Jemputan ke Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri


Salam Syawal kepada semua yang singgah ke teratak MJ

Dengan setulus ikhlas MJ dan suami serta keluarga ingin menjemput rakan-rakan blogger untuk sama-sama memeriahkan majlis di samping mengeratkan silaturrahim sesama kita ke Majlis Rumah Terbuka merangkap Majlis Kesyukuran di Teratak Keluarga MJ di Perai, Penang.



Majlis bermula sekitar jam 3petang, tapi kalau ada rakan blogger yang sudi singgah, MJ merancang untuk kita berjumpa pada 1 masa, jadi senang untuk kita saling kenal dan berkenalan antara sesama kita (Reunion), masa yang dicadangkan adalah pada pukul 4petang. Kita hanya merancang dan Tuhan yang menetukan.

Kalau ada rakan blogger yang dapat hadir, sila hubungi MJ @ whatsapp ke 0124353088 (Office hour only) atau email ke normj1001@hotmail.com  Nanti MJ sertakan details ke rumah keluarga MJ ye :D

Puasa Qada + Puasa 6 Syawal

Entry Ulang Tayang

Sebelum ni MJ musykil gak pasal puasa sunat 6 di bulan Syawal, terpikir kita sebagai perempuan ni mau tak mau wajib akan tidak boleh berpuasa penuh di bulan Ramadhan sebab period unless dah menopause kan. Jadi macam mana nak puasa sunat dari 2 Syawal kan. Kot mana pun kita kena ganti puasa tu terlebih dahulu barulah diikuti dengan puasa sunat. Sebab niat puasa ganti tak boleh sekali dengan niat puasa sunat.

Dan sekarang barulah MJ faham, bila dengar kuliah ustaz pasal perkara nie.. Dan rupanya itulah keistimewaan kita sebagai perempuan nie, walau kita berpuasa ganti di bulan Syawal tetap akan dapat pahala sama seperti puasa sunat 6 orang lelaki dan orang lain.





Jom kita sama-sama baca artikel yang MJ terima melalui emel, dari Ustaz Ahmad Baei Jaafar ( berkongsi dengan anda yang mungkin jugak tak tau macam MJ sebelum ni)


Soalan : Wanita tidak boleh mengelak daripada ponteng puasa. Apabila masuk 2 Syawal bolehkah mereka berpuasa qada dan puasa 6 secara serentak?


'Persoalan ini sering ditanyakan setiap tahun. Untuk menjawab persoalan itu suka saya memberikan dua pendekatan dan kedua-dua itu boleh digunakan sebaik-baiknya.

Jika anda mempunyai puasa qada 7 hari, maka pada 2 Syawal anda boleh berniat puasa qada, "Sahaja aku puasa qada Ramadan esok hari kerana Allah Taala". Dengan niat itu anda beroleh puasa qada dan pahala sunat Syawal juga diperoleh secara automatik.

Apabila sudah mengqada puasa 6, secara automatik dia sudah melaksanakan puasa 6. Namun kalau dia masih ingin berpuasa sunat selepas itu masih digalakkan.

Dia juga boleh berniat, "Aku berpuasa qada Ramadan dan sunat Syawal esok hari kerana Allah Taala," Jadi niat ini membolehkan dia mendapat pahala puasa sunat Syawal.




Namun ada jugak tersilap niat dengan menyebut puasa sunat dahulu diikuti puasa qada, maka dengan itu niat puasa qada tidak terpakai. "Aku berpuasa sunat Syawal dan Qada Ramadan esok hari kerana Allah Taala."

Oleh sebab itu umat Islam terutama wanita dianjurkan segera menyelesaikan puasa qada dan sunat 6 Syawal dalam bulan Syawal untuk membolehkan mereka mendapat anugerah pahala puasa setahun. Hal ini berdasarkan sabda Rasulullah SAW "Sesiapa yang berpuasa Ramadan dan mengikutinya dengan 6 Syawal, mereka seolah-olah berpuasa setahun."

Jadi marilah kita merebut nikmat pahala yang diberikan dengan berpuasa di bulan Syawal.



p/s : Ustaz dalam TV ada cakap (nama Ustaz tak pasti, terlupa..huhuu) puasa 6 boleh diselangseli asalkan cukup 6 dan masih di bulan Syawal. Puasa direct 6 tu kalau kita amik dari 2 Syawal.

10 entri terbaik Denaihati

Salam Syawal dan Salam Kemerdekaan buat seluruh pembaca blog Celoteh MJ ni :)

 Denaihati - siapa yang tidak kenal dengan blogger yang sentiasa bermurah hati kepada blogger lain, glamour dengan tagline Hidupkan untuk Memberi dan Alhamdulillah dengan memberi beliau sentiasa dimurahkan rezeki oleh Allah SWT. Aminnnn :)

Dan sempena Syawal ni, beliau sekali lagi bermurah hati nak memberi BONUS RAYA kepada semua blogger tapi ada syaratnya juga, nak baca syarat dan nak join klik SINI.

 Banner


Kategori yang MJ suka dalam blog Denaihati ialah Blogging kerana ada pelbagai info dan tips untuk kita ambil sebagai panduan bersama, dan bawah ini adalah antara 10 entry yang MJ rasakan terbaik dalam keywords Blogging tersebut.





 





“Bonus Raya Aidilfitri 2012 untuk semua Rakan Blogger yang tidak jemu-jemu bersama blog Denaihati. Berminat joom serbu Denaihati.com”.

Salam Aidilfitri 1433H & Happy Monday


Dah lama blog ni tak berupdate, lebih dari seminggu ha, almaklumlah sama macam tuan juga turut bercuti raya :)
Pasti ada kawan-kawan yang baru mula bekerja pada hari ini kan? MJ je dah mula bekerja pada hari Khamis lepas, masih dalam mood raya masa tu tapi memandangkan tuntutan kerja memanggil, terpaksa lah menurutkan ;)

Mood pun lemau lagi nak update cerita pasal raya kami, tapi MJ selitkan juga sekeping gambar kami berdua di pagi Hari Raya :) Gambar lain-lain dah ada dalam Facebook ha ;)





p/s : InsyaAllah jika tiada aral hari Jumaat ini bersamaan dengan 31 Ogos 2012, kami akan mengadakan RUMAH TERBUKA MERDEKA RAYA di kediaman keluarga MJ. Rakan-rakan blogger adalah dijemput, takpe nanti MJ buat kad jemputan ye... heheee :D


SeLaMaT HaRi RaYa AiDiLFiTRi


Dikesempatan ini MJ ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Mohon Maaf andai ada salah silap terkasar bahasa tersilap tulis dalam ruangan Celoteh MJ mahupun di ruangan komen kawan-kawan semua.


Semoga korang ceria selalu di Aidilfitri ye, kalau mai Penang roger MJ, mana tau boleh mai beraya ke rumah ke.. InsyaAllah raya ketiga ni (Rabu) MJ akan berada di Taiping - kenduri kawen sepupu :) Kalau ada yang nak ajak beraya ke rumah ke roger ye, insyaAllah jika ada rezeki dapat kita berjumpa :)


MJ doakan perjalanan korang selamat pergi dan balik ke/dari kampung ye.. MJ dan suami alhamdulillah kampung dekat-dekat je, jadi senang nak merancang takdak pening-pening nak fikir pasal jem roti ke jem nenas..heheee :)


Perutusan khas Mr jay sempena hari raya

Innal hamdalilah nahmaduhu was tainu wanas taghfiruhu. wanauzubillah min syururi angfusina wamin sayyiati a’malina. man yah dihillah fala mudhillalah wa man yudhlil fala haadiyalah. asyahadu allah ilaaha illalah wahdahula syarikalah wa asyhadu anna muhammadan a’duhu wa rasuluh. shallalahu a’laihi wa a’la alihi wa ashhabihi wa salam. 

Alhamdulillah. bersyukur kita kehadrat Ilahi kerana dengan iradatNya kita masih lagi diberikan nafas untuk terus berada di muka bumi yang sementara ini. dikesempatan ini marilah kita sama sama renungkan kelebihan dan keberkatan bulan Ramadhan.

Terkadang kita lupa untuk bersyukur dengan pemberian daripadaNya. terkadang kita mencebikkan muka, merungut  apabila yang dihajati tidak kesampaian. kita merasa terkilan apabila makanan yang dijamah tidak menepati selera kerongkong kita. kita mudah lupa tentang kesusahan saudara saudara seagama dengan kita yang terpaksa berkerja seharian hanya untuk mendapatkan sesuap makanan. begitu juga yang terpaksa memungut sisa- sisa makanan didalam tong sampah untuk dibawa pulang menjadi santapan harian keluarga. 






kita berseronok berbelanja di pasaraya  dengan baju yang dibeli. Berpasang pasang pakaian baru dibeli untuk dijadikan baju raya akan tetapi kita lupa pada saudara kita yang kesusahan. bagi mereka sepasang baju itu lah yang dipakai dari bangun pagi hingga kemalam begitu lah hari hari seterusnya. baju raya jauh sekali.




kanak kanak kita beriang ria bermain bunga api dan melonjak kegirangan mendengar dentuman mercun sedangkan anak anak di luar sana menangis ketakutan mendengar tembakan mesingan dan dentuman bom dan mortar. mereka bertarung dengan nyawa berhadapan dengan 'binatang' laknatullah.hakikat inilah yang terjadi kepada saudara kita di Sudan, Syria, Palestin dan merata dunia yang penuh dengan kemiskinan, keganasan, perperangan hasil dari kelemahan dan pepecahan umat islam itu sendiri

 

Pada ketibaan bulan ramadhan, kita berpuasa pada siang harinya. tetapi adakah kita mengambil pengajaran tentang apa yang terkandung dalamnya. hikmah yang tersembunyi didalamnya. kita seeloknya memahami Fiqh Maqasid iaitu tujuan berpuasa agar dapat merasakan keindahannya.
Puasa cuba  mengajar kita tentang erti kesyukuran.  dengan merasakan lapar barulah kita merasakan nikmatnya kenyang. puasa juga cuba mengajar kita tentang erti kesabaran, erti mengawal nafsu  dan displin. semoga dengan menginsafi diri menjadikan kita sedar akan kekurangan insan lain.



