Perlu ke umat Islam Malaysia berkabung?

Rata-rata ramai yang konfius dengan istilah berkabung dan bertafakur dalam Islam, pelbagai versi kita dengar kita baca tapi ada yang kita tak betul-betul hadam.

Bilamana Kerajaan mengisytiharkan 22 Ogos 2014 adalah hari berkabung dan bertafakur maka banyak pihak yang menyangkal.


Faham bertafakkur dalam Islam tidaklah sama dengan apa yang dilakukan sekarang ini yang dipanggil ‘moment of silence’ (tunduk selama beberapa minit) bagi menghormati orang yang mati. Tafakkur membawa makna “kegiatan hati untuk memahami makna setiap perkara bagi mencapai apa yang dihajati. Tafakkur juga merupakan pancaran hati yang dengannya kebaikan, keburukan, manfaat dan kemudaratan akan menjadi jelas (al-Jurjani, Kitab al-Ta’rifat, ms.77) 




Sementara perbuatan berkabung bagi menunjukkan tanda dukacita kepada orang yang meninggal dunia seperti mengibarkan bendera separuh tiang dan memakai pakaian berwarna serba hitam atau suram adalah dibenarkan selagi ia tidak melibatkan unsur-unsur atau ritual keagamaan agama bukan Islam yang bertentangan dengan syarak.


Maklumat lanjut boleh baca di Hukum BERTAFAKUR

Bagi yang beragama Islam sama-sama kita sedekahkan alfatihah pada mangsa tragedi #mh17
Sedihnya rasa walau tak kenal tapi atas sifat perikemanusiaan tetap merasa kesedihan tersebut.

DIY Fridge / Makeover Peti Sejuk

Disebabkan join Group Tertutup Deko2 di FB, MJ pun terjebak juga.. huhuu jeles tengok rumah dan dekorasi diorang semua cantik2. Terasa kerdilnya sebab rumah cheq tak secantik rumah diorang..hohooo

Peti ais asal sebelum kita 'kasi baru', almaklumlah MJ beli 2nd hand dari parents, alhamdulillah ada dari tiada, sebelum ni pakai 1 pintu asben beli masa sebelum kahwin sekarang ni duduk berdua je ambik peti ais gabak isi dalam yillek..hahaa

 Abaikan FM yang berterabur sana sinun tu ye.. kes nak pasang wallpaper la gitu keadaannya.

Wall paper ni MJ dah beli lama pun, asalnya nak balut almari tapi tak terbuat apa at last tersadai je sampai berbulan ko. Tapi masa terjah group deko di FB tengok diorang balut cantik terus 'ting!' dapat idea.


Tapi nak pasangnya ya Ampun seksa bangat, naik stress ha, lekat lepas tu tanggal lepas tu lekat balik, senget pulak bukak pulak, rasanya seploh kali juga pasang tanggal pasang tanggal ni.

Menurut 'petua' nak bagi pasang elok guna span basah, aiseh mana nak cari span pulak lepas tu asben try basahkan peti sejuk dengan air + sabun sikit baru lekat, terus elok cantik je ha... Laa senang rupanya..hahaha

Pink bunga2 is my pilihan, maka asben terpaksa iyakan jela kehendak bini dia..hehee

Siap suda... Akhirnya terpaksa mengaku ianya memang cantik selepas di makeover.. (choi puji diri sendiri..hahaa).. Terus nampak tak cantik tikar getah weolls...huhuu

Bahagian tepi

Send ke Grup wasap family MJ, sebab sebelum ni my Mum komen peti ais kami 'tak comel'.. and now my Mum puji peti ais kami nampak baru..hehee


Korang yang pernah pasang wallpaper di fridge cer komen camne cara korang pasang, ok tak?


p/s : MJ beli wallpaper ni di Mr DIY Raja Uda, Penang segulung setengah untuk fridge MJ ni. Segulung berapa hinggit je dah tak ingat sebab beli dah lama kan..

Alhamdulillah dapat duit raya RM200

Alhamdulillah rezeki Syawal menang hadiah wang tunai, seperti biasa ianya dari tuan Ilham aka pemilik blog Denaihatidotcom.  My asben menulis 2 entry review iaitu Rashidun Caliph (jangan lupa 30 Ogos ni di Dewan Merdeka PWTC) dan juga isu Boikot Israel adakah ianya relevan, dan setiap satu entry yang ditulis mendapat hadiah RM100.

Tahniah juga pada rakan blogger lain yang menerima duit raya juga.


Save Gaza Denaihati
Dan dari tunai yang diterima itu kami ada mendermakan ke tabung GAZA, semoga saudara kita disana terus kuat dengan serangan bertubi-tubi dari rejim Zionis Israel. Syurga Allah telah dijanjikan buat mereka, sebab tu iman mereka terus kuat.

Resepi Biskut Meringue yang sedap!

Dah lama MJ mencari resepi biskut ni, makan masa pegi beraya di rumah in-law adik tahun lepas. Sedap sangat sebab bila makan terus cair di mulut. Memang tak sedar tengok-tengok dah habis sebalang. Bila tanya resepi tuannya taknak bagi, ok takpe faham, biasalah adat la tu kan..hehehe



Paling mencabar bila nak bentukkan, MJ takdak piping bag, cuma masukkan dalam plastik dan gunting sedikit hujungnya, lepas tu pipe ikut sesuka hati. Itu yang jadi macam-macam rupa tu, tapi tak kisahlah sebab untuk makan sendiri2 kan..

MJ letakkan Coklat Cip sebab nak bagi 'rasa' bila makan, takdak lah rasa kosong / rasa telur je kan.


 
Ni selepas di bakar, alahai sedapnya tau dengan gebu gebas makan panas2 memang jadi ralit sangat. Bukan sebab sendiri buat nak puji diri sendiri, takkk!! 
Tapi sebab dah cuba dan rasa puas, resepinya pun senang je cuma memerlukan kesabaran masa nak piping je.

Anak sedara MJ Ilhan ni paling suka makan, memula mintak 1 lepas tu kiri kanan pun pegang, baru jalan sikit dia patah balik mintak lagi, katanya 'Aawon' (takdakpun), rupanya dah habis semua.. Kan meringue ni cair di mulut so kejap jela habis..
Lepas tu letak dalam pinggan konon senang la Ilhan nak bawak pegi makan di ruang tamu sambil layan kartun, tapi sama jugak baru sampai pintu dapur dia patah balik mintak lagi sebab dalam pinggan pun habis jugak.. Amboi punya cepat makan ha..Seronok tengok, itu maksudnya CikLong dia pandai  buat la kan..hahaha


So nah MJ syer resepi biskut ni dengan korang, tak payah tunggu Raya, sebab boleh makan bila2 je ha..

MJ tak guna pewarna sebabnya gel tu takda.. sebab tu biskut meringue MJ kaler original..hehee

Selamat mencuba, dan terima kasih pada empunya resepi sudi syer resepi sedap ni.

Cheese Tart - Kuih Feberet

Setiap kali Hari Raya MJ wajib order kuih ni, suka sangat terutama makan sejuk2, kadang tak payah tunggu Raya, hari biasa pun pantang nampak orang jual, cepat je nak ngorder ha.. teruk betul napsu makan ha..hehe

MJ beli 3 jenis perisa, ada Coklat, Stoberi dengan Bluberi. Ke 3 3 nya memang sedap, gebus.

Stoberi Cheese Tart

Isi dalam pun padat

dan ni perisa Coklat, pun mabeles..hehe

Sebelum ni MJ order dengan ex-classmate MJ, Izyanty.. tak silap 2 tahun berturut2 kot order dari dia, dan kali ni MJ oder pula dari ex-skulmate, Atiqah. Kalau korang yang tinggal di bahagian Seberang Perai, Penang yang nak makan Cheese Tart ni boleh la roger mereka berdua ni ye. Pada MJ memang sedap, kena dengan tekak.

p/s : Almaklumlah nak buat sendiri tak reti aka malas..huhuu



Urusniaga dengan Western Union - Selamat ke?

