Terima Barang dari Luar Negara Tetapi ditahan Kastam, apa perlu saya buat?




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Dah lama rasanya saya tak menulis post tentang isu semasa di dalam blog ini. Maklumlah dengan pelbagai aktiviti yang sedang saya lakukan membuatkan masa agak terhad namun itu bukanlah dijadikan alasan dan saya akan cuba menulis untuk berkongsi pengetahuan bersama.

Melihatkan tajuk diatas yang agak panjang mungkin kelihatan janggal namun tujuannya untuk memudahkan pihak pihak yang ingin mencari artikel/maklumat di dalam internet. Mengapa saya ingin buat post ini?
Ini kerana saban hari Inbox saya selalu mendapat aduan dari pihak2 yang bertanyakan tentang masalah barangnya ditahan oleh pihak Kastam. Tapi betulkah ia ditahan oleh kastam?

Sebagai contoh saya ambil satu mesej dari seseorang yang bertanyakan pasal masalah ini.

"Salam maaf saya sibuk sikit.... citernya mcm ni masalah yg pertama saya dpt gift kwn dari texas brgnya berupa gadget iphone, tab, beg, kasut, baju, set brg kemas dan ada duit 20 000 usd.... skrg ni kastam tahan semua brg termasuk duit...yg jd kemusykilan saya skrg ni pihak kastam tak ckp apa2pun...tp pihak curier yg terima brg ni suruh saya byr 10 500 utk dptkan certificate diaorg siap call pihak embassy utk dptkan certificate ni btl ke....saya dah byr 3500 utk clearance brg yg sampai....mcmana saya nak buat saya tak nak byr 10 500 tu...bkn sikit duit....nanti klu saya byr pihak kastam tetap akan holdkan brg tu kan sbb nak cek kelulusan atau nak kena byr tax btl tak....tu semua duit lg tu....lg satu memang btl ke ada peraturan tu maksud saya soal certificate tu memang wujud ke....perlu ke sampai ke pengetahuan pihak embassy negara dia kat sini sampai boleh tergugat kerjaya dia kat sana sekiranya saya tak byr duit tu....dia boleh masuk penjara dan diberhentikan kerja ke....tlg bantu saya mcmana nak buat saya tak boleh nak pegi klia2 cek sbb kerja saya cuma mengasuh bdk isnin sampai ahad.....saya ada sepupu kerja kat imegresan saya citer kat dia....jgn percaya ni semua tipu katanya....jd yg mana satu kebenarannya....masalahnya brg tu wujud dan dah sampai Msia"





Banyak lagi mesej serta email yang saya dapat dan bunyinya seakan sama sama SAHAJA iaitu dapat barang dan dapat duit. Jadi persoalannya adakah benar pihak kastam yang menahan barang tersebut?
Sebelum saya jawab soalan diatas, ingin saya beritahu tentang serba sedikit proses atau prosedur barangan yang diimport agar kita faham bagaimana proses pengimportan barang berlaku. Ini supaya kita mempunyai sedikit ilmu agar tidak mudah menjadi mangsa penipuan, InsyaaAllah.

1. Setiap barangan yang diimport dari luar negara adalah tertakluk didalam undang undang negara dibawah kuasa agensi perkastaman 

2. Pihak yang membawa barang bagi pihak pemberi dinamakan kurier. Mereka ini hanya menjalankan urusan mengendali dan menghantar barangan sahaja. Namun terdapat ejen yang diberi kuasa untuk memungut cukai bagi pihak kastam 

3. Menurut perjanjian postal Union Antarabangsa, setiap barangan yang dipos dari luar negara melalui pejabat pos negara terlibat haruslah melalui pejabat pos negera penerima. Contohnya jika seseorang ingin menghantar barang dari Amerika Syarikat ke Malaysia, pejabat pos amerika (US Post) yang menghantar barang haruslah menghantar ke Pos Malaysia juga iaitu Pos Malaysia Berhad. Dia tidak boleh menghantar kepada syarikat kurier yg lain contohnya Fedex, DHL atau lain2 kurier servis. Melainkan ada special occasion yg amat jarang berlaku. 

Pengetahun tentang ini amat kritikal kerana dengannya kita boleh mengetahui bila kita mendapat berita tentang barang yang ditahan oleh kastam itu benar atau palsu. 


Okey, mari kita lihat balik kepada persoalan diatas ye

1. Memang benar setiap barangan yang dibawa masuk dari luar negara tertakluk bawah bidang kuasa kastam NAMUN pihak kastam ada prosedur yang perlu dipatuhi. Diantaranya, cukai barangan mempunyai tarifnya yang tersendiri dan bukan semua barang bercukai.

Jika pihak kurier main borong harga cukai yang dikenakan kemungkinan besar itu adalah PENIPUAN. Dan jika anda ragu ragu tentang cukai yang dikenakan pergilah terus ke pejabat Kastam. Jangan mempercayai sepenuhnya kepada pihak kurier terutamanya yang anda sendiri tak pernah tahu kewujudannya.

2. Duit TAK BOLEH dipost menggunakan KURIER. Ia seharusnya menggunakan secure banking seperti Visa, western union, paypal dan sebagainya.

3. Kenali dengan betul siapa yang anda berurusan atau berkawan. Kalaulah anda berkawan dengan seseorang di internet yang anda sendiri tidak pernah lihat mukanya secara realiti hanya di facebook anda seharusnya berhati hati. Kebanyakan sindiket penipuan antabangsa menggunakan kaedah menjerat mangsa dengan pengenalan di facebook. Menggunakan gambar kacak lelaki idaman wanita kebanyakan orang kita mudah cair sedangkan hakikatnya yang ber chat siang malam dengan kita hanyalah PENIPU.

Cuba anda fikir sedalam dalamnya siapalah di dunia ini yang sanggup bagi wang ringgit sampai puluhan ribu, barang barang beg tangan mewah dan jam dengan hanya berkenalan melalui online. Melainkan anda artis saya sanggup bagi execption kat situ. He he. Kalau nak sesuatu benda anda perlu usaha. Tak kira lah masuk contest seperti cabaran Iphone 5s anjuran Denaihati ke. Yang penting ianya usaha bukannya mengharapkan lelaki "saranghae" memberikan hadiah puluhan ribu kiriman dari luar negara.




Apa yang dapat saya perhatikan ialah orang kita iaitu rakyat Malaysia terutamanya Melayu adalah bangsa yang baik hati dan pemurah kerana kita banyak membantu dan menderma pada orang yang susah. Itu merupakan ciri ciri yang baik dan perlu diteruskan namun kita juga amat naif dalam mempercayai seseorang. Begitu banyak penipuan sering terjadi melibatkan warga kita terutamanya yang membabitkan urusan online.




Ada sahabat di facebook kata "People cant be trust" Saya kata "No, people can be trust. The only thing we gotta change is how we trust them" Jangan salahkan orang lain mengambil kesempatan jika kita memberikan ruang untuk mereka. Jangan mudah percaya dengan apa dan siapa kita lihat didunia cyber. Terlalu banyak pembohongan dan tiada kawalan. Siasat dahulu setiap perkara sebelum membuat keputusan.



Ingatlah kita akan firman Allah SWT Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan. (Al-Hujuraat49:6)

Rentetan dari Entry >>>> Pembelian Barangan dari Luar Negara, Apakah Undang2 dan Peraturannya

P/S: Nukilan dari Mr Jay

214 Yang suka berceloteh:

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 214   Newer›   Newest»
Anonymous said...

tq berkongsi info yer !

tiga lalat said...

Salam. Hee tak suka kena tipu.

Siti Rohaida Yusof said...

nak kena lebih hati-hati lepas nie

Alin Marlini said...

macam2 zaman skrg ni..kena lebih bijak

AMIIZAA said...

salams myra, senak perut kak mieja baca...huhuhuhu

munna said...

Belum pernah beli BRG luar negara.... Semoga jadi panduan buat kits semua

lieyalatif said...

skrang ni kite takleh simply percaya orang...kene ade letak rase curiga sikit...mcm2 mondus penipuan skrang...kalo tak jaga2 kite plak dikikis sampai licin.....

Amanina Mads said...

susah juga ya nk pos brg ke luar negara.. nk terima barang pun kena hati2 takut tertipu. nice info MJ

Khai♥Rin : anies said...

thanks for sharing MJ... pd sy kn mereka yg terlibat dlm hal ni sbb cetek ilmu... sy rs kalu mereka selalu bc hal2 sebegini pasti x kn terjebak...

Aju Mohit said...

skrg ni mmg ramai yg suka ambil kesempatan kan myra, hati2 supaya tak terkena

ziezah.com said...

susah juga kan.. tp bagus tips akak ni

gina said...

Betul sekali, semua harus diselidiki betul-betul kepada pihak yang berwenang.

Najiharun Snack House said...

Kalau kita beli brg cthnye dr web andrewjames sendiri...mcm mne ye

Afif afiq said...


Assalamualaikum saudari,saya ada baca tentang kisah penipuan di luar negara yang saudari hadapi..dan ianya baru berlaku hari ini pada saya..ada kawan ni dia nak bagi hadiah kepada saya sebagai tanda perkenalan..ia berupa gadget gadget canggih.,seperti iphone,macbook camera dan sebagainya..masalah nya sekarang ni..saya tak tahu ianya betul ke tak..dia ada hantar gambar bukti ..tapi saya lihat mcm edit..misalnya, ianya betul,,apa yang perlu saya buat,?? Saya tak minta pon barang yang diberi tu..dan kalau saya ignore je boleh ke??sebab kena bayar cukai semua..saya pon tengah pening ni..

Anonymous said...

@Afif afiq hi afif ia berlaku pada saya sekarang jugak,kenalan from dublin nak bagi hadiah perkenalan, handbag, iphone 6, set barang kemas dan minyak wangi...dia siap bagi gambar kotak parcel tu,dia hantar jumaat, ahad meseg dia cakap isnin nanti barang akan sampai, bila dia cakap contentnya barang2 berharga aku start suspicious.so setelah aku baca blog lain, ini adalah kes penipuan..

fatin Zalikha said...

Sekiranya barang itu dia nk hantar dkt kita ..kita xnak ambil mcm mne? Tolong jawab ya

Anonymous said...

Ignore saje.. itu scam. Jangan takut dengan ugutan mereka

Anonymous said...

sama kes macam saya kena skrg...mintak sy byr 1500..tp awal2 lg sy dh review..so sy dh mmg taw ni semua penipuan..just nk tgk sejauh mana diaorg nk menipu..so jgn percya..mana ada org sng2 nk bg kita duit berpulah ribu..USD pulak tu..so hati2 guys..hoho

amir mir said...

Aku pon baru je nk terkena terjumpa web ni " hahahaha dia antar hadiah iphone gold watche " samsung " sekarang ada kat malaysia custam clearance ada org call aq mintak 10k aq kata fuck you dia tutp fon tapi barang mmg da ada kat malaysia , orang aq knl ni dr old traford machecter united hahahaha

Nur Wani said...

Salam..nak tanya sbb kompius sngt. Mcm hal kwan sy ni..brg dah smpy kat malaysia dr US hadiah dr kawan yg bru dikenali katanya.. pihak courier call brg xlepas sbb kne tahan kastam n dorg ckp kna bayar dkat kastam dulu bru bleh lepas. So klau sindiket nak menipu, cara cmne dorg nak mnipu? Kawan ngah risau 2

ABDUL MUTALIB said...

Kalau dah kena and terbayar dah dekat courier tu. So boleh ke kita mintak balik duit yang kita bayar tu. And kalau betuk tipu nk buat laporan kat mana ye?
#budak brj bljar.
#jngankecamsy

Kartina Md Akhir said...

saya pnya cerita lbh kurang sma.. sy jual duit lama n pembeli ni guna number +234 (negeria) tp dye mati2 ckp dye dtg dr USA.. Saya ckp sy xcaya n nk cash.. ok dye deal utk jump n dye gunakn DHL agents utk hntr duit 40k kepada saya tp sy kena bayar fee utk fbi n polis sebyk rm500 bru dpt duit tu.. saya ckp xde duit sy byk tu then dye ckp xpe dye dh call smua sy hny perlu byr rm200 pd agents DHL tu..so perlu n ptt ke sy caya... sebb tkut nnt dye akn ckp phk kastam holdkn duit tu plak...

Anonymous said...

sape2 nak beli barang dari US bole gune servis ezipoz...tip top servis die..sbbnye ezipoz ni kalau x silap pos malaysia punye..so kastam slalu diorg bole arrangekan...

Anonymous said...

Hai, saya juga nak tahu kes2 sebegini, sbb ada sahabat saya kene knon haji dari london dn masalahnya dia telahpn bayar sebahagian wang chrge ke agent curior, akan ada effect kt penerima x kalau dia xbyr sbb add pos dia bg alamat ofis gov..?

Anonymous said...

Kalau dh jd mcmtu agent kata brg xlepaslah kene byr lah mcmne ye?..ignore je benda tu?..sbb ade kwn saya dia huna alamat ofice dia keje gov.

Anak said...

Mj.. Mcmamana kita nk cek adakah benar mereka menghantar parcel pada kita? Kalau kita byr pada ejen kastam seperti amount d mintak adakah brg2 tersebut akan sampai pada kita?

Anonymous said...

