Jika berminat boleh email normj1001@hotmail.com (lowercase)

Stokin Kaki Scholl untuk Tidur

Gara-gara terpengaruh dengan iklan di TV, akhirnya MJ terjebak juga nak guna stokin ni ditambah pula adik MJ dah guna stokin ni dia akui keberkesanannya, alhamdulillah. Korang boleh juga baca pasal stokin ni di Keratan Akhbar Utusan.

Tujuan MJ beli stokin ni sebab bagi mengurangkan rasa sakit, lenguh2 di bahagian kaki. Memang seksa sangat, dan dah jadi kewajipan MJ akan telan 4biji Ostematrix sebelum tidur alhamdulillah kurang rasa sakit bila bangun pagi esoknya kaki rasa segar. Tapi yelah kita guna kaki hari2 kan, dengan nak tampung badan kita ni lagi, jadi macam mana nak betul2 lega kan.

MJ pejamkan mata jela untuk beli stokin ni, kita kasi belai kaki yang dah banyak berjasa ni, kesian kaki pun stress tu hari-hari kita guna dia tapi jarang nak belai kan.hehee.


MJ baru pakai semalam sebelum tidur, bila pakai je di kaki rasa selesa sangat stokin Scholl ni, tidur pun lena dan bangun pagi kaki rasa kurang sikit lenguh2 bagai tu.
Digalakkan pakai stokin ni sebelum tidur sebab stokin ni nak bagi kaki kita relax, kalau pakai siang hari kita kena relaxkan kaki baru berkesan tau.

Jadi kalau korang juga alami macam MJ, di sarankan cubalah stokin ni, pelaburan yang berbaloi.

Harga STOKIN ni ialah RM100++, beli kat GUARDIAN


Handbag COACH untuk dijual

Baru-baru ni sesaja cuci mata, ikutkan hati semua berkenan...dan akhirnya NAH!! ambik 3 biji sekali 'terbeli' alang-alang kan.. wahahaa bajet koya gitulah, lepas tu melopong.. heheh
Ini baru permulaan langkah, insyaAllah jika ada sambutan MJ akan meluaskan empayar.. muahahaaaha
Beg-beg ni original ye, bukan gred2 punya tau.


 AVERY LEATHER SATCHEL (PINK)
Style : F26121SV/RZ
RM600 (Available : 1)
SOLD
  • Pebbled soft leather with matching trim
  • Handheld with cross-body strap and a zip top closure
  • Double slide pockets, interior zip pocket
  • Handle straps with 5" drop; Adjustable shoulder strap with 33" drop
  • 12"(L) x 7"(W) x 5.5"(D)

SIGNATURE STRIPE NANCY (Lt KHAKI SHELL PINK)
Style : F28505SVCJZ
RM550 (Available : 1)
SOLD 
  • Signature fabric with patent fabric trim
  • Inside zip and multifunction pockets
  • Zip-top closure, fabric lining
  • Handles with 7" drop; Longer strap for shoulder or crossbody wear
  • 12" (L) x 8 1/4" (H) x 5 1/2" (W)

SIGNATURE STRIPE CONVERTIBLE HOBO (Lt KHAKI SHELL PINK)
Style : F29941SVCJZ
(AVAILABLE)
RM580
  • Signature fabric
  • Inside zip, cell phone and multifunction pockets
  • Zip-top closure, fabric lining
  • Handle with 10 1/4" drop; Longer strap for shoulder or crossbody wear
  • 14 1/2" (L) x 11 1/2" (H) x 4" (W)
Harga tertera adalah termasuk pos ye, harga termuarah dipasaran sebab ini adalah langkah pertama kami, jika ada rezeki insyaAllah akan menyusul lagi koleksi beg seterusnya ye. Beg adalah stok tersedia, harini bayar esok boleh pos (kecuali hari cuti). Berminat boleh cepat2 whatsapp ye : 012-4353088

Family Day : Salak Denai Chalet Pilihan MJ

Baru dapat nak update cerita family Day MJ di Salak Denai Chalet Sabtu lepas (17/5/2014), gara-gara kesibukan kerja ditambah nak resize gambar2 telah membataskan semua... (Alasannnnn hohohooh)

Jom layan gambar super banyak, jadi MJ satukan gambar-gambar tersebut.

Bahagian dalam rumah, seblah kiri tu bilik 1, kanan my Ilhan muka monyok sebab baru bangun tido tapi kejap je monyok tu, dapat berendam sampai tak mau sudah. Gambar bawah bahagian dapur, disediakan dapur memasak dan gas. Alatan lain bawak sendiri ye.


2 bilik tidur dan 2 bilik air termasuk pendingin hawa untuk setiap bilik, juga disediakan 3 tilam single.


Kiri atas - Kolam renang kanak-kanak, yang lain keseluruhan kolam untuk dewasa.


Airnya memang sejuk ketaq beb...

Abg Firas dapat berendam punya syok tambahan ada pelampung lengan konfiden je dia berenang..


Adik Ilhan pun sama naik berendam tak hingat.. Ajak naik je 'taknakkkkkkk' sejuk belakang kira, mulut sampai biru pun tetap taknak je jawapan dia.


Puas berendam, kita makan.. aktiviti wajib adalah membakar.. Macam-macam ada Satay Ayam/Daging, Ayam Perap, Daging Kambing, Udang Besar Fresh.. Lepas tu mak masak Gulai ikan.. perghhh memang layan.

Dan tak lupa Roti Bun Sarang Lebah untuk kali kedua >>> Resepi boleh cuba di SINI ye.


 Memang terbaik especially Kuahnya..


Puas berendam dari pukul 11am sampai petang.. lepas berhenti untuk sembahyang Zohor, masing-masing dah keletihan..hehee

Istimewanya Salak Denai ni sebab Privacy, jadi ikut suka nak kuak lentang ke, risau pasal aurat ke kat sini insyaAllah terjaga..



Family Day di Salak Denai Chalet

InsyaAllah jika tiada aral keluarga MJ akan ber 'Family Day' di sini. Tempat ni adalah kali ke 2 untuk MJ dan suami. Memang ada niat untuk percutian seterusnya MJ nak bawa family ke sini dan Alhamdulillah niat MJ dipermudahkan. Sebabnya kali pertama 5 bulan MJ menunggu dan yang kali kedua ni cuma 1 minggu je.

Diluar perancangan sebenarnya sebab perancangan asal untuk ke Cameron Highland, akan tetapi disebabkan 'kebetulan' ada kosong di situ (sebab pelanggan asal batalkan tempahan) dan tanpa berfikir panjang MJ terus 'booked'. Kalau nak tunggu booking lambat jugak la nak sampai giliran kita, yela chalet ni hanya mempunyai 5-6 buah rumah sahaja.


Bestnye, dah terasa-rasa kesejukan berendam dalam kolam ni.

Apa yang best disini, dengan keindahan kawasan kampung, chalet ni memang sesuai untuk yang ingin lepaskan tekanan sambil menikmati keindahan. Setiap 'rumah' mempunyai 'private pool' tersendiri. Kalau nak yang mahal ada, nun jauh di Grand Lexis Hotel. Sana air kolam buatan tapi yang ni original dari air sungai/air terjun... sejuk dan nyaman.