[Ini adalah melalui pengalaman MJ yang pertama kali nak berurusniaga dengan pelanggan dari luar Malaysia ye].

Pada yang dah biasa mungkin akan rasa eh okla selamat la, tapi ada ramai juga yang kata urusniaga melalui Western Union (WU) ni tak selamat sebab banyak berlaku kes penipuan. Tambahan my asben kerapkali berjumpa dengan mereka yang tertipu/ditipu melalui WU ni.



Rupanya urusniga ni sangat senang, pihak sana memasukkan melalui WU dan hantar No resit dan butiran pada kita, automatik kita di sini boleh ke mana2 cawangan WU untuk mengambil duit. Cepat, mudah dan senang.

MJ pada mulanya agak was2 dan meminta pihak sana melakukan transaksi melalui bank rasa lagi selamat, tapi memandangkan caj melalui bank 'mahal' kerana ke2-2 pihak akan dikenakan caj, dan atas dasar kepercayaan termasuklah keyakinan, MJ menggunakan WU.


Siap untuk dihantar ke Singapura dengan menggunakan perkhidmatan PosLaju National Courier, caj yang dikenakan untuk berat lingkungan 7.32kg ialah RM137.50 (termasuk RM4.60 untuk Track n Trace)
 Melalui darat RM132 (seminggu)
Udara RM75 (2 minggu)
Laut RM23 (sebulan)

Bagaimana dia mempercayai kami (barang tak siap lagi tapi duit dah dibayar)  maka urusan berjalan lancar, bila dia menghantar transaksi pembayaran, MJ terus ke cawangan WU yang berdekatan, isi borang dengan butiran peribadi kita termasuklah butiran penghantar, tak sampai 5minit duit dah boleh diambil.

Yang penting, pihak sana kena hantar MTCN No dan barulah kita boleh meng 'cash' kan duit di sini. Bila duit selamat diterima, pihak sana akan menerima mesej pengesahan dari WU bahawa duit sudah dipindahkan.

InsyaAllah urusniaga ini akan berterusan lagi dalam tempoh 2 minggu nanti, dan semoga mereka berpuas hati dengan servis yang kami berikan.

Jadi pada anda yang nak gunakan perkhidmatan Western Union, ingat!! minta mereka menghantar MTCN No ye. Korang ada yang pernah gunakan WU? Macam mana, ok tak? Kongsikan pengalaman bersama ye. Terima kasih


Penangan beriklan di blog Celoteh MJ

Tajuk bikin gempak, walhal biasa-biasa sahaja dan bukanlah melibatkan sales berjuta2 ye, masih ratusan dan juga ribuan. InsyaaAllah mudah2an suatu hari nanti...

Alhamdulillah kuasa blog merentasi sempadan, kita beriklan bukan untuk jangka masa pendek, tetapi untuk jangka masa panjang dan juga untuk sepanjang masa.

MJ beriklan di blog adalah sekadar membantu memperkenalkan dan 'menaikkan' bisnes keluarga termasuklah MJ dan juga saudara mara.

1. Antara produk-produk yang senantiasa dicari pelanggan setiap masa adalah Genggam Fatimah dan Nenas Batu (walaupun sebelum ni MJ ada jual tapi sekarang dah tak menjualnya). Kalau ada pun stok yang sangat terhad sebab kekangan masa nak mengambilnya. Ada juga yang bertanya mengenai produk AVON tapi sekarang memang tak jual dah..

2. Produk bermusim terutama musim perayaan ni adalah HomeMade Nasi Arab, paling tinggi permintaan sepanjang Hari Raya ni, ramai nak buat Open House ni termasuklah menjamu saudara mara kan? Apapun ianya tetap menjadi pilihan setiap masa.

3. Tudung 3 Layer bisnes My Mum alhamdulillah senantiasa ada pelanggan, kini dah jarang menjual secara Online kerana 'stok laku', kini semua secara Offline.

4. Paling membanggakan, bisnes Pantz adik MJ yang bermula secara kecil2an dari rumah, kini sudah merentasi luar Malaysia iaitu Singapura. Nanti MJ syer cara kami berurusan bila melibatkan wang tunai dari luar Malaysia (pada yang tak tahu macam MJ ni) ni ye dan postage cost. - Refer entry SINI

6 Ogos urusniaga bermula, 11 Ogos dimeterai.

5. Dan last but not least tentulah bisnes MJ yang utama iaitu produk Shaklee, Alhamdulillah ada juga customer dari Blog ini selain dari kenalan Offline.

6. Entry hangat pulak adalah berkenaan proses jual beli barangan luar negara, email bertalu-talu setiap hari masuk bertanyakan pasal permasalahan jual beli ni. MJ dan Suami tengah berkira-kira samada kami nak membantu dalam proses jual beli ni dengan menjadi ORANG TENGAH, tapi dalam pertimbangan lagi. Tapi orang tengah sebelum pembelian dibuat ye, bukan bila saat barang anda sangkut di mana-mana ataupun abrang tu dah pun dibeli ye.

Rasa happy bila dapat menaikkan jualan diri sendiri termasuklah keluarga. Walaupun sedikit tapi hasilnya manis kan. Jika diizinkan mungkin MJ akan buka tapak iklan nak tengok feedback, insyaaAllah.

Restoran Bara Grill, Taiping

[Entry tertangguh]

Masa kami jenjalan di Taiping sempena besday asben bulan Jun baru-baru, kami singgah ke kedai ni. Konsepnya sangatlah menarik dengan warna kedai yang 'sangat berani' sebab menggunakan kombinasi warna garang iaitu Merah dan Hijau. Nama kedai ni BARA GRILL selain menu Western ada juga menu Steamboat, murah jugak set nya tapi kami tak cuba yang tu.



Restoran Bara Grill Taiping
 Mencuba Western Food di sini, menurut kawan yang duduk di Taiping, restoran ni baru je dibuka.

Menu-menu yang dihidangkan ni agak murah lah pada pendapat kami berbanding tempat lain yang menghidangkan Western Food.

Restoran Bara Grill Taiping
Ni MJ ambil set campur, ada Lamb, Chicken dan juga Fish. Sebab nak merasa kan senang dalam 1 set serbanya ada. Kuahnya BlackPepper sedap cuma tak panas, sejuk je masa dapat so sedikit kuciwa.

Yang goreng (Chicken dan Fish) bagi MJ tak kena dengan selera kami suami isteri tapi yg grill (Lamb) memang sedap, lembut je.

Restoran Bara Grill Taiping
Homemade Meatball 9 ketul dalam RM6-8 (maaf harga dah tak berapa ingat) hohoo. Nak compare dengan Meatball IKEA memang jauh sekali la tang rasanya tapi ok boleh diperbaiki lagi.


Restoran Bara Grill Taiping
Memula terperanjat kami sos dia ada pelbagai warna, ada merah, pink dan hijau. yela semua homemade kan. Percubaan bagus dari tokey restoran ni.


Restoran Bara Grill Taiping

Dari segi gaya persembahan memang tiptop, cuma menu sejuk la masa dihidangkan, kalau dihidangkan panas sure yang goreng2 pun jadi sedap. Ini review ikhlas tak berbayar dari MJ antara pelanggan yang pernah singgah makan di situ.

Korang boleh terjah FB Bara Grill kat atas tu ye untuk maklumat lanjut.