Semoga dengan amalan amalan seperti berzakat dan bersedekah dibulan puasa  melembutkan hati kita dan membuatkan perasaan kasih dan simpati terhadap kesusahan yang menimpa kepada orang lain.
Seperkara lagi  bersempena kita menyambut hari raya yang bakal menjelang, kita sebagai bangsa melayu yang beragama islam uniknya meraikan dengan ucapan maaf dan mendoakan selamat kepada insan yang lain. perbuatan ini yang menjadi adat dan tradisi kita wajar diteruskan. 

Dikesempatan ini saya menyeru diri saya dan rakan rakan rakan yang lain marilah kita eratkan ukhwah talian silaturrahim antara sesama kita. perkukuhkanlah perpaduan. kurangkan pertelingkahan  yang menyebabkan kerugian kepada diri kita dan masyarakat. kita bangkitkan semangat bantu membantu dari aspek ekonomi yang selama ini kita ketinggalan. berurusniagalah dengan sesama saudara kita. moga moga dengan hasil kita bermuamalat secara tidak langsung kita menaikkan ekonomi umat islam.

Firman Allah SWT didalam Al Quran:

“Sebenarnya orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelengkah) itu dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat”.               (Surah Al-Hujurat, ayat: 10)


Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Janganlah kamu dengki-mendengki, janganlah kamu putus-memutuskan talipersaudaraan, janganlah kamu benci-membenci dan janganlah kamu belakang-membelakangi (berseteru atau bermusuhan) dan jadilah kamu hamba Allah sebagai saudara, sebagaimana yang diperintahkan oleh Allah kepada kamu”. 
 (HR Bukhari dan Muslim)

Akhir kalam saya mohon ampun dan maaf seandainya selama ini saya terlanjur kata dan menyakiti hati sahabat sahabat sekalian samada saya sedar atau tidak. ucapan dari saya "Selamat Hari Raya Aidilfitri. maaf zahir dan batin dari saya Mr jay dan Puan MJ sekeluarga.

P/S: sebenarnya penggunaan ayat Perutusan khas diatas tidaklah membawa apa maksud yang istimewa. hanyalah syok syok sendiri oleh saya. he he

assalamualaikum.....

#Save Jejai

Di penghujung Ramadhan yang kian berakhir dan Syawal yang semakin menggamit, MJ rasa turut terpanggil untuk bersama-sama memohon bantuan rakan blogger untuk sama-sama meringankan beban yang ditanggung oleh salah seorang rakan blogger kita iaitu abg JeJai pemilik blog www.teratakarmo.com



MJ pertama kali bersua muka dengan abg Jejai masa Majlis Sepetang Bersama Blogger anjuran blogger Denaihati, ternyata abg Jejai sangatlah peramah. Rupanya masa ni pun abg Jejai menyembunyikan penyakitnya dari semua, siapa sangka dari riak keceriaan di wajahnya rupanya terselit kesakitan yang ditanggung.




Untuk pengetahuan semua, abg Jejai kini disahkan menghidap penyakit Lung Cancer Stage 4 (Kanser Paru-Paru tahap 4-akhir), dan baru-baru ini telah mula muntah darah. Sama-sama kita doakan moga abg Jejai kuat dengan dugaan dan semoga dia cepat sembuh.
Untuk maklumat lanjut boleh baca di blog Abg Eyriqazz


Semoga dengan sedikit sumbangan dari kita semua dapat meringankan bebanan keluarga abg Jejai sekeluarga. Sumbangan boleh dibuat seperti akaun di bawah



Dan untuk mengelakkan akaun mereka dibekukan (sebab akaun simpanan dan bukan akaun semasa) oleh pihak bank, pihak Fazreen Network menawarkan untuk menguruskan kutipan derma tersebut. Sumbangan boleh disalurkan ke akaun semasa mereka seperti di bawah



Sila masukkan emel payments[at]fazreen.com di ruang emel penerima dan subjek ‘Save Je Jai’ di ruang subjek transaksi sekiranya anda membuat tranksasi online.


Semoga sumbangan kita dapat meringankan beban abg Jejai sekeluarga terutamanya Hari Raya yang bakal tiba 2 hari lagi.. Doa MJ moga abg Jejai sembuh dan dapat menjalani kimo semula, aminnnnn



komuniti bantah seksyen 114A





Pada baru baru ini sewaktu membuka facebook dan blog saya terperasan banyak yang memakai logo ini dan menggunakannya sebagai facebook profile. setelah saya membaca post dari Denai Hati, saya menjadi tertarik untuk mengetahui lebih mendalam tentang bantah akta 114A.

Jadi sebelum saya memilih untuk menyertai komuniti ini, saya perlulah mengetahui apakah sebab, tujuan, kebaikan dan keburukan bantahan yang dibuat ini. setelah melakukan serba sedikit penyelidikan tentang akta yang mencetuskan kontroversi ini, saya juga ingin turut serta dalam komuniti ini. Walaupun agak terlewat tetapi lebih baik melakukan sesuatu dari berdiam tanpa melakukan apa apa

Bagi mereka yang masih belum tahu apakah akta yang dimaksudkan, disini saya cuba jelaskan serba sedikti yang saya tahu hasil dari informasi yang didapati

S: Apa itu 114A? 

J: 114A adalah Seksyen 114A, Akta Keterangan 1950 yang dikuatkasakan sejak Jun lepas

 S: apakah pindaan dalam akta baru?

J:Seksyen baru 114A 3. Akta ibu dipinda dengan memasukkan selepas seksyen 114 seksyen yang berikut:
“Presumption of fact in publication
114A. (1) A person whose name, photograph or pseudonym appears on any publication depicting himself as the owner, host, administrator, editor or sub-editor, or who in any manner facilitates to publish or re-publish the publication is presumed to have published or re-published the contents of the publication unless the contrary is proved.
(2) A person who is registered with a network service provider as a subscriber of a network service on which any publication originates from is presumed to be the person who published or re-published the publication unless the contrary is proved.
(3) Any person who has in his custody or control any computer on which any publication originates from is presumed to have published or re-published the content of the publication unless the contrary is proved.
(4) For the purpose of this section -
(a) “network service” and “network service provider” have the meaning assigned to them in section 6 of the Communications and Multimedia Act 1998 [Act 588]; and
(b) “publication” means a statement or a representation, whether in written, printed, pictorial, film, graphical,
acoustic or other form displayed on the screen of a computer.”.
Huraian
Rang Undang-Undang ini bertujuan untuk meminda Akta Keterangan 1950 (“Akta 56”).
2. Fasal 1 mengandungi tajuk ringkas dan kuasa Menteri untuk menetapkan tarikh permulaan kuat kuasa Akta yang dicadangkan.
3. Fasal 2 bertujuan untuk meminda seksyen 3 Akta 56 untuk menyelaraskan takrif “komputer” dengan takrif “komputer” dalam Akta Jenayah Komputer 1997.
4. Fasal 3 bertujuan untuk memasukkan seksyen baru 114A ke dalam Akta 56 untuk mengadakan peruntukan bagi anggapan fakta dalam penyiaran untuk memudahkan pengenalan dan pembuktian identiti seseorang yang namanya tidak diketahui yang terlibat dalam penyiaran melalui internet.

S: apakah tujuan akta ini dipinda?
J: Tujuan asal pindaan ini adalah untuk mengenal pasti individu yang bertanggungjawab ke atas penyiaran dan penyebaran bahan berunsur hasutan di internet.
Bagi pihak berkuasa, proses menjejaki dan mengenal pasti individu yang terlibat dalam penyiaran atau penyebaran bahan berunsur hasutan di internet merupakan sesuatu yang sukar. Individu tersebut dengan mudah mengambil kesempatan menyembunyikan identiti mereka di internet kerana kesukaran pihak berkuasa mengawal internet yang luas dan terbuka. Penyembunyian identiti juga menggalakkan rakyat menyatakan pendapat tanpa rasa takut kepada mana-mana pihak. Selain itu, oleh sebab maklumat mudah berpindah dari satu pihak ke pihak yang lain, pihak berkuasa mengalami kesukaran untuk mengesan individu asal yang bertanggungjawab menyebarkan maklumat tersebut.





S:Apakah kekurangan yang ada pada Seksyen 114A?
J: Pindaan ini jelas mengandaikan kesalahan terletak pada individu yang identitinya diguna pakai dalam penyiaran atau penyebaran maklumat berbentuk hasutan tanpa mengambil kira faktor seperti kecurian identiti dan penggodaman komputer. Kesalahan juga terletak pada pihak yang menyediakan ruangan komen pada blog, forum dan pengendali laman web walaupun maklumat tersebut disiarkan oleh pihak lain.
Pelaksanaan pindaan baru ini boleh mengakibatkan pihak yang tidak terlibat menjadi mangsa. Pindaan ini juga bercanggah dengan prinsip asas keadilan yang menyatakan seseorang tidak bersalah selagi kesalahannya tidak dibuktikan.
Selain itu, undang-undang yang diperkenalkan ini tidak akan dapat memerangi jenayah siber dengan berkesan kerana pindaan ini secara tidak langsung melindungi penjenayah siber dengan meletakkan kesalahan ke atas mangsa mereka yang komputer atau akaun Facebook dan Twitternya digodam.




S:Apakah implikasi pindaan ini terhadap individu?
J: Pelaksanaan Seksyen 114 A mempunyai kesan yang luas terhadap setiap pengguna internet yang meliputi pelbagai platform seperti emel dan media sosial. Pindaan ini awal-awal lagi telah meletakkan kesalahan ke atas individu yang memiliki laman web atau peralatan yang mana kenyataan atau isi kandungan berunsur hasutan tersiar. Di bawah Seksyen 114 A, individu atau organisasi yang mengendali, menyelia atau menyediakan ruang untuk forum, blog atau perkhidmatan pengehosan web adalah bertanggungjawab terhadap segala kandungan yang terdapat dalam perkhidmatan terbabit. Mereka juga bertanggungjawab terhadap kandungan yang diterbitkan oleh pihak lain yang menyamar menggunakan identiti mereka di internet. Hasilnya, Seksyen ini mengancam kebebasan bersuara di internet, serta mengancam prinsip asas keadilan, demokrasi dan hak asasi manusia.




