah di Melaka (1) Hotel Singgahsana Petaling Jaya (1) Hukum Bertafakur (1) Hukum Menyebut OMG (1) Ibadah Korban Online (1) Ice Blended Coklat sedap (1) Ikan Bawal Panas (1) Ikan Siakap 3 Rasa (1) Ikan Siakap Percik (1) Ikan Siakap Sweet Sour (1) Ikan Terubuk Percik (1) Inai Daun (1) Indonesia (1) Iniesta EURO (1) Isu negara (1) Izyanty Collection (1) JAKIM (1) Jadual Konsert Mania (1) Jadual Puasa 2012 (1) Jadual waktu Imsak dan Berbuka Puasa tahun 2013 (1) Jalil Coconut Shake Bandar Perda (1) Jangkaan Kiamat (1) Jenis Jenis Cyst (1) Jenis-jenis Hadis (1) Juara bola sepak EURO (1) Jubah Safra keluaran MS Design (1) KBC Rantau Panjang (1) Kad Pengenalan MJ (1) Karnival Kerjaya (1) Kasut Le Sandae Zalora (1) Katil MJ (1) Kebab Daging (1) Kebaikan CoQ Health Plus (1) Kedai Kacang Bagan (1) Kegunaan Duit Nuffnang (1) Keistimewaan Vitalea Shaklee (1) Kejora dan Bintang (1) Kejutan di Hari Lahir (1) Kek Biskut Marie (1) Kek Coklat Sedap (1) Kelebihan Alfalfa (1) Kelebihan Bulan Rejab (1) Kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) (1) Kelebihan Mealshake (1) Kelebihan Pad Hygiene (1) Kelebihan Water Pitcher Shaklee (1) Kelebihan dan Khasiat ESP (1) Kelebihan menjadi ahli Shaklee (1) Kelebihan/Khasiat ESP (1) Kementerian Kesihatan (1) Kempen Si Hijau (1) Kenaikan Gaji 1KGT (1) Kenaikan Gaji Kerajaan 2013 (1) Kenangan di tahun 2013 (1) Keputusan PRU13 (1) Kerabu Sotong (1) Kerepek Ngaku Arrowhead (1) Kesan setelah mengambil GLA Shaklee (1) KeyChain (1) Khasiat Air Dayang Bunting (1) Khasiat Nestle Bliss (1) Khasiat Susu Kambing Segar (1) Khasiat Telur Angsa (1) Kisah Abu Bakar as Siddiq (1) Koaw Teow Th'ng (1) Kobis Tiruan (1) Kolagen Powder Shaklee (1) Koleksi Firas (1) Koleksi Fridge Magnet (1) Koleksi Header Blog (1) Koleksi Wallet MJ (1) Konsert Mania (1) Kuah Rojak Mak Bee sedap (1) Kuala Lumpur (1) Laksa Telur Bersarang (1) Lampu Tidur Romantik (1) Lecithin sebagai Pengemulsi Lemak (1) Lelong barang bawah RM50 (1) Lemon Cheese Cake (1) Lens Nikon 50mm (1) Letgo Item (1) Letgo Wardrobe (1) Lisa Surihani (1) Lokasi dan Tarikh Ujibakat Bintang Mencari Bintang (1) MJ (1) MJ Makan Free (1) Macarons (1) Machu Pichu (1) Magnet Board FM (1) Majlis Persandingan Fizo Mawar (1) Makam Nabi dan Raudhah (1) Makan Sedap di Manjung (1) Makaroni Baked Cheese (1) Makeover Fridge (1) Mandi Wap (1) Mandi di Private Pool (1) Masakan Pasta (1) Masjid Nabawi Madinah al Munawarrah (1) Masterchef Penyingkiran (1) Masterchef Selebriti Malaysia 2 (1) Mayang Mengurai (1) Maybank ATM Card (1) Meatball Abg Burn Bandar Perda (1) Mee Kuah Daging (1) Mee Kuah senang (1) Mee Sotong Padang Kota (1) Melaka (1) Menu Sarapan (1) Menu di Victoria Station (1) Mineral Coffee Hai-O (1) Misteri Villa Nabila (1) Muat Turun Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia 2.0 (1) Murtabak Telur (1) My Graduation (1) My HomeMade Kuih Raya (1) My Mum (1) Nabi Adam a.s (1) Nan Cheese Meleleh (1) Nasi Arab Al-Bayt (1) Niat Solat Qasar dan Jamak (1) Nora Elena Vs Novel Kasih Suci (1) Olimpik 2012 (1) Ombak Ganas (1) Oreo Cheese Cake Gebu (1) Oreo Cheese Cake Strawberry tanpa gelatin (1) Panasonic Viera (1) Panda Park Danok Thailand (1) Panorama TV1 (1) Pasar Besar Siti Khadijah (1) Pasar Ramadhan (1) Pasembor Sedap (1) Passport pertama MJ (1) Pathlab Penang (1) Pati Ikan Haruan (1) Pekeliling 2012 (1) Pekeliling 2013 (1) Pelikat Pants (1) Peluang Kerjaya (1) Penapis Air Portable (1) Penapis Air Shaklee (1) Penetapan Gaji Minimum (1) Pengalaman Mengerjakan Umrah (1) Pengalaman Menggunakan Western Union (1) Pengalaman On Air di Radio (1) Pengkalan Hulu (1) Pensonic Warehouse Sale (1) Penyampai Hot FM (1) Peppermint Ginger Plus (1) Performance Drink Shaklee (1) Perfume Burberry (1) Perfume Calvin Klein (1) Perfume Kim Kardashian (1) Perfume Paris Hilton (1) Pernikahan Anne Ngasri (1) Pernikahan Artis Malaysia (1) Perodua Bezza (1) Persandingan MJ dan SUAMI (1) Petaling Jaya (1) Petua Halau Lipas (1) Petua ubati Patah/Retak (1) Petua ubati batuk (1) Petua ubati sesak nafas (1) Phoebe Ribbon Chiffon (1) Photo Konvokesyen USM (1) Photo with BFF (1) PilihanRaya (1) Popcorn Ayam (1) Power Bank 12000mAh (1) Power Bank 2800mAh (1) Preloved Carlo Rino (1) Pretzel Almond (1) Pretzel Oreo (1) Primavera Shoes (1) Program Affiliate AssignJobs (1) Program Realiti TV3 (1) Promosi Ephyra (1) Promosi Tudung Murah (1) Proton Terbaru (1) Puding Milo Lapis Oreo (1) Pulau Beras Basah (1) Punca Demam Denggi (1) Punca Gastrik (1) Punca Sesak Nafas (1) Puncak Gunung Brinchang (1) Pusat Peranginan di Malaysia (1) Qi Razali dan Nelydia Senrose (1) RSMY House of Real Beriani (1) RSS feed (1) Ramalan Kiamat (1) Rambutan Sedap dan Manis. (1) Rantai Tangan Hilang (1) Rebat Bil Elektrik (1) Red Label Aidijuma (1) Rempah Nasi Arab (1) Renungan Bersama (1) Resepi Ayam Goreng KFC (1) Resepi Ayam Goreng Rangup (1) Resepi Ayam Percik (1) Resepi Begedil Ayam (1) Resepi Begedil Kentang (1) Resepi Cucur Roti (1) Resepi Daging Dendeng (1) Resepi Ikan Siakap Sedap (1) Resepi Jeruk Pelam (1) Resepi Kek Batik (1) Resepi Kek Biskut Marie (1) Resepi Kek Minyak Kukus (1) Resepi Kek Sedap (1) Resepi Koaw Teow KUNGFU (1) Resepi Koaw Teow Ladna (1) Resepi Koaw Teow Th'ng (1) Resepi Kuah Percik (1) Resepi Mee Kuah Sedap (1) Resepi Mee Sizzling (1) Resepi Mushroom Sup (1) Resepi Oreo Cheese Cake (1) Resepi Popcorn Ayam (1) Resepi Puding Jagung (1) Resepi Puding Roti (1) Resepi Puding sedap dan mudah (1) Resepi Roti Sarang Lebah (1) Resepi Samosa (1) Resepi Sotong Kangkung (1) Resepi Sup Tulang (1) Resepi Udang (1) Resepi biskut Meringue (1) Restoran Bara Grill Taiping (1) Restoran Chuchuk Chuchuk (1) Restoran Cina Muslim di Kajang (1) Restoran Fais (1) Restoran Qasar Hadramawt Bandar Perda (1) Review Hotel (1) Ring Stand Hanger Single (1) Risiko kekurangan Protein (1) RnZ Cosmetic (1) Romantika di Sungai Petani (1) Roti Bakar Meleleh (1) Roti Daging Cheese (1) Roti Gulung Sosej (1) Roti Nan Cheese Sedap di RSMY (1) Roti Paung Terengganu (1) Route 69 Taman Robina (1) SC Sanitary Pad Cosway (1) Sabun 3 layer (1) Sabun BERAS (1) Sabun