Senggugut dan GLA Complex Shaklee

Senggugut dengan wanita ibarat isi dengan kuku, yang dialami oleh kebanyakan wanita di dunia apabila 'teman baik' hadir pada setiap bulan. Hanya segelintir je yang tak merasai 'nikmatnya' sakit senggugut tu..
MJ antara yang  yang mengalami sakit tersebut dari zaman study Diploma kalau tak silap, di usia awal 20an macam tu, bila teman baik mai pada hari pertama memang merasa la 'ketidakselesaan' di bahagian perut cramp semua ada. Wajib letak botol air dan tekan di bahagian perut dan apa2 je yang boleh nak bagi rasa selesa sikit. Ada ketika terpaksa 'skip class' dan bila terlampau tak tahan terpaksa telan ubat.


Sakit itu berlanjutan sehinggalah selepas kahwin pun masih lagi sakit cuma agak kurang sikit berbanding dulu, tak perlu nak tekan botol di perut cuma berasa tak selesa berpeluh bagai. Ada jugak MJ mencuba pelbagai produk dari mahal sehinggalah murah tapi sakit tu tetap berterusan.

Sampailah MJ berkenalan dengan produk Shaklee pada bulan Ogos 2013, masa tu nak cuba set lain dan bila rasai keberkesanan terus terbuka hati masuk ahli pada Sept 2013. Tak sangka dah hampir setahun MJ dengan Shaklee, Alhamdulillah.

Jadi entry ni MJ nak kenalkan produk yang banyak khasiat terutama kepada WANITA, GLA aka EPO (Evening Primrose Oil)

* Apa beza GLA Dan EPO?*

EPO kaya dengan GLA. Borage juga kaya dgn GLA. Kebanyakkan GLA yang sedia ada di pasaran dihasilkan daripada EPO. tetapi RAMAI YANG TAK TAHU kepekatan GLA berbeza dalam kedua2nya.

BORAGE mengandungi GLA dua kali ganda yang lebih tinggi dari EPO. Dari segi bioavailabiliti (kadar penyerapan) BORAGE juga adalah 3 kali lebih berkesan daripada EPO.

*Patutkah membeli EPO atau GLA Complex Shaklee?*

GLA COMPLEX Shaklee menggunakan bunga borage sebagai bahan utamanya.Setiap kapsul mengandungi 300mg GLA.

Kenapa disebut GLA COMPLEX dan bukannya Minyak Borage je?
Kerana GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. Bioavailabitinya dibuktikan secara klinikal di mana ia mampu menyerap ke dalam sel dan tisu dengan lebih baik


Apakah GLA?
KeyGLA atau nama saintifiknya dikenali sebagai Gama Linoleik Acid (GLA). Ia merupakan bahan binaan bagi prostaglandin.
KeyApa pula prostaglandin?
Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah
KeyFaedah mengambil GLA
GLA dikatakan membantu mengurangkan keradangan yang biasa dalam sindrom pra-haid(PMS), arthritis rhematoid dan eczema.
Selain itu GLA membantu mengurangkan sakit dan kebas yang berkaitan dengan masalah kencing manis. GLA juga dikatakan dapat membantu mengawal kencing manis (jenis 2) dengan membaiki kadar insulin & kolesterol. GLA juga membantu dalam menyingkirkan lebihan berat badan terutama bagi yang ingin mengurangkan berat badan.


Dan MJ amalkan set ni dari awal sehingga sekarang secara konsisten dan alhamdulillah sakit senggugut dah semakin pulih, boleh buat kerja seperti biasa walaupun di hari pertama teman baik mai.


Set Untuk Mengatasi Masalah Senggugut dan PMS.
3 Supplement yang dicadangkan :

1. B Complex
Vitamin B-complex khususnya vitamin B5 ( asid panthothenik ), B6 dan B12 telah terbukti menghasilkan kesan terbaik ke atas senggugut.Vitamin B5 membantu mengurangkan rasa tertekan dan ianya diperlukan oleh kelenjar adrenal.Vitamin B6 membantu mengurangkan penyimpanan air, menambahkan aliran oksigen kepada organ wanita, juga membantu menstabilkan paras estrogen ke tahap normal.Vitamin B6 juga meringankan symptom-simptom fizikal dan mental termasuk kembung perut, pening, kerimasan dan perasaan marah-marah.Vitamin B12 membantu meringkankan tekanan, menghindar anemia dan ianya diperlukan untuk semua fungsi badan.

2. Ostematrix (Kalsium Magnesium)
Wanita yang mengambil calcium yang mencukupi dapat mengurangkan masalah senggugut..Sebelum haid bermula, PARAS BEKALAN KALSIUM AKAN MENURUN menyebabkan emosi tidak stabil dan lain-lain symptom senggugut.
Oleh itu, pengambilan kalsium tambahan dapat mengawal turun naik perasaan serta symptom-simptom yang lain
Selain itu, wanita yang menghidap senggugut juga kekurangan Magnesium.

3. GLA Complex
Pati biji borage, iaitu biji tumbuhan yang merupakan sumber terkaya bagi GLA semulajadi.Wanita yang menghidap senggugut tidak dapat menukarkan asid linolenik ( sejenis asid lemak yang penting ) dengan baik untuk menjadi GLA.
Oleh itu, pengambilan GLA tambahan dapat meringankan symptom senggugut.Ianya juga dapat mengurangkan kesensitifan payudara dan mengawal keinginan makanan manis-manis.

Testimoni dari rakan MJ mengenai GLA Complex, pada yang mengalami sakit senggugut seperti MJ sebelum ni, MJ amat mencadangkan set ni untuk diambil. Selain itu GLA juga amat sesuai buat mereka yang mengalami CYST, PCOS dan FIBROID. MJ pernah ada CYST sebelum ni, dan alhamdulillah dari pengambilan GLA Complex, Cyst tu mengecil dan akhirnya hilang dan mudah-mudahan tiada lagi kembali, aminnn. Kisah MJ dan CYST boleh baca di SINI.


Berminat untuk maklumat lanjut boleh hubungi MJ di medium berikut
Maira | Independent Distributor Shaklee 
WhatsApp 012-4353088
PM di fb : http://www.facebook.com/messages/ceriadansihat
COD : Seberang Perai, Penang

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.*
  

Boikot Israel: masih relevankah tindakan kita?



Pada ketika ini, perang di Gaza menampakkan penghabisannya dengan israel mengundurkan ketreta kebal dan kelengkapannya di Gaza. Walaupun ada yang mengatakan perang ini di menangi oleh Hamas namun pada yang sama rakyat palestin terpaksa menanggung kos kerugian yang amat tinggi. Dianggarkan jumlah kerugian mencecah 18 billion.  Manakala pihak Israel juga mencatatkan kerugian yang tinggi membabitkan kehilangan jiwa askarnya dan kereta kebal serta kemusnahan harta benda akibat dari serangan roket dari bridget komando al qassam. Selain dari itu mereka juga berhadapan kecaman serta boikot dari seluruh dunia.




Bercakap tentang boikot ini, pelbagai reaksi diberikan oleh masyarakat diseluruh dunia. Ada yang menyertai kempen boikot ini. Ada yang menjadikannya isu yang lebih ekstrem dan provokatif sehingga menggugut pekerja dan pelanggan yang menggunakan produk Israel terutamanya MC Donald.  Ada yang menyelar tindakan memboikot ini kerana bagi sesetengah pihak ia membawa kerugian yang lebih besar bagi pengusaha restoran dan penjual barangan "Israel" berbanding kepada Israel itu sendiri. Ada yang langsung tidak mahu mengambil tahu pasal isu boikot ini terutamanya bagi yang bukan beragama islam. Life goes on kata mereka. Insyallah saya akan cuba bincangkan menurut pandangan peribadi saya yang kurang berilmu ini.



Sebelum pergi lebih jauh kepada keberkesanan kempen boikot serta releven atau tidak dijalankan kempen tersebut, adalah wajar kita mengetahui apa itu boikot dan apakah objektif boikot tersebut. Tanpa mengetahui sesuatu sebab untuk turut serta adalah satu tindakan yang kurang bijak dan mungkin membawa keada sia sia.