Kesimpulan dan pendapat Mr Jay:
Jika diperhatikan tujuan seksyen ini dipinda adalah untuk memudahkan pendakwaan bukanlah untuk penghakiman. maksudnya pihak berkuasa mudah untuk mengheret pihak pihak yg melakukan fitnah kemuka pengadilan. Namun pada pendapat peribadi saya, undang undang ini harus dipinda semula bagi mengelakkan pihak2 tertentu yang tidak bersalah dan dianaiya pihak tertentu  menyebabkan mereka dihadapkan kemuka keadilan untuk kesalahan yang tidak mereka lakukan. Saya juga berharap tidak ada pihak salah faham dari tindakan ini. saya tidak bermaksud untuk membangkang pihak kerajan dalam semua bidang perlaksanaan dan menyokong pihak pembangkang akan tetapi hanya menyokong isu tertentu yang saya rasakan merugikan dan menyebabkan berlaku ketidakadilan kepada rakyat Malaysia. biarlah kita bertindak diatas kebenaran dan tidak melampaui batas

Wang kertas siri baharu

Mr Jay on: Wang kertas siri  baharu





Mungkin dah ramai yg menukar duit baru untuk diberikan kepada anak- anak, ibubapa, rakan taulan serta jiran - jiran. Untuk  raya tahun ini kita mendapat wang kertas dan duit syiling siri baru yang diedarkan kepada orang ramai oleh Bank Negara Malaysia(BNM).

Terdapat 5 reka bentuk wang kertas yang baharu iaitu berwarna unggu dan berlatarbelakangkan gunung kinabalu iaitu Seratus ringgit. Berwarna oren dan berlatarbelakang penyu belimbing Dua Puluh. Ringgit Malaysia sepuluh pula berwarna merah dan berlatar belakangkan bunga pakma.
Lima Ringgit pula berwarna hijau dan berlatar belakang Burung Enggang. dan terakhir sekali duit Seringgit berwarna biru tua dan berlatar belakang Wau Bulan. manakala wang kertas lima puluh ringgit pula dikekalkan. cuma bezanya ialah Prefix(iaitu huruf pada permulaan nombor) dijadikan tigadaripada dua menjadi prefix AAA.

Bagi penggemar penggumpul duit dan wang malaysia atau numismatik mereka boleh mendapatkan edisi khas keluaran wang kertas siri baharu di dalam folder yang dikeluarkan oleh BNM. akan tetapi penjualannya telah pun ditamatkan memandangkan ia terhad kepada kuantiti tertentu(limited)

saya juga ada memiliki satu unit untuk koleksi saya yang tak seberapa tu:)  dibawah ini saya ada snap beberapa keping gambar untuk tatapan kita.








 

Penyakit kencing tikus






Ruangan celoteh Mr Jay:

"Assalamualaikum. Alhamdulillah bersyukur kita ke hadrat Allah S.W.T kerana diberi peluang untuk berpuasa dan beribadat pada bulan yang mulia, bulan yg dimalamnya terdapat lailatul qadar. malam yang lebih baik dari seribu bulan, bulan Ramadhan al mubarak.

Pun begitu ada yang tidak sempat meneruskan amalan pada bulan mulia ini kerana telah dijemput olehNya.  bagi saya sendiri ramai rakan taulan, jiran, serta rakan zaman persekolahan telah mengadap Ilahi. semoga roh mereka dicucuri rahmat. dan sama samalah kita sedekahkan Al Fatihah kepada mereka dan seluruh umat islam diseluruh dunia. Al Fatihah........

seorang sahabat yang meninggal tu dia terkena penyakit kencing tikus. mungkin diantara kita yang kurang info tentang penyakit ini, jadi saya ingin berkongsi la serba sedikit. mana tahu dapat membantu kita berusaha mencegahnya. ibarat kata saidina Abu Bakar R.A kita lari dari qadar Allah kepada Qadar  Allah yg lebih baik.



Penyakit kencing tikus 

Penyakit kencing tikus atau Leptospirosis (juga dikenali sebagai, penyakit/sindrom Weil, demam canicola, demam ladang tebu, demam 7-hari  merupakan penyakit berjangkit zoonosis yang berpunca daripada  spirochaete dalam genus leptospira yang menjejaskan manusia dan sejumlah besar haiwan, termasuk mamalia, burung, afimbia, dan reptilia.

leptospirosis merupakan jangkitan bakteria jarang berlaku pada manusia. Jangkitan biasanya dipindahkan kepada manusia apabila air yang dicemari dengan air kencing haiwan menyentuh bukaan pada kulit, mata, atau dengan selaput lendir. Di luar kawasan tropika, kes leptospirosis berlaku mengikut musim dan kebanyakannya berlaku sekitar bulan Ogos–September/Februari–March.

Jangkitan Leptospiral pada manusia menyebabkan sejumlah simptom, dan sesetengah mereka yang dijangkiti mungkin tidak menunjukkan sebarang simptom sama sekali. Leptospirosis merupakan penyakit dwifasa (“biphasic”) yang bermula dengan simptom seperti selsema (demam, sejuk, sakit kepala yang kuat). Fasa pertama sembuh, dan pesakit tanpa symptom (“asymptomatic”) sehingga fasa kedua bermula. Ini berciri meningitis, kerosakan hati (menyebabkan demam kuning), dan kegagalan buah pinggang. Jangkitan ini sering kali salah diagnosis kerana symptom yang meluas. Ini mendorong kepada jumlah kes berdaftar yang jauh lebih rendah berbanding yang sebenarnya berlaku. Simptom leptospirosis termasuk:
  • demam tinggi
  • sakit kepala yang teruk
  •  sejuk
  • sakit otot
  • muntah-muntah
  • mungkin termasuk demam kuning
  • mata merah
  • sakit perut
  • cirit-birit
  • keradangan. 
Simptom bagi manusia hadir selepas 4–14 hari tempoh pengeraman.

komplikasi
Komplikasi termasuk meninitis, kelesuan melampau, kehilangan pendengaran, masaalah pernafasan, azotemia, dan masaalah buah pinggan (“renal interstitial tubular necrosis”, yang menyebabkan kegagalan buah pinggang dan sering kali kegagalan hati juga masalah kardiovaskular juga mungkin berlaku.

Rawatan
Ubatan Cephalosporim, Penicillins, doxycycline, chloramphenicol, dan erythromycin boleh diberi untuk rawatan leptospirosis


Pencegahan
orang ramai seharusnya menjaga kawasan kebersihan kawasan terutamanya dikawasan yang berpotensi menyebarkan penyakit ini seperti pusat rekreasi manakala bagi pengusaha kedai makan, mereka juga harus memastikan kedai mereka sentiasa dalam keadaan bersih dan orang ramai juga diminta memilih hanya kedai makan yang bersih. Selain itu, Elakkan mengunjungi kawasan yang ada air bertakung/ air tenang, terutama di kawasan iklim tropika. Doxycycline boleh digunakan bagi menghalang jangkitan bagi pengembara ke kawasan berisiko tinggi


Rindu nak makan nasi ulam

Masa blogwalking tadi terjumpa blog Cempaka Biru tengok ada entry pasal Nasi Ulam (MJ panggil Nasi Kerabu kampung), tetiba hati ni rasa sebak, lama giles tak makan Nasi Kerabu ni.. huwaaaaaa :(


Dan yang pastinya MJ sangat-sangat merindui Nasi Ulam hasil tangan Arwah Tok ( Nenek) MJ, setiap kali Ramadhan bila kami balik ke kampung untuk berbuka, Tok dah tau peberet anak cucunya, mesti dicari nya ulam-ulaman untuk dibuat Nasi kerabu menjamu kami berbuka puasa.


Kredit Gambar >> QasehSuci

Sekarang ni nak cari Nasi Kerabu ni susah betul, kat PARAM pun tak jumpa lagi rasanya.. dan kalau nak buat sendiri mesti tak cukup lengkap ulam-ulamannya, almaklumlah mana la nak cari ulamnya kat sini kan..


p/s : Dah setahun enam bulan arwah Tok meninggalkan kami, Al Fatihah buat arwah.. Moga rohnya tenang disana, Aminnnn..


Updated 14/8/2012 : Ramai yang konfius Nasi Ulam dengan Nasi Kerabu ni, Nasi Ulam ni bukan Nasi Kerabu tau, tetapi ianya lebih kepada kepelbagaian ulam-ulaman + lengkuas + serai + bahan-bahan lain dan digaulkan bersama nasi panas. Semua bahan-bahan kena tumbuk sampai lumat.


Monday BLUES.....

Puan blog sedang melayan blueas di hari Isnin yang indah..huhuhuhuu, serasa 2 hari cuti seakan tidak mencukupi, huwaaaa masih mau cuti free lagi, mau soping raya lagi.. :)

Baju raya dah lengkap (baju MJ dan suami) cuma tudung belum beli lagi.. Kuih raya (kuih tunjuk) pun dah terima alhamdulillah tinggal nak ngap je lagi ;)

Hati dok berkenan dengan Tudung Fareeda tapi memandangkan agak mahal, banyak yang perlu dipertimbangkan kalau nak membeli, jadinya hasrat dibatalkan ;)


Untuk mengurangkan rasa blues ni, blogwalking adalah pengubatna kan?? :) Sesiapa yang Blues tu jom kita blogwalking ;)

Roti Sosej Goreng

Bulan puasa ni makanan yang walaupun simple pun jadi sedap kan, kebetulan masa nak buat ni stok roti banyak, dah tentu-tentunya lambat nak habis bila puasa ni kan, so adik MJ terdetik nak buat Roti Goreng bersalut sosej kegemaran kanak-kanak dan juga semua ;)

Nak buatnya pun senang saja, korang pun sure pandai jugak kan... Sekali sekala berubah angin kita makan makanan ringan jugak ;)

Makan masa panas-panas sedap nieh... rangup dan lembut gitu :) Makan 1 pasti tak cukup ;)


p/s : Tetiba teringat nak makan Aiskrim Goreng, dah lama tak buat... ;)


Kad Raya untuk Top Komen

Pada 9 orang Top Komen suku Kedua di blog MJ yang lepas (1 orang lagi tak beri details lagi), Kad Raya anda akan diposkan pada hari ini InsyaAllah (10/8/2012) ye, harap selamat sampai ke tangan anda semua ;)



MJ nak ucapkan Salam Ramadhan dan Selamat Menyambut Aidilfitri dan terima kasih kerana tanpa jemu terus menyokong blog MJ ni :)

p/s : Terima kasih yang tak terhingga buat semua yang wish entry semalam ;)

Happy 2nd Anniversary

Kalau semalam MJ sambut Anniversary pertunangan, dan hari ini (09/08/2012) MJ sambut Anniversary ke dua blog CELOTEH MJ  pulak. Tak sangka dah 2 tahun MJ berblog, syukur Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk mencoretkan kisah hidup dalam blog ini sehingga kini.