Thanks bg info ni..sy bru je hampir2 nk terkena..orang pos brg kat kita tp kita plk yg kena byar caj..oh tidak...tp kalau kita biar kn je brg tu..kira mcm kita xnak terima barang tu..adakah kita kena tindakan apa2?& brg2 tu dia akan hntar blk kpd pngirim blk @ tak?

Puteri Zazlin Amanda Zainal said...

Macam mana saya nak check dengan kastam samada barang barang yang saya terima itu di tahan oleh pihak kastam atau sengaja di hold oleh agency? Sebab agency meminta saya membayar wang extra kerana ada wang usd di dlmnya dan sebab itu kastam hold sehingga saya jelaskan semua pembayaran...dan kalau kita dah bayar, bolehkah kits tuntut balik duit tu..

Puteri Zazlin Amanda Zainal said...

Assalammualaikum...bagaimana kita nak check dengan kastam samada barang yang dihantar di hold oleh pihak kastam atau agency? Sebab saya ada barang yg di hantar dari Paris melalui diplomat agency dan barang tersebut dikatakan dihold oleh pihak kastam kerana mendapati ada usd dollar dlm kiriman tersebut...agency meminta saya membayar amount yg tinggi sekiranya barang tersebut hendak deliver kepada saya secepat mungkin..perlukah saya mempercayai pihak agency tersebut? Apa yang perlu saya buat...? Kalau dah bayar bolehkah saya tuntut kembali wang tersebut?

Unknown said...

Saya pernah terkena...mereka minta byaran rm3500...siap bgtau dlm parcel tu ada 18000pound sterling...bla tgok page ni alhmdulillah terbuka mata siapa dia sbenarnya...

Anonymous said...

Assalamualaikum. Sy pon konfius ni. Ada kawan baru kenal dari UK katanya and dia hantar mcm2 brg konon sbgai tanda perkenalan. Dan dia jgk kata dia ada letak duit dalam tu. Banyak jugak kalau convert duit Malaysia. And agent courier tu ada mintak sy rm1500 utk delivery charge and sy dh trbayar yg tu. Dan skrg dorg mintak lgi rm3800 sbb barang kena tahan dekat kastam. Saya x thu la nk percaya atau tidak. Tpi sy betul2 nk thu apa yang kita perlu buat nak tahu barang tu betul2 wujud atau tidak.? And kalau nak return blk brg tu dekat owner dia balik, apa procedurenya eh?

Unknown said...

apa perlu dilakukan jika perkara ini berlaku

Johor Bahru said...

apa langkah yang patut di ambil

Yundung 128 said...

Sy pun baru terkena,baru sja pihak aggent kurir hubungi sy dia bilang barang dah sampai di malaysia tp sy harus membayar untuk cahrge pengambilan barang sebesar rm3800.
Tp dia cakap sy hubungi pengirim barang dan minta dia membayar barang yg dia kirim.jd apa yg patut sy buat.

Yundung 128 said...

Apakah langkah yg patut kt ambil..sbb ini pu. Berlaku atas sy.dan nasib sy ada terbaca blok ini dulu.baru jg agent kurir menelpon sy dan meminta membayar harga 3800ringgit untuk menebus barang yg d hantar dr luar negara.

azreen_ano84@yahoo.com azreen said...

Sya pon.. baru je terkena... org canada nk post barang pd sya... konon gift tanda kenalan... dan mgatakn dlm gift tu... diletakkan usd... harus ke kite baya... sedangkn kite xtaw dlm parcel tu... betul x ada brg2 tù.....dan boleh x.. jika kite check dulu barang tu... kemudian baru bayar... mohon pencerahan...

azreen_ano84@yahoo.com azreen said...

Sya baru je kawan dr canada kata nye.. nk post gift.. tnda kenalan... dan diselit kn usd dlm parcel tersebut. Blh x.. sekirenye kite check sama ada betul @ x.. barang2 tu ade dlm parcel ... kemudian baru bayar.... nk kena bayar.. bukan jumlah yg sikit... mohon pencerahan.

Anonymous said...

Sya nak tanya, sya ada kawan dr london juga alan hantar pelbagai hadiah pd sya. Siap no tracking. Bila sya check mmg ada detail penerima n pemberi. Sya nak tahu. Klu kes mcm nie kira penipuan gak ke?

Anonymous said...

Hi, saya sedang berada dlm situasi ni sekarang, mujur saya cari dan baca blog ni, semua yang terjadi pada yg lain di atas sama terjadi pada saya, pada masa ni pihak courier, meminta saya untuk membuat "anti terrorist cert", sebab katanya dalam parcel yg dihantar keoada saya terdapat sejumlah matawang asing, dan salah disisi undang², melainkan ada cert tersebut, jd saya pun tanya, mcm mana nak buat, dia cakap.. kalau u nak lebih mudah, syarikat kami boleh tolong, tapi u kena bayar rm5000 fees kepada pihak kami, kami bagi masa sebulan, sekiranya tak dapat selesaikan dalam masa sebulan, u akan kena dakwa oleh mahkamah, yang saya pelik, dalam tempoh sebulan tu saya tak terima satu pun surat daripada kastam yang menyatakan barang saya kena tahan.. apa yang harus saya lakukan, kalau saya abaikan saja baramg tersebut adakah ianya akan menyusahkan saya atau membuat saya didakwa?

Unknown said...

assalamualaikum.sy juga mangsa penipuan
parcel.kata kiriman dr kawan yg tggal dUK.pengirim bernama johari ahmeed.dan mengirim bungkusan didalam bungkusan itu terdpt iphone5 hand begjenama barangg kemas dan duit USD.katany custom menyuruh sy banking duit sbyk
3600:00.tlh pon saya banking jumlah d mintak.selps itu katanya bungkusan itu ada duit USD bila dscan oleh pehak custom.lalu d srh oleh percel utk banking sebyk 15500:000.tp sy tidak banking lg.sebab sy tlh brjumpa sendiri pehak custom.dn merreka kata sy d tipu
oleh percel.disini saya ingin menunjukkan no phone percel tu.6011-27425339.dan mereka ini akn menggunakan acc no yg bernama YB Misliah CIMB 7618989622630 dan lg satu maybank yg bernombor.164267421103.sampai sekarang mereka maseh contact saya.sy berharap jika ada sesiapa saja yg ada no tetera yg saya beri ini.harap d abaikan saja.saya berharap pehak custom mengambil tindakan pada mereka ini.sampai sekarang saya tdk mendapat surat dr pehak kstam sendiri.saya akan membuat polis report.

Hashimah Harun said...

assalamualaikum.sy juga mangsa penipuan
parcel.kata kiriman dr kawan yg tggal dUK.pengirim bernama johari ahmeed.dan mengirim bungkusan didalam bungkusan itu terdpt iphone5 hand begjenama barangg kemas dan duit USD.katany custom menyuruh sy banking duit sbyk
3600:00.tlh pon saya banking jumlah d mintak.selps itu katanya bungkusan itu ada duit USD bila dscan oleh pehak custom.lalu d srh oleh percel utk banking sebyk 15500:000.tp sy tidak banking lg.sebab sy tlh brjumpa sendiri pehak custom.dn merreka kata sy d tipu
oleh percel.disini saya ingin menunjukkan no phone percel tu.6011-27425339.dan mereka ini akn menggunakan acc no yg bernama YB Misliah CIMB 7618989622630 dan lg satu maybank yg bernombor.164267421103.sampai sekarang mereka maseh contact saya.sy berharap jika ada sesiapa saja yg ada no tetera yg saya beri ini.harap d abaikan saja.saya berharap pehak custom mengambil tindakan pada mereka ini.sampai sekarang saya tdk mendapat surat dr pehak kstam sendiri.saya akan membuat polis report.

Leeyna Mekal said...

hi,sya pun mengalami kes bergini,katanya bgi hadiah new year tpi time 3/1/17 tu,dpt kol dr pihak agent- airnet-smart global service tak tahu wujud ker nie,saya ada check tracking no parcel mmg ada,masalahnya sini sya dah bayaran 2k tidak lama tu ada masalah katanya kastam minta duit,sbb tau di dlm ada byk duit USD.lepas tu nah da lawyer atau sender dtg,bilang lawyer dtg,sender kata lawyer boleh handle..tpi hampa lawyer pun rakan penipuan,nah buat uk embessy lah untuk kluarkan document.bila dah selesai minta pulak anti money laundry certificate,time nie sya da tertanya3 sudah,knp perlu nie itu semua..kata lawyet boleh menang kes...sya dah buat laporan scam kat satu blog..yg terakhirnya tak bayar sbb sya pun byk buat siasat sendiri,cari info.dah tanya uncle sya keja kastam,katanya semua scam jangan percaya,yang lawaknya agent tu takut nak berckp sma sya pulak setalh sya gugut nak jumpa dia face to face,dan lawyer jua sya nak jumpa.

Julima Singa said...

Terimah kasih sebab bg info ni..saya mengalami situasi yang lebih kurang macam yang lain..ada satu kawan dari US konon dia bagi gift barang seperti laptop iphone dan sejumlah wang US.lepas tu ada seorang perempuan call saya yang barang tu sudah sampai tapi saya kena bayar Rm4500 baru dorang hantar tempat saya..siap lg tu penghantar barang nak libatkan saya ke mahkamah..dan sekarang apa yang patut saya buat

Ela Derilderina said...

Please jwb soaln sy...ada org tu nk anta hadiah sempena valentines...sy x nk tp dia berkras nk anta sbb dh tau mesti kene caj.jd sy nk tanya...akn ada sampai surat tak kt rumah menyatakn kalau brg kna tahan.& kalau kita tak tuntut bole x brg tu dihantar blik ke pengirim luar negara?please..sy perlukn pencerahan

Nurul Hidayah Mohd Lotfi said...

Saya nak tahu..kalau kita tak bayar barang yg dihantar dari luar negara..ada tak apa2 affect kepada kita? Macam kene blacklist?
Dan kalau kita tak tuntut barang tu boleh tak kembalikan kepada pengirim dia?

mohamad nasip said...

@Puteri Zazlin Amanda Zainal

kes macam yg adik alami ni...kes tak betul tu atau kes tipu..jangan buat bayaran...

jika betul barang tu ada di kirim atau ada kat kastam M'sia (Malaysia). PMB(Pos M'sia BHD) akan menghantar notis/ atau PMB akan col untuk ambil notis dan isi borang kastam...
xxxxx jika hanya col utk suruh buat bayaran itu tipu sebenar;benar tipu.xxxx

salwa dzay said...

salam, saya rasa saya pon tkena jgk mcm diceritakan di atas..bole ke saya ignore je?biarkan barang yg entah wujud ke tak tu ditahan je? ade pape efek tak nanti dekat saya?tlg balas..huarghhhh.

Cian Cute said...

Saya pun hari ini terkena pasal ni..tapi saya bodoh telah membanking duit sebanyak 12000 ringgit untuk bayar.anti money laundry certificate and deposit and custom clearance ..so macam cara saya ya nak minta duit tu balik sebab I x nak barang2 ato pon duit yang ada dalam parcel tu..? Apa saya nak buat lagi tolong bantu saya teman2 ..

Amber lee said...

Hello semua .. Saya pun hari ini kena dengan kes penipuan ini ..muju saya terjumpa blog ini terima kasih sbb dah tolong saya .. Hampir sahaja saya byar rm3950 .. Saya ade kenalan dgn org los angles , dia cakap nak bagi saya hadiah sebab saya dah sokong dia msa dia ikut orang persidangan compny ayah dia kata nya , dalam perjalan balik dari persidangan dia ada beli barang untuk saya ..dia cakap akan pos barang tu . nasib baik saya tidak bagi dia full name dgn alamat rumah saya .. Saya bg dia alamat compny ... Slpas itu dia msg saya ..dia ckp dia ada bag kasut 2 pasang, rantai emas 3 set, iphone,pakaian,dgn laptop sekali ,. Dan dia ckap dia sembunyi letakan duit dlm sampul surat warna coklat .,dalam itu ada 20,000usd . dia bagi saya. Selepas itu,hari ini saya terima msg dri agen fastdrop pastal logical itu .. Cakap barang tu dah sampai , so saya kena bayar rm3950 kata nya .bila saya tanya org itu ,saya nak tengok barang itu dulu baru saya bayar,dia cakap tak boleh sebab barang tu kastam tahan . tipu betul!. tp syukur lah saya awal2 dah baca blog ini . saya memng tak nak bayar ... Saya sudah kena tipu

Anonymous said...

hi saya hari nie pun kena tipu jugak..saya bkenalan dgn mamat nih nama dia jonson cheng,dia cakap dia ada kirim saya brg dr US ,barang tersebut iphone,laptop,barang kemas n handbang, dan wang 100USD ,kemudian dia memberitahu barang sudah sampai m'lysia.utk dpatkn barang tersebut saya harus bankin duit sbyk rm1500..tetapi saya masih ragu2 dan saya tidak mahu membayar..sebab saya memang tidak yakin barang itu wujud @ tidak..pa saya harus buat?

kim villa said...

I also encounter that kind of situation...i still not pay the charges they ask...so i want to ask does this also one of scam

Anonymous said...

Saya ada dapat jugak. Macam mana ye? Saya dah bagi info pasal nama dan alamat. Ada kesan tak kalau saya taknak terima atau buat bayaran? Hmmm

Jan said...