Boikot adalah suatu tindakan untuk tidak menggunakan, membeli, atau berurusan dengan seseorang atau suatu organisasi sebagai wujud protes atau sebagai suatu bentuk pemaksaan. Kata ini berasal dari serapan bahasa Inggris boycott yang mulai digunakan sejak "Perang Tanah" di Irlandia pada sekitar 1880 dan berasal dari nama Charles Boycott, seorang agen hartanah untuk tuan tanah Earl Erne. Jadi secara mudahnya boikot produk israel adalah tindakan pemulauan dan tidak membeli barang barangan yang dihasilkan atau berasal dari negara Israel ataupun rakyatnya. Namun ia bukanlah satu perincian yang sepenuhnya. Insyaallah saya cuba jelaskan dengan lebih detail lagi nanti

Bagaimana pula dengan objektifnya?
Menurut beberapa pihak yang cuba menjayakan kempen boikot ini antaranya AQSA Syarif, Aman Palestin juga inminds.com antara objektif kempen boikot ini adalah

1. Menunjukkan solidariti umat Islam dan keperhatinan terhadap kesan kesan peperangan terhadap masyarakat palestin
2. Menekan syarikat syarikat yang menaja dana ke Israel bagi menghentikan peruntukan dana mereka
3. Melumpuhkan aktiviti ekonomi Israel
Banyak lagi sebab yang diberikan namun ini antara yang saya cuba highlight kan

Sekarang saya cuba melihat dari pelbagai sudut serta hujah hujah tentang relevannya kempen boikot ini.

Terkadang sifat manusia apabila ia melakukan sesuatu kebaikan, kita akan merasakan kita itu baik dan orang yang tidak melakukannya itu orang yang tidak baik.
Contohnya dalam kes boikot ini. Apabila ada antara kita mula melakukannya kita mula melihat orang yg tidak turut serta sebagai tidak baik. Macam macam cercaan seperti zalim dan tidak berperikemanusiaan dilemparkan kepada pekerja dan pelanggan restoran MC Donald. Mengapa perlu sampai begitu. Tidak bolehkah kita menggunakan pendekatan yang lebih sivil dan rasional. Bagi pekerja mereka cuma mencari rezeki. Kalau ditanya mereka, mereka juga tidak menyokong Israel. 
Cubalah kita mencontohi perlakuan mulia Rasulullah SAW dalam berdakwah. Baginda walau dibaling batu tetap mendoakan agar penduduk Taif beriman. Adakah kita mendoakan mereka agar diberi rezeki oleh Allah semoga mereka dapat menceburi didalam perniagaan yang lain?

Kembali kepada persoalan relevenkah isu boikot Israel ini.  Ada beberapa hujah yang sering diberikan oleh yang tidak bersetuju isu boikot product Israel ini antaranya ialah:
Boikot produk israel lebih merugikan pengusaha dan pekerja restoran dan pengilang di Malaysia. Ya ada benarnya hujah yang dikeluarkan. Namun untuk menjawab persoalan ini kita harus melihat kesannya juga  luar dari negara kita sama. Sebagaimana kita kasihankan saudara kita yang mencari rezeki di Malaysia kita juga harus kasihankan saudara kita di Palestin yang dibunuh oleh Israel menggunakan dana yang disalurkan oleh syarikat sayrikat induk mereka. Kita juga punya perasaan melihat saudara saudara kita serta anak2nya dibunuh



Dengan mengatakan syarikat syarikat ini memberikan dana kepada Israel, ia membuka kepada argumen seterusnya iaitu tiada bukti dana yang diberikan kepada jewish community digunakan untuk perperangan membunuh rakyat palestin. Dalam isu funding ini mungkin ada yang tidak faham tentang corporate policy bagi firma antarabangsa. Syarikat2 gergasi sperti ini akan cuba mengelak dari dilihat berada dimana pihak dalam parti politik mahupun perperangan. Mereka seboleh bolehnya akan menunjukkan sikap neutral kepada masyarakat antarabangsa kerana penggunanya terdiri dari pelbagai rangkaian pemikiran politik dan agama. Maka melalui dana mereka sumbangkan mereka dapat mengelakkan dari dikesan oleh pihak yang lain. Jika dilihat Mc Donald merupakan pembiaya utama Jewish United Fund.  Jika dilihat secara kasar JUF ini hanya melakukan kerja kerja amal untuk masyarakat yahudi di Israel. Namun antara organisasi yang mendapat faedah dari pertubuhan ini adalah Jewish Agency For Israel(JAFI) yang mana mereka menolong untuk merekrut askar askar Israel dan juga mereka membantu membina tembok disekeliling Israel yang kononnya untuk pertahanan akan tetapi sebaliknya untuk "memenjarakan rakyat Palestin. Jika kita menyokong mereka yang memberikan dana ini ibaratnya kita menyokong penempatan haram Israel. Wallahualam



Dan yang terakhir yang sering dipertikaikan ialah kenapa selektif dalam memboikot produk Israel ini. Sedangkan banyak lagi produk lain dari sana juga seperti produk makanan dan runcit nestle, computer intel, rokok, facebook dan sebagainya. Dalam perkara ini kita perlu rasional. Ada barangan yang merupakan keperluan(needs) dan ada tidak lebih dari kemewahan(luxury). Mengambil contoh khalifah Muhammad al Fateh walaupun dia memerangi masyarakat kristian pada masa itu beliau juga menggunakan khidmat orang kristian iaitu Urban untuk mencipta meriam rasaksa yang dinamakan Balistik untuk menakluk constantinople. Jika satu produk merupakan keperluan harian jika kita tidak menggunakannya ia akan merugikan kita sendiri. Contohnya computer. Bagi facebook pula kita dapat menyebarkan maklumat tentang keganasan Israel serta menyalurkan bantuan kepada masyarakat Palestin. Bagi sesetengah produk yang bukan merupakan keperluan seperti makanan jika boleh dielakkan maka elakkanlah. Sebaiknya kita mencari produk alternatif yang dibuat oleh orang islam. Selain dari memboikot produk israel kita juga dapat membantu umat Islam yang lain

Akhir sekali saya ingin ceritakan tentang keberkesanan kempen boikot ini. Melalui pemerhatian saya, sebenarnya kempen ini berjaya jika tidak pun sepenuhnya ia telah mengubah persepsi masyarakat dunia tentang kesungguhan umat islam menentang Israel. Penduduk Palestin sendiri menghargai tindakan rakyat Malaysia yang kelihatan bersungguh sungguh membantu mereka.
Israel melalui menteri kewangannya menggumumkan bahawa Israel berdepan kerugian berbillion Dollar akibat kempen boikot yang dijalankan seluruh dunia.