CHALET SITI KHADIJAH (C)-2 bilik + ruang tamu + dapur-2 katil queen size + xtra 3 tilam single- kapasiti 7 org (t'pulang kpd pelanggan, tiada had maximum)- 2 tandas-1 kolam mandi (kedalaman 4 1/2 kaki)- tempat BBQ1/2 HARI = RM 200 (c.in 11 am - c.out 6 pm @ c.in 7 pm - c.out 10 am)1 HR 1 MLM = RM 300 (c.in 11 am - c.out 10 am @ c.in 7 pm - c.out 6 pm)*tahap kejernihan air kolam bergantung kepada air sungai

Kalau korang nak baca pengalaman pertama MJ di tempat ini boleh terjah entry ni >>> SALAK DENAI
Oh ya boleh terjah FB Salak Denai ni untuk update terbaru, mana tau rezeki korang andai ada yang cancel dapat la korang cepat.

p/s : Nak booking boleh call no ni : 012-5376151 tapi  korang jangan marah/putus asa jika call/sms tak berjawab (kita kena faham situasi 'owner' yang tak menang tangan menerima call/sms setiap hari bukan seorang dua malahan berpuluh dan tak mustahil beratus setiap hari) InsyaAllah jika anda  meninggalkan SMS dan walaupun lambat SMS anda akan tetap berbalas.

Mee Sotong dan Coconut Shake Padang Kota

Lepas melawat tok MJ di Hospital P.Pinang (suspect jantung tapi alhamdulillah takdak apa-apa) kami terus singgah Padang Kota pekena Mee Sotong dengan Coconut Shake. My Mum tak pernah lagi makan di situ jadi dah alang-alang kan..

Mee Goreng Sotong yang sedap!

Mee Rebus, adik MJ cakap tak sedap, kuahnya tak best. MJ tak pernah makan sebab selalunya Mee Goreng je jadi pilihan.


 Ais Kacang walaupun tak setinggi macam tempat lain, tapi memang sedap secukup rasa

Dan seperti biasa Coconut Shake selalu menjadi pilihan dihati

Syok kalau p makan masa hari cuti Wesak semalam sebabnya tak ramai orang dan tak payah nak 'berebut' bagai. Boleh makan dengan tenang, kalau hari lain (Isnin-Jumaat) konpem ramai orang.

Treat My Mum

Hahaaa, rasa nak tergelak pun ada tulis tajuk entry Hinglish ooiii...Belasah jela asalkan punyai maksud yang sama...

Sabtu lepas MJ bawak Mak dan adik-adik makan tengah hari, Mak dengan adik request nak makan bakar-bakar terus MJ teringat Warung Paksu Juru


Ketam Masak Merah - Order 3 ekoq tapi rasanya ni lebih sekoq kot, kami siap tapau lagi sebab tak habis.


Sayur Campur ada sotong sekali, cuma yang 'out' sebab ada batang saderi, yang lain2 ok sedap.


Ikan Siakap 3 rasa, memang sedap (gambaq gegaq pulak..hehee)

 MJ tak ambik nasi tapi tukar dengan Bihun goreng Udang besaq, makan 2 ekoq kenyang ternganga.. Udang sesaja 6 ekoq dalam bihun ni..

1st menu yang sampai ialah Kerang Bakar, dah tinggal separuh makan baru teringat alamak tak tangkap gambaq lagi? Teruk betul kan, kata orang suka ambik gambaq ni mental..wahahaha lantak la mental ke apa asalkan ada kenangan, kan? Gambaq kerang menyusul kemudian, tak sempat nak transfer lagi..

Ice Blended Cinch Shake Coklat

Semalam terasa nak minum Ice Blended, saja try menggunakan Cinch Shake Shaklee ni.. Ya Allah punyalah sedap lemak manis lembut gebu secukup rasa lah..

Sebelum ni minum kosong gitu je, tu pun dah sedap apatah lagi blender semua bahan menjadi sekata, jimat tak payah beli kat kedai..hahaha..


Bahan diperlukan, sekotak Susu fresh milk / full cream, sesudu Milo/serbuk koko, ketulan ais dan yang utama tentulah cinch Shake/ESP/MealShake/Performance Drink. Masukkan semua dan zapppp 3-4kali dengan menggunakan shake n take, siap untuk diminum.

Kelebihan lain minuman ini memberi tenaga, sumber protein dan sesuai sebagai hidangan berbuka puasa nanti. InsyaAllah kenyang dan perut tak 'sebu'. Sesuai juga buat mereka yang ingin menguruskan badan.. Yeayyy!!!heheee


Jika anda ada pilihan/pertanyaan lain, boleh hubungi saya melalui medium berikut :
Maira | Independent Distributor Shaklee
WhatsApp : 012-4353088
PM di fb : http://www.facebook.com/messages/ceriadansihat
COD : Seberang Perai, Penang

Pilihan hadiah untuk Ibu

Bulan Mei kata orang adalah hari Ibu, walaupun kita tak menyambutnya, kerana setiap hari adalah hari Ibu sebenarnya, cukuplah kalau kita selalu mengingati, menyayangi Ibu sepenuh hati kita kerana pengorbanannya untuk kita selama ini.


Ok pada yang tercari-cari hadiah untuk Ibu, tak kisahlah untuk hari lahirnya kah atau saja2 nak bagi kah, terpulang. Di sini MJ ada cadangan hadiah buat Ibu-ibu kita yang tersayang.


1. Get CLEAN Water Pitcher (RM460.00) - Penapis Air Mudah Alih, ringan dan mudah dibawa kemana sahaja. Memudahkan kerja ibu untuk menapis air di rumah atau di mana saja, ibu dan ayah kita minum air yang bersih. Harga sangatlah berbaloi dengan kualiti air yang diberikan.

 
 2. ViViX (RM475.00) - Untuk kesihatan menyeluruh buat ibu agar kekal cergas dan bertenaga walau di usia emas, jadi ibu akan sentiasa sihat dan gembira.


 3. Set Kesihatan Wanita (RM153.00) - ibu sentiasa anggun di usia emas, tulang kuat dan tiada sengal-sengal badan.

 4. Get Clean Home Set (RM194.00) - Memudahkan kerja-kerja Ibu di rumah dengan pelbagai kegunaan, yang penting bersih dan selamat.

Jika anda ada pilihan/pertanyaan lain, boleh hubungi saya melalui medium berikut :
Hubungi:
Maira | Distributor Shaklee
WhatsApp 012-4353088
PM di fb : http://www.facebook.com/messages/ceriadansihat
COD : Seberang Perai, Penang


Murtabak Telur

Korang hadap jela kebelakangan ni MJ 'masak' simple dimple dan semua yang berasaskan telur je (naik muak je dok hadap telur).. Nanti muka pun jadi bujur telur.. Ehh!! comel la kalau muka bujur telur kan dari bulat macam bola je sekarang..hahaa


 Tak berapa nak tinggi sebab pan MJ 'terlebih leper' jadi kita susun kekonon macam tinggi la..hahaaa


Mudah je, pecahkan telur 2-3 biji masukkan sardin/tuna, bawang besar, cili padi (potong kecik), lada sulah dan garam secukup rasa. Ha apalagi kasi goyang la campuran telur tu sampai sebati, lepas tu masukkan dalam pan ke kuali ke dengan sedikit minyak, goreng sampai masak dan siap!

Ni MJ letak tuna, lepas ni nak bubuh sardin plak.. Ni dok teringat Popcorn Ayam, rasa macam nak buat lagi je sebab isi ayam pun dok ada dalam peti ais lagi, lepas ni kita letak mayonis ke takpun mozarella cheese kasi leleh2..

DVD 30 Juzuk bacaan al-Qur'an

Alhamdulillah dapat juga MJ membeli DVD ni dari Ummu Muhammad, yang best sebab ada terjemahan sekali, boleh sambil membaca/menghafal sambil kita memahami maknanya.


Bacaannya yang lembut dan sangat-sangat menenangkan dari Sh. Masyari Rasyid Al-Afaasi. Beliau adalah Imam dari Masjid Al-Kabir di Bandar Kuwait, Kuwait, dan memimpin Solat Sunat Tarawih pada Ramadhan setiap tahun.