Selamat Ulangtahun kedua untuk blog MJ yang tersayang ni :)


Antara pencapaian blog MJ yang terbaik setakat ini ialah :

1.  Apabila memenangi Hadiah KAMERA DSLR dari contest yang dianjurkan oleh DENAIHATI, usaha tangga kejayaan dan alhamdulillah usaha membawa hasil yang akan dikenang sepanjang masa :)

2. Menang pelbagai hadiah dan wang tunai dari contest dan GA yang dianjurkan oleh rakan blogger.

3. Dah 3 kali dapat cashout earning dari nuffnang (1 bakal terima hujung bulan ni insyaAllah)  dan sekali earning dari Exabytes.

4. Dapat berkenalan dengan ramai rakan blogger alam maya, dan ada yang menjadi rapat walau tak pernah bersua muka.

5. Mudah-mudahan ada rezeki lagi yang akan diterima selepas ini insyaAllah aminnn ;)




Pengalaman berblog memang indah bila dikenang, harapnya dapat berblog sehingga ke anak cucu, siapa tahu kan...? ;) Dan terima kasih diucapkan buat semua follower dan pembaca setia blog Celoteh MJ. 



Kad Raya untuk Pemenang Teka Gambar

Pertama sekali MJ nak minta maaf sebab lambat untuk menghantar Kad Raya ini kepada Pemenang Teka Gambar yang lepas.. Ampun dipinta dan MJ akui ianya adalah kesilapan diri sendiri...



Pada mulanya MJ nak poskan pada hari Jumaat lepas, tapi memandangkan Sabtu cuti minggu pertama dan cuti Nuzul Quran pada hari Isnin (6/8/2012) dan sebab itulah tertangguh (takut hilang dalam perjalanan ke atau apa).

Harap kad ini selamat sampai pada penerimanya dan korang gembira dengan 'barangan' dalam tu ye ;)

Wallet dan Handbag Baru

Hari ini 8/8/2012 merupakan salah satu tarikh penting buat MJ dan suami, sebabnya pada tarikh inilah pada 3 tahun yang lepas kami bertunang iaitu pada 8/8/2009... :)


Memandangkan tarikh Anniversay kan, wajib la ada 'samting' kan, hahahaa :) Korang ingat tak lagi entry luahan perasaan kat SINI, dan akhirnya MJ telah pun temui penggantinya, heheeee ;)


Inilah handbag hantaran pertunangan MJ pada 3 tahun lepas, beg ni dulu jarang-jarang guna sebab sayang ada sentimental value, tapi bila dah kerap guna jadi macam ni pulak... :(




Dan sebagai ganti Handbag Bertunang, setelah puas mencari dan membelek akhirnya MJ memilih..........








Kekonon nak curang la ke Brand lain sebab frust kan, tapi tak berdaya, tarikan jenama ni menggugat nafsu shopping ku.. heheee :) Berkenan sebab ianya kena dengan my peberet kaler, ala-ala 'girlish' gitu dan harga pun takdak lah terlalu mahal berbanding jenama lain... ;)



Dan bukan setakat handbag je yang baru dibeli, merangkap Wallet sekali MJ gagau ha, almaklumlah ada offer sehingga 50% mau cheq tak teruja kan..

Nasib asben mengiyakan saja so bermaharajalela MJ pusing mall cari yang berkenan di hati. Tak nak beli yang mahal-mahal dah sebab kes yang serupa juga jadi kat wallet MJ yang lepas..
Memang brand ni selalu macam ni ke? Tak kisah lah at least dapat gak  tukaq setiap tahun dengan alasan yang sama...hahahahaa tamak betul... ;p






Wallet ni hampir setahun MJ beli dan guna, tapi bahagian belakang dah jadi macam ni, bahagian depan dan dalam masih lagi berkeadaan elok, cantik tip top... ;)  Dan sebagai ganti Wallet ni ialah......





Amacam...!! Cantik tak??? heheeee... Saja je beli 2 kaler yang berbeza, baru nampak kontra yang terserlah, handbag pinky, wallet Goldy...hahahaaa ;) Belasah jela labu, yang penting hati dah berkenan, yang lain tak ambik kisah ;)


So raya tahun ni MJ ada handbag dan Wallet baru la, lalalalalalaa meriahnya raya terasa...hahahaaa ;)


Dapat jemputan untuk rancangan PANORAMA di TV1


Pagi tadi masa MJ buka email terperasan dengan 1 email jemputan ni, mula ingatkan SPAM, bila klik terkejut bila baca ni, sungguh tidak sangka minat dan hobi en suami mendapat perhatian dari pihak TV untuk rancangan PANORAMA pada setiap hari Rabu jam 9.30 malam.



InsyaALlah kami akan menghubungi Tun Julia untuk langkah seterusnya, mungkin akan timbul masalah la kot sebab kami kan dok Penang, pasti pengambaran ni akan dibuat di Kuala Lumpur kan.. Hmmm takpe nanti nak berbincang dengan Tun Julia la ;)

Updated : Dah telepon Tun Julia, memang pengambaran akan dibuat di Kuala Lumpur, kalau team PANORAMA sempat ke Pulau Pinang bila-bila, mereka akan koling my darling.. :) Takpe la ada rezeki adalah.

p/s : Mood sangat Teruja, heheee

Contest CERITA PUASA RAMADHAN 2012 shakiddo.com

Entry ini adalah sebagai tanda MJ join contest yang dianjurkan oleh rakan blogger KiD

Pada bulan Ramadhan tahun ini, buat pertama kalinya MJ dan keluarga berniaga di Pasar Ramadhan (PARAM) Taman Pauh Indah, Permatang Pauh, Pulau Pinang. Kami sekeluarga termasuklah yang paling kecik turut sama berkampung di sana (jika ada kelapangan) untuk memeriahkan suasana disamping membantu melariskan jualan..heheee.

Pada tahun ini kami berniaga Air LaiciKang 13-14 jenis bahan dengan harga RM 2.50 sebekas SAHAJA :-)
Di samping itu ada juga makanan tambahan lain yang kami jual seperti Murtabak Maggi, Kuih Cara Berlauk, Apom Polka, Puding Koktel dan Puding Karamel (jika sempat). Tetapi jualan kami yang utama ialah LaiciKang :)


Jika hari bekerja, Mak dan adik lelaki MJ ke sana dulu untuk 'buka gerai' dalam pukul 4.30 petang, manakala MJ pulak lepas selesai waktu kerja ofis pukul 5.30 petang, terus zass pecut kereta gegas balik ke rumah ambil adik dan anak-anaknya dan terus ke PARAM (tukar shift) dengan Mak dan adik lelaki (sebab diorang nak p solat Asar). My hubby pun sama lepas habis kerja turut sama mai bantu di PARAM.


Inilah sebahagian bahan-bahan yang dimasukkan ke dalam Laici Kang tersebut, masa ni 'packing' kat rumah sikit sebab taknak kalut bila sampai gerai (sebab ada pembeli tak sempat kami siap sepenuhnya dah order ha), dan lain-lain tu dah sampai sana baru kami 'packing' satu demi satu... :)



Walaupun berniaga pada bulan puasa, tapi kami langsung tak berasa letih, syukur Alhamdulillah kerana Allah memberi kami sekeluarga kekuatan untuk kami mencari rezeki yang HALAL. Dan Solat  Tarawikh tetap p :) Tapi bila mai masa tidoq, pejam mata ja terus ghaib tak sedaq diqhi..hahahaaa 


Ha inilah peniaga yang paling kecik sekali, baru umur 4 bulan dah berkampung di PARAM.. hehee bagus ILHAN sayang, kami didik untuk menjadi cekal dan semangat berusaha untuk mencari rezeki :) Yang best Ilham ni dia duduk diam je, susu pun tak mau minum, dan dia sangat-sangatlah memahami... :-)


Dan saat paling manis yang akan dikenang ialah kami sekeluarga 'kadang-kadang' berbuka puasa beramai-ramai di situ, dan yang best bila kami para peniaga sama-sama menyedekahkan makanan (kalau yang tak habis tu) kepada peniaga-peniaga lain.Walau kami tidak pernah mengenali sebelum ini, tapi kami sudah seperti sebuah keluarga yang besar - sangat rapat dan mudah mesra.Ramadhan 2012 memberi erti mendalam buat kami untuk dikenang pada masa akan datang.

Laici Kang kami femes di PARAM
13 jenis bahan macam-macam ada
Semua yang tengok pasti rasa geram
Jadi jangan malu jomlah mencuba



Sekian entry untuk Contest Cerita Puasa Ramadhan 2012, Hadiah yang ditawarkan adalah berjumlah RM 200.00 dan ditaja oleh shakiddo.com dan hazmanfadzil.com .


p/s : Gambar di atas adalah dengan menggunakan kamera henset 2 MP

Contest - Cabaran SEO


Siapa yang tidak kenal dengan 2 Blogger Mantap ni (Eyriqazz dan Denaihati) kedua-duanya mempunyai karisma dan juga daya tarikan yang tersendiri. Nama mereka sentiasa meniti di bibir rakan blogger yang kagum dengan kejayaan yang mereka kecapi sehingga kini termasuklah MJ.