Kesimpulan
Saya secara peribadinya menyokong proses boikot ini. Ia merupakan salah satu usaha yang mampu saya buat untuk setidak tidaknya menolong rakyat Palestin disamping memberikan bantuan seperti sedekah dan sebagainya. 
Cuma dalam usaha kita memboikot ini kita perlu berhati hati agar amalan kita tidak menjadi sia sia. Janganlah kita pandang mereka yang bekerja di restoran Mc Donald dan lain lain francais sbagai hina. Kita tak tahu mereka mungkin lebih mulia dari kita di sisi Allah. Jika kita tahu syarikat syarikat ini juga sebenarnya memberikan bantuan kepada mereka yang susah, kita mungkin tidak akan mengeluarkan kata kata yang kesat keatas mereka. 
Mungkin saja pandangan saya ini tersilap maka saya berharap agar maafkan kata kata saya dan mendoakan agar kita semua ditunjukkan jalan yang benar oleh Allah SWT

Selain itu, jom kita baca 10 Syarat HAMAS untuk Gencatan Senjata


Rujukan:
1. http://www.jewishagency.org/aliyah/program/455
2.  http://jafi.org/NR/exeres/E44B7BBD-E58C-46DE-93B1-262589F4176D
3. Facebook.com/aqsa syarif
4. Facebook.com/aman malaysia
5.  inminds.com

Oleh: Mr Jay



Puding Milo Lapis Oreo

Cuaca panas ni sedap dapat makan puding sejuk2 kan? Rasa lega je bila lalu di tekak ha.. Masa bulan puasa baru-baru ni punyalah teringin nak makan (bulan puasa semua mende teringin ha), walaupun kat rumah alat sukat menyukat tak ada, gigih main agak-agak je..haha

Celoriang qata aih...
 Tengok orang lain buat kemain lagi cantik, mai diri sendiri buat nak gelak pun hado.. haha


Masa dok susun Oreo kemain cantik lagi nengok ha, gara-gara tak nyempat lapisan kedua nak mengeras sepenuhnya cheq dah tuang milo, tu yang celoriang abes, tapi takpa anggap corak kreatif..muehehee



Bahan2
  • 10 gm agar² tali/serbuk (terpulang jenama apa)
  • 1 tin susu cair (400ml)
  • Satu bungkus Oreo (buang inti-kalau tak buang pun takpa cuma akan manis je)
  • 750ml air
  • 150gm gula
  • 3/4 cawan Milo (gula dengan milo MJ main agak2 je guna cawan biasa..huhuu)
Cara2nya
  •  Masak agar-agar dengan air sehingga sebati, (kalau nak tahu sukatan kita betul ke tak, lepas campuran dah sebati tu kita tengok kalau pekat, air kurang kalau terlalu cair, air lebih.. dia kena nampak macam merelit tu ha tu tandanya agar2 kita nanti jadi elok tak keras tak lembik) almaklumlah MJ kan main agak2 je sukatannya sebab tak ada alat sukat. Kemudian masukkan gula hingga larut. Gunakan api sederhana ye, jangan besar sangat.
  • Lepas tu masukkan susu cair, kacau hingga mendidih dan bahagi kepada 2 bekas
  • 1 bekas masukkan milo dan kacau sehingga milo sebati tak berketul2 ye.
  • Kemudian tuangkan milo tadi (nak tapis pun boleh) untuk lapisan bawah, bila lapisan tu dah mengeras sikit (jangan keras sangat takut tak melekat) tuang bahagian putih lepas tu letaklah oreo sesuka hati.
  • Bila bahagian tengah dah mengeras sikit tuang milo di lapisan atas sehingga habis, dan kemudian sejukkan. SIAP!
 Walaupun tiada rupa yang menawan tapi tetap sedap terutama makan sejuk2, perghhhh layan..


Rumah Terbuka Aidilfiltri 6 Syawal 1435H

Sabtu lepas (2/8/2014) bersamaan dengan 1435H kami sekeluarga menganjurkan RUMAH TERBUKA SYAWAL merangkap kenduri AQIQAH anak saudara MJ.

e-card Jemputan 

Majlis bermula pada tengah hari sehingga lewat petang, terima kasih pada semua tetamu yang hadir ke Majlis kami

Firas merasmikan terlebih dahulu menu, tukang rasa.. yela kalau tak makan dulu memang tak makan dah la lepas tu.. sibuk nak main je jumpa kawan-kawan..hehe

Dan antara menu-menu yang dihidangkan pada tetamu ialah :

Kambing Aqiqah yang dimasak kurma


'Rendang Ayam Gajah' bersama ketupat kacang dan ketupat jagung.. Memang mabeles fabulus, sedap sangat dan yang penting puas makan..


Kerabu Perut Kambing dan juga Jelatah Arab

Bihun Sup Tulang (bihun sebungkus besar tu habis licin-sup tulang sekawah pun clear) mujur MJ sempat makan semangkuk ha..hehe

Dari bawah Kurma Kambing, Gulai Ayam Gajah, Jelatah, Kerabu, Ketupat dan Rendang

Air Oren (setong mula ni habis) kami kena bancuh lain, dan bekas pink tu Teh Tarik (2 tong air)

Jemput makan, mereka antara tetamu awal

Dan the best moment adalah Reunion kecil2an di rumah MJ, kami rakan seasrama dari Batch 1997 - 2001



Terima kasih pada kawan-kawan, saudara mara serta jiran tetangga yang hadir memeriahkan majlis, kami puas hati makanan yang dihidangkan habis, Alhamdulillah.

Pada yang nak datang beraya tu jemputlah, tapi kena cakap awal la sempat nak masak2 dulu, kalau tak kami jamu air jela..hehe


Akhir kata dari kami mewakili pihak wakil tuan rumah...


Beraya tu kena beringat bila perut sengkak, suplemen wajib ditelan tentulah Omega Guard dengan Phytocol-ST (kasi nyah lemak dan kolesterol) juga Peppermint Ginger Plus (buang angin) dan malam tu kita telan Ostematrix (kalsium) supaya badan kekal cergas keesokannya.