Hi..mcm mna dgn mslh awk? Sy pun kena jgk ni.. nak tau penyelesaian yg awk buat..

Anonymous said...

Saya pun terkena jugak mcm ni.Tpi saya tak amik barang tu..Sya dah bagi nama dengan alamat.Ada tindakan atau apa-apa kalau saya tak ambil.

Anonymous said...

Hi..Saya pun terkena juga.Saya siap bagi alamat dan nama..Tapi barang tu saya tak ambil..Apa penyelesaiannya? boleh kongsi?

Anonymous said...

Saya baru terkena sama,mcm mane saya nk dpt duit saya kembali

Anonymous said...

Nak tanya kalau dah terbayar duit tu macam mana nak mintak or tuntut balik duit tuu

emal synyster said...

Saya pun mcm terkena. Ada perempuan melayu call nama dia Haslinda. Dia kata kena bayar RM1800. Barang dekat embassy. Dia tnya nak dia hantar or ambil sendiri. Sy kata nak ambil sendiri. dia bg alasan kena buat pas la nak masuk embassy. Tp saya bijak sikit. Tak bayar pape lagi. Dia call sabtu! Sabtu embassy tutup! fuck scammer. Tp risau sbb alamat no phone dah bagi. Saya dpt kenalan tu dari UK. Victoria namanya. kata nya dia bg semua tu sbb nak datang malaysia. Duit dlm tu dia suruh book hotel n pakej melancong. barang kemas. iphone7.

emal synyster said...

Saya pun mcm terkena. Nasib tak bayar lagi. Cuma risau sbb alamat n nama , no phone semua dah bagi. Yg call tu pompuan. haslinda namanya. katanya dr embassy. hari ni sabtu. embassy tutup! ingat aku bodoh. cuma risau alamat n nama tu la

mai said...

assalamualaikum... sy pn tkena jga.. mcm mna cr untuk mnyelesai kan nya??

Anonymous said...

Saya juga rasanya dh kena, bagaimana nk selesaiknnya? Biarkan sj ke atau buat laporan polis.

Wawa Razali said...

Hurm ramai betul mangsa same to me iam one of them lied Nasib baik sy x smpat byr modus operandi Sama nk bg gift Dan duit 10 thousands dollars.. Org dari USA nama dia Jordan Wang.. Hampir2 trprdaya Nasib baik tya kakak n kwn2 btul ke bnda ni semua bhy betul diorg ni

lily lillian adeng said...

salam saya nak tanya jika suami hantar parcel ke saya adakah saya kena byr apa2 caj perkhidmatan lagi sampai beribu2 dengan asalan nyer untuk clearkan barangan tersebut ketana di tahan oleh kastam

Unknown said...

wah dalam blog ne smua kes seperti saya...saya ada berkenalan satu org ne melalui satu apps....dia mta no telefon and alamat...so saya,da bagi....dia bagi no tracking segala...bila check memang ada...masalahnya sekarang dia mta bank in rm15,800 untuk ambil barang tu...sebab kena hold oleh kastam...saya tiada lagi sambut call mereka...patut kah saya sambut and sudah bagi alamat semua...bantu saya,segera.

Anonymous said...

sudah terang lagi bersuluh ini semua scam /penipuan. kenapa nak percaya lagi? Kalau rasa was-was, call direct kepada kastam, jangan sekadar dengar scammer tue punye ayat. Tolong tarik nafas panjang-panjang dan fikir rasional.

Anonymous said...

sudah terang lagi bersuluh ini semua scam /penipuan. kenapa nak percaya lagi? Kalau rasa was-was, call direct kepada kastam, jangan sekadar dengar scammer tue punye ayat. Tolong tarik nafas panjang-panjang dan fikir rasional. Tolong jangan terlalu percaya dengan cakap manis / bunga-bunga semua nie. Dunia sekarang penuh dengan manusia licik. Tolonglah berhati-hati. Be extra careful if it is too good to be true. Tolong lah.

sukri hashim said...

Saya ada satu parcel dari US nak anto Usd 10500 kat dalam.arrival malaysia 11/9...penipu...guna insta ali lateef konon petroleum enginering..kurang ajar KAN

LEE HYUN VI said...

Saya pun lalui ini semua.
Mula2 kakak ku yang terkena dahulu.
Sekarang aku pula.
5hb sept 17 org dari us bie chat kat saya,sa layan je lah.
Hensom tu memang betul2 macam models muka dia.siap dengan gambar2nya sekali hantar kat dgn saya.selepas seminggu,katanya nak kegerija.lepas tu pergi shopping lah kunun..hantar balik gambar2 dia tengah shopping....
Dan tiba2 dia nak hantar barang2 berharga.sprti bag,ipon 6s...ros flower ...
Tak juga saya hairan.sebab da tau kan..penipu punya kerja.12hb Sept barang tu da sampi..bayar untu proses delivered tu memang dia dah bagi tau da.tapi kalau hold kat custom tu tak pula aku tau...
Saya biarkan saja lah..agent call saya bayar untuk proses deliver,1800 and da tu..bayar hold custom lagi 6980..gila da...saya cakap if custom hold barang tu...mustahil custom tak call..
Semua department custom saya cek untuk menegenal pastikan barang tu ada ke tak ada.
Custom pun cakap,number track nie,tak De..jangan percaya sangat...tapi saya tak cakap jay org yang kirim barang tu...saya just cakap duit tak ada.tapi agent tu pula tak pernah da call kat saya...
Tu yang saya hairan...tapi saya tunggu sampi mana diorg sanggup buat macam ni.kalau boleh add gambar kt sini,saya boleh send kongsikan kamu semua...
Org tu skrang,tak paksa.just tanya...
Banyak lah alasanku...saya sakit lah..
Tak lah dia gangu...
Sekejap2 tanya kabar.
Tapi ada 1 masa saya tanya pada dia...
Kenapa sanggup buat macam ini,kenapa pilih org yang susah buat macam ni.
Kalau ya pun,tolong lah jgn susah kan org.dah lah susah,kamu tambahkan beband lagi...
Na...aku send kat dia tangan ku kunon2 dicucuk jarum tambah air..gara2 cari duit...tapi yg lucunya gambar tu aku ambil kt internet.
Dia just reply what heppn to u.sampi skrang aku tak balas da chat dia...
Oh ya sebelum tu,aku kata kt dia,itu barang aku tak boleh bayar...biarkan custom call aku...bagi surat or fax kt aku...org tu pun jawab...tapi ada duit sedikit dekat anvolop...kalau custom tahu tentang itu bahimana,? Aku jawab lah..bagus lah,untuk bayar semua barang yang kena hold...
Jadi dia jawab kt aku lagi,kalau Malaysia government call kat dia,tanya itu ini..dia kunun tak boleh jawab...
Jadi aku cakp lah kt dia,biarkan aku yg jawab...
Then lepas tu dia tak force aku bayar da.....
Jadi aku Hairan...ni betul ke tak...
Yang aku tunggu2 sampai sekarang,call dari custom ja...kalu tak ada,tak pe lah kan...
Kalau ada...memang aku bayar terus..tapi mesti kena tau number government custom yang betul..aku save da semua....
Jadi yang disana...hati2 semua ya....

Anonymous said...

assalam. saya sedang mngalaminya sekarang ini . tapi belom bt ape ape pmbayaran cuma ad number call katanya barang dah sampai kat malysia . dan saya kena bayar rm4000 . mcm mne ni . tolong la saya . saya takot kalai x bayar kena masuk penajara atau mahkamah . please

fatimah mawarfh said...

sy baru je terkena. 20hb brg sampai malaysia. dia guna nama hazri mohammed. seorang perempuan call suh sy masukkan duit rm1950 ke acc atas nama jala bala... mmg bala sungguh la tu hahahahaa.. igt senang2 nak bg duit camtu...licik sungguh...sy suh dia settlekan sendiri dan klu taknak amik balik...buat video call mmg x berani angkat...lahabaw...

Atieyra Arshad said...

Saya pun sama terkena juga, saya ada berkenalan dengan rakan fb dan beliau mengatakan ingin memberi hadiah kepada saya sebagai tanda perkenalan. . Keesokan nya beliau mengatakan kepada saya beliau telah menghantar barangan tersebut ke Malaysia. Seterusnya, saya menerima satu panggilan daripada seorang wanita dan memberitahu kepada saya bahawa barangan tersebut telah tiba di Malaysia dan saya perlu membayar pembayaran cukai sebanyak RM1500 . Kebetulan pada hari tersebut, saya dah gaji dan saya pun membayar pendahuluan sebanyak rm1000 . Besok nya saya call wanita tersebut dan brtanya bila barang saya boleh sampai. Dia mgatakan bahawa barang tersebut telah dicheck oleh pihak kastam kerana trjumpa sejumlah wang didalam barang tersebut.. Mereka mmberithu supaya rakan saya itu hrus mnunjukkn bukti bhwa ada sijil anti money laundry.. Kalau tidak barang tak boleh release . Sekarang saya btul2 kekurangan wang d sbbkn pnipuan ini. Saya ingin menuntut wang say kembali

Atieyra Arshad said...

Saya pun sama terkena juga, saya ada berkenalan dengan rakan fb dan beliau mengatakan ingin memberi hadiah kepada saya sebagai tanda perkenalan. . Keesokan nya beliau mengatakan kepada saya beliau telah menghantar barangan tersebut ke Malaysia. Seterusnya, saya menerima satu panggilan daripada seorang wanita dan memberitahu kepada saya bahawa barangan tersebut telah tiba di Malaysia dan saya perlu membayar pembayaran cukai sebanyak RM1500 . Kebetulan pada hari tersebut, saya dah gaji dan saya pun membayar pendahuluan sebanyak rm1000 . Besok nya saya call wanita tersebut dan brtanya bila barang saya boleh sampai. Dia mgatakan bahawa barang tersebut telah dicheck oleh pihak kastam kerana trjumpa sejumlah wang didalam barang tersebut.. Mereka mmberithu supaya rakan saya itu hrus mnunjukkn bukti bhwa ada sijil anti money laundry.. Kalau tidak barang tak boleh release . Sekarang saya btul2 kekurangan wang d sbbkn pnipuan ini. Saya ingin menuntut wang say kembali

Hatiah Rnain said...

Baru ni sisuami ada menerima email bahawa ada seseorg dr amerika syarikat dia bekerja sebagai askar di afghanistan dia mengguna nma suami sya utk mengeluarkan dana dia...dan permpuan ni menyuruh husband sya email kepada ahmed siop..bagaimana harus kami berdua selesaikan masalah ini..perempuan itu menjanjikan duit yg begitu byk..sya cakap dgn suami saya saya musykil dgn semua ini..

Anonymous said...

Saya pun tgh kena jugak.Kenal dgn mamat ni dlm dating apps.Nama dia Ibrahim Baten dr Istanbul.Ckp nk kasi baju & nak post ke kl.Bila dah sampai pihak courier suruh baya rm1700.Saya ckp ngan.mamat ni..saya takde duit & dia ckp xpe..nnt dia akan suruh htr balik.Minggu lepas hari selasa..dia ckp custom malaysia called dia ckp yg dia org jumpa duit dlm parcel tu.Dia kata tu duit.dia tp custom tk.percaya.So dia kena dtg ke kl untuk identify himself.Kata takut dia ni kasi.duit utk.terrorist! Friday hari tu dia call ckp.ada problem..drama buat menangis2 ckp custom suruh dia baya duit.Then i dpt call dr custom.nama dia haslinda or.linda ckp yang kena baya rm2700 utk tax & 10k utk apa.ntah.Kononya i kena baya rm5000 coz mamat i ada rm5000 je.I.trus ckp..i takde duit.i tk kerja.mamat ni trus buat drama..begging me to help him.I.manage to.block all the.number.Hari ni dpt msg dr haslinda/linda buat ugutan.kononya custom dh baca my conversation with him .Bole ckp see u in court!

SpaRkLE NigHt88 said...

Salam Admin. saya pun pernah terkena kes macam ni. tapi memang betullah pelik bila dia cakap nk hadiahkan kita cash money yg byk lepas tu sekali dengan barang-barang yang boleh dikatakan branded. Sedangkan kenal baru sekejap je. Dah dia cakap nak bagi hadiah tu, dia mintaklah alamat saya. So saya bagilah dia alamat Balai Polis berdekatan dengan rumah saya atas bukan nama saya. Dia cakap kos penghantaran dan kastam akan dikenakan sebab parcel tu dari luar negara dan amaun yang saya kena bayar adalah RM3500.00. Saya ok kan saja apa yang dia cakap. Bila tiba masa penghantaran dibuat, ada seorang perempuan yang call saya untuk buat penghantaran. Dia tanya adalah saya nama yang tertera di parcel tu. Saya cakaplah bukan. Lepas tu tak samapi 2 minit saya dapat call dari "kawan" saya tu. Memang saya tak angkatlah. message dan call bertalu-talu masuk. Dalam message tu apa yang dia tak keluar, cakap saya bodoh tak ada otaklah, memang kurang ajar pulak siot tu. So itulah pengalaman saya.

Unknown said...

Kes mcm ni pun penipuan jgak ke?

aina syani said...

Now, tgh terjadi at mama saya..hurmm ,ape saya perlu buat?