Serasa diri ini ingin menjadi seperti mereka tapi belum tahu bila masa itu akan sampai, dan merekalah yang menjadi IDOLA MJ dalam arena blogging saat ini. Dari mereka berdua banyak yang boleh dipelajari dan dicontohi.


EYRIQAZZ
- Glamour dengan Tagline 'Great Teacher Onizuka'

- MJ mula mengenalinya dari contest / small Giveaway yang dianjurkan oleh nya, hasil rezeki dari berblog digunakan untuk berkongsi sesama rakan blogger, sebab itulah semakin murah rezekinya (Setakat yang MJ ingat baru 2x menang CASH dari blog bro Eyriqazz, dan terbaru boleh menulis entry di blognya-tapi sampai ke sudah MJ buntu nak tulis apa ye..heheeee)

- Bro Eyriqazz sangat berpengalaman dalam arena blogging, dan dia ada berkongsi mengenai TIPS BLOGGING. Selain itu Bro Eyriqazz dengan Nuffnang seperti isi dengan kuku tau, kalau korang ada masalah ke apa ke bolehla rujuk dengan Pakar kita ye. Kalau nak tengok tips dapatkan BE, boleh baca SINI

- Bro Eyriqazz sudah mula berblog sejak tahun 2003 lagi, jadi pengalaman tentulah lagi banyak kan, apatah lagi MJ yang baru bermula pada tahun 2010, seperti langit dengan bumi :)

Pertama kali berjumpa masa Majlis Sepetang Bersama Blogger, dari jauh segan nak tegur, tapi bila dah tegur rupanya sangat peramah tau.. ;)

DENAIHATI
- Glamour dengan tagline 'Hidupkan Untuk Memberi'

- Blogger yang sangat-sangat merendah diri, pada awalnya tiada siapa yang mengenali siapa tuan punya blog Denaihati sehinggalah Contest Toshiba Ultrabook yang berjaya memperkenalkan Denaihati pada semua pembaca.

- MJ mula mengenali Denaihati sewaktu Contest Gadget Impian pada penghujung tahun 2011 dan dari situlah MJ mula menyukai blog tersebut, dan kerana contest tersebutlah MJ berjaya membawa pulang Gadget Impian iaitu Kamera Nikon D90 - memang tak sangka dan sangat bersyukur serta berterima kasih kepada Denaihati,s eperti mimpi menjadi kenyataan..

- Pelbagai tips mengenai SEO, blogging dikongsi olehnya dan yang penting tidak lokek ilmu. Tanyalah apa sahaja mengenai SEO, Hosting & Domain, Tip dan lain-lain pasti dengan senang hati akan membantu.

- Telah mengembara ke serata dunia baru-baru ini, seronok membaca pengalaman ketika berada di negara orang, pelbagai halangan dan dugaan berjaya ditempuhi.

Jom join contest ini kerana ia sangatlah bermanfaat untuk kita yang baru nak mengenali dunia SEO, tak rugi mencuba kerana ianya dapat menaikkan ranking blog kita selain itu dapat berkenalan dengan blogger2 baru supaya dapat berkongsi pendapat mahupun pandangan. 

Sebelum tu jom kita lihat hadiah-hadiah yang akan diterima oleh mereka yang bertuah :-

1st Prize - RM500 Cash + ( 20,000 trafik dari Denaihati.com ) + ( iklan banner saiz 125x125 sebulan di blog cik tom)
2nd Prize - RM300 Cash + (10,000 trafik dari Denaihati.com )
3rd Prize - RM200 cash  + 5,000 trafik dari Denaihati.com
4-5th Prize - RM100 Cash + 
5,000 trafik dari Denaihati.com
6-7 Prize - RM50 Cash each

8-10 Prize - RM30 Cash
11-20 Prize - RM10 Cash


Special Offer Avon Kempen Hari Raya

Sempena Syawal yang bakal tiba ni, MJ nak offer korang harga terbaik untuk barangan AVON :) Jom cuci mata kat bawah ni mana tau kot-kot ada yang berkenan ke ;)
Kalau nak tengok kempen yang lepas, klik SINI..

Penghias Muka depan AVON

Mana-mana 2 berharga RM 17.00


Inginkan bulu mata yang lebih panjang jom cuba Maskara Extend RM 17.00


Wangian Baru Scentini yang lebih memukau berharga
RM 16.00

Set Hari Raya Perfume RM 16.00
 Perfume Wild Country RM 23.90


Set Haruman Far Away RM 50.00
 
Set Haruman Sweet Honesty dan Sweet Forever

RM 22.90 setiap set


Untuk tengok lagi barangan lain, boleh klik SINI
Offer di atas hanyalah terhad sehingga 10 Aug SAHAJA


Harga tertera tidak termasuk kos POS, harga POS bergantung pada barangan yang dibeli.
Lebih banyak korang beli, lebih banyak diskaun akan diberikan.
Setiap belian RM 60.00 dan ke atas akan menerima free Gift dari MJ
Untuk pembelian dan special Offer boleh hubungi MJ di
normj1001@hotmail.com

Pizza Promotion - Delivery Only (1-3 Aug 2012)

Ada sesiap nak belanja cheq dak? Nak bagi alamat rumah ni..heheee :)


Maksud tersirat di sebalik Pembukaan Olimpik London 2012

MJ syer dengan korang dari email yang MJ terima dari rakan sekerja ye untuk pengetahuan bersama.


Olimpik London 2012 dikaitkan dengan agenda Zionis dan Illuminati untuk menyebarkan dakyah-dakyah mereka sebenarnya. Perkara itu disahkan lagi dengan banyak pendedahan tentang perkara ini. Malah, melihat kepada pelancaran upacara sukan tersebut kelmarin jelas membuktikan ia ada kaitan jelas dengan Illuminati dan Freemason. Betulkah sampai begitu sekali? Olimpik dan Yahudi?

Sebelum ini Iran mengan...cam akan memboikot Sukan Olimpik 2012 London kerana mendakwa logo rasmi untuk sukan Olimpik 2012 itu menyerupai kata “ZION,“ yang merupakan istilah alkitabiah bagi Jerusalem.

Bahram Afsharzadeh, setiausaha agung dari Jawatankuasa Olimpik Nasional Iran, mengatakan dia menghantar surat kepada presiden IOC Jacques Rogge di mana ia mengutuk logo tersebut sebagai “rasis“ dan menyeru kepada negara-negara Muslim lain untuk bersama membantah.

Majlis pembukaan rasmi sukan Olimpik 2012 dipengaruhi unsur Majusi versi moden, moscot dajjal mata satu dan unsur illuminati/freemason dikesan digunakan secara meluas.

Rupanya pokok tu lah pokok Yahudi berdasarkan hadis Rasulullah s.a.w. !

Dan yang keluar tu nak tunjukkan mereka selamatkan diri dari mati dibunuh sebenarnya. Kita tengok kena faham, bukan sekadar tengok. Dan banyak lagi unsur Yahudi, Freemason dan Illuminuti ditonjolkan dalam upacara perasmian tu. Belum termasuk logo mata satu lagi.

Faham-fahamlah kenapa ia diadakan pada bulan Ramadhan ye. Musuh Islam memang licik dan halus. Lindungi kami ya Allah.. Amin

Pada ketika ini, orang-orang Yahudi sedang giat menanam pokok Gharqad secara berleluasa di Negara Haram Israel sebagai suatu persediaan menghadapi tentera Islam pada akhir zaman. Ini juga bermakna bahawa orang Yahudi sebenarnya memang tahu dan sedar tentang kebenaran Islam dan kebenaran hadis nabi saw. Keegoaan dan sikap bongkak mereka menyebabkan mereka tidak menerima ajaran Islam, sebaliknya terus berusaha memerangi umat Islam dari sepanjang masa.

Di dalam laman web JewishNational Fund, terdapat maklumat di mana kerajaan Israel menyediakan satu dana khas untuk penanaman pokok. Dana kebangsaan khas ini bertujuan untuk menghijaukan bumi dan tujuan paling utama adalah mencari tanah untuk puak-puak Yahudi ini tinggal.

Jika 2012 itu diubah kepada huruf dan dibaca dari kanan ke kiri ia akan kelihatan seperti ZIOZ. Di dalam kod ini, huruf Z yang terakhir boleh diputar melawan arah jam menjadi huruf N. Dengan ini terbongkarlah dalang di sebalik Olimpik London 2012 atau Olimpik London ZION.

2012 = ZOIZ = ZIOZ =ZION

Zion sebagaimana yang kita tahu adalah sebuah bukit di Jerusalem, yang diidamkan oleh Yahudi untuk membina Haikal Sulaiman bagi membina tapak kezahiran Dajjal laknatullah atau Mosyaikh mereka ke dunia bagi menguasai dunia.

Semoga ALLAH SWT melindungi kita semua dengan berkat bulan Ramadhan ini.

Waallahu 'allam.


[KEBETULAN ATAU SENGAJA]

HARAP SHAREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE DI WALL MASING-MASING..

PENGHINAAN KEPADA NABI MUSA A.S !!
...
LIHAT GAMBAR INI..INI ADALAH SEWAKTU PEMBUKAAN SUKAN OLIMPIK LONDON 2012..!

DICERITAKAN BAHAWA NABI MUSA A.S DIHANYUTKAN OLEH IBUNYA DI SUNGAI NIL KERANA BIMBANG AKAN TENTERA FIRAUN YANG AKAN MEMBUNUH MANA-MANA BAYI LELAKI YANG DILAHIRKAN PADA WAKTU ITU.

LIHAT GAMBAR INI SEORANG BAYI SEDANG TIDUR DAN DIBAWA SECARA PERLAHAN-LAHAN..

MENGGAMBARKAN BAHAWA BAYI TERSEBUT ADALAH MUSA A.S YANG SEDANG DIHANYUTKAN DIATAS SUNGAI NIL KETIKA WAKTU MALAM..