Labels

Celoteh MJ (124) layan (112) terima kasih (93) GiveAway (85) Join Contest (84) dunia artis (67) Menang GA (63) Makan Sedap (55) cantik (55) hadiah (54) nuffnang (47) Hari Raya Puasa (43) BE nuffnang (42) Resepi (40) pemenang (36) Wordless Wednesday (35) happy (35) Firas (34) Pengumuman (32) Produk Shaklee (31) contest (30) Denaihati (27) Pusat Pelancongan (27) keputusan GA (26) Kenangan MJ di tahun 2011 (25) suami isteri (24) on9 visitor (23) kenduri kawen (22) USM Penang (21) promosi hebat (21) sedap (20) Islam Agamaku (18) jalan-jalan (18) nasihat (18) rumah tangga (18) Fesyen (17) pesakit (17) sedih (17) senarai peserta (17) Fridge Magnet (16) Kenangan MJ di tahun 2012 (16) ME Nuffnang (16) Pegangan (16) Pulau Pinang (16) kelakar (16) Exam USM (15) Ilhan (15) Kenangan di Tahun 2014 (15) Celebrate Birthday (14) Followers (14) PJJ di USM Penang (14) aiskrim kek (14) lucu (14) teka-teki (14) pengalaman (13) Family Day (12) Hadiah Contest 2013 (12) Nikah Kawen (12) Nikon D90 (12) Portable Power Bank (12) petua (12) Avon (11) Bercuti di Cameron Highland (11) Cameron Highland BEST (11) Kenangan MJ di tahun 2016 (11) aksi terlampau (11) blogger Kuala Lumpur (11) islam (11) kisah tauladan (11) my birthday (11) sihat (11) tips (11) CPUV Earning (10) CPUV Nuffnang (10) kuih raya (10) Birthday Suami (9) Cameron Highland (9) Menu Hari Raya (9) heartbeat (9) kupon (9) tutorial (9) Blogger Utara (8) Hadiah Wang Tunai (8) Perodua Alza (8) Pizza Hut Promotion (8) Pulau Langkawi (8) Resipi (8) top komen (8) Kelantan (7) Kenduri (7) Mak Abah ke Umrah (7) Percutian Familyku (7) Percutian Kami (7) Strawberry Park Resort (7) iPhone 5 Gadget Impian (7) jamuan raya (7) kad raya (7) kamera (7) sale (7) video (7) Hadiah Birthday (6) Jumpa Blogger (6) Kenangan di tahun 2013 (6) MJ dan Suami (6) My Koleksi (6) Puasa Ramadhan (6) Rawatan Kesuburan MJ (6) Resepi Juadah Berbuka (6) Trying To Conceive (6) Umrah MJ 2016 (6) dalam negara (6) juadah berbuka (6) kupon KFC (6) ovarian cysts (6) review blog (6) Burger King (5) Cuti-Cuti Malaysia (5) Dekorasi Simple by MJ (5) Kenangan MJ di tahun 2015 (5) Lumut (5) M'c Donalds (5) MJ bercuti di Thailand (5) Makan Sedap di Pulau Pinang (5) Pengalaman Mengerjakan Umrah (5) Pengalaman belajar secara PJJ (5) Sepetang Bersama Blogger (5) ThePopLook (5) Tudung Chiffon 3 Layer (5) adik kemalangan (5) endorscope (5) luar negara (5) online (5) BAJET 2012 (4) Beef Lasagna Cheese (4) Bisnes Pelekat Pantz (4) Cara Dekorasi Bajet (4) Cheque Nuffnang (4) Diari Umrah MJ (4) Hadiah Anniversary (4) Happy Anniversary (4) HomeMade Aiskrim (4) Homemade Burger Bakar (4) IQ (4) Jemputan ke Rumah Terbuka (4) Jeruk Buah Penang (4) Kebaikan Omega Guard Shaklee (4) Kisah Kereta MJ (4) Konvo USM (4) Lecithin Shaklee (4) Lost World of Tambun (4) Meatball IKEA (4) Omega Guard Shaklee (4) Perak (4) Popia Milo (4) Popia Nestum (4) Preloved Handbag (4) Rekod Baru (4) Resepi Aiskrim (4) Resepi Aiskrim Goreng (4) Resepi Puding Triffle (4) Salak Denai Chalet (4) Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Coca Cola (4) Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Hot FM dan Coca Cola (4) Trip ke Hatyai (4) ibadah puasa (4) pertunanganku (4) Apom Polkadot (3) Baju Kenangan MJ (3) Baucer Buku 1Malaysia (BB1M) (3) Burger Bakar (3) Cara Berkesan untuk Menabung (3) Coconut Shake (3) Copthorne Hotel Cameron Highland (3) Fasha Sandha dan Jejai (3) Fridge Magnet Oversea (3) Handbag COACH (3) Header Baru (3) Hotel Bajet/Hotel Murah (3) Inai Henna (3) Inai lukis (3) Jualan Penghabisan Stok (3) Kedah Darul Aman (3) Kehilangan Pesawat MH370 (3) Kelebihan Vitamin C Shaklee (3) Kenangan MJ di tahun 2017 (3) Khory Steamboat Yong Taufu Sungai Petani (3) Koleksi GUESS MJ (3) Kursus Intensif USM (3) Laksa Janggus (3) Lee Gardens Hotel Hatyai (3) MH370 MAS Hilang (3) Makan Sedap dan murah di Sungai Petani (3) Masjid Nabawi Madinah al Munawarrah (3) Mee Sotong sedap (3) Menabung dengan Si Hijau (3) Menu Berbuka Puasa (3) Menu Diet Atkin (3) Menu Rumah Terbuka (3) My Best Moment (3) Omega Gurad Shaklee (3) Ostematrix Shaklee (3) Pemenang Top komen (3) Percutian bersama Keluarga (3) Pisau Zebra (3) Pizza Hut Big Box (3) Potluck (3) Resepi Ayam Sedap (3) Resepi Durian Crepe (3) Resepi Mudah dan Sedap (3) Resepi Roti (3) Resepi Roti berinti Daging dan Cheese (3) SBPA (3) SPA (3) Seminar Wordpress (3) Steamboat dan Yong Taufu murah (3) Testimoni Set Kurus Shaklee (3) Testimoni Set Menyusu Shaklee (3) Testimoni Shaklee (3) Testimoni Vivix (3) Tiket Wayang Free (3) Tips Menabung dengan Berkesan (3) Ustaz Ahar Idrus (3) cara membawa masuk barang ke malaysia (3) duti import (3) kes bunuh (3) khulafa ar rasyidin (3) mukjizat (3) mutiara kata (3) peraturan dan undang undang kerajaan (3) permit import (3) Agar-agar Milo (2) Ais Kacang sedap di Penang (2) Aiskrim Choki Choki (2) Aiskrim Coki Coki (2) Aiskrim Goreng sedap (2) Ayam Dendeng (2) Bahaya Ovarian Cyst (2) Bedak Miyami (2) Bekam adalah Sunnah (2) Bercuti di Taiping (2) Burger KOMTAR (2) Burger King Penang (2) Butter Prawn sedap (2) Cara Mengira Cukai Kastam (2) Cara Menyemak Keputusan SPM (2) Cashout Nuffnang (2) Char Koaw Teow Sungai Dua (2) Chicken Chop (2) Demam Denggi (2) Diari Detox Maira (2) Facebook Fanpage (2) Hasil BerNuffnang (2) HomeMade Burger (2) Honeymoon di Cameron Highland (2) Hotel Murah di Kuala Lumpur (2) Hotel/Homestay di Melaka/Johor (2) Hukum memakai Inai Lukis (2) Ikan Terubuk Masin (2) Inai HandMade di Penang (2) Jeruk Magga AsamBoi (2) Jeruk Pelam Asamboi (2) Jom Detox dengan Shaklee (2) Jom kita Detox (2) Kad Kahwin Fasha Sandha (2) Kaedah Rawatan Bekam Angin (2) Kami di Lumut (2) Kasut Baru (2) Kebaikan Lecithin (2) Kegunaan Basic H Shaklee (2) Keistimewaan ESP (2) Kek Lapis Sarawak (2) Kelebihan Al Quran (2) Kenduri Doa Selamat (2) Kenduri Kesyukuran (2) Kepentingan Detox pada Tubuh (2) Kereta yang Diubahsuai (2) Khasiat Nenas Batu (2) Koleksi Carlo RINO (2) Konvo USM ke 48 (2) Kuih Siput (2) Ladang Teh Boh Sungei Palas (2) Majlis Kenduri MJ (2) Maksud PJJ (2) Mee Udang Paksu Juru (2) Mee