 Boleh dengar berulang kali surah al-Kahfi atau mana2 surah yang kita nak dengar, bulan Ramadhan ni boleh dengar dan mudah-mudahan dapat baca 30 juzuk Qur'an melalui DVD ni, aminnnn

Kalau korang berminat jugak boleh hubungi Ummu Muhammad ye, link blog ada kat atas tu.. MJ beli RM90.00 incl postage.

EPHYRA UNTUK CANTIK SIHAT DAN BERTENAGA


EPHYRA UNTUK CANTIK SIHAT DAN BERTENAGA

Menjadi fenomena hangat masakini, kerana heboh diperkatakan akan keberkesanannya! Ramai pengguna yang dah cuba dan kagum dengan hasil yang menakjubkan. Pendek kata, memang jatuh cinta dengan EPHYRA, dan tak akan berpaling lagi!

Satu-satunya produk premium berkualiti tinggi khas untuk kecantikan kulit dan kesihatan dalaman, yang harus diminum oleh setiap orang, baik lelaki mahupun perempuan, yang bertindak dari dalaman, mencerahkan dan menyempurnakan kulit dari dalam, bukan saja untuk kulit muka, malah keseluruhan. EPHYRA sangat berkesan dalam mengembalikan keserian dan kelembutan kulit secara keseluruhan.

EPHYRA, produk keluaran bumiputera buatan Malaysia yang berkualiti tinggi dan dijamin HALAL oleh Jakim dan diiktiraf selamat oleh KKM. Dengan ramuan berkualiti premium yang diadun bersama bahan semulajadi terbaik seperti kolagen ikan laut dalam, astaxanthin, acai beri, l-glutathione, gam akasia, serbuk tomato, bunga marigold dan acerolla cerry yang diimport dari seluruh dunia, dan dirumuskan di sini untuk menjaga tahap status selamat dan halal oleh badan JAKIM dan KKM di Malaysia, pastinya gabungan mantap yang memberikan 10 kali kuasa penyembuhan sel dalam badan, dan berupaya merangsang penjanaan sel-sel kulit baru, menyah toksin dalaman badan dan menyihatkan tubuh badan anda, serta memperbaiki tekstur kulit agar lebih halus, lembut dan muda!

RUMUSAN TERHEBAT, 100% BERKESAN!
Diperkaya dengan antioksidan yang sangat tinggi membantu melambatkan penuaan kulit. Ia membantu menyerlahkan kecantikan kulit, menyihatkan dalaman anda, memberi tenaga berpanjangan, serta berupaya memulihkan sel tisu.

RASA YANG TERSANGATLAH SEDAP!
Mendapat pujian dari ribuan pengguna, supplement paling sedap di pasaran!! Sekali minum, rasa nak minum berkali-kali! Berperisa Tutti Frutti bukan sahaja enak diminum tetapi penuh dengan pelbagai khasiat untuk cantik, sihat dan bertenaga dalam satu masa.



TANPA BAHAN TAMBAHAN
Disahkan HALAL oleh Jakim, dan SELAMAT oleh KKM. 100 % semulajadi dan selamat, tiada tambahan gula, bahan pengawet, pewarna atau perisa tiruan. Bebas hormon,steroid dan bahan kimia oleh SGS.

KEISTIMEWAAN DAN KELEBIHAN EPHYRA
  1. Menjadikan kulit anjal, halus dan lebih cerah berseri
  2. 80% pencerahan ketara dalam masa hanya 1-2 hari
  3. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah
  4. memulihkan kulit jerawat, berparut, kusam dan eczema
  5. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus
  6. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar
  7. Melancarkan sistem pencernaan dalam badan
  8. Menguat dan mencantikkan kuku dan rambut
  9. Mengurangkan kadar kolesterol
  10. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan
  11. Meningkatkan sistem imunisasi dalam badan
  12. Mengawal berat badan dan meningkatkan kadar metabolism
  13. Kempiskan perut buncit
  14. Melancarkan haid & hilangkan senggugut
  15. Melegakan kesakitan sendi dan arthritis
  16. Mengurangi radikal bebas dan toksin di dalam badan
  17. Sesuai untuk ibu hamil dan menyusui bayi
  18. Meningkatkan kuantiti susu ibu
  19. Menjadi lebih bertenaga sepanjang hari
  20. Memulihkan masalah tumit merekah, kurangkan selulit
  21. Meningkatkan kualiti tidur
  22. Meningkatkan kesuburan
  23. Membantu memulihkan masalah cyst

EPHYRA SESUAI UNTUK
  • Lelaki dan wanita, kanak-kanak (4 tahun ke atas)
  • Ibu menyusu dan hamil (5 bulan ke atas)
  • Mereka yang pentingkan kecantikan & kesihatan luar dan dalam
  • Mereka yang mempunyai masalah-masalah berikut :
    1. Kulit berjerawat
    2. Kulit Berjeragat dan Berparut
    3. Eczema / Penyakit Kulit
    4. Gastrik / Masalah Usus
    5. Menurunkan Kolestrol
    6. Stress / Kemurungan / Ceria
    7. Sembelit / Cirit-Birit / Buasir
    8. Asthma / Lelah / Penat / Semput
    9. Gout / Arthritis Sendi
    10. Menopause
    11. Ketidakseimbangan Hormon
    12. Alergi Makanan Laut
    13. Resdung
    14. Penyakit Gusi / Demam
    15. Masalah Tidur / Kelesuan
    16. Jangkitan Pundi Kencing
    17. Masalah Buah Pinggang
    18. Kanser / PertumbuhanTumor
    19. Sakit Sendi & Sengal Badan
    20. Jantung / Saluran Darah
    21. Migraine / Sakit Kepala
    22. Strok / Parkinson
    23. Penyakit Alzheimer (Nyanyuk)
    24. Masalah Senggugut / PMS
    25. Jangkitan Virus / Bakteria
    26. Darah Tinggi
    27. Masalah Saraf
    28. Kencing Manis
    29. Thyroid

ANTARA RIBUAN TESTIMONI EPHYRA

Cantik
  1. Masalah jerawat - klik SINI dan SINI
  2. Masalah jeragat - klik SINI
  3. Eyebag pudar - klik SINI
  4. Parut chicken pox hilang - klik SINI
  5. Kulit lebih bersih daripada parut jerawat - klik SINI
Sihat
  1. Legakan sakit sendi dan suami berhenti merokok - klik SINI
  2. Masalah Eczema - klik SINI
  3. Berjaya kuruskan badan dan lancarkan haid serta tiada senggugut - klik SINI
  4. Berjaya mengandung setelah bertahun menanti - klik SINI dan SINI
  5. Masalah resdung - klik SINI

Bertenaga
  1. Kekal aktif sehingga ke malam - klik SINI
  2. Rasa lebih bertenaga dan bersemangat - klik SINI
  3. Badan lebih sihat dan segar - klik SINI
  4. Sentiasa bertenaga - klik SINI
  5. Tidak mudah letih / tidur lena / tidak mudah mengantuk di siang hari / kempiskan perut buncit / melancarkan sistem pelawasan - klik SINI

PROMOSI EPHYRA MEGASALE


HARGA PREMIUM PACK (30 SACHETS)
RM 180 ( Semenanjung ) / RM 190 ( Sabah & Sarawak )

Call / whatsapp HOTLINE : 019 3999 238 / 03 41417889




Ephyra kini mencetus fenomena
Sana sini semua pakat bercerita
Membuatkan saya berasa teruja
Rasa gembira dapat mencuba


Giveaway Ephyra Untuk Cantik Sihat Dan Bertenaga ini dianjurkan oleh mialiana.com dan ditaja sepenuhnya oleh OceanLife2u.com dengan hadiah berupa wang tunai dan produk Ephyra bernilai RM 10,020.00 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.