J sonic said...

Assalamualaikum. Saya nak tanya klau duit dari luar negara(us) nak masuk kat akaun malaysia duit dari us kita kena bayar duit kastam ke ?? Mohon pencerahan puan/tuan

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

HATI-HATI DENGAN MESEJ SEBERGINI ..!!!!!!!!!!!!!!
AYAT-AYAT MANIS DARI SIPENIPU MURAHAN ..!!!!!!!!!!

Madu maaf atas balasan yang terlambat juga terima kasih banyak untuk cinta yang anda miliki untuk saya..Honey saya menghantar anda komputer riba epal, jam tangan emas, Blackberry Bold 4, gambar dan jersi Manchester United saiz M. Saya pasti anda akan seperti mereka apabila anda mendapat Hadiah pada hari Sabtu minggu ini, saya benar-benar ingin membuat ini sebagai kejutan kepada anda tetapi saya rasa saya perlu memberitahu anda bahawa saya meletakkan jumlah itu (20,000 Ribu Pound) di dalam ruang bateri komputer riba. Anda perlu mengambil sedikit wang di dalam dan menempah sebuah hotel 5Star untuk saya tempat saya akan tinggal ketika datang atas saya berharap anda memahami saya sayang saya sayang kamu sangat segera sebaik sahaja anda menerima hadiah beritahu saya. Tujuan ini adalah untuk anda untuk membantu diri anda dan meletakkan perkara agar kami dapat bertemu secara peribadi dengan tujuan dan matlamat saya. Jujur saya ingin anda faham bahawa saya melakukan ini dengan anda coz saya percaya dan percaya kepada anda dan saya ingin bertemu dengan anda tidak lama lagi dan menghabiskan hidup saya dengan anda jika anda tidak keberatan coz saya bersedia untuk melakukan semua yang diperlukan hanya dengan anda. Jadi, sayang saya diberitahu pihak berkuasa negara anda akan menentukan bayaran kelulusan seperti yang dilakukan, saya sangat suka, saya tidak mahu anda menegangkan diri terlalu banyak., Mmmmuah.don't lupa beritahu saya bila anda menerima petak itu ok .. Saya pergi ke Sepanyol malam ini di luar stesen saya akan berada di luar pesisir di laut setelah selesai saya akan terbang turun untuk melawat anda di Malaysia. Madu Saya menghantarnya melalui perkhidmatan diplomatik di bawah Suruhanjaya Tinggi British di Malaysia. akan menghantar kepada anda masing-masing mengikut alamat rumah anda. Perkhidmatan diplomatik memberitahu saya bahawa anda akan menerima Hadiah itu pada hari Sabtu 11 November 2017. Saya sayangkan kamu sangat banyak madu, saya mencium untukmu mmmuuaahhh ....

mummyhani said...

sekarang macam mana perkembangan tu?

Siticute said...

Slm saya pun sama lalui perkara seperti ini. Dia minta duit untuk ckearance tapi saya tak bayar lagi. Kalau perkara macam ini kita nak refer pada pihak kastam atau polis. Mohon pencerahan. Terima kasih

Wawa Luthfia said...

Hi..boleh tau x ape nama scammer tu?

Wawa Luthfia said...

Hai boleh cntct sy blik x..nk tnye psl scammer ni sbb sy pn mcm bj trkena jgk ni...plss replied me

Wawa Luthfia said...

Klu xbyr xde mslh pape kn?

Wawa Luthfia said...

Assalam..sy nak tnye jgk ni pendapat mangsa yg penah kena tipu dgn scammer mcmni..ade tindakan korg lps di minta byr tu dan adakah bnde tu dh selesai skrg? Ape jd klu kite xbyr n ignore je? Plss let me know.. cntct sy dia fb nur ezaryl or ig @hafircollections ...

Izzati Syazwani said...

Saya pun hampir terkena . Dia dah pos barang tu katanya, tapi bila barang tu sampai, kena bayar charge clearance plk rm2500 �� . Nasib la tergerak hati nak bace blog2 pasal scammer ni . Dan xsempat bayar pun lagi sebab mmg xde duit la nk bayar bnyk tu . N 'mat saleh' ni dari florida , us kerja atas cruise . Tapi dah bagi nama , alamat semua . Mntk2 takde pape laa . Peringatan untuk diri sndiri dan orang lain . Jgn mudab terpedaya dgn kata2 manis mat saleh atau pun org luar negara yang awk baru kenal atau dah lama kenal pun, make sure awk kenal betul2 dan dah pernah face to face dgn dia . Tapi, kalau boleh xyh la kot percaya kalau yang baru nk kenal ni . Tapi sy nak tahu, kalau betul brg tu wujud, n kite xbayar n ignore je, ape akan jadi pade kite?

Anonymous said...

Kakak saya pon terkena ni.haihh..memang sama mcm edit tu ,dye screenshot pulak tu..saya pon rasa was2, tapi kalau pos malaysia yang call tu macamane pulak? Same ke macam kastam sbb kena bayar 2500 untuk lps brg

nadzirah abdul rahaman said...

Assalammualaikum, saya pun rasanya sudah terkena seperti cerita di atas... Sya ada kenalan dari US.. Dia ada hantar barang kepada saya... Cumanya saya tidak dapat call lagi dari pihak pos atau pihak mana2 yg berkaitan dgn penghantaran ini... Cumanya orang yang menghantar barang itu suruh saya update dekat dia jika barang sudah sampai atau belum.. Dan dia beritahu akan ada sedikit bayaran yg akan diminta dari pihak post atau egent2 perhantaran tersebut.. Sbb bagai alasan barangan tersebut lebih muatan dan barang itu dalam proses perhantaran kelas pertama.. Please bagi tahu apa yg perlu saya buat?? Atau lakukan... Mohon sangat..

nadzirah abdul rahaman said...

Assalammualaikum, saya pun rasanya sudah terkena seperti cerita di atas... Sya ada kenalan dari US.. Dia ada hantar barang kepada saya... Cumanya saya tidak dapat call lagi dari pihak pos atau pihak mana2 yg berkaitan dgn penghantaran ini... Cumanya orang yang menghantar barang itu suruh saya update dekat dia jika barang sudah sampai atau belum.. Dan dia beritahu akan ada sedikit bayaran yg akan diminta dari pihak post atau egent2 perhantaran tersebut.. Sbb bagai alasan barangan tersebut lebih muatan dan barang itu dalam proses perhantaran kelas pertama.. Please bagi tahu apa yg perlu saya buat?? Atau lakukan... Mohon sangat..

haziq sidiahmad said...

Kalau kastam x kata apa...maknanya barang tu tidak wujud

haziq sidiahmad said...

Wkslm Kak Nadzirah, beginilah...ini semua adalah penipuan, jgn layan mereka semua...benda ini telah berlaku kepada saya dan memang saya dh cam yg ini scammer, nasihat saya kalau mereka ganggu Cik lagi, block je no.mereka termasuk fb mereka...

Anonymous said...

Saya pun dah terkena..ada kawan dari luar negara nk beli hadiah perkenalan,3 utas rantai,gelang tangan,handphone,beg tangan dsan minyak wangi..n de call katanya dari global ekspress currier suruh bayar rm1500 dalam masa 3 hari kalau tak barang tu burn..siap paksa suruh cari jugak n pinjam kawan2..tapi masalahanya alamat saya dah bagi sebelum tu..macam mana ye..klu saya ignore je boleh kan...

Nurzainah Muslimin said...

Saya jg ni nk cerita saya tk tahu betul kah tidak blh tolong sya tk.. orang itu chat saya dri ig dia ckp dia nk beri sya hadiah sebgai gift perkenalan so sya bg alamat sya tp sya terkejut bila tngok brang2 yg dia nk post tu merupakan brang2 mahal sya jg was2.dia ckp sya kena byar payment 1000 jika tidk dia akan laporkan sya ke polis bukiam sya tk thu balai tu ada kah tk kat london. Sya trpksa byr bb tk nk brurusan dgn polis lpas sya byr dia ckp brg sdh hntr kat delivery tp kena tahan sebab dlm box tu ada duit dlm jumlah yg bnyk jadi sya kena byr rm5000. Apa yg patut sya buat skrang blh bntu sya.. bila sya tnya dia kerja compny apa kat london dia tk nak beritahu sya .. tolong bntu sya.. apa yg patut sya lakukan

Nurzainah Muslimin said...

Kejadian sama dgn sya skrang. So kejadian ni dah lama jdi dkt wak.. apa yg wak buat utk kejadian ni

Nurzainah Muslimin said...

Terjdi pada sya skrang.. orng tu kata brg tu d than pihak delivery sebab dorang jumpa duit dlm box tu dlm jmlah yg bnyk.. so dia ckp sya kena byr lgi rm5000 utk lepaskan brg tu hntr ke sya.. apa yg patut sya byar.. sya sdh trbyr rm1000 utk pyment delivery and rm500 utk license certificate antiterorist katanya..

Anonymous said...

Macam sama pulak kes saya ni... Jual duit lama penggunaan guna num +234(US)mereka minta num akuan saya Tp saya telah memberinya supaya pembeli tu boleh bayar melalui bank... pertama minta saya bayar rm800 Utk untuk bayar agen Tp agent guna bank maybank tempatan...kalau saya tidak bayar mereka akan membeku akuan bank saya dan saya akan terus ditahan Utk soal selidik pihak polis??? Saya check mereka ada 1 repot d balai polis...apa yang perlu saya buat kepada mereka ni??

Anonymous said...

Saya pun terkena dah... Da kwn Dr US..telah memberi saya hadiah Tp saya perlu byr rm4500 kepada syarikat corperatelink yang membawa barang saya siap wassap saya lg meminta saya membayar sumua tu tetapi saya hanya byr separuh dalam 1ribu Lps tu mereka ble kirim kepada saya melalui wakil mereka...untuk bayaran selebihnya saya minta mereka dtg sndr..lau betul barang tu da

Ahmad Syahmi said...

Assalamualaikum...sy pom sama jugak bru je kena ni...nasib baiklh Allah bgi petunjuk pd sy trjumpa website ni

ERIAN said...

assalam. saya sedang mngalaminya sekarang ini . tapi belom bt ape ape pmbayaran cuma ad number call katanya barang dah sampai kat malysia . dan saya kena bayar rm4000 . mcm mne ni . tolong la saya . saya takot kalai x bayar kena masuk penajara atau mahkamah.Org yg call sy tu kata kalau xbayar sebelum jam 3;30pm akan dikenakan caj rm700 so amount yg sy perlu bayar rm4700.kalau tangguh lg dia akan kenakan caj,sebab barang tu ada insurance dia letak dlm peti besi.. macm mana kes ini sy harap ada org yg boleh tolong sy jawab persoalan ini..boleh reply comment ni ataupun siapa yg sudi wassap sy kat no ni 0138378926..sy perlukan bantuan sangat ni.. org tu mendesak sy..yg pelik nya org yg call sy tu pakai personal mobile no..

Anonymous said...

Nurzainah,
Kenapa awak nak percaya dengan orang macamtu, kalau dia ugut tu memang ada something lah. Rm1000 tu bukan sikit. Kalau awak babit dalam kes polis pulak awak boleh explain apa yang berlaku, awak boleh cakap yg ada org cuba nak mainkan awak.

Roslan Ali said...

Apa benda merepek ni

Anonymous said...

Assalamu'alaikum, saya juga menghadapi situasi sekarang. Apa patut saya lakukan sekarang? Patut kah saya ignore dan block dia? Masalah sekarang, saya dah bagi fullname dan alamat rumah saya. Dia ada message kata barang tu dah sampai kat tempat saya tapi saya langsung tak terima call dari pos opis. Tolong jawab. Saya buntu. Terima kasih..

Siti Aishah Yusof said...

Saya pon tengah mengalaminya sekarang.Barang tu dah sampai malaysia tapi saya kena bayar rm2000.Saya tak tahu nak buat apa sekarang ni.kalau ada apa penyelesaian boleh pm kat no ni 0173426853.Tolong ye terima kasih

nurul hamimi said...

Saya rase tak perlu byr ape2.. ni semua scammer.. dorg dah rancang ni semua.. senang je dorg nak dpt duit dr kita.. saya skrg tgh alami benda yg sama.. tp saya tak sedap ati terus google ttg perkara ni..

nurul hamimi said...

Saya rase tak perlu byr ape2.. ni semua scammer.. dorg dah rancang ni semua.. senang je dorg nak dpt duit dr kita.. saya skrg tgh alami benda yg sama.. tp saya tak sedap ati terus google ttg perkara ni..

nurul hamimi said...

Saya rase tak perlu byr ape2.. ni semua scammer.. dorg dah rancang ni semua.. senang je dorg nak dpt duit dr kita.. saya skrg tgh alami benda yg sama.. tp saya tak sedap ati terus google ttg perkara ni..

Anonymous said...

Macam mana perkembangan sekarang..apa tindakan awak

Unknown said...

Salam.. Saya juga baru terkena ni,tu curier mta rm5000 untk tebus ..dan brg itu skrg ada di airport klia.. Apa saya ptut buat,..??

Unknown said...