Udang Pulau Sayak (2) Mee Udang Special (2) Menu Barbeque BBQ (2) Menu untuk Detox (2) Nasi Arab Bandar Perda (2) Nasihat Suami Isteri (2) Oreo CheeseCake (2) Original Handbag COACH (2) Panggilan Palsu (2) Pantai Bagan Ajam (2) Pasar Bisik Kota Kuala Muda (2) Pencapaian Terbaik Celoteh MJ (2) Pengalaman HSG Test (2) Perkahwinan Artis (2) Pisau Magik (2) Pizza Hut Vs Domino's Pizza (2) Popia Barbeque BBQ (2) Popia Cheese (2) Power Bank 13800mAh (2) Power Bank 8000mAh (2) Prosedur membuat Rawatan Kehamilan (2) Proton Preve (2) Quran (2) Rawang Burger Bakar (2) Resepi Ayam Dendeng (2) Resepi Ayam Mudah (2) Resepi Burger sedap (2) Resepi Lasagna Atkin (2) Resepi Lasagna Telur (2) Resepi Popia Goreng (2) Resepi Puding Kek Pandan (2) Resepi Puding Laici (2) Resepi Puding Oreo Coklat (2) Resepi Spagethi mudah (2) Restoran Mohd Chan Abdullah (2) Rumahku Syurgaku (2) SX150 IS (2) Senarai Calon Parlimen PRU13 (2) Set Menyusu Shaklee (2) Siapa perlukan ESP (2) Sinopsis Bukan Bidadari (2) Spagethi Meatball sedap (2) Strawberry Cheese Cake (2) Tarikh mengundi PRU13 (2) Testimoni Basic H Shaklee (2) Testimoni ESP (2) Testimoni GLA Complex (2) Testimoni Ostematrix Shaklee (2) Tips pemilihan Tudung (2) Tudung Bawal Aidijuma (2) Tutti Frutti (2) Ujian Pap Smear dan HSG Test (2) Ziarah Nabi di Masjid Nabawi (2) ayam goreng rempah (2) baju tunang (2) bercuti di Pulau Pangkor (2) ceramah (2) coklat (2) cukai kastam (2) duit malaysia (2) games (2) ilusi optik (2) keputusan Peperiksaan (2) kotak sembang (2) masker wajah (2) syiah (2) temuduga (2) Ayam Percik (1) Bahaya GLA Complex Shaklee (1) Bahaya Kencing Tikus (1) Bahtera Nabi NUH (1) Batik Pants (1) Batu 5 Char Koaw Teow (1) Bayaran Balik Pinjaman PTPTN (1) Bedak Arab KokuRyu (1) Bee Hives Bun with Butterscotch Sauce (1) Belajar secara Sidang Video (1) Bercuti di Melaka (1) Biskut Lasagna (1) Black Label Aidijuma (1) Blogger Kelantan (1) Blogger Perak (1) Bonus Raya 2013 (1) Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia (1) Bunga Pandan (1) Burger Besar (1) Burger KOMTAR De Pauh Garden (1) Burger Leleh Warung Kuning (1) Butik Fareeda Permatang Pauh (1) COACH For Sale (1) CY 2000 (1) Cable Car Langkawi (1) Candle Light Dinner MJ (1) Candy Crush Saga (1) Cantik dengan Omega Guard (1) Car Loan Calculator (1) Cara Berbekam Angin (1) Cara Halau Lipas (1) Cara Membuat Burger (1) Cara Menangani Perut Buncit (1) Cara Mencegah Penyakit (1) Cara Mencuci Usus (1) Cara Mengingati Allah SWT (1) Cara Menjaga Usus (1) Cara Menunaikan Solat Qasar dan Jamak (1) Cara Merawat Kaki Bengkak (1) Cara Solat (1) Cara buat Passport (1) Cara menguji Personaliti (1) Cara ubati Denggi (1) Cheese Tart sedap (1) Cheezy Magik (1) Cheque HOT FM (1) China (1) Chuchuk Chuchuk Raja Uda (1) CoQ Health Plus Shaklee (1) Coklat Crepe (1) Cryptography Code (1) Cucur Jagung sedap (1) DIY Fridge (1) DIY Hanger (1) DIY Peti Ais (1) DVD 30 Juzuk al Quran Beserta Terjemahan (1) DVD al-Quran (1) Dakwat Kekal PRU13 (1) Dejavu di Kinabalu (1) Dinosour Park Danok Thailand (1) Ditipu dengan Western Union (1) Doa Dhuha (1) Doa di bulan Ramadhan (1) Doorgift Pengantin (1) Double Stemcell (1) Download Movie (1) Drama Dejavu di Kinabalu (1) Durian Musang King (1) Eagles Feeding Langkawi (1) Endorscope Cyst (1) Erti dan Hukum Berkabung dalam Islam (1) External Hard Disk (1) Fareeda Aisya 3 Layer (1) Filem Ombak Rindu (1) Fizo Mawar bersanding (1) Frozen Food (1) GLA Shaklee berisiko (1) GLA Shaklee punca ketidaksuburan (1) GST (1) GUESS (1) Gaji Minimum Swasta (1) Gambar Pelik (1) Gempa bumi (1) Genggam Fatimah (1) Get Clean Home Set Shaklee (1) Hadiah Contest 2014 (1) Hadiah Hari Ibu (1) Hadiah untuk SIRIM (1) Hadiah untuk SUAMI (1) Handmade Frame (1) Hanger Tudung (1) Hari Kemerdekaan (1) Hari Raya Aidil Adha (1) Hasil Tanaman MJ (1) Hatyai ICEDOME (1) Header Raya (1) Henna Mehendi (1) HomeMade Nasi Arab (1) Homemade Meatball (1) Homestay Murah di Melaka (1) Hospital Seberang Jaya (1) Hotel Bajet di Kuala Lumpur (1) Hotel Murah di Kuala Lumpur dan Jalan Masjid India (1) Hotel Murah di Melaka (1) Hotel Singgahsana Petaling Jaya (1) Hukum Menyebut OMG (1) Ibadah Korban Online (1) Ice Blended Coklat sedap (1) Ikan Bawal Panas (1) Ikan Siakap 3 Rasa (1) Ikan Siakap Percik (1) Ikan Siakap Sweet Sour (1) Ikan Terubuk Percik (1) Inai Daun (1) Indonesia (1) Irma Hasmie (1) Isu negara (1) Izyanty Collection (1) Jadual Puasa 2012 (1) Jadual waktu Imsak dan Berbuka Puasa tahun 2013 (1) Jalil Coconut Shake (1) Jangkaan Kiamat (1) Jenis Jenis Cyst (1) Jenis-jenis Hadis (1) Jubah Safra keluaran MS Design (1) Kad Pengenalan MJ (1) Karnival Kerjaya (1) Kebab Daging (1) Kebaikan CoQ Health Plus (1) Kedai Kacang Bagan (1) Keistimewaan Vitalea Shaklee (1) Kejora dan Bintang (1) Kek Biskut Marie (1) Kek Coklat Sedap (1) Kelebihan Alfalfa (1) Kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) (1) Kelebihan Ephyra (1) Kelebihan Mealshake (1) Kelebihan Pad Hygiene (1) Kelebihan Water Pitcher Shaklee (1) Kelebihan dan Khasiat ESP (1) Kelebihan menjadi ahli Shaklee (1) Kelebihan/Khasiat ESP (1) Kempen Si Hijau (1) Kenaikan Gaji 1KGT (1) Kenaikan Gaji Kerajaan 2013 (1) Keputusan PRU13 (1) Kerabu Sotong (1) Kerepek Ngaku Arrowhead (1) Kesan setelah mengambil GLA Shaklee (1) KeyChain (1) Khasiat Air Dayang Bunting (1) Khasiat Susu Kambing Segar (1) Khasiat Telur Angsa (1) Kisah Abu Bakar as Siddiq (1) Koaw Teow Th'ng (1) Kobis Tiruan (1) Kolagen Powder Shaklee (1) Koleksi Firas (1) Koleksi Fridge Magnet (1) Koleksi Header Blog (1) Koleksi Paris dari Aidijuma (1) Koleksi Wallet MJ (1) Krabi dan Hatyai (1) Kuah Rojak Mak Bee sedap (1) Kuala Lumpur (1) Laksa Telur Bersarang (1) Lampu Tidur Romantik (1) Lecithin sebagai Pengemulsi Lemak (1) Lelong barang bawah RM50 (1) Lemon Cheese Cake (1) Lens Nikon 50mm (1) Letgo Item (1) Letgo Wardrobe (1) Lirik Lagu (1) Lokasi dan Tarikh Ujibakat Bintang Mencari Bintang (1) MJ (1) MJ Makan Free (1) Macarons (1) Machu Pichu (1) Magnet Board FM (1) Majlis Persandingan Fizo Mawar (1) Makam Nabi dan Raudhah (1) Makan Sedap di Manjung (1) Makaroni