GST: Apa yang anda patut tahu



Baru sehari hari yang lepas ketika post ini ditulis, bebarapa gerakan yang terdiri daripada rakyat Malaysia merangkumi pelbagai latarbelakang samada pihak parti politik, pertubuhan bukan kerajaan,  mahasiswa dan rakyat biasa turun ke pusat negara Kuala Lumpur untuk menyertai perhimpunan menyatakan bantahan terhadap GST. Mereka ini mendakwa bahawa tindakan kerajaan yang bakal melaksanakan sistem percukaian yang baharu dinegara ini bakal mengundang padah kepada rakyat di negara ini terutamanya yang berpendapatan rendah.  Apakah benar dakwaan mereka? Sebelum menjawab persoalan tersebut ada beberapa perkara yang perlu kita fahami sebelum pergi ke soalan tersebut.

Pertama sekali, kita kena tahu serba sedikit tentang sejarah sistem percukaian negara.
Keduanya sistem percukaian yang diguna pakai ketika ini. Kuasa ekonomi negara dan seba sedikit sistem perundangan negara. Kenapa kita perlu tahu ini? Tanpa mengambil kira tentang perkara perkara ini, kita tidak mempunyai hujah atau fakta yang cukup serta tidak memberikan keadilan dalam perbincangan mengenai isu yang serius ini.
Apabila saya mengamati tentang isu GST ini, apa yang amat menggusarkan fikiran saya adalah "adakah mereka yang menyertai bantahan ini faham apa itu GST?" Untuk turut serta dalam sesuatu perhimpunan tanpa mengetahui tentang apa sebenarnya GST adalah sesuatu yang saya rasakan sia sia. Jangan salah faham, saya tidak mengatakan sayamenyokong ataupun menentang perhimpunan ini. Yang saya khuatirkan adalah jika kita tidak mengetahui tentang sesuatu perkara dengan benar maka kita mungkin mudah diperdaya oleh sesetengah pihak.

Jadi apa itu GST? Saya rasa ramai yang mengetahui GST adalah goods and service tax. Cukai yang dikenakan adalah sebanyak 6% dan besifat value added taxes(VAT).



Namun apa yang saya perhatikan adalah ramai yang tersilap apabila menyatakan ia adalah satu sistem cukai yang baru diperkenalkan dan menambahkan harga barang kerana rakyat terpaksa membayar cukai sedangkan selama ini kita hidup selesa tanpa membayar cukai kepada kerajaan. Barang barangan keperluan yang selama ini tidak dikenakan cukai tiba tiba dikenakan kepada kita.Saya perhatikan ada satu video yang disebarkan oleh pemimpin muda sesuatu parti politik di Malaysia menyatakan sedemikian. Ini adalah satu kenyataan bagi saya adalah tidak tepat dan sangat "tersasar".  Samada dia bertujuan tertentu ataupun kurang maklumat adalah tidak dapat saya pastikan. Akan tetapi apabila anda ingin menyebarkan tentang sesuatu perkara anda bertanggungjawab untuk memastikan ianya adalah benar.

Sebenarnya kita telah lama membayar cukai kepada kerajaan samada kita sedar atau tidak. Tahukah anda setiap pakaian  yang anda pakai contohnya handbag import anda, perabut, pingan mangkuk dan sesetengah barangan dapur anda telahpun dibayar cukainya oleh anda. Cuma selama ini ia dibayar sewaktu proses pengimportan maka kita tidak menyedarinya. Didalam setiap barang yang diimport terdapatnya duti import dari 10 ke 45% dan juga cukai jualan sebanyak 5 hingga 10%

Mengambil contoh, jika anda membeli handbag import berharga rm1000 anda dikenakan cukai sebanyak 10%.
Duti import=NIL & cukai jualan= 10%. 

Contoh: 
Handbag Coach (termasuk CIFC)= RM1000 
Cukai jualan= 10%
Jumlah cukai kena bayar= RM100

Ini adalah sistem percukaian yang digunapakai sekarang. Dengan mengambil kira sistem GST yang bakal dilaksanakan bermakna 

Handbag Coach (termasuk CIFC)= RM1000 
GST= 6%
Jumlah cukai kena bayar= RM60

Kalau begitu GST adalah lebih menguntungkan kepada rakyatlah? Sebenarnya penyataan ini juga adalah setengah benar (half true). Kenapa? Insyaallah akan saya huraikan dengan lebih lanjut nanti.

Ada juga kenyataan yang mengatakan bahawa selepas GST dilaksanakan, kita terpaksa membayar cukai apabila menikmati makanan direstoran dan hotel serta lain lain perkhidmatan. Ini juga adalah satu kenyataan yang salah. Sebenarnya kita telah membayar cukai perkhidmatan sebanyak 6% apabila kita menikmati hidangan di restoran seperti KFC, MC D ataupun di hotel hotel. Apabila GST bakal dilaksanakan ianya hanya menggantikan tempat cukai perkhidmatan tanpa merubah nilai cukai yang dikenakan.

Setelah anda mengetahui perkara yang sebenarnya tentang GST, saya akan menceritakan serba sedikit kebaikan dan keburukannya mengikut perspektif saya yang kurang berilmu ini. Maaf andai pendapat saya mungkin berbeza atau mengguris hati orang lain namun apa yang saya harapkan agar orang ramai mendapat sedikit pengetahuan dari saya yang tidak seberapa ini. Andai saya silap maka betulkanlah saya.


Kebaikan GST

1. Menambahkan pendapatan negara. Ini adalah kerana sistem percukaian yang digunapakai sekarang terdapat kelompangannya dan mudah diambil kesempatan oleh pihak pengimport yang menyebabkan berlaku ketirisan dalam pungutan hasil negara. Rasanya tak perlulah saya ceritakan bagaimana yang dibuat oleh mereka ini. Cukup sekadar memberitahu bahwa ada masalah didalam sistemnya

2. Pihak yang membeli barangan secara direct dari luar negara mendapat faedah pengurangan cukai sebanyak 4% daripada cukai jualan kepada GST.

3. Pihak kerjaan dapat mengetahui kadar keuntungan yang diperolehi oleh pengimpot, pemborong ataupun peruncit. Contohnya jika beg diimport dengan harga rm1000. Dijual kepada pengguna dengan harga RM2000. Kerajaan dapat mengetahui kadar keuntungan yang dikaut oleh peniaga



Keburukan GST

1. Walaupun dikatakan penukaran sistem kepada GST dapat menambahkan pendapatan kepada negara, ia tidak menjamin secara mutlak ia bebas dari ketirisan. Bahkan sistem ini juga memerlukan ketelusan dari pihak pengimport sampai ke pihak peruncit. 
2. Seperti yang dinyatakan diatas, pihak yang membeli barangan secara direct dari luar negara mendapat faedah pengurangan cukai sebanyak 4% namun ini mungkin tidak berlaku bagi barangan yang dibeli daripada beberapa hirarki pembelian. Contohnya jika seseorang membeli baju dari peniaga di pasar malam, maka ia telah melalui beberapa step untuk sampai kepada peniaga. Seperti pengimport, pemborong, peruncit dan akhir sekali pembeli. Oleh kerana ia merupakan sistem Value added tax maka nilai cukai dikira pada harga semasa barangan.
Contohnya: 
Pengimport membeli handbag prada: RM1000
Pengimport menjual handbag kepada pemborong dengan harga: RM1500
Pemborong menjual kepada peruncit pada harga: RM2000
Peruncit menjual kepada pembeli pada harga: RM2500
Maka jumlah GST yang perlu dibayar adalah =6% 2500
RM150
Jika membuat perbandingan Cukai jualan 10% daripada rm1000=rm100
Kenapa dikira RM1000 bagi cukai jualan(CJ)? Ianya kerana CJ dikira semasa barang diimport bukan semasa barang dijual.
Maka beza antara cukai jualan dan GST adalah = 150-100 =RM50
Ingin saya beritahu pengiraan saya bukanlah tepat disini cuma apa yang ingin saya tekankan bahawa semakin banyak step untuk sampai kepada pembeli dan semakin tinggi kadar keuntungan yang diambil maka semakin tinggi nilai cukai yang terpaksa dibayar oleh pembeli!!