Saya nak pencerhan, saya ada kenalan dri texas amerika,dia kata nak bg hadiah sebab dia ada pg brbelanja untk gift bfday mama dia,dana dia telah pun membeli untk sy jg,saya kata tak prlu tapi dia mendesak saya membri alamat dan nama sy .. Sy telah pun terbgi alamat btul sy dan bukan fullnme,adakah nanti tindakan apa2 trjdi dkat sy.. Saya buntuh skrg ni nak buat mcm mna,courier service pagi2 lagi whatsapp sy dan meminta rm5000 untk penebusan barangn tersebut yg tlh smpi d klia tp ditahan. Apa sy ptut buat,sdgkan sya tak punya duit sbgtu banyak,bila sy contack balik kenalan dr texas tu dia mendesak sy untk membayarnya,siap berkata lgi yg saya punya duit sebanyak itu untk di beri sbgi penbusan.. Dan dia jg bilang bahawa barang yg di kirim kan adalah barang yg mahal dan ada sejumlag wang didalam gift diselit kan..saya tak nak barang tu semua,dan saya tak nak bayar.. Apa saya ptt buat mohon pencerhan nya,saya cuma risau akan alamat yg saya berikan.. Mohon pencerahan nya plss.. Bila sya minta bukti no tracking knp llki txas itu,dia mncri alasan kata nak ke bovilia.. Dan sekarang saya telah pun memblock dia dalam fb dan whtsapp serta ganti sim..adkah saya berbuat bgtu selamat atau akan jdi apa2 lpas ni.. Saya brharap di reply scpt nya sbab saya prlu pencerahan dengan segera saya buntuh🤕

Siti Aishah Yusof said...

Jangan bayar.Saya pon sampai sekarang x bayar lagi sbb saya rasa ni cuma penipuan je.Sampai harini saya x kena apa apa tindakan.

Siti Aishah Yusof said...

Jangan bayar tu semua penipu.saya pon sampai sekarang x bayar bayar.

Unknown said...

Terima kasih atas pencerahannya.. Tapi kalo alamat tu kena bagi,adakah mereka akan datang untk menagih..

Siti Aishah Yusof said...

Mereka x datang

Unknown said...

Bgtu..syukur la. Apa pun terima kasih atas pencerahannya

Unknown said...

Terima kasih atas pencerahan nya

blackpink shoe said...

saya ada kawan dari texas seorang pilot dan dia nak beri hadiah kat saya.Hadiah-hadiah itu seperti jam tgn,handbag,iphone dan duit usd15000.Dia ckp dh smpai sini pihak kurier akan mnta wang pelepasan..sbb tu dia ada kirim wang..dia lupa nak ambil gambar dan no tracking sbb brgegas ke mexico..Adakah ini satu penipuan?..Jika tidak apa saya perlu buat?..harap ada yang reply comment ni.

Siti Aishah Yusof said...

Saya rasa ni pon satu penipuan.Sebab masa saya kena pon dia nak bagi barang mahal mahal contoh macam iphone x,beg tangan,kasut,dan duit.

Unknown said...

Lepas tu siti buat ape?? Saya mcm nak terkena tapi saya xlayan dan cakap xnak..

Ruzita Hamzah said...

Saya pun terkena jugak rasanya ni. Lagi la orang dekat jer. Orang Kelantan tetapi sedang siapkan projek di Thailand Hydro Eletrik di Thailand. Siap bagi gambar parcel n tracking no. Dan bila saya check tracking no..wujud pula n kat status tulis held by custom. Dan bila saya hubungi kawan tu dia cakap kalo berurusan dengan cukai kastam 7 hari bekerja. Dia suruh sabar. Ini hari ke4 dah.Kawan tu masih lagi berhubung dengan saya macam biasa. Ni saya nak tunggu 7 hari...kalau tidak memang menipu la ni..

Ruzita Hamzah said...

Kalau ada no tracking dan ada maklumat pasal barang tu mcmana? Adakah penipuan juga....syarikat courier tersebut juga wujud.

Siti Aishah Yusof said...

Kalau dah siap bagi no tracking ni,saya x pasti pulak.maaf ye

Mira said...

Kalau macam tu saya juga kena tipu... saya kenal mamat us nie kt fb.. pastu dia ckp dia ada send adiah kt sy. Iphone x handbag and duit 8000usd.. pastu dia kata dia gune private agent untuk hantar brg nie kt saya. Dan barang dah sampai malaysia lepas tu private agent nie mntak saya bayar rm1650 tuk dia anta barang tu kat saya.. lepas tu dah terbayar pastu agent tu kata dorg scan box yg kawan saya antar dan dorg jumpa duit so saya kena bayar lagi rm15 ribu..dan kawan sy tu asyik suruh sy bayar jerkk kt agent tu..mcm mana nie..tlg sy please

Siti Aishah Yusof said...

Saya rasa jangan bayar lagi kat orang tu dan jangan berhubung dengan dia lagi.Sebab x logik lah kena bayar sampai 15 ribu tu.

Unknown said...

Hi saya pun ada kes mcm ni.. sya ada kenalan dgn org luar negara dia cakap dia nak hntr brg and brg yg dia hntr tu semua mahal tapi masalahnya brg tu sudh smpai kat malaysia and ada seorng prempuan call sya suruh sya bayar rm1900 sebab custam..sya nak tnya boleh klau sya x bayar macam mana ouh? Sebab saya prlu hati2x juga

Unknown said...

Kamu bayar juga ka? Atau kamu biarkan saja

Unknown said...

Saya pun sama juga kejadian mcm ni.. sya ada kenalan dgn org Uk ni dia ckp dia nak hntr brg ..dlm brg tu ada iphone x kasut handbag and dia ckp dia akn hntar brg tu..lepas tu bila dia ckp brg tu sdh dihantr saya minta no.trackking tapi dia ckp x prlu sebab org sana akn kol.jadi sya ikut jak then bila brg sudh smpai kat malaysia mereka org suruh sya bayar Rm1900.. Respon me pliss kalau sya x bayar xda pa2x kan..respon me pliss sya prlu sgt2x..baru2x trjadi ni..

Unknown said...

Saya di sini ingin menceritakan diri saya sendiri yang terkena scam org luar negara dye telah menipu mengenai pemberian hadiah 2 org scam lgi tu d antar gmbar barang yg sama seperti telefon jam beg laptop dan duit pada situ saya dah agak mereka ini scam punya orang nak memperdayakan dengan mengatakan hadiah sempena hari jadi dan d antar bukti2 konon nye barang itu sudah d terbang kn guna curier selepas 2 3 ari dapat panggilan dari seorang lelaki orang putih mengatakan yang barang sudah tiba dan saya kene bayar cukai pelepasan sebanyak 2500 tetapi saya tidak sebodoh itu nak masukkan duit begitu sahaja bila saya ingin nombor kastam sebab hendak memastikan barang itu ada atau tiada tetapi lelaki yg jadi suspek ke 2 tu bercakap dengan nada suara yang agak marah setelah itu baru saya betul2 yakin ini semua hanya penipuan bungkusan detail2 dia semua d edit dalam pandai2 dia ada juga kebodohan nye d kastam hanya bayar 2000 jika mengunakan penerbangan udara tetapi yang menyamar tu minta duit suruh bank in kan 2500 kan pelik nye di situ selepas ini harus berhati2 dia hendak perdayakan kita hanya ayat2 manis sahaja di berinya.....tetapi soalan saya di sini ingin bertanya jika kita beri alamat rumah dengan nombor telefon apa harus kita buat tolong beri kan jawapan dalam soalan saya ini...

Unknown said...

Apa no government

Unknown said...

salam,hi.. sy pun mcm dah tekono ni.. ada sorg laki add sy kt fb,then trs msggr,knal2 gitu pastu minta numb wasap, dy kata dri penang tpi kerja di holland europe,nama harun m.ruslan.. tak lama lagi blik malaysia lah...kununnn..masa wasap tu dy asyik bagi kata2 cinta dan manis,mmg da pelik bru kenal da buat ayat.. pastu dy kata nk gi shooping,ngan sapa? am alone honey,honey la sgttt.. pastu x lama tu minta alamat rumah,sorry aq tk bodoh nk bgi alamat rumah,aq bagi je alamat poslaju berdekatan atas nama aq la..then 2 kemudian sorg pmpuan call aq katanya brg kmu di klia , x dpt scan code la,apa la.. kene byr RM1980 utk lepaskn brg,pastu dy kata nnti dy hntr numb acc,NORHAYATI BINTI ISHAK 162263224992 MAYBANK number phone 0165603081, cik bank in segera ye supaya kmi bole keluarkn brg, tanak dellay2 katanya..yg aq ni okay2 je,mak kaw,aq ni gaji pun x smpai 1k, ko plak nk mintak smpai 2k, kepala tahik betol..bila aq wasap harun.mruslan dy xde respon plak..lagi satu kenape nk call guna numb sendiri..pastu aq call2 tnye2 mcm marah plak pompuan ni.. kiwak toii.. apa2 pun aq tau ni mmg penipuan, aq malas nk layan.. dorg nak mainkn aq,silap lah..dorg yg teruk aq mainkn jap lagi.. bru nak mula semua ni.. sabaqqqq

Unknown said...

siapa di sini nk semak brg betul.kena tahan atau tidak boleh wassp sekadar bantu
sy bhg w19
0178707591

Anonymous said...

Saya sekarang ada yg suruh bank in 3000ringgit sbb brng kena tahan di klia...sbb kena cukai kalau tdk di byr selama 24jam dia akan report polis dan akan di bawa ke mahkamah.jd apa yg harus saya buat .sbb dia orng ckp dah ambi semua alamat identitas saya..trima ksih sblumnya.dan saya amat berbesar hati menunggu jawaban atas mslh saya sekarang😢😢😢😢😢

Unknown said...

siapa ada masalah berkenaan brg kastam atau brg utk di rujukan dan sebarang pertayaan mahupun check brg. boleh wassp sy 0178707591

Unknown said...

Saya Ada kes macmini juga, orang yang baru berkenalan itu dari London, Dan dia bagi saya gift untuk berkenalan dengan orang London lepas batang itu Sudah sampai ke malaysia KLIA ditahan kastam, Dan perlu bayar rm3900 untuk perlepasan kastam Dan gift itu perlu dibayar lagi disebabkan Ada bill lagi dalamnya.. Dan saya Tak Ada duit untuk membayar dekat kastam,saya pun tak tahu apa nak buat sekarang sebab saya ini cuma berkerja gaji pun kecik saja..macamamana? Tolong bagi keterangan dengan saya

Unknown said...

Saya Ada kes macmini juga, orang yang baru berkenalan itu dari London, Dan dia bagi saya gift untuk berkenalan dengan orang London lepas barang itu Sudah sampai ke malaysia KLIA ditahan kastam, Dan perlu bayar rm3900 untuk perlepasan kastam Dan gift itu perlu dibayar lagi disebabkan Ada bill lagi dalamnya.. Dan saya Tak Ada duit untuk membayar dekat kastam,saya pun tak tahu apa nak buat sekarang sebab saya ini cuma berkerja gaji pun kecik saja..macamamana? Tolong bagi keterangan dengan saya Dan juga reply dengan dgn nombor ini 0199835750

Gbella Yivanne said...

saya pun terkena jugak. bolehkah saya buat report polis?

Anonymous said...

Ehh..mcm sama.laa..cite kite.huhu..kje kt poland

Unknown said...

boleh tiada masalah.bile kena tu atau wsp 0178707591

Yatie said...

Saya jadi takut lah ..bila dah baca nie ::sebb kita pun akan dpt macam nie sama dgn apa yg dia bgi dengan saya .:(sudah lah bagi alamt rumah dgn nomber hp..saya jadi takut kalau memang jadi macam ini ::apa yang saya perlu buat

Yatie said...

Apa yang saya Kena buat :::nak bgi saya sebb hari jadi sya..

Unknown said...

wasp sy puan yatie 0178707591

Unknown said...

hati2 dengan royalair-courier dia Ada web site palsy tentang penghantaran

Mue ivy said...

Ada gambar dia dengan kamu kahh???

Mue ivy said...

So.. Mcm mna laa skrng sis/bro ??

Unknown said...

Assalam semua.. .Saya pun baru kena jugak ni.. Apa nak buat ni???

Nurul Hazwani said...

Saya baru terkena macam ni. Dia hantar sebuah gadget seperti iphone dan duit bernilai 20,000$.Tetapi kesilapan saya, saya sudah memberi almat rumah dan no telefon. Apa yang saya perlu buat sekarang?

Unknown said...

Salam, sy pun br terkena ingtkn xde apa2 blh tlong bg jln penyelesaian

Unknown said...

Sy pun br terkena apa tindakan yg perlu diambil katanya lg 2 hr brg akn smpai dan sy perlu membayar tax ... mohon bantuan dgn segera ... tq

Unknown said...

macam sama saja cerita ni..mmg sah scammer..

Unknown said...

Saya pun dah terkena.. Agent ruh byr rm1600.. Tp sy x byr..cuma skrg ni nk tau perlu tak report polis sbb dorang dah ade alamat ofis saya huhu

zabidi mohamad said...

Nk tanya.. Kalau beli. Barang dari alibaba. Com kna cukai x.. Contoh seller hantar dari usa.. Guna DHL&UPS..

Unknown said...

kena en

Unknown said...

akan di kenama tindakan

Unknown said...