Baked Cheese (1) Makeover Fridge (1) Mandi Wap (1) Mandi di Private Pool (1) Masterchef Penyingkiran (1) Masterchef Selebriti Malaysia 2 (1) Maybank ATM Card (1) Meatball Abg Burn Bandar Perda (1) Mee Kuah Daging (1) Mee Kuah senang (1) Mee Sotong Padang Kota (1) Melaka (1) Menu Sarapan (1) Menu di Victoria Station (1) Mineral Coffee Hai-O (1) Murtabak Telur (1) My Graduation (1) My HomeMade Kuih Raya (1) My Mum (1) Nan Cheese Meleleh (1) Nasi Arab Al-Bayt (1) Neotel Hotel Kuala Lumpur (1) Niat Solat Qasar dan Jamak (1) Nora Elena Vs Novel Kasih Suci (1) Olimpik 2012 (1) Ombak Ganas (1) Oreo Cheese Cake Gebu (1) Oreo Cheese Cake Strawberry tanpa gelatin (1) Panasonic Viera (1) Panda Park Danok Thailand (1) Panorama TV1 (1) Paris Satin Aidijuma (1) Pasar Ramadhan (1) Pasembor Sedap (1) Passport pertama MJ (1) Pati Ikan Haruan (1) Pekeliling 2013 (1) Pelikat Pants (1) Peluang Kerjaya (1) Penapis Air Portable (1) Penapis Air Shaklee (1) Penetapan Gaji Minimum (1) Pengalaman Menggunakan Western Union (1) Pengalaman On Air di Radio (1) Pengkalan Hulu (1) Pensonic Warehouse Sale (1) Penyampai Hot FM (1) Peppermint Ginger Plus (1) Performance Drink Shaklee (1) Perfume (1) Perfume Calvin Klein (1) Perfume Kim Kardashian (1) Perfume Paris Hilton (1) Perodua Bezza (1) Perodua MyVi 2018 (1) Persandingan MJ dan SUAMI (1) Pes Kuah Laksa Sedap (1) Petaling Jaya (1) Petua Halau Lipas (1) Petua ubati Patah/Retak (1) Petua ubati batuk (1) Petua ubati sesak nafas (1) Phoebe Ribbon Chiffon (1) Photo Konvokesyen USM (1) Photo with BFF (1) PilihanRaya (1) Popcorn Ayam (1) Power Bank 12000mAh (1) Power Bank 2800mAh (1) Preloved Carlo Rino (1) Pretzel Almond (1) Pretzel Oreo (1) Primavera Shoes (1) Program Affiliate AssignJobs (1) Program Realiti TV3 (1) Promosi Ephyra (1) Promosi Tudung Murah (1) Proton Terbaru (1) Puding Milo Lapis Oreo (1) Pulau Beras Basah (1) Punca Demam Denggi (1) Punca Gastrik (1) Punca Sesak Nafas (1) Puncak Gunung Brinchang (1) Pusat Peranginan di Malaysia (1) RSMY House of Real Beriani (1) RSS feed (1) Ramalan Kiamat (1) Rambutan Sedap dan Manis. (1) Rantai Tangan Hilang (1) Rempah Nasi Arab (1) Renungan Bersama (1) Resepi Ayam Goreng KFC (1) Resepi Ayam Goreng Rangup (1) Resepi Ayam Percik (1) Resepi Begedil Ayam (1) Resepi Begedil Kentang (1) Resepi Cucur Roti (1) Resepi Daging Dendeng (1) Resepi Ikan Siakap Sedap (1) Resepi Jeruk Pelam (1) Resepi Kek Batik (1) Resepi Kek Biskut Marie (1) Resepi Kek Minyak Kukus (1) Resepi Kek Sedap (1) Resepi Koaw Teow KUNGFU (1) Resepi Koaw Teow Ladna (1) Resepi Koaw Teow Th'ng (1) Resepi Kuah Percik (1) Resepi Mee Kuah Sedap (1) Resepi Mee Sizzling (1) Resepi Mushroom Sup (1) Resepi Oreo Cheese Cake (1) Resepi Popcorn Ayam (1) Resepi Puding Jagung (1) Resepi Puding Roti (1) Resepi Puding sedap dan mudah (1) Resepi Roti Sarang Lebah (1) Resepi Samosa (1) Resepi Sotong Kangkung (1) Resepi Sup Tulang (1) Resepi Udang (1) Resepi biskut Meringue (1) Restoran Bara Grill Taiping (1) Restoran Chuchuk Chuchuk (1) Restoran Cina Muslim di Kajang (1) Restoran Fais (1) Restoran Qasar Hadramawt Bandar Perda (1) Ring Stand Hanger Single (1) Risiko kekurangan Protein (1) RnZ Cosmetic (1) Romantika di Sungai Petani (1) Roti Bakar Meleleh (1) Roti Daging Cheese (1) Roti Gulung Sosej (1) Roti Nan Cheese Sedap di RSMY (1) Roti Paung Terengganu (1) SC Sanitary Pad Cosway (1) Sabun 3 layer (1) Sabun BERAS (1) Sabun Collagen (1) Sabun Gluta Kojic (1) Sah puasa selepas berjunub (1) Salad Ayam (1) Saman Hadlaju (1) Sandwich Sedap (1) Sarawak (1) Scha dan Awal (1) Sejarah Komputer (1) Selsema dengan Vitamin C Shaklee (1) Seminar Buat Duit dengan Blog (1) Set BUASIR (1) Set Berpantang Shaklee (1) Set Ibu Hamil Shaklee (1) Set Senggugut (1) Setem Koleksi Terbaru (1) Shawl Handmade yang cantik (1) Shopping Online (1) Sihir dan Santau (1) Sijil HALAL JAKIM (1) Singapura (1) Siput Kepah (1) Siti Nurhaliza (1) Skin Laptop (1) Skrin Netbook Pecah (1) Sling Bag CARLO RINO (1) Smockey Bear Chicken (1) Smockey Bear Lamb (1) Somtam Campur (1) Sooft Book Washable for children (1) Sotong Kangkung (1) Stokin Kaki Scholl (1) Sumbangan Rumah Anak Yatim (1) Sundae Ice Cream (1) Sunset (1) Suplement tenaga ketika berpuasa (1) Susu Kambing sedap (1) Syarat Pinjaman Kereta Ketat (1) Syarat Sah Puasa (1) Taj Mahal (1) Tanda menghidapi Cyst (1) Tandoori Chicken Naan Cheese (1) Tapak Iklan blog Celoteh MJ (1) Tapak Pesta (1) Tasik Dayang Bunting (1) Tempat Makan Sedap di Pulau Pinang (1) Tempat menarik di Krabi dan Hatyai (1) Tepung Magik (1) Testimoni B-Complex (1) Testimoni Mineral Coffee (1) Testimoni Set Subur Shaklee (1) Testimoni kecewa SalamFone (1) Testimoni produk Double Stemcell (1) Tioga Deluxe Suite Strawberry Park Resort (1) Tips Memasuki dan Solat di Raudhah (1) Tips Menyimpan Susu (1) Tiram Goreng Tepung (1) Tonsil Bengkak (1) Tragedi MH17 (1) Transaksi Luar Negara (1) Triple Stemcell (1) Tudung Bawal al Shawl (1) Tudung Layer Kanak-Kanak (1) Ujian Darah untuk Kesuburan (1) Update Bloglist (1) Ustaz Don Daniyal (1) Ustaz Zaharuddin (1) Victoria Sandwich (1) Victoria Station Seberang Jaya (1) Virus Infection vs Demam Denggi (1) Wallet (1) Wallpaper Dinding Rumah (1) Wallpaper Fridge (1) Wallpaper Kaison (1) Wang Kelian (1) Western Union Selamat (1) White Label Aidijuma (1) Wishlist MJ (1) Yacht Langkawi (1) Yee Mee Sizzling (1) Yong Tau Fu sedap di Bagan (1) Zinc Complex Shaklee (1) beauty Umaira (1) berita terkini (1) bomoh VIP penipu (1) borong.com.my (1) buku denaihati (1) cara mengira cukai (1) e-Qurban Kemboja (1) herblax Shaklee (1) himpunan bantah GST (1) hobi masa lapang (1) iPhone 5 Contest (1) isu agama (1) kekabu (1) kenangan MJ di tahun 2010 (1) keputusan SPM (1) keracunan (1) khalifah ganti superman (1) kontroversi (1) lukisan termahal didunia (1) mascara (1) masjid (1) melaleuca oil (1) movie (1) penipuan (1) photography (1) picaso (1) rempah sauna (1) simulator (1) sinopsis KHILAF (1) sosilawati (1) sunnah wal jamaah (1) tan sri ali hashim (1) teknik- teknik fotografi (1) titanic 2 (1) wang kertas siri baharu (1) zuriat (1)