SELEPAS ITU DALAM GAMBAR INI MUNCUL PULA PATUNG SEOLAH-OLAH AHLI SIHIR YANG MEMEGANG TONGKAT..
KITA PERNAH DENGAR CERITA-CERITA MENGENAI NABI DAN RASUL KITA TERMASUKLAH NABI MUSA A.S..

NABI MUSA A.S MEMPUNYAI TONGKAT YANG MEMPUNYAI KUASA DAN ITU ADALAH MUKJIZAT YANG DIBERIKAN ALLAH SWT KEPADANYA..

NABI MUSA A.S JUGA MENGGUNAKAN TONGKAT ITU UNTUK MEMBELAH LAUT SETELAH MENDAPAT PETUNJUK DARI ALLAH SWT BAGI MENYELAMATKAN KAUMNYA BANI ISRAIL UNTUK MELARIKAN DIRI DARI DIKEJAR FIRAUN LAKANATULLAH.
DAN DENGAN KUASA ALLAH SWT LAUT ITU TERBELAH DUA DAN KETIKA FIRAUN MELINTASINYA LAUT ITU KEMBALI SEPERTI SEDIA KALA DAN MENENGGELAMKAN FIRAUN DAN PENGIKUTNYA.

GAMBAR INI ADALAH SATU PENGHINAAN KEPADA ISLAM UMUMNYA..

MEREKA MENGGAMBARKAN NABI MUSA A.S SEBAGAI AHLI SIHIR TERSEBUT..

DIKATAKAN KETINGGIAN NABI MUSA ADALAH 40 HASTA.

1 HASTA = 45.72 CM
40 HASTA = 1828.8 CM
1828.8CM = 18.2 M

BUKANKAN KETINGGIAN AHLI SIHIR ITU LEBIH KURANG 18 METER????

WALLAHUALAM..SEMOGA KITA TIDAK TERGOLONG DALAM GOLONGAN YANG MENGAGUMI ACARA PEMBUKAAN ITU KERANA PERCAYALAH BANYAK LAGI BUKTI-BUKTI UPACARA PENYEMBAHAN SYAITAN DAN PENGHINAAN KEPADA ISLAM BERLAKU PADA ACARA ITU.

CUMA KITA SEDAR ATAUPUN TIDAK SAHAJA.

INSYAALLAH LEPAS INI KAJIAN AKAN DIBUAT LAGI DAN AKAN DIBONGKARKAN.SEBARKAN KEPADA KAWAN-KAWAN YANG LAIN AGAR KITA TAHU BAHAWA MEREKA INGIN MEMANIPULASI DAN MENIPU KITA.

WALLAHUALAM.ALLAH MAHA BESAR.!

LINK DIBAWAH INI ADALAH AGENDA OLIMPIK 2012.
SEMOGA MALAPETAKA TIDAK AKAN BERLAKU PADA TEMASYA BESAR INI. KERANA MEREKA PASTINYA AKAN MELAKUKAN UPACARA PEMBUNUHAN BESAR-BESARAN UNTUK MELAKSANAKAN PERANG TERHADAP ISLAM.


Siapa dah tengok rakaman upacara perasmian Sukan Olimpik London baru-baru ni? Agak konfius kenapa tiba-tiba ada orang keluar dari pokok yang diletakkan atas bukit tu, ramai pulak tu...

Rupanya pokok tu lah pokok Yahudi berdasarkan hadis Rasulullah s.a.w.

Dan yang keluar tu nak tunjukkan mereka selamatkan diri dari mati dibunuh sebenarnya. Kita tengok kena faham, bukan sekadar tengok. Dan banyak ...lagi unsur Yahudi, Freemason dan Illuminuti ditonjolkan dalam upacara perasmian tu. Belum termasuk logo mata satu lagi.

Faham-fahamlah kenapa ia diadakan pada bulan Ramadhan ye. Musuh Islam memang licik dan halus. Lindungi kami ya Allah.. Amin

Dan kalau korang nak tengok lebih jelas Maskot Olimpik 2012 yang menyerupai Dajjal, meh klik SINI.