Saya sekarang juga mengalami apa yang sudah dialami oleh netizen dia atas, mulanya sy bkenalan dgn seorang lki d fb. Saya memang jenis suka brkawan dan tak lebih dari tu, sbg tnda prsahabtan dia pun kta nk hntar gift yg brisi iphone, bag jnama LV, barang kemas, baju dan wang tunai sebanyak 19,500 $ di dalam, dia dah sent gmbar, saya kata saya kalau brkawan tak minta apa2 pun tpi dia kta sbg bukti ikhlas brkawan, sy terbagi nama dan alamat, tpi sy bagi alamat asrama kolej saya. Yang diragui saya parcel yg dkirim sberat 180 kg? What? Saya ckap kat dia knp parcel lbih brat dri brat mnusia biasa? Mcam tak logik, skrg ni courier whatsp say guna personal number minta bank in Rm5500, saya ni msih student mna nak dpat duit sbnyak tu..Skrang ni mreka pksa sya byar sblum bg kat kastam, tiap kli saya nak prcaya sy rsa mcam xlogik. Skrg ni saya msih tak tau apa nak buat. Lgpun sya dah blocked courier tu sbb dia ugut sy byar and pnggil say 'miss lied'. Sbb sy kta byar kmudian. Sy tnya kebenaran ttg parcel tu, lki d fb tu pula brani ckp 'im swear to God the Almighty' buat sy mcm nak pcaya pula. Tp saya rsa mungkin kini gliran sy hmpir dperangkap mungkin.

Unknown said...

SELAMAT PETANG.. SAYA SUDAH KENA.. SAYA TELAH MENGIRIM WANG SILING SAYA UNTUK TUKARAN.. TAPI PIHAK PEMBELI TU MENIPU SAYA.. MEMINTA SAYA MEMBAYAR WANG PROSING FEE RM450.. DAN MOHON SURUH SAYA BAYAR LAGI SEBANYAK RM250 LAGI.. HARAP YANG LAIN TIDAK TERTIPU.. MEREKA NIE TIDAK SEMUA BETUL.. PENIPU..

wss said...

nak tanya...sy beli scope melalui ebay.com. boleh lepas ke barang tu? barang tu dari china. tq

Unknown said...

Sama lah aku pun dh kena aku pun kena bayar 3500, sebab dia cakap barang tu berat jadi cukai dia mahal, aku dh byr 1000 aku ni dh kena tipu kah atau macm mana yae

Ngek said...

Buang masa je baca panjang2, xde info yg betul2 nk tau. Byk celoteh je macam makcik2 bawang bergosip kat tepi tingkap. Buang masa.

Miss purple said...

Sy pun trkena mcm mna ni bleh tolong sy x

Unknown said...

Salam mohon pencerahan,sye ade kwn dubai dia ade hntr brg kpda sya,jenis brg tu bungkusan kotak,dn.pihak agency ade call sye membri thu brg sye dh smpai malaysia,tapi sye kene byr rm1,250 Ptut kha sya membuat.pembyran sbnyk itu ,

siti aida said...

Sama macam saya sekarang ni. Tadi orang klia call cakap barang sampai. Barang tu pula duit sebab dia sakit nk bantu orang2 susah.dia sakit kanser tak sempat nak settlekan semua. Org yg call saya tadi cakap perlu bayar utk pelepasan kastam rm3,050. Saya takut lah.ingt btl2 dia sakit.

Unknown said...

jika ada sebarang masalah kastam atau pertayaan utk pencerahan semakan brg boleh wasap 0178707591

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Saya ada kawan dari london kirim barang .tapi ada kurir yang betugas kirim barang itu meminta saya bayar bea cukai .apa kah itu penipuan semata

Anonymous said...

tolong jgn percya pada sesape pun.. better call nom contact kastam sendiri. klau setakt bgi nom untuk bantuan pastu last dia pun sama cam mat saleh penipu. elak dari ditpu dgn syarikat perfect express konon kne byar 1300 untuk panghantaran brang last sekali kena tipu dgn pgwai kastam konon blh tlg clearance brg n terus pos kpda alamat penerima dgn membayar rm700. mula cakap sy akan send segala dokumen nom tracking n gambar parcel tp dh 2minggu xde sampai pun brg. bila tanya ade je jawapan dia untuk meyakinkan. janji akan pulangkan duit sekiranya brang xsampai dh hampir seminggu xde pun pulangan. makan la duit org.. rezeki xberkat.. see u in akhirat. xkan senang pun malahan 3x ganda akan ditarik segala harta benda.

Unknown said...

salam.. sy pun kna.. hbis 300.. nk elak kna scamer, dia pula scamer kita. cmna nk tepon kastam sndri ya? braa no kastam y btul ya.

Unknown said...

bole bg no kastam x

Unknown said...

Saya ada kawan dari Singapura tp kerja dekat Romania kami baru berkenalan dengan beliau selama seminggu dan beliau ada pos barang tp kena bayar rm 2000 saya pun rasa keliru td saya ke pejabat pos biasa diaorang kata harga kalau barang dari Romania ke Kuala Lumpur Lumpur hanya rm750 tp yg pelik kenapa kena bayar rm 2000 saya rasa curiga adakah saya perlu pergi ke pejabat agensi tersebut untuk mendapatkan kepastian dari mereka dan saya dah tanya pihak kastam mereka berkata tidak ada kena sebarang bayaran langsung apa yang sepatutnya saya buat untuk menyelesaikan masalah ini

Ada said...

Sekiranya ini tipu,saya boleh buat laporan polis?

Unknown said...

Saya sekarang sudah terkena dan masih lg di ngangu. Sy dh terbayar rm600. Di manakah gov boleh bantu saya

Unknown said...

Sis saya bru je terkena MCM kes2 diatas sis tolong says .

Unknown said...

Boleh bagi number custom Malaysia?

Unknown said...

Saya pon hampir2 terkena tapi before this my mom dh penah kena trick ni so sy lebih berhati2 yg xboleh blha scammer ni boleh video call sy untuk menyakinkan sy bknalan dia di ig ...dia ckp dia ada bli brg mewah kereta semua..td bru ada org dri international servic nk hntr brg kna byr rm2500 nasib sy xbyr lg sbb tahu dia scammer...nama ig scammer tu abdulmohd12 pls hati2 pasni

A&F Solutions Enterprise said...

http://ccid.rmp.gov.my/semakmule/

A&F Solutions Enterprise said...

boleh cek nbo akaun penipu kt web PDRM

A&F Solutions Enterprise said...

laporkan sekali nbo wasap tu.mane ada kastam kerja pakai handphone.dah xada office number??kan boleh gugel alamat,nbo tel n nama pegawainya...pegawai pkai handphone waktu kerja pelik....

A&F Solutions Enterprise said...

kalu xbyr konon polis akn dtg tangkap sbb buat kesalahan pos duit luar negara...nama penuh dan alamat kita dia dah ambil awal2..ilmu dieorg bukan calang2...apepun,harap korang smua hati2

A&F Solutions Enterprise said...

nama dieorg ala2 india muslim...kalu dieorg call xfasih malay...gtu juga nbo akaun yg tertera nama dieorg ala2 muslim..hati2...dieorg ni ilmu pukau belajar tahap Universiti...n bekerja by group..pempuan pun ada...enough la hai penipu...hidup xtenang la korang buat org mcmtu...😂

A&F Solutions Enterprise said...

sekarang info gift dr luar negara brg kena tahan kastam...ni cerita baru sndiket buat documen untuk pinjaman bank 300K dr OCBC BANK...TAPI kena byr wang proses 6k...mcm biasalah...minta sikit2 smpai jadi 6k...tak logik sbb OCBC KL tapi peminjam kt JOHOR.bila kwn pegi OCBC KL tanya nama pegawai brtugas xwujud.dan nak buat pinjaman xperlu keluar duit.juga pihak OCBC xpernah melantik org luar untk urusan pnjaman...harap maklum kpd peniaga2 Melayu...

A&F Solutions Enterprise said...

brg yg kena tahan kastam biasanya akn dpt surat dr kastam jb atau kL..surat akn sampai ke alamat yg kamu bg...bayaran dibuat semasa kita hadirkan diri ke kastam..dan brg tak boleh diwakilkan.mesti owner dtg dan byr kt kaunter

Syazlina said...

Saya pon ada masalah macam sis..so mcam mna saya nak buat yew sis

Anonymous said...

Saya diminta bayar courier service rm2000 . sbb ade kwan dri usa nk bgi gift. Tpi saya Blum bayar lgi. Sya dh bgi Nama dn Alamat. Mcm mana saya nk buat ni? Dia kata ade duit skit dlm package tu. Rm1000. Separuh lgi dia minta sya byr. Dia tipu atau mcm mana?

Unknown said...

Sy pun ada masalah sama. First kenl kat fb, pastu dia minta no fon sy and then ajak chatting tak selalu lah. Dia kata dia model lah apa semua. Sy taklah percaya. Pastu satu minggu lepas kenal dia tanya sy pakai fon apa, pastu sy tipu lah sy oakai fon note 5 sdgkan sy pakai iphone. Dia tiba2 nak bagi gift kat sy iphone x. Pastu sy iya kan jelah. lepas dia kata apa semua dh settle, dia kata nak kene bayar 500 duit malaysia. Tapi sy kata sy ada 100 je, dia kata dia call dulu courier tu. Pastu dia bagitau yg sy boleh byr 100 je. Pastu dia suruh bank in secepat mungkin sy pun apa lagi sy tipu lah dia balik yg sy kata kawan sy keje kat courier service and bagitau kat org tu yg takde perlu byr apa2 . And dia kata nevermind dia dah cancel kan brg tu utk post. Mcm tak logik la pulak? Apa pandangan saudara tentang kes ni? btw ni number fon dia +44 7848 678313 from london katanye

Unknown said...

Saya ada kawan dari luar negara yang belikan barangan seperti kasut baju beg dan sebagainya . Dia menggunakan premium kargo international . Barang tu dah sampai di malaysia , tapi pihak kargo minta saya membayar rm2000 sebagai bayaran cukai dan duti import . Kalau kita tak amik barang tu macam mana ye ? Mohon pencerahan sangat sangat

Unknown said...

Sama macam situasi saya .

diana said...

ni terjadi pada sy sendiri..kenal seseorang dr Ig..dia ckp nk kirim barang
siap bg video.lagi..
dalam tu ada kasut/handbag/purse/barang kemas/jam tangn..dia ni dr Dubai..
duit bila diconvertkan ke RM41k..
courier wasap sy,mintak byr Rm1k..ok sy bayar..pastu..katanya..kena bayar rm4500 utk.pelepasan akaun..dan siap bagthu..kalau xbyr.sy kena tangkap polis..sbb duit cash dalam box tu..sy jadi takut..sy bayar jugak..bila bayar rm1k+rm4500..boelh mtk.lagi..mmg kali ketiga sy xbyr dha..bila cek..balik kertas yg atas kotak tu..code
PJ Sel Penang..pos laju..tp org yg pos kat sy berada di Dubai..yg jadi mslh skrg..dia tuduh sy,menyebabkan akaun dibekukan oleh pihak.polis Dubai..sebb kes ni..dia nk dtg Malaysia jumpa sy..sy btl2 macam org gila..apa.patut sy. buat..?
harap..ada yg sudi reply chat sy ni..
t.kasih.

Anonymous said...

Allahu, sy pun dh terkena. Cpt sgt percaya org nk bg hadiah bagai. Hbs simpanan sy. Sy xnk keluarga tahu. Sy rahsiakan hal ni. Tkt familymarah dgn tindakan bodoh sy ni.

Anonymous said...

Awak buat report polis. Sb sy penah kena ugut mcm tu. Kemudian sy report polis. Sy rugi rm12k sb hal ni. Bila video call penipu tu muka x nmpk. Sy pun jd tkt sb dia ugut polis nk tangkap kita. Smpai sy nangis. Tkt kena tangkap.

Rina said...

+60 16-297 6398
Account Name: ZUNIKHASTINA BINTI MARINA.
Account Number: 161051691873.
Bank Name: MAYBANK BERHAD.
AMOUNT: RM3,550.

Ni ha pompuan ni pnye no akaun katenye duit tu bayar cop sirim

Unknown said...

Sama mcm situasi sye apa patot kita buat..

Siti zu said...

*Your delivery was supposed to come today but your package was scanned and discovered it contains a huge some of US DOLLAR NOTES in a sealed brown enveloped.*
*It is quite illegal to involve money in a package shipped from oversea, you are required to obtain a certificate of anti money smuggling from us by the lawyer before your package can be delivered to you.*

*The anti money smuggling certificate fee cost 1500rm*

Siti zu said...

Sama la sy pon kna jgak Ada LG vedeo .. dah bayar 600 .. pastu mntak bayar 1000 plak ... Boleh sy abaikan Ka wassup ni

Unknown said...

apa nama dia

Unknown said...

saya pon sama kenalan saya dari us dia cakap saya lena bayar1000untuk cukai macam mne ni dia bagi hand beg and iphone dan barang2 mahal macm mne nak buat saya baru je kena ni tolong bantu saya😭

Unknown said...

saya baru terkena nak buat macm mne dia bru post hri ni esok baru sampai katanya

Unknown said...

email:atiqahatiqah136@gmail.com
saya pon baru kena hari ni dia bru post barang esok sampai katanya dan saya dh bgi alamt rumah and nme penuh apakah uang harus saya buat tolong reply dan beritahu saya

Unknown said...

Sy pun hadapi kes yg sama.. Ada org BG sy gift Dr luar negara mcm kasut ,begtangan ,barangan kemas, handphone serta duit.. APA yg perlu sy lakukan..

Unknown said...

Ini taktik penipuan yg sama la.....abaikan jer. Kenapa la org kita mudah sgt ditipu. Jgn layan call atau mesej lagi. Abaikan walaupun dia kata dari kastam ker bukit aman ker...

Unknown said...

Jangan buat apa2....abaikan jer. Ini sindiket penipuan. Alamat tu diorang tak boleh buat apa pun. Selalunya mereka akan ugut kononnya mereka polis atau kastam.

Unknown said...

Adoii...bukak blog orang tau....nak google nombor kastam taktau pulak yer

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 214   Newer› Newest»

Labels

Celoteh MJ (123) layan (106) terima kasih (91) GiveAway (82) Join Contest (82) Menang GA (62) dunia artis (59) Makan Sedap (53) hadiah (53) cantik (51) nuffnang (44) Hari Raya Puasa (42) BE nuffnang (41) Resepi (40) Wordless Wednesday (35) happy (35) Firas (34) pemenang (33) Pengumuman (32) Produk Shaklee (31) contest (30) Pusat Pelancongan (27) Denaihati (26) Kenangan MJ di tahun 2011 (25) keputusan GA (25) on9 visitor (23) suami isteri (23) kenduri kawen (22) USM Penang (20) promosi hebat (20) sedap (19) Islam Agamaku (18) jalan-jalan (18) nasihat (17) pesakit (17) rumah tangga (17) sedih (17) Fridge Magnet (16) Kenangan MJ di tahun 2012 (16) ME Nuffnang (16) Pegangan (16) Pulau Pinang (16) kelakar (16) Exam USM (15) Ilhan (15) Kenangan di Tahun 2014 (15) senarai peserta (15) Celebrate Birthday (14) Fesyen (14) Followers (14) PJJ di USM Penang (14) aiskrim kek (14) lucu (14) teka-teki (14) Family Day (12) Hadiah Contest 2013 (12) Nikon D90 (12) pengalaman (12) petua (12) Bercuti di Cameron Highland (11) Kenangan MJ di tahun 2016 (11) Portable Power Bank (11) islam (11) kisah tauladan (11) my birthday (11) tips (11) Avon (10) Cameron Highland BEST (10) Nikah Kawen (10) aksi terlampau (10) sihat (10) Birthday Suami (9) CPUV Earning (9) CPUV Nuffnang (9) Cameron Highland (9) Menu Hari Raya (9) blogger Kuala Lumpur (9) heartbeat (9) kuih raya (9) tutorial (9) Hadiah Wang Tunai (8) Perodua Alza (8) Pizza Hut Promotion (8) Pulau Langkawi (8) Resipi (8) kupon (8) top komen (8) Blogger Utara (7) Kelantan (7) Kenduri (7) Mak Abah ke Umrah (7) Percutian Familyku (7) Percutian Kami (7) Strawberry Park Resort (7) iPhone 5 Gadget Impian (7) jamuan raya (7) kad raya (7) video (7) Hadiah Birthday (6) Kenangan di tahun 2013 (6) MJ dan Suami (6) Puasa Ramadhan (6) Rawatan Kesuburan MJ (6) Resepi Juadah Berbuka (6) Trying To Conceive (6) Umrah MJ 2016 (6) dalam negara (6) juadah berbuka (6) kamera (6) kupon KFC (6) review blog (6) sale (6) Cuti-Cuti Malaysia (5) Dekorasi Simple by MJ (5) Jumpa Blogger (5) Kenangan MJ di tahun 2015 (5) Lumut (5) M'c Donalds (5) MJ bercuti di Thailand (5) Makan Sedap di Pulau Pinang (5) My Koleksi (5) Pengalaman Mengerjakan Umrah (5) Pengalaman belajar secara PJJ (5) Sepetang Bersama Blogger (5) ThePopLook (5) Tudung Chiffon 3 Layer (5) adik kemalangan (5) endorscope (5) luar negara (5) online (5) ovarian cysts (5) BAJET 2012 (4) Beef Lasagna Cheese (4) Bisnes Pelekat Pantz (4) Burger King (4) Cara Dekorasi Bajet (4) Cheque Nuffnang (4) Diari Umrah MJ (4) Hadiah Anniversary (4) Happy Anniversary (4) HomeMade Aiskrim (4) Homemade Burger Bakar (4) IQ (4) Jemputan ke Rumah Terbuka (4) Jeruk Buah Penang (4) Kebaikan Omega Guard Shaklee (4) Kisah Kereta MJ (4) Konvo USM (4) Lecithin Shaklee (4) Lost World of Tambun (4) Meatball IKEA (4) Omega Guard Shaklee (4) Perak (4) Popia Milo (4) Popia Nestum (4) Preloved Handbag (4) Rekod Baru (4) Resepi Aiskrim (4) Resepi Aiskrim Goreng (4) Resepi Puding Triffle (4) Salak Denai Chalet (4) Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Coca Cola (4) Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Hot FM dan Coca Cola (4) Trip ke Hatyai (4) ibadah puasa (4) pertunanganku (4) Apom Polkadot (3) Baju Kenangan MJ (3) Baucer Buku 1Malaysia (BB1M) (3) Burger Bakar (3) Cara Berkesan untuk Menabung (3) Coconut Shake (3) Copthorne Hotel Cameron Highland (3) Fridge Magnet Oversea (3) Handbag COACH (3) Header Baru (3) Hotel Bajet/Hotel Murah (3) Inai Henna (3) Inai lukis (3) Jualan Penghabisan Stok (3) Kedah Darul Aman (3) Kehilangan Pesawat MH370 (3) Kelebihan Vitamin C Shaklee (3) Kenangan MJ di tahun 2017 (3) Khory Steamboat Yong Taufu Sungai Petani (3) Koleksi GUESS MJ (3) Kursus Intensif USM (3) Laksa Janggus (3) Lee Gardens Hotel Hatyai (3) MH370 MAS Hilang (3) Makan Sedap dan murah di Sungai Petani (3) Masjid Nabawi Madinah al Munawarrah (3) Mee Sotong sedap (3) Menabung dengan Si Hijau (3) Menu Berbuka Puasa (3) Menu Diet Atkin (3) Menu Rumah Terbuka (3) My Best Moment (3) Omega Gurad Shaklee (3) Ostematrix Shaklee (3) Percutian bersama Keluarga (3) Pisau Zebra (3) Pizza Hut Big Box (3) Potluck (3) Resepi Ayam Sedap (3) Resepi Durian Crepe (3) Resepi Mudah dan Sedap (3) Resepi Roti (3) Resepi Roti berinti Daging dan Cheese (3) SBPA (3) SPA (3) Steamboat dan Yong Taufu murah (3) Testimoni Set Kurus Shaklee (3) Testimoni Set Menyusu Shaklee (3) Testimoni Vivix (3) Tips Menabung dengan Berkesan (3) Ustaz Ahar Idrus (3) cara membawa masuk barang ke malaysia (3) duti import (3) kes bunuh (3) khulafa ar rasyidin (3) mukjizat (3) mutiara kata (3) peraturan dan undang undang kerajaan (3) permit import (3) Agar-agar Milo (2) Ais Kacang sedap di Penang (2) Aiskrim Choki Choki (2) Aiskrim Coki Coki (2) Aiskrim Goreng sedap (2) Ayam Dendeng (2) Bahaya Ovarian Cyst (2) Bedak Miyami (2) Bekam adalah Sunnah (2) Bercuti di Taiping (2) Burger KOMTAR (2) Burger King Penang (2) Butter Prawn sedap (2) Cara Mengira Cukai Kastam (2) Cara Menyemak Keputusan SPM (2) Cashout Nuffnang (2) Char Koaw Teow Sungai Dua (2) Chicken Chop (2) Demam Denggi (2) Diari Detox Maira (2) Facebook Fanpage (2) Fasha Sandha dan Jejai (2) Hasil BerNuffnang (2) HomeMade Burger (2) Honeymoon di Cameron Highland (2) Hotel Murah di Kuala Lumpur (2) Hotel/Homestay di Melaka/Johor (2) Hukum memakai Inai Lukis (2) Ikan Terubuk Masin (2) Inai HandMade di Penang (2) Jeruk Magga AsamBoi (2) Jeruk Pelam Asamboi (2) Jom Detox dengan Shaklee (2) Jom kita Detox (2) Kad Kahwin Fasha Sandha (2) Kaedah Rawatan Bekam Angin (2) Kami di Lumut (2) Kasut Baru (2) Kebaikan Lecithin (2) Kegunaan Basic H Shaklee (2) Keistimewaan ESP (2) Kek Lapis Sarawak (2) Kelebihan Al Quran (2) Kenduri Doa Selamat (2) Kenduri Kesyukuran (2) Kepentingan Detox pada Tubuh (2) Kereta yang Diubahsuai (2) Khasiat Nenas Batu (2) Koleksi Carlo RINO (2) Konvo USM ke 48 (2) Kuih Siput (2) Ladang Teh Boh Sungei Palas (2) Majlis Kenduri MJ (2) Mee Udang Paksu Juru (2) Mee Udang Pulau Sayak (2) Mee Udang Special (2) Menu Barbeque BBQ (2) Menu untuk Detox (2) Nasi Arab Bandar Perda (2) Nasihat Suami Isteri (2) Original Handbag COACH (2) Panggilan Palsu (2) Pantai Bagan Ajam (2) Pasar Bisik Kota Kuala Muda (2) Pemenang Top komen (2) Pencapaian Terbaik Celoteh MJ (2) Pengalaman HSG Test (2) Pisau Magik (2) Pizza Hut Vs Domino's Pizza (2) Popia Barbeque BBQ (2) Popia Cheese (2) Power Bank 13800mAh (2) Power Bank 8000mAh (2) Prosedur membuat Rawatan Kehamilan (2) Proton Preve (2) Quran (2) Rawang Burger Bakar (2) Resepi Ayam Dendeng (2) Resepi Ayam Mudah (2) Resepi Burger sedap (2) Resepi Lasagna Atkin (2) Resepi Lasagna Telur (2) Resepi Popia Goreng (2) Resepi Puding Kek Pandan (2) Resepi Puding Laici (2) Resepi Puding Oreo Coklat (2) Resepi Spagethi mudah (2) Restoran Mohd Chan Abdullah (2) Rumahku Syurgaku (2) Seminar Wordpress (2) Senarai Calon Parlimen PRU13 (2) Set Menyusu Shaklee (2) Siapa perlukan ESP (2) Sinopsis Bukan Bidadari (2) Spagethi Meatball sedap (2) Strawberry Cheese Cake (2) Tarikh mengundi PRU13 (2) Testimoni Basic H Shaklee (2) Testimoni ESP (2) Testimoni Shaklee (2) Tiket Wayang Free (2) Tips pemilihan Tudung (2) Tudung Bawal Aidijuma (2) Tutti Frutti (2) Ujian Pap Smear dan HSG Test (2) Ziarah Nabi di Masjid Nabawi (2) ayam goreng rempah (2) baju tunang (2) bercuti di Pulau Pangkor (2) ceramah (2) coklat (2) cukai kastam (2) duit malaysia (2) games (2) ilusi optik (2) keputusan Peperiksaan (2) kotak sembang (2) masker wajah (2) syiah (2) temuduga (2) Air Terjun Puteri Mandi Kedah (1) Ayam Percik (1) Bahaya GLA Complex Shaklee (1) Bahaya Kencing Tikus (1) Bahtera Nabi NUH (1) Batik Pants (1) Batu 5 Char Koaw Teow (1) Bayaran Balik Pinjaman PTPTN (1) Bedak Arab KokuRyu (1) Bee Hives Bun with Butterscotch Sauce (1) Bercuti di Melaka (1) Biskut Lasagna (1) Black Label Aidijuma (1) Blogger Kelantan (1) Blogger Perak (1) Bonus Raya 2013 (1) Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia (1) Bunga Pandan (1) Burger Besar (1) Burger KOMTAR De Pauh Garden (1) Burger Leleh Warung Kuning (1) Butik Fareeda Permatang Pauh (1) COACH For Sale (1) CY 2000 (1) Cable Car Langkawi (1) Camera SX150 IS (1) Candle Light Dinner MJ (1) Candy Crush Saga (1) Cantik dengan Omega Guard (1) Car Loan Calculator (1) Cara Berbekam Angin (1) Cara Halau Lipas (1) Cara Membuat Burger (1) Cara Menangani Perut Buncit (1) Cara Mencegah Penyakit (1) Cara Mencuci Usus (1) Cara Mengingati Allah SWT (1) Cara Menjaga Usus (1) Cara Menunaikan Solat Qasar dan Jamak (1) Cara Merawat Kaki Bengkak (1) Cara Solat (1) Cara buat Passport (1) Cara menguji