3. Terdapat beberapa kemudahan dan ultiliti yang dinikmati oleh rakyat Malaysia yang selama ini tidak dicukaikan bakal dicukaikan. Namun saya tidak mahu nyatakan disini  buat ketika ini kerana tidak terdapat pengesahan scara bertulis walaupun telah dinyatakan dalam siri ceramah tentang GST

Kesimpulan

Saya secara peribadi kurang bersetuju dilaksanakan GST kepada rakyat Malaysia. Bukanlah kerana faktor seperti yang diperkatakan oleh banyak ahli politik. Tetapi faktor yang saya rasakan menjadi kunci naik atau turunnya harga barang apabila dilaksanakan oleh GST. Ramai yang tidak sedar tentang faktor ini. Bahkan ia tidak menjadi topik perbincangan pun. Iaitu  faktor PENIAGA (merangkumi dari pengimport sampailah ke penjual runcitan). mereka inilah yang bakal menentukan naik atau turunnya harga barang. Apabila GST dilaksanakan tahun depan ia akan menjadikan satu keadaan dimana harga barang terpaksa diselaraskan akibat menampung kenaikan cukai dan juga penurunan harga barang faedah dari penurunan cukai sebanyak 4% seperti yang disebutkan diatas. Mengambilkira kes masa lampau dimana kerajaan mengumumkan kenaikan harga, maka peniaga akan pantas menaikkan harga barangan keesokan harinya walaupun jika dikirakan barang tersebut masih merupakan stok pada harga sebelum pengumuman dibuat. Mereka akan menggunakan alasan GST untuk menaikkan harga. Inilah yang amat saya risaukan kesan dari GST. Jika ini tidak dibendung ia akan melonjakkan harga barang dan kos sara hidup rakyat Malaysia dan mampu menggugat kestabilan ekonomi Negara. Wallahu'alam. 

Ini merupakan pandangan peribadi penulis. Penulis bukanlah pakar dalam bidang ekonomi mahupun perundangan. Adalah dinasihatkan pembaca mencari bahan rujukan sebelum menerima apa yang penulis perkatakan. Assalamualaikum

Mr Jay

















Shawl dengan Tudung Bawal Satin

Baru-baru ni MJ dapat hadiah Tudung Bawal Satin dari Izyanty Collection .  1st time rasanya MJ ada tudung bawal satin ni, bukan pe risau tak reti nak pakai..hehee

Masa kenduri kawan semalam MJ cuba pakai, tapi bukan pakai macam tudung bawal biasa tu, try buat ala-ala shawl.. Best sebab labuh depan dan belakang serta selesa dibentuk.


Jom le kita gerak... Terima kasih Iz, suka sangat dengan tudung ni... Lepas ni boleh tambah koleksi bawal satin le lagi..


Apapun selamat pengantin baru buat my frenz merangkap ex-Politeknik dan ex-USM Penang.. Semoga kekal hingga hujung usia ye.