Labels

Celoteh MJ (124) layan (112) terima kasih (93) GiveAway (85) Join Contest (84) dunia artis (67) Menang GA (63) Makan Sedap (55) cantik (55) hadiah (54) nuffnang (47) Hari Raya Puasa (43) BE nuffnang (42) Resepi (40) pemenang (36) Wordless Wednesday (35) happy (35) Firas (34) Pengumuman (32) Produk Shaklee (31) contest (30) Denaihati (27) Pusat Pelancongan (27) keputusan GA (26) Kenangan MJ di tahun 2011 (25) suami isteri (24) on9 visitor (23) kenduri kawen (22) USM Penang (21) promosi hebat (21) sedap (20) Islam Agamaku (18) jalan-jalan (18) nasihat (18) rumah tangga (18) Fesyen (17) pesakit (17) sedih (17) senarai peserta (17) Fridge Magnet (16) Kenangan MJ di tahun 2012 (16) ME Nuffnang (16) Pegangan (16) Pulau Pinang (16) kelakar (16) Exam USM (15) Ilhan (15) Kenangan di Tahun 2014 (15) Celebrate Birthday (14) Followers (14) PJJ di USM Penang (14) aiskrim kek (14) lucu (14) teka-teki (14) pengalaman (13) Family Day (12) Hadiah Contest 2013 (12) Nikah Kawen (12) Nikon D90 (12) Portable Power Bank (12) petua (12) Avon (11) Bercuti di Cameron Highland (11) Cameron Highland BEST (11) Kenangan MJ di tahun 2016 (11) aksi terlampau (11) blogger Kuala Lumpur (11) islam (11) kisah tauladan (11) my birthday (11) sihat (11) tips (11) CPUV Earning (10) CPUV Nuffnang (10) kuih raya (10) Birthday Suami (9) Cameron Highland (9) Menu Hari Raya (9) heartbeat (9) kupon (9) tutorial (9) Blogger Utara (8) Hadiah Wang Tunai (8) Perodua Alza (8) Pizza Hut Promotion (8) Pulau Langkawi (8) Resipi (8) top komen (8) Kelantan (7) Kenduri (7) Mak Abah ke Umrah (7) Percutian Familyku (7) Percutian Kami (7) Strawberry Park Resort (7) iPhone 5 Gadget Impian (7) jamuan raya (7) kad raya (7) kamera (7) sale (7) video (7) Hadiah Birthday (6) Jumpa Blogger (6) Kenangan di tahun 2013 (6) MJ dan Suami (6) My Koleksi (6) Puasa Ramadhan (6) Rawatan Kesuburan MJ (6) Resepi Juadah Berbuka (6) Trying To Conceive (6) Umrah MJ 2016 (6) dalam negara (6) juadah berbuka (6) kupon KFC (6) ovarian cysts (6) review blog (6) Burger King (5) Cuti-Cuti Malaysia (5) Dekorasi Simple by MJ (5) Kenangan MJ di tahun 2015 (5) Lumut (5) M'c Donalds (5) MJ bercuti di Thailand (5) Makan Sedap di Pulau Pinang (5) Pengalaman Mengerjakan Umrah (5) Pengalaman belajar secara PJJ (5) Sepetang Bersama Blogger (5) ThePopLook (5) Tudung Chiffon 3 Layer (5) adik kemalangan (5) endorscope (5) luar negara (5) online (5) BAJET 2012 (4) Beef Lasagna Cheese (4) Bisnes Pelekat Pantz (4) Cara Dekorasi Bajet (4) Cheque Nuffnang (4) Diari Umrah MJ (4) Hadiah Anniversary (4) Happy Anniversary (4) HomeMade Aiskrim (4) Homemade Burger Bakar (4) IQ (4) Jemputan ke Rumah Terbuka (4) Jeruk Buah Penang (4) Kebaikan Omega Guard Shaklee (4) Kisah Kereta MJ (4) Konvo USM (4) Lecithin Shaklee (4) Lost World of Tambun (4) Meatball IKEA (4) Omega Guard Shaklee (4) Perak (4) Popia Milo (4) Popia Nestum (4) Preloved Handbag (4) Rekod Baru (4) Resepi Aiskrim (4) Resepi Aiskrim Goreng (4) Resepi Puding Triffle (4) Salak Denai Chalet (4) Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Coca Cola (4) Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Hot FM dan Coca Cola (4) Trip ke Hatyai (4) ibadah puasa (4) pertunanganku (4) Apom Polkadot (3) Baju Kenangan MJ (3) Baucer Buku 1Malaysia (BB1M) (3) Burger Bakar (3) Cara Berkesan untuk Menabung (3) Coconut Shake (3) Copthorne Hotel Cameron Highland (3) Fasha Sandha dan Jejai (3) Fridge Magnet Oversea (3) Handbag COACH (3) Header Baru (3) Hotel Bajet/Hotel Murah (3) Inai Henna (3) Inai lukis (3) Jualan Penghabisan Stok (3) Kedah Darul Aman (3) Kehilangan Pesawat MH370 (3) Kelebihan Vitamin C Shaklee (3) Kenangan MJ di tahun 2017 (3) Khory Steamboat Yong Taufu Sungai Petani (3) Koleksi GUESS MJ (3) Kursus Intensif USM (3) Laksa Janggus (3) Lee Gardens Hotel Hatyai (3) MH370 MAS Hilang (3) Makan Sedap dan murah di Sungai Petani (3) Masjid Nabawi Madinah al Munawarrah (3) Mee Sotong sedap (3) Menabung dengan Si Hijau (3) Menu Berbuka Puasa (3) Menu Diet Atkin (3) Menu Rumah Terbuka (3) My Best Moment (3) Omega Gurad Shaklee (3) Ostematrix Shaklee (3) Pemenang Top komen (3) Percutian bersama Keluarga (3) Pisau Zebra (3) Pizza Hut Big Box (3) Potluck (3) Resepi Ayam Sedap (3) Resepi Durian Crepe (3) Resepi Mudah dan Sedap (3) Resepi Roti (3) Resepi Roti berinti Daging dan Cheese (3) SBPA (3) SPA (3) Seminar Wordpress (3) Steamboat dan Yong Taufu murah (3) Testimoni Set Kurus Shaklee (3) Testimoni Set Menyusu Shaklee (3) Testimoni Shaklee (3) Testimoni Vivix (3) Tiket Wayang Free (3) Tips Menabung dengan Berkesan (3) Ustaz Ahar Idrus (3) cara membawa masuk barang ke malaysia (3) duti import (3) kes bunuh (3) khulafa ar rasyidin (3) mukjizat (3) mutiara kata (3) peraturan dan undang undang kerajaan (3) permit import (3) Agar-agar Milo (2) Ais Kacang sedap di Penang (2) Aiskrim Choki Choki (2) Aiskrim Coki Coki (2) Aiskrim Goreng sedap (2) Ayam Dendeng (2) Bahaya Ovarian Cyst (2) Bedak Miyami (2) Bekam adalah Sunnah (2) Bercuti di Taiping (2) Burger KOMTAR (2) Burger King Penang (2) Butter Prawn sedap (2) Cara Mengira Cukai Kastam (2) Cara Menyemak Keputusan SPM (2) Cashout Nuffnang (2) Char Koaw Teow Sungai Dua (2) Chicken Chop (2) Demam Denggi (2) Diari Detox Maira (2) Facebook Fanpage (2) Hasil BerNuffnang (2) HomeMade Burger (2) Honeymoon di Cameron Highland (2) Hotel Murah di Kuala Lumpur (2) Hotel/Homestay di Melaka/Johor (2) Hukum memakai Inai Lukis (2) Ikan Terubuk Masin (2) Inai HandMade di Penang (2) Jeruk Magga AsamBoi (2) Jeruk Pelam Asamboi (2) Jom Detox dengan Shaklee (2) Jom kita Detox (2) Kad Kahwin Fasha Sandha (2) Kaedah Rawatan Bekam Angin (2) Kami di Lumut (2) Kasut Baru (2) Kebaikan Lecithin (2) Kegunaan Basic H Shaklee (2) Keistimewaan ESP (2) Kek Lapis Sarawak (2) Kelebihan Al Quran (2) Kenduri Doa Selamat (2) Kenduri Kesyukuran (2) Kepentingan Detox pada Tubuh (2) Kereta yang Diubahsuai (2) Khasiat Nenas Batu (2) Koleksi Carlo RINO (2) Konvo USM ke 48 (2) Kuih Siput (2) Ladang Teh Boh Sungei Palas (2) Majlis Kenduri MJ (2) Maksud PJJ (2) Mee Udang Paksu Juru (2) Mee Udang Pulau Sayak (2) Mee Udang Special (2) Menu Barbeque BBQ (2) Menu untuk Detox (2) Nasi Arab Bandar Perda (2) Nasihat Suami Isteri (2) Oreo CheeseCake (2) Original Handbag COACH (2) Panggilan Palsu (2) Pantai Bagan Ajam (2) Pasar Bisik Kota Kuala Muda (2) Pencapaian Terbaik Celoteh MJ (2) Pengalaman HSG Test (2) Perkahwinan Artis (2) Pisau Magik (2) Pizza Hut Vs Domino's Pizza (2) Popia Barbeque BBQ (2) Popia Cheese (2) Power Bank 13800mAh (2) Power Bank 8000mAh (2) Prosedur membuat Rawatan Kehamilan (2) Proton Preve (2) Quran (2) Rawang Burger Bakar (2) Resepi Ayam Dendeng (2) Resepi Ayam Mudah (2) Resepi Burger sedap (2) Resepi Lasagna Atkin (2) Resepi Lasagna Telur (2) Resepi Popia Goreng (2) Resepi Puding Kek Pandan (2) Resepi Puding Laici (2) Resepi Puding Oreo Coklat (2) Resepi Spagethi mudah (2) Restoran Mohd Chan Abdullah (2) Rumahku Syurgaku (2) SX150 IS (2) Senarai Calon Parlimen PRU13 (2) Set Menyusu Shaklee (2) Siapa perlukan ESP (2) Sinopsis Bukan Bidadari (2) Spagethi Meatball sedap (2) Strawberry Cheese Cake (2) Tarikh mengundi PRU13 (2) Testimoni Basic H Shaklee (2) Testimoni ESP (2) Testimoni GLA Complex (2) Testimoni Ostematrix Shaklee (2) Tips pemilihan Tudung (2) Tudung Bawal Aidijuma (2) Tutti Frutti (2) Ujian Pap Smear dan HSG Test (2) Ziarah Nabi di Masjid Nabawi (2) ayam goreng rempah (2) baju tunang (2) bercuti di Pulau Pangkor (2) ceramah (2) coklat (2) cukai kastam (2) duit malaysia (2) games (2) ilusi optik (2) keputusan Peperiksaan (2) kotak sembang (2) masker wajah (2) syiah (2) temuduga (2) Ayam Percik (1) Bahaya GLA Complex Shaklee (1) Bahaya Kencing Tikus (1) Bahtera Nabi NUH (1) Batik Pants (1) Batu 5 Char Koaw Teow (1) Bayaran Balik Pinjaman PTPTN (1) Bedak Arab KokuRyu (1) Bee Hives Bun with Butterscotch Sauce (1) Belajar secara Sidang Video (1) Bercuti di Melaka (1) Biskut Lasagna (1) Black Label Aidijuma (1) Blogger Kelantan (1) Blogger Perak (1) Bonus Raya 2013 (1) Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia (1) Bunga Pandan (1) Burger Besar (1) Burger KOMTAR De Pauh Garden (1) Burger Leleh Warung Kuning (1) Butik Fareeda Permatang Pauh (1) COACH For Sale (1) CY 2000 (1) Cable Car Langkawi (1) Candle Light Dinner MJ (1) Candy Crush Saga (1) Cantik dengan Omega Guard (1) Car Loan Calculator (1) Cara Berbekam Angin (1) Cara Halau Lipas (1) Cara Membuat Burger (1) Cara Menangani Perut Buncit (1) Cara Mencegah Penyakit (1) Cara Mencuci Usus (1) Cara Mengingati Allah SWT (1) Cara Menjaga Usus (1) Cara Menunaikan Solat Qasar dan Jamak (1) Cara Merawat Kaki Bengkak (1) Cara Solat (1) Cara buat Passport (1) Cara menguji Personaliti (1) Cara ubati Denggi (1) Cheese Tart sedap (1) Cheezy Magik (1) Cheque HOT FM (1) China (1) Chuchuk Chuchuk Raja Uda (1) CoQ Health Plus Shaklee (1) Coklat Crepe (1) Cryptography Code (1) Cucur Jagung sedap (1) DIY Fridge (1) DIY Hanger (1) DIY Peti Ais (1) DVD 30 Juzuk al Quran Beserta Terjemahan (1) DVD al-Quran (1) Dakwat Kekal PRU13 (1) Dejavu di Kinabalu (1) Dinosour Park Danok Thailand (1) Ditipu