Collagen (1) Sabun Gluta Kojic (1) Sah puasa selepas berjunub (1) Salad Ayam (1) Saloma Bistro Kuala Lumpur (1) Saman Hadlaju (1) Sandwich Sedap (1) Sarawak (1) Scha dan Awal (1) Segmen Eyriqazz (1) Sejarah Komputer (1) Selsema dengan Vitamin C Shaklee (1) Semanis Kurma TV9 (1) Seminar Buat Duit dengan Blog (1) Sepanyol vs Itali (1) Set BUASIR (1) Set Berpantang Shaklee (1) Set Ibu Hamil Shaklee (1) Set Senggugut (1) Setem Koleksi Terbaru (1) Shawl Handmade yang cantik (1) Shopping Online (1) Sihir dan Santau (1) Sijil HALAL (1) Simply Siti (1) Singapura (1) Siput Kepah (1) Siti Nurhaliza (1) Skin Laptop (1) Skrin Netbook Pecah (1) Sling Bag CARLO RINO (1) Smockey Bear Chicken (1) Smockey Bear Lamb (1) Somtam Campur (1) Sooft Book Washable for children (1) Sotong Kangkung (1) Stokin Kaki Scholl (1) Stokin Scholl Sleeping (1) Sumbangan Rumah Anak Yatim (1) Sundae Ice Cream (1) Sunset (1) Suplement tenaga ketika berpuasa (1) Surprise Birthday (1) Susu Kambing sedap (1) Syarat Pinjaman Kereta Ketat (1) Syarat Sah Puasa (1) Taj Mahal (1) Tanda menghidapi Cyst (1) Tandoori Chicken Naan Cheese (1) Tapak Iklan blog Celoteh MJ (1) Tapak Pesta (1) Tasik Dayang Bunting (1) Telefilem KHILAF TV1 (1) Tempat Makan Sedap di Pulau Pinang (1) Tepung Magik (1) Testimoni B-Complex (1) Testimoni Mineral Coffee (1) Testimoni Set Subur Shaklee (1) Testimoni Zalora (1) Testimoni kecewa SalamFone (1) Testimoni produk Double Stemcell (1) Timbalan Ketua Pengarah Kastam ditembak (1) Tioga Deluxe Suite Strawberry Park Resort (1) Tips Memasuki dan Solat di Raudhah (1) Tips Menyimpan Susu (1) Tips Rumah Tangga (1) Tips buat suami isteri (1) Tiram Goreng Tepung (1) Tonsil Bengkak (1) Tragedi MH17 (1) Transaksi Luar Negara (1) Triple Stemcell (1) Tudung Bawal al Shawl (1) Tudung Layer Kanak-Kanak (1) Twitter (1) Ujian Darah untuk Kesuburan (1) Update Bloglist (1) Ustaz Don Daniyal (1) Ustaz Zaharuddin (1) Vibrance Kegel Device (1) Victoria Sandwich (1) Victoria Station Seberang Jaya (1) Virus Infection vs Demam Denggi (1) Wallpaper Dinding Rumah (1) Wallpaper Fridge (1) Wallpaper Kaison (1) Wang Kelian (1) Watie Elite (1) Western Union Selamat (1) Wishlist MJ (1) Yacht Langkawi (1) Yee Mee Sizzling (1) Yong Tau Fu sedap di Bagan (1) Yusry KRU (1) Zalora Malaysia (1) Ziarah Nabi di Masjid Nabawi (1) Zinc Complex Shaklee (1) beauty Umaira (1) boikot mc donald (1) bomoh VIP penipu (1) buku denaihati (1) car loan (1) e-Qurban Kemboja (1) free sample (1) herblax Shaklee (1) himpunan bantah GST (1) isu agama (1) kekabu (1) kenangan MJ di tahun 2010 (1) keputusan SPM (1) keracunan (1) khalifah ganti superman (1) kontroversi (1) lukisan termahal didunia (1) mascara (1) masjid (1) melaleuca (1) mesir (1) movie (1) negara yang bertanding dalam EURO (1) penipuan (1) photography (1) picaso (1) pray for gaza (1) rempah sauna (1) rusuhan (1) santai (1) seksi (1) simulator (1) sinopsis KHILAF (1) sosilawati (1) sunnah wal jamaah (1) tan sri ali hashim (1) teknik- teknik fotografi (1) titanic 2 (1) wang kertas siri baharu (1)