Personaliti (1) Cara ubati Denggi (1) Cheese Tart sedap (1) Cheezy Magik (1) Cheque HOT FM (1) China (1) Chuchuk Chuchuk Raja Uda (1) CoQ Health Plus Shaklee (1) Coklat Crepe (1) Cryptography Code (1) Cucur Jagung sedap (1) DIY Fridge (1) DIY Hanger (1) DIY Peti Ais (1) DVD 30 Juzuk al Quran Beserta Terjemahan (1) DVD al-Quran (1) Dakwat Kekal PRU13 (1) Dejavu di Kinabalu (1) Dinosour Park Danok Thailand (1) Ditipu dengan Western Union (1) Doa Dhuha (1) Doa di bulan Ramadhan (1) Doorgift Pengantin (1) Double Stemcell (1) Download Movie (1) Drama Dejavu di Kinabalu (1) Durian Musang King (1) Eagles Feeding Langkawi (1) Endorscope Cyst (1) Erti dan Hukum Berkabung dalam Islam (1) External Hard Disk (1) Fareeda Aisya 3 Layer (1) Filem Ombak Rindu (1) Fizo Mawar bersanding (1) Frozen Food (1) GLA Shaklee berisiko (1) GLA Shaklee punca ketidaksuburan (1) GST (1) GUESS (1) Gaji Minimum Swasta (1) Gambar Pelik (1) Gempa bumi (1) Genggam Fatimah (1) Get Clean Home Set Shaklee (1) Gunung Jerai (1) Hadiah Contest 2014 (1) Hadiah Hari Ibu (1) Hadiah untuk SIRIM (1) Hadiah untuk SUAMI (1) Handmade Frame (1) Hanger Tudung (1) Hari Kemerdekaan (1) Hari Raya Aidil Adha (1) Hasil Tanaman MJ (1) Hatyai ICEDOME (1) Header Raya (1) Henna Mehendi (1) HomeMade Nasi Arab (1) Homemade Meatball (1) Homestay Murah di Melaka (1) Hospital Seberang Jaya (1) Hotel Bajet di Kuala Lumpur (1) Hotel Murah di Kuala Lumpur dan Jalan Masjid India (1) Hotel Murah di Melaka (1) Hotel Singgahsana Petaling Jaya (1) Hukum Menyebut OMG (1) Ice Blended Coklat sedap (1) Ikan Bawal Panas (1) Ikan Siakap 3 Rasa (1) Ikan Siakap Percik (1) Ikan Siakap Sweet Sour (1) Ikan Terubuk Percik (1) Inai Daun (1) Indonesia (1) Irma Hasmie (1) Isu negara (1) Izyanty Collection (1) Jadual Puasa 2012 (1) Jadual waktu Imsak dan Berbuka Puasa tahun 2013 (1) Jalil Coconut Shake (1) Jangkaan Kiamat (1) Jenis Jenis Cyst (1) Jenis-jenis Hadis (1) Jom Kembara FF1 (JKFF1) (1) Jubah Safra keluaran MS Design (1) Kad Pengenalan MJ (1) Karnival Kerjaya (1) Kebab Daging (1) Kebaikan CoQ Health Plus (1) Kedai Kacang Bagan (1) Keistimewaan Vitalea Shaklee (1) Kejora dan Bintang (1) Kek Biskut Marie (1) Kek Coklat Sedap (1) Kelebihan Alfalfa (1) Kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) (1) Kelebihan Ephyra (1) Kelebihan Mealshake (1) Kelebihan Pad Hygiene (1) Kelebihan Water Pitcher Shaklee (1) Kelebihan dan Khasiat ESP (1) Kelebihan menjadi ahli Shaklee (1) Kelebihan/Khasiat ESP (1) Kempen Si Hijau (1) Kenaikan Gaji 1KGT (1) Kenaikan Gaji Kerajaan 2013 (1) Keputusan PRU13 (1) Kerabu Sotong (1) Kerepek Ngaku Arrowhead (1) Kesan setelah mengambil GLA Shaklee (1) KeyChain (1) Khasiat Air Dayang Bunting (1) Khasiat Susu Kambing Segar (1) Khasiat Telur Angsa (1) Kisah Abu Bakar as Siddiq (1) Koaw Teow Th'ng (1) Kobis Tiruan (1) Kolagen Powder Shaklee (1) Koleksi Firas (1) Koleksi Fridge Magnet (1) Koleksi Header Blog (1) Koleksi Paris dari Aidijuma (1) Koleksi Wallet MJ (1) Krabi dan Hatyai (1) Kuah Rojak Mak Bee sedap (1) Kuala Lumpur (1) Laksa Telur Bersarang (1) Lampu Tidur Romantik (1) Lecithin sebagai Pengemulsi Lemak (1) Lelong barang bawah RM50 (1) Lemon Cheese Cake (1) Lens Nikon 50mm (1) Lirik Lagu (1) Lokasi dan Tarikh Ujibakat Bintang Mencari Bintang (1) MJ (1) MJ Makan Free (1) Macarons (1) Machu Pichu (1) Magnet Board FM (1) Majlis Persandingan Fizo Mawar (1) Makam Nabi dan Raudhah (1) Makan Sedap di Manjung (1) Makaroni Baked Cheese (1) Makeover Fridge (1) Maksud PJJ (1) Mandi Wap (1) Mandi di Private Pool (1) Masterchef Penyingkiran (1) Masterchef Selebriti Malaysia 2 (1) Maybank ATM Card (1) Meatball Abg Burn Bandar Perda (1) Mee Kuah Daging (1) Mee Kuah senang (1) Mee Sotong Padang Kota (1) Melaka (1) Menu Sarapan (1) Menu di Victoria Station (1) Mineral Coffee Hai-O (1) Murtabak Telur (1) My Graduation (1) My HomeMade Kuih Raya (1) My Mum (1) Nan Cheese Meleleh (1) Neotel Hotel Kuala Lumpur (1) Niat Solat Qasar dan Jamak (1) Nora Elena Vs Novel Kasih Suci (1) Olimpik 2012 (1) Ombak Ganas (1) Oreo CheeseCake (1) Panasonic Viera (1) Panda Park Danok Thailand (1) Panorama TV1 (1) Paris Satin Aidijuma (1) Pasar Ramadhan (1) Pasembor Sedap (1) Passport pertama MJ (1) Pati Ikan Haruan (1) Pekeliling 2013 (1) Pelikat Pants (1) Penapis Air Portable (1) Penapis Air Shaklee (1) Penetapan Gaji Minimum (1) Pengalaman Menggunakan Western Union (1) Pengalaman On Air di Radio (1) Pengkalan Hulu (1) Pensonic Warehouse Sale (1) Penyampai Hot FM (1) Peppermint Ginger Plus (1) Performance Drink Shaklee (1) Perfume (1) Perfume Calvin Klein (1) Perfume Kim Kardashian (1) Perfume Paris Hilton (1) Perkahwinan Artis (1) Perodua Bezza (1) Perodua MyVi 2018 (1) Persandingan MJ dan SUAMI (1) Pes Kuah Laksa Sedap (1) Petaling Jaya (1) Petua Halau Lipas (1) Petua ubati Patah/Retak (1) Petua ubati batuk (1) Petua ubati sesak nafas (1) Phoebe Ribbon Chiffon (1) Photo Konvokesyen USM (1) Photo with BFF (1) PilihanRaya (1) Popcorn Ayam (1) Power Bank 12000mAh (1) Power Bank 2800mAh (1) Preloved Carlo Rino (1) Pretzel Almond (1) Pretzel Oreo (1) Primavera Shoes (1) Program Realiti TV3 (1) Promosi Ephyra (1) Promosi Tudung Murah (1) Proton Terbaru (1) Puding Milo Lapis Oreo (1) Pulau Beras Basah (1) Punca Demam Denggi (1) Punca Gastrik (1) Punca Sesak Nafas (1) Puncak Gunung Brinchang (1) Pusat Peranginan di Malaysia (1) RSMY House of Real Beriani (1) RSS feed (1) Ramalan Kiamat (1) Rambutan Sedap dan Manis. (1) Rantai Tangan Hilang (1) Renungan Bersama (1) Resepi Ayam Goreng KFC (1) Resepi Ayam Goreng Rangup (1) Resepi Ayam Percik (1) Resepi Begedil Ayam (1) Resepi Begedil Kentang (1) Resepi Cucur Roti (1) Resepi Daging Dendeng (1) Resepi Ikan Siakap Sedap (1) Resepi Jeruk Pelam (1) Resepi Kek Batik (1) Resepi Kek Biskut Marie (1) Resepi Kek Minyak Kukus (1) Resepi Kek Sedap (1) Resepi Koaw Teow KUNGFU (1) Resepi Koaw Teow Ladna (1) Resepi Koaw Teow Th'ng (1) Resepi Kuah Percik (1) Resepi Mee Kuah Sedap (1) Resepi Mee Sizzling (1) Resepi Mushroom Sup (1) Resepi Oreo Cheese Cake (1) Resepi Popcorn Ayam (1) Resepi Puding Jagung (1) Resepi Puding Roti (1) Resepi Puding sedap dan mudah (1) Resepi Roti Sarang Lebah (1) Resepi Samosa (1) Resepi Sup Tulang (1) Resepi Udang (1) Resepi biskut Meringue (1) Restoran Bara Grill Taiping (1) Restoran Chuchuk Chuchuk (1) Restoran Cina Muslim di Kajang (1) Restoran Fais (1) Restoran Qasar Hadramawt Bandar Perda (1) Ring Stand Hanger Single (1) Risiko kekurangan Protein (1) RnZ Cosmetic (1) Romantika di Sungai Petani (1) Roti Bakar Meleleh (1) Roti Daging Cheese (1) Roti Gulung Sosej (1) Roti Nan Cheese Sedap di RSMY (1) Roti Paung Terengganu (1) SC Sanitary Pad Cosway (1) SX150 IS (1) Sabun 3 layer (1) Sabun BERAS (1) Sabun Collagen (1) Sabun Gluta Kojic (1) Sah puasa selepas berjunub (1) Salad Ayam (1) Saman Hadlaju (1) Sandwich Sedap (1) Sarawak (1) Scha dan Awal (1) Sejarah Komputer (1) Selsema dengan Vitamin C Shaklee (1) Seminar Buat Duit dengan Blog (1) Set BUASIR (1) Set Berpantang Shaklee (1) Set Ibu Hamil Shaklee (1) Setem Koleksi Terbaru (1) Shawl Handmade yang cantik (1) Shopping Online (1) Sihir dan Santau (1) Singapura (1) Siput Kepah (1) Siti Nurhaliza (1) Skin Laptop (1) Skrin Netbook Pecah (1) Sling Bag CARLO RINO (1) Smockey Bear Chicken (1) Smockey Bear Lamb (1) Somtam Campur (1) Stokin Kaki Scholl (1) Sumbangan Rumah Anak Yatim (1) Sundae Ice Cream (1) Sunset (1) Suplement tenaga ketika berpuasa (1) Susu Kambing sedap (1) Syarat Pinjaman Kereta Ketat (1) Syarat Sah Puasa (1) Taj Mahal (1) Tandoori Chicken Naan Cheese (1) Tapak Iklan blog Celoteh MJ (1) Tapak Pesta (1) Tasik Dayang Bunting (1) Tempat Makan Sedap di Pulau Pinang (1) Tempat menarik di Krabi dan Hatyai (1) Tepung Magik (1) Testimoni GLA Complex (1) Testimoni Mineral Coffee (1) Testimoni Ostematrix Shaklee (1) Testimoni Set Subur Shaklee (1) Testimoni kecewa SalamFone (1) Testimoni produk Double Stemcell (1) Tioga Deluxe Suite Strawberry Park Resort (1) Tips Memasuki dan Solat di Raudhah (1) Tips Menyimpan Susu (1) Tiram Goreng Tepung (1) Tonsil Bengkak (1) Tragedi MH17 (1) Transaksi Luar Negara (1) Triple Stemcell (1) Tudung Bawal al Shawl (1) Tudung Layer Kanak-Kanak (1) Ujian Darah untuk Kesuburan (1) Update Bloglist (1) Ustaz Don Daniyal (1) Ustaz Zaharuddin (1) Victoria Sandwich (1) Victoria Station Seberang Jaya (1) Virus Infection vs Demam Denggi (1) Wallet (1) Wallpaper Dinding Rumah (1) Wallpaper Fridge (1) Wallpaper Kaison (1) Wang Kelian (1) Western Union Selamat (1) White Label Aidijuma (1) Wishlist MJ (1) Yacht Langkawi (1) Yee Mee Sizzling (1) Yong Tau Fu sedap di Bagan (1) Zinc Complex Shaklee (1) beauty Umaira (1) berita terkini (1) bomoh VIP penipu (1) borong.com.my (1) buku denaihati (1) cara mengira cukai (1) herblax Shaklee (1) himpunan bantah GST (1) hobi masa lapang (1) iPhone 5 Contest (1) isu agama (1) kekabu (1) kenangan MJ di tahun 2010 (1) keputusan SPM (1) keracunan (1) khalifah ganti superman (1) kontroversi (1) lukisan termahal didunia (1) mascara (1) masjid (1) melaleuca oil (1) movie (1) penipuan (1) photography (1) picaso (1) rempah sauna (1) simulator (1) sinopsis KHILAF (1) sosilawati (1) sunnah wal jamaah (1) tan sri ali hashim (1) teknik- teknik fotografi (1) titanic 2 (1) wang kertas siri baharu (1) zuriat (1)