dengan Western Union (1) Doa Dhuha (1) Doa di bulan Ramadhan (1) Doorgift Pengantin (1) Double Stemcell (1) Download Movie (1) Drama Dejavu di Kinabalu (1) Durian Musang King (1) Eagles Feeding Langkawi (1) Endorscope Cyst (1) Erti dan Hukum Berkabung dalam Islam (1) External Hard Disk (1) Fareeda Aisya 3 Layer (1) Filem Ombak Rindu (1) Fizo Mawar bersanding (1) Frozen Food (1) GLA Shaklee berisiko (1) GLA Shaklee punca ketidaksuburan (1) GST (1) GUESS (1) Gaji Minimum Swasta (1) Gambar Pelik (1) Gempa bumi (1) Genggam Fatimah (1) Get Clean Home Set Shaklee (1) Hadiah Contest 2014 (1) Hadiah Hari Ibu (1) Hadiah untuk SIRIM (1) Hadiah untuk SUAMI (1) Handmade Frame (1) Hanger Tudung (1) Hari Kemerdekaan (1) Hari Raya Aidil Adha (1) Hasil Tanaman MJ (1) Hatyai ICEDOME (1) Header Raya (1) Henna Mehendi (1) HomeMade Nasi Arab (1) Homemade Meatball (1) Homestay Murah di Melaka (1) Hospital Seberang Jaya (1) Hotel Bajet di Kuala Lumpur (1) Hotel Murah di Kuala Lumpur dan Jalan Masjid India (1) Hotel Murah di Melaka (1) Hotel Singgahsana Petaling Jaya (1) Hukum Menyebut OMG (1) Ibadah Korban Online (1) Ice Blended Coklat sedap (1) Ikan Bawal Panas (1) Ikan Siakap 3 Rasa (1) Ikan Siakap Percik (1) Ikan Siakap Sweet Sour (1) Ikan Terubuk Percik (1) Inai Daun (1) Indonesia (1) Irma Hasmie (1) Isu negara (1) Izyanty Collection (1) Jadual Puasa 2012 (1) Jadual waktu Imsak dan Berbuka Puasa tahun 2013 (1) Jalil Coconut Shake (1) Jangkaan Kiamat (1) Jenis Jenis Cyst (1) Jenis-jenis Hadis (1) Jubah Safra keluaran MS Design (1) Kad Pengenalan MJ (1) Karnival Kerjaya (1) Kebab Daging (1) Kebaikan CoQ Health Plus (1) Kedai Kacang Bagan (1) Keistimewaan Vitalea Shaklee (1) Kejora dan Bintang (1) Kek Biskut Marie (1) Kek Coklat Sedap (1) Kelebihan Alfalfa (1) Kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) (1) Kelebihan Ephyra (1) Kelebihan Mealshake (1) Kelebihan Pad Hygiene (1) Kelebihan Water Pitcher Shaklee (1) Kelebihan dan Khasiat ESP (1) Kelebihan menjadi ahli Shaklee (1) Kelebihan/Khasiat ESP (1) Kempen Si Hijau (1) Kenaikan Gaji 1KGT (1) Kenaikan Gaji Kerajaan 2013 (1) Keputusan PRU13 (1) Kerabu Sotong (1) Kerepek Ngaku Arrowhead (1) Kesan setelah mengambil GLA Shaklee (1) KeyChain (1) Khasiat Air Dayang Bunting (1) Khasiat Susu Kambing Segar (1) Khasiat Telur Angsa (1) Kisah Abu Bakar as Siddiq (1) Koaw Teow Th'ng (1) Kobis Tiruan (1) Kolagen Powder Shaklee (1) Koleksi Firas (1) Koleksi Fridge Magnet (1) Koleksi Header Blog (1) Koleksi Paris dari Aidijuma (1) Koleksi Wallet MJ (1) Krabi dan Hatyai (1) Kuah Rojak Mak Bee sedap (1) Kuala Lumpur (1) Laksa Telur Bersarang (1) Lampu Tidur Romantik (1) Lecithin sebagai Pengemulsi Lemak (1) Lelong barang bawah RM50 (1) Lemon Cheese Cake (1) Lens Nikon 50mm (1) Letgo Item (1) Letgo Wardrobe (1) Lirik Lagu (1) Lokasi dan Tarikh Ujibakat Bintang Mencari Bintang (1) MJ (1) MJ Makan Free (1) Macarons (1) Machu Pichu (1) Magnet Board FM (1) Majlis Persandingan Fizo Mawar (1) Makam Nabi dan Raudhah (1) Makan Sedap di Manjung (1) Makaroni Baked Cheese (1) Makeover Fridge (1) Mandi Wap (1) Mandi di Private Pool (1) Masterchef Penyingkiran (1) Masterchef Selebriti Malaysia 2 (1) Maybank ATM Card (1) Meatball Abg Burn Bandar Perda (1) Mee Kuah Daging (1) Mee Kuah senang (1) Mee Sotong Padang Kota (1) Melaka (1) Menu Sarapan (1) Menu di Victoria Station (1) Mineral Coffee Hai-O (1) Murtabak Telur (1) My Graduation (1) My HomeMade Kuih Raya (1) My Mum (1) Nan Cheese Meleleh (1) Nasi Arab Al-Bayt (1) Neotel Hotel Kuala Lumpur (1) Niat Solat Qasar dan Jamak (1) Nora Elena Vs Novel Kasih Suci (1) Olimpik 2012 (1) Ombak Ganas (1) Oreo Cheese Cake Gebu (1) Oreo Cheese Cake Strawberry tanpa gelatin (1) Panasonic Viera (1) Panda Park Danok Thailand (1) Panorama TV1 (1) Paris Satin Aidijuma (1) Pasar Ramadhan (1) Pasembor Sedap (1) Passport pertama MJ (1) Pati Ikan Haruan (1) Pekeliling 2013 (1) Pelikat Pants (1) Peluang Kerjaya (1) Penapis Air Portable (1) Penapis Air Shaklee (1) Penetapan Gaji Minimum (1) Pengalaman Menggunakan Western Union (1) Pengalaman On Air di Radio (1) Pengkalan Hulu (1) Pensonic Warehouse Sale (1) Penyampai Hot FM (1) Peppermint Ginger Plus (1) Performance Drink Shaklee (1) Perfume (1) Perfume Calvin Klein (1) Perfume Kim Kardashian (1) Perfume Paris Hilton (1) Perodua Bezza (1) Perodua MyVi 2018 (1) Persandingan MJ dan SUAMI (1) Pes Kuah Laksa Sedap (1) Petaling Jaya (1) Petua Halau Lipas (1) Petua ubati Patah/Retak (1) Petua ubati batuk (1) Petua ubati sesak nafas (1) Phoebe Ribbon Chiffon (1) Photo Konvokesyen USM (1) Photo with BFF (1) PilihanRaya (1) Popcorn Ayam (1) Power Bank 12000mAh (1) Power Bank 2800mAh (1) Preloved Carlo Rino (1) Pretzel Almond (1) Pretzel Oreo (1) Primavera Shoes (1) Program Affiliate AssignJobs (1) Program Realiti TV3 (1) Promosi Ephyra (1) Promosi Tudung Murah (1) Proton Terbaru (1) Puding Milo Lapis Oreo (1) Pulau Beras Basah (1) Punca Demam Denggi (1) Punca Gastrik (1) Punca Sesak Nafas (1) Puncak Gunung Brinchang (1) Pusat Peranginan di Malaysia (1) RSMY House of Real Beriani (1) RSS feed (1) Ramalan Kiamat (1) Rambutan Sedap dan Manis. (1) Rantai Tangan Hilang (1) Rempah Nasi Arab (1) Renungan Bersama (1) Resepi Ayam Goreng KFC (1) Resepi Ayam Goreng Rangup (1) Resepi Ayam Percik (1) Resepi Begedil Ayam (1) Resepi Begedil Kentang (1) Resepi Cucur Roti (1) Resepi Daging Dendeng (1) Resepi Ikan Siakap Sedap (1) Resepi Jeruk Pelam (1) Resepi Kek Batik (1) Resepi Kek Biskut Marie (1) Resepi Kek Minyak Kukus (1) Resepi Kek Sedap (1) Resepi Koaw Teow KUNGFU (1) Resepi Koaw Teow Ladna (1) Resepi Koaw Teow Th'ng (1) Resepi Kuah Percik (1) Resepi Mee Kuah Sedap (1) Resepi Mee Sizzling (1) Resepi Mushroom Sup (1) Resepi Oreo Cheese Cake (1) Resepi Popcorn Ayam (1) Resepi Puding Jagung (1) Resepi Puding Roti (1) Resepi Puding sedap dan mudah (1) Resepi Roti Sarang Lebah (1) Resepi Samosa (1) Resepi Sotong Kangkung (1) Resepi Sup Tulang (1) Resepi Udang (1) Resepi biskut Meringue (1) Restoran Bara Grill Taiping (1) Restoran Chuchuk Chuchuk (1) Restoran Cina Muslim di Kajang (1) Restoran Fais (1) Restoran Qasar Hadramawt Bandar Perda (1) Ring Stand Hanger Single (1) Risiko kekurangan Protein (1) RnZ Cosmetic (1) Romantika di Sungai Petani (1) Roti Bakar Meleleh (1) Roti Daging Cheese (1) Roti Gulung Sosej (1) Roti Nan Cheese Sedap di RSMY (1) Roti Paung Terengganu (1) SC Sanitary Pad Cosway (1) Sabun 3 layer (1) Sabun BERAS (1) Sabun Collagen (1) Sabun Gluta Kojic (1) Sah puasa selepas berjunub (1) Salad Ayam (1) Saman Hadlaju (1) Sandwich Sedap (1) Sarawak (1) Scha dan Awal (1) Sejarah Komputer (1) Selsema dengan Vitamin C Shaklee (1) Seminar Buat Duit dengan Blog (1) Set BUASIR (1) Set Berpantang Shaklee (1) Set Ibu Hamil Shaklee (1) Set Senggugut (1) Setem Koleksi Terbaru (1) Shawl Handmade yang cantik (1) Shopping Online (1) Sihir dan Santau (1) Sijil HALAL JAKIM (1) Singapura (1) Siput Kepah (1) Siti Nurhaliza (1) Skin Laptop (1) Skrin Netbook Pecah (1) Sling Bag CARLO RINO (1) Smockey Bear Chicken (1) Smockey Bear Lamb (1) Somtam Campur (1) Sooft Book Washable for children (1) Sotong Kangkung (1) Stokin Kaki Scholl (1) Sumbangan Rumah Anak Yatim (1) Sundae Ice Cream (1) Sunset (1) Suplement tenaga ketika berpuasa (1) Susu Kambing sedap (1) Syarat Pinjaman Kereta Ketat (1) Syarat Sah Puasa (1) Taj Mahal (1) Tanda menghidapi Cyst (1) Tandoori Chicken Naan Cheese (1) Tapak Iklan blog Celoteh MJ (1) Tapak Pesta (1) Tasik Dayang Bunting (1) Tempat Makan Sedap di Pulau Pinang (1) Tempat menarik di Krabi dan Hatyai (1) Tepung Magik (1) Testimoni B-Complex (1) Testimoni Mineral Coffee (1) Testimoni Set Subur Shaklee (1) Testimoni kecewa SalamFone (1) Testimoni produk Double Stemcell (1) Tioga Deluxe Suite Strawberry Park Resort (1) Tips Memasuki dan Solat di Raudhah (1) Tips Menyimpan Susu (1) Tiram Goreng Tepung (1) Tonsil Bengkak (1) Tragedi MH17 (1) Transaksi Luar Negara (1) Triple Stemcell (1) Tudung Bawal al Shawl (1) Tudung Layer Kanak-Kanak (1) Ujian Darah untuk Kesuburan (1) Update Bloglist (1) Ustaz Don Daniyal (1) Ustaz Zaharuddin (1) Victoria Sandwich (1) Victoria Station Seberang Jaya (1) Virus Infection vs Demam Denggi (1) Wallet (1) Wallpaper Dinding Rumah (1) Wallpaper Fridge (1) Wallpaper Kaison (1) Wang Kelian (1) Western Union Selamat (1) White Label Aidijuma (1) Wishlist MJ (1) Yacht Langkawi (1) Yee Mee Sizzling (1) Yong Tau Fu sedap di Bagan (1) Zinc Complex Shaklee (1) beauty Umaira (1) berita terkini (1) bomoh VIP penipu (1) borong.com.my (1) buku denaihati (1) cara mengira cukai (1) e-Qurban Kemboja (1) herblax Shaklee (1) himpunan bantah GST (1) hobi masa lapang (1) iPhone 5 Contest (1) isu agama (1) kekabu (1) kenangan MJ di tahun 2010 (1) keputusan SPM (1) keracunan (1) khalifah ganti superman (1) kontroversi (1) lukisan termahal didunia (1) mascara (1) masjid (1) melaleuca oil (1) movie (1) penipuan (1) photography (1) picaso (1) rempah sauna (1) simulator (1) sinopsis KHILAF (1) sosilawati (1) sunnah wal jamaah (1) tan sri ali hashim (1) teknik- teknik fotografi (1) titanic 2 (1) wang kertas siri baharu (1) zuriat (1)