Labels

Celoteh MJ (132) layan (122) terima kasih (116) GiveAway (95) Join Contest (74) cantik (68) hadiah (65) Menang GA (63) Makan Sedap (61) dunia artis (58) nuffnang (53) pemenang (49) Hari Raya Puasa (44) BE nuffnang (42) happy (42) Resepi (41) Pengumuman (37) Wordless Wednesday (36) Firas (34) contest (32) Produk Shaklee (31) suami isteri (30) Denaihati (29) on9 visitor (28) Pusat Pelancongan (27) keputusan GA (26) promosi hebat (25) Fesyen (23) USM Penang (22) kenduri kawen (22) sedap (22) Pulau Pinang (21) sedih (21) jalan-jalan (20) rumah tangga (20) senarai peserta (20) Islam Agamaku (19) Nikah Kawen (19) nasihat (19) pesakit (18) Pegangan (17) Fridge Magnet (16) ME Nuffnang (16) kelakar (16) Exam USM (15) Followers (15) Ilhan (15) aiskrim kek (15) churpchurp (15) islam (15) sihat (15) teka-teki (15) Celebrate Birthday (14) PJJ di USM Penang (14) lucu (14) tips (14) Hadiah Contest 2013 (13) pengalaman (13) Nikon D90 (12) Portable Power Bank (12) aksi terlampau (12) petua (12) Avon (11) Bercuti di Cameron Highland (11) CPUV Earning (11) CPUV Nuffnang (11) Cameron Highland BEST (11) Family Day (11) Hadiah Wang Tunai (11) Kenangan MJ di tahun 2016 (11) blogger Kuala Lumpur (11) kisah tauladan (11) kuih raya (11) my birthday (11) Anniversary (10) heartbeat (10) kupon (10) top komen (10) tutorial (10) Birthday Suami (9) Cameron Highland (9) Menu Hari Raya (9) Pulau Langkawi (9) dalam negara (9) kamera (9) sale (9) video (9) Blogger Utara (8) Kelantan (8) Kenangan MJ di tahun 2011 (8) Kenduri (8) Pizza Hut Promotion (8) Resipi (8) kad raya (8) online (8) review blog (8) Hadiah Anniversary (7) Mak Abah ke Umrah (7) My Koleksi (7) Percutian Kami (7) Perodua Alza (7) Strawberry Park Resort (7) iPhone 5 Gadget Impian (7) jamuan raya (7) Cuti-Cuti Malaysia (6) Dekorasi Simple by MJ (6) Hadiah Birthday (6) Happy Anniversary (6) Jumpa Blogger (6) MJ dan Suami (6) Percutian Familyku (6) Puasa Ramadhan (6) Rawatan Kesuburan MJ (6) Resepi Juadah Berbuka (6) Trying To Conceive (6) Umrah MJ 2016 (6) juadah berbuka (6) kupon KFC (6) ovarian cysts (6) BAJET 2012 (5) Burger King (5) Cara Dekorasi Bajet (5) IQ (5) Kenangan di Tahun 2014 (5) Lumut (5) M'c Donalds (5) MJ bercuti di Thailand (5) Pengalaman Mengerjakan Umrah (5) Pengalaman belajar secara PJJ (5) Sepetang Bersama Blogger (5) ThePopLook (5) Tudung Chiffon 3 Layer (5) adik kemalangan (5) endorscope (5) luar negara (5) Beef Lasagna Cheese (4) Bisnes Pelekat Pantz (4) Cheque Nuffnang (4) Diari Umrah MJ (4) Homemade Burger Bakar (4) Inai Henna (4) Inai lukis (4) Jemputan ke Rumah Terbuka (4) Jeruk Buah Penang (4) Kebaikan Omega Guard Shaklee (4) Kelebihan Ephyra (4) Kenangan MJ di tahun 2015 (4) Kisah Kereta MJ (4) Konvo USM (4) Lecithin Shaklee (4) Lost World of Tambun (4) Meatball IKEA (4) Omega Guard Shaklee (4) Perak (4) Perkahwinan Artis (4) Popia Milo (4) Popia Nestum (4) Preloved Handbag (4) Rekod Baru (4) Resepi Aiskrim Goreng (4) Resepi Puding Triffle (4) SBPA (4) Salak Denai Chalet (4) Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Coca Cola (4) Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Hot FM dan Coca Cola (4) Trip ke Hatyai (4) Ustaz Ahar Idrus (4) cukai kastam (4) ibadah puasa (4) pertunanganku (4) Akademi Fantasia (3) Almari MJ (3) Apom Polkadot (3) Baju Kenangan MJ (3) Baucer Buku 1Malaysia (BB1M) (3) Ben Ashaari (3) Berita Sensasi (3) Burger Bakar (3) Burger KOMTAR (3) Cara Berkesan untuk Menabung (3) Cashout Nuffnang (3) Coconut Shake (3) Copthorne Hotel Cameron Highland (3) Fasha Sandha dan Jejai (3) Fridge Magnet Oversea (3) Handbag COACH (3) Header Baru (3) HomeMade Aiskrim (3) Hotel Bajet/Hotel Murah (3) Hukum memakai Inai Lukis (3) Irma Hasmie (3) Jualan Penghabisan Stok (3) Kedah Darul Aman (3) Kehilangan Pesawat MH370 (3) Kelebihan Vitamin C Shaklee (3) Khory Steamboat Yong Taufu Sungai Petani (3) Koleksi Carlo RINO (3) Koleksi GUESS MJ (3) Kursus Intensif USM (3) Laksa Janggus (3) Lee Gardens Hotel Hatyai (3) MH370 MAS Hilang (3) Makan Sedap dan murah di Sungai Petani (3) Masjid Nabawi Madinah al Munawarrah (3) Mee Sotong sedap (3) Menabung dengan Si Hijau (3) Menu Berbuka Puasa (3) Menu Diet Atkin (3) Menu Rumah Terbuka (3) My Best Moment (3) Omega Gurad Shaklee (3) Oreo CheeseCake (3) Ostematrix Shaklee (3) Pencapaian Terbaik Celoteh MJ (3) Percutian bersama Keluarga (3) Pisau Zebra (3) Pizza Hut Big Box (3) Potluck (3) Resepi Aiskrim (3) Resepi Ayam Sedap (3) Resepi Durian Crepe (3) Resepi Mudah dan Sedap (3) Resepi Roti (3) Resepi Roti berinti Daging dan Cheese (3) Review Ephyra (3) SPA (3) Seminar Wordpress (3) Steamboat dan Yong Taufu murah (3) Tarikh mengundi PRU13 (3) Testimoni Ephyra (3) Testimoni Set Kurus Shaklee (3) Testimoni Set Menyusu Shaklee (3) Testimoni Shaklee (3) Testimoni Vivix (3) Tiket Wayang Free (3) Tips Menabung dengan Berkesan (3) borong.com.my (3) cara membawa masuk barang ke malaysia (3) cara mengira cukai (3) duti import (3) keputusan Peperiksaan (3) kes bunuh (3) khulafa ar rasyidin (3) mukjizat (3) mutiara kata (3) peraturan dan undang undang kerajaan (3) permit import (3) Adamson Hotel Kuala Lumpur (2) Agar-agar Milo (2) Ais Kacang sedap di Penang (2) Aiskrim Goreng sedap (2) Anne Ngasri (2) Ayam Dendeng (2) Azza Elite (2) Bahaya Ovarian Cyst (2) Bedak Arab KokuRyu (2) Bedak Miyami (2) Bekam adalah Sunnah (2) Bercuti di Taiping (2) Black Label Aidijuma (2) Burger King Penang (2) Butter Prawn sedap (2) Cara Menyemak Keputusan SPM (2) Char Koaw Teow Sungai Dua (2) Cheque Exabytes (2) Chicken Chop (2) Ciptaan Allah SWT (2) Demam Denggi (2) Diari Detox Maira (2) Facebook Fanpage (2) GUESS (2) Hasil BerNuffnang (2) HomeMade Burger (2) Homoseksual (2) Honeymoon di Cameron Highland (2) Hotel Bajet (2) Hotel Murah di Kuala Lumpur (2) Hotel/Homestay di Melaka/Johor (2) Ikan Terubuk Masin (2) Inai HandMade di Penang (2) Irma Hasmie Mengandung (2) Jalil Coconut Shake (2) Jeruk Magga AsamBoi (2) Jeruk Pelam Asamboi (2) Jom Detox dengan Shaklee (2) Jom kita Detox (2) Kad Kahwin Fasha Sandha (2) Kaedah Rawatan Bekam Angin (2) Kami di Lumut (2) Kasut Baru (2) Kebaikan Lecithin (2) Kegunaan Basic H Shaklee (2) Keistimewaan ESP (2) Kek Coklat Sedap (2) Kek Lapis Sarawak (2) Kelebihan Al Quran (2) Kenangan MJ di tahun 2012 (2) Kenduri Doa Selamat (2) Kenduri Kesyukuran (2) Kepentingan Detox pada Tubuh (2) Kereta yang Diubahsuai (2) Khasiat Nenas Batu (2) Koleksi Paris dari Aidijuma (2) Konvo USM ke 48 (2) Kuih Siput (2) Ladang Teh Boh Sungei Palas (2) Lirik Lagu (2) Majlis Kenduri MJ (2) Makan Sedap di Pulau Pinang (2) Maksud PJJ (2) Mee Udang Paksu Juru (2) Mee Udang Pulau Sayak (2) Mee Udang Special (2) Mega Giveaway Celoteh MJ (2) Menu Barbeque BBQ (2) Menu untuk Detox (2) Nasi Arab Bandar Perda (2) Nasihat Suami Isteri (2) Neotel Hotel Kuala Lumpur (2) Original Handbag COACH (2) PTPTN Info (2) Panggilan Palsu (2) Pantai Bagan Ajam (2) Paris Satin Aidijuma (2) Pasar Bisik Kota Kuala Muda (2) Pemenang Top komen (2) Pengalaman HSG Test (2) Perfume (2) Pisau Magik (2) Pizza Hut Vs Domino's Pizza (2) Popia Barbeque BBQ (2) Popia Cheese (2) Power Bank 13800mAh (2) Power Bank 8000mAh (2) Prosedur membuat Rawatan Kehamilan (2) Proton Preve (2) Quran (2) Rawang Burger Bakar (2) Resepi Ayam Dendeng (2) Resepi Ayam Mudah (2) Resepi Burger sedap (2) Resepi Kek Sedap (2) Resepi Lasagna Atkin (2) Resepi Lasagna Telur (2) Resepi Popia Goreng (2) Resepi Puding Kek Pandan (2) Resepi Puding Laici (2) Resepi Puding Oreo Coklat (2) Resepi Spagethi mudah (2) Restoran Mohd Chan Abdullah (2) Rumahku Syurgaku (2) SX150 IS (2) Senarai Calon Parlimen PRU13 (2) Set Menyusu Shaklee (2) Siapa perlukan ESP (2) Side Income (2) Sinopsis Bukan Bidadari (2) Slot Lestary TV3 (2) Spagethi Meatball sedap (2) Strawberry Cheese Cake (2) Testimoni Basic H Shaklee (2) Testimoni ESP (2) Testimoni GLA Complex (2) Testimoni Ostematrix Shaklee (2) Tips pemilihan Tudung (2) Tudung Bawal Aidijuma (2) Tutti Frutti (2) Ujian Pap Smear dan HSG Test (2) Wallet (2) White Label Aidijuma (2) Ziarah Nabi di Masjid Nabawi (2) angry bird (2) astro (2) ayam goreng rempah (2) baju tunang (2) bercuti di Pulau Pangkor (2) berita terkini (2) ceramah (2) coklat (2) drama Melayu (2) duit malaysia (2) games (2) hobi masa lapang (2) iPhone 5 Contest (2) ilusi optik (2) kotak sembang (2) masker wajah (2) syiah (2) temuduga (2) zuriat (2) Adat Perkahwinan India (1) Air Gunung Berapi sedap (1) Ais Kacang Maklom (1) Aiskrim Choki Choki (1) Aiskrim Coki Coki (1) Aiskrim Pasu (1) Alamat Jalil Coconut Shake (1) Ana Rafali dan Suami (1) Anak Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Halina (1) Angin dalam Badan (1) Animasi Kartun (1) Apa itu Triglycerides (1) Asam Gelugor aka Asam Keping (1) Ashraf Muslim (1) Assignment (1) Asyraf Muslin dan Wan Sakinah (1) Ayam Percik (1) Bahaya GLA Complex Shaklee (1) Bahaya Kencing Tikus (1) Bahtera Nabi NUH (1) Baju Pengantin Diana Amir (1) Balotelli EURO (1) Banjir Kilat di Cameron Highland (1) Batik Pants (1) Batu 5 Char Koaw Teow (1) Bayaran Balik Pinjaman (1) Bee Hives Bun with Butterscotch Sauce (1) Belajar secara Sidang Video (1) Bencana Alam (1) Bercuti di Melaka (1) Biskut Lasagna (1) Blogger Kelantan (1) Blogger Perak (1) Boikot Israel (1) Bonus Raya 2013 (1) Borang BR1M online (1) Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia (1) Bunga Pandan (1) Burger Besar (1) Burger Leleh Warung Kuning (1) Butik Fareeda Permatang Pauh (1) COACH For Sale (1) CY 2000 (1) Cable Car Langkawi (1) Candle Light Dinner MJ (1) Candy Crush Saga (1) Cantik dengan Omega Guard (1) Car Loan Calculator (1) Cara Berbekam Angin (1) Cara Halau Lipas (1) Cara Membuat Burger (1) Cara Menangani Perut Buncit (1) Cara Mencegah Penyakit (1) Cara Mencuci Usus (1) Cara Mengingati Allah SWT (1) Cara Menjaga Usus (1) Cara Menunaikan Solat Qasar dan Jamak (1) Cara Merawat Kaki Bengkak (1) Cara Solat (1) Cara buat Passport (1) Cara menguji Personaliti (1) Cara mudah nak lipat baju (1) Cara ubati Denggi (1) Cendol Maklom (1) Cendol sedap (1) Cheese Tart sedap (1) Cheezy Magik (1) Cheque HOT FM (1) China (1) Chuchuk Chuchuk Raja Uda (1) CoQ Health Plus Shaklee (1) Coklat Crepe (1) Cover Samsung USAMS (1) Cryptography Code (1) Cucur Jagung sedap (1) DIY Fridge (1) DIY Hanger (1) DIY Peti Ais (1) DVD 30 Juzuk al Quran Beserta Terjemahan (1) DVD al-Quran (1) Dakwat Kekal PRU13 (1) De Pauh Garden (1) Dejavu di Kinabalu (1) Diana Amir dan Suami (1) Dinosour Park Danok Thailand (1) Diskaun PTPTN 10% (1) Ditipu dengan Western Union (1) Dividen dan Bonus ASB (1) Doa Dhuha (1) Doa di bulan Ramadhan (1) Doorgift Pengantin (1) Double Stemcell (1) Download Movie (1) Drama Dejavu di Kinabalu (1) Durian Musang King (1) EURO 2012 (1) Eagles Feeding Langkawi (1) Emperial Horse Wallet (1) Endorscope Cyst (1) Ephyra membantu untuk Hamil (1) Ephyra meningkatkan kesuburan (1) Erti dan Hukum Berkabung dalam Islam (1) Exabytes (1) External Hard Disk (1) Eyriqazz vs Denaihati (1) Fadilat Bulan Rejab (1) Fareeda Aisya 3 Layer (1) Filem Ombak Rindu (1) Fizo Mawar bersanding (1) Frozen Food (1) GLA Shaklee berisiko (1) GLA Shaklee punca ketidaksuburan (1) GST (1) Gaji Minimum Swasta (1) Gambar Faizal Ismail (1) Gambar Fara Fauzana (1) Gambar Pelik (1) Gaviscon Advance (1) Gempa bumi (1) Genggam Fatimah (1) Get Clean Home Set Shaklee (1) Hadiah Contest 2014 (1) Hadiah Hari Ibu (1) Hadiah untuk SIRIM (1) Hadiah untuk SUAMI (1) Haiwan Pelik (1) Handmade Frame (1) Hanger Tudung (1) Hari Kemerdekaan (1) Hari Raya Aidil Adha (1) Hasil Tanaman MJ (1) Hatyai ICEDOME (1) Header Raya (1) Henna Mehendi (1) HomeMade Nasi Arab (1) Homemade Meatball (1) Homestay Murah di Melaka (1) Hospital Seberang Jaya (1) Hotel Bajet di Kuala Lumpur (1) Hotel Murah di Kuala Lumpur dan Jalan Masjid India (1) Hotel Murah di Melaka (1) Hotel Singgahsana Petaling Jaya (1) Hukum Bertafakur (1) Hukum Menyebut OMG (1) Ibadah Korban Online (1) Ice Blended Coklat sedap (1) Ikan Bawal Panas (1) Ikan Siakap 3 Rasa (1) Ikan Siakap Percik (1) Ikan Siakap Sweet Sour (1) Ikan Terubuk Percik (1) Inai Daun (1) Indonesia (1) Iniesta EURO (1) Isu negara (1) Izyanty Collection (1) JAKIM (1) Jadual Konsert Mania (1) Jadual Puasa 2012 (1) Jadual waktu Imsak dan Berbuka Puasa tahun 2013 (1) Jalil Coconut Shake Bandar Perda (1) Jangkaan Kiamat (1) Jenis Jenis Cyst (1) Jenis-jenis Hadis (1) Juara bola sepak EURO (1) Jubah Safra keluaran MS Design (1) KBC Rantau Panjang (1) Kad Pengenalan MJ (1) Karnival Kerjaya (1) Kasut Le Sandae Zalora (1) Katil MJ (1) Kebab Daging (1) Kebaikan CoQ Health Plus (1) Kedai Kacang Bagan (1) Kegunaan Duit Nuffnang (1) Keistimewaan Vitalea Shaklee (1) Kejora dan Bintang (1) Kejutan di Hari Lahir (1) Kek Biskut Marie (1) Kelebihan Alfalfa (1) Kelebihan Bulan Rejab (1) Kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) (1) Kelebihan Mealshake (1) Kelebihan Pad Hygiene (1) Kelebihan Water Pitcher Shaklee (1) Kelebihan dan Khasiat ESP (1) Kelebihan menjadi ahli Shaklee (1) Kelebihan/Khasiat ESP (1) Kementerian Kesihatan (1) Kempen Si Hijau (1) Kenaikan Gaji 1KGT (1) Kenaikan Gaji Kerajaan 2013 (1) Kenangan di tahun 2013 (1) Keputusan PRU13 (1) Kerabu Sotong (1) Kerepek Ngaku Arrowhead (1) Kesan setelah mengambil GLA Shaklee (1) KeyChain (1) Khasiat Air Dayang Bunting (1) Khasiat Nestle Bliss (1) Khasiat Susu Kambing Segar (1) Khasiat Telur Angsa (1) Kisah Abu Bakar as Siddiq (1) Koaw Teow Th'ng (1) Kobis Tiruan (1) Kolagen Powder Shaklee (1) Koleksi Firas (1) Koleksi Fridge Magnet (1) Koleksi Header Blog (1) Koleksi Wallet MJ (1) Konsert Mania (1) Kuah Rojak Mak Bee sedap (1) Kuala Lumpur (1) Laksa Telur Bersarang (1) Lampu Tidur Romantik (1) Lecithin sebagai Pengemulsi Lemak (1) Lelong barang bawah RM50 (1) Lemon Cheese Cake (1) Lens Nikon 50mm (1) Letgo Item (1) Letgo Wardrobe (1) Lisa Surihani (1) Lokasi dan Tarikh Ujibakat Bintang Mencari Bintang (1) MJ (1) MJ Makan Free (1) Macarons (1) Machu Pichu (1) Magnet Board FM (1) Majlis Persandingan Fizo Mawar (1) Makam Nabi dan Raudhah (1) Makan Sedap di Manjung (1) Makaroni Baked Cheese (1) Makeover Fridge (1) Mandi Wap (1) Mandi di Private Pool (1) Masakan Pasta (1) Masterchef Penyingkiran (1) Masterchef Selebriti Malaysia 2 (1) Mayang Mengurai (1) Maybank ATM Card (1) Meatball Abg Burn Bandar Perda (1) Mee Kuah Daging (1) Mee Kuah senang (1) Mee Sotong Padang Kota (1) Melaka (1) Menu Sarapan (1) Menu di Victoria Station (1) Mineral Coffee Hai-O (1) Misteri Villa Nabila (1) Muat Turun Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia 2.0 (1) Murtabak Telur (1) My Graduation (1) My HomeMade Kuih Raya (1) My Mum (1) Nabi Adam a.s (1) Nan Cheese Meleleh (1) Nasi Arab Al-Bayt (1) Niat Solat Qasar dan Jamak (1) Nora Elena Vs Novel Kasih Suci (1) Olimpik 2012 (1) Ombak Ganas (1) Oreo Cheese Cake Gebu (1) Oreo Cheese Cake Strawberry tanpa gelatin (1) Panasonic Viera (1) Panda Park Danok Thailand (1) Panorama TV1 (1) Pasar Besar Siti Khadijah (1) Pasar Ramadhan (1) Pasembor Sedap (1) Passport pertama MJ (1) Pathlab Penang (1) Pati Ikan Haruan (1) Pekeliling 2012 (1) Pekeliling 2013 (1) Pelikat Pants (1) Peluang Kerjaya (1) Penapis Air Portable (1) Penapis Air Shaklee (1) Penetapan Gaji Minimum (1) Pengalaman Menggunakan Western Union (1) Pengalaman On Air di Radio (1) Pengkalan Hulu (1) Pensonic Warehouse Sale (1) Penyampai Hot FM (1) Peppermint Ginger Plus (1) Performance Drink Shaklee (1) Perfume Burberry (1) Perfume Calvin Klein (1) Perfume Kim Kardashian (1) Perfume Paris Hilton (1) Pernikahan Anne Ngasri (1) Pernikahan Artis Malaysia (1) Perodua Bezza (1) Persandingan MJ dan SUAMI (1) Pes Kuah Laksa Sedap (1) Petaling Jaya (1) Petua Halau Lipas (1) Petua ubati Patah/Retak (1) Petua ubati batuk (1) Petua ubati sesak nafas (1) Phoebe Ribbon Chiffon (1) Photo Konvokesyen USM (1) Photo with BFF (1) PilihanRaya (1) Popcorn Ayam (1) Power Bank 12000mAh (1) Power Bank 2800mAh (1) Preloved Carlo Rino (1) Pretzel Almond (1) Pretzel Oreo (1) Primavera Shoes (1) Program Affiliate AssignJobs (1) Program Realiti TV3 (1) Promosi Ephyra (1) Promosi Tudung Murah (1) Proton Terbaru (1) Puding Milo Lapis Oreo (1) Pulau Beras Basah (1) Punca Demam Denggi (1) Punca Gastrik (1) Punca Sesak Nafas (1) Puncak Gunung Brinchang (1) Pusat Peranginan di Malaysia (1) Qi Razali dan Nelydia Senrose (1) RSMY House of Real Beriani (1) RSS feed (1) Ramalan Kiamat (1) Rambutan Sedap dan Manis. (1) Rantai Tangan Hilang (1) Rebat Bil Elektrik (1) Red Label Aidijuma (1) Rempah Nasi Arab (1) Renungan Bersama (1) Resepi Ayam Goreng KFC (1) Resepi Ayam Goreng Rangup (1) Resepi Ayam Percik (1) Resepi Begedil Ayam (1) Resepi Begedil Kentang (1) Resepi Cucur Roti (1) Resepi Daging Dendeng (1) Resepi Ikan Siakap Sedap (1) Resepi Jeruk Pelam (1) Resepi Kek Batik (1) Resepi Kek Biskut Marie (1) Resepi Kek Minyak Kukus (1) Resepi Koaw Teow KUNGFU (1) Resepi Koaw Teow Ladna (1) Resepi Koaw Teow Th'ng (1) Resepi Kuah Percik (1) Resepi Mee Kuah Sedap (1) Resepi Mee Sizzling (1) Resepi Mushroom Sup (1) Resepi Oreo Cheese Cake (1) Resepi Popcorn Ayam (1) Resepi Puding Jagung (1) Resepi Puding Roti (1) Resepi Puding sedap dan mudah (1) Resepi Roti Sarang Lebah (1) Resepi Samosa (1) Resepi Sotong Kangkung (1) Resepi Sup Tulang (1) Resepi Udang (1) Resepi biskut Meringue (1) Restoran Bara Grill Taiping (1) Restoran Chuchuk Chuchuk (1) Restoran Cina Muslim di Kajang (1) Restoran Fais (1) Restoran Qasar Hadramawt Bandar Perda (1) Review Hotel (1) Ring Stand Hanger Single (1) Risiko kekurangan Protein (1) RnZ Cosmetic (1) Romantika di Sungai Petani (1) Roti Bakar Meleleh (1) Roti Daging Cheese (1) Roti Gulung Sosej (1) Roti Nan Cheese Sedap di RSMY (1) Roti Paung Terengganu (1) Route 69 Taman Robina (1) SC Sanitary Pad Cosway (1) Sabun 3 layer (1) Sabun BERAS (1) Sabun Collagen (1) Sabun Gluta Kojic (1) Sah puasa selepas berjunub (1) Salad Ayam (1) Saloma Bistro Kuala Lumpur (1) Saman Hadlaju (1) Sandwich Sedap (1) Sarawak (1) Scha dan Awal (1) Segmen Eyriqazz (1) Sejarah Komputer (1) Selsema dengan Vitamin C Shaklee (1) Semanis Kurma TV9 (1) Seminar Buat Duit dengan Blog (1) Sepanyol vs Itali (1) Set BUASIR (1) Set Berpantang Shaklee (1) Set Ibu Hamil Shaklee (1) Set Senggugut (1) Setem Koleksi Terbaru (1) Shawl Handmade yang cantik (1) Shopping Online (1) Sihir dan Santau (1) Sijil HALAL (1) Simply Siti (1) Singapura (1) Siput Kepah (1) Siti Nurhaliza (1) Skin Laptop (1) Skrin Netbook Pecah (1) Sling Bag CARLO RINO (1) Smockey Bear Chicken (1) Smockey Bear Lamb (1) Somtam Campur (1) Sooft Book Washable for children (1) Sotong Kangkung (1) Stokin Kaki Scholl (1) Stokin Scholl Sleeping (1) Sumbangan Rumah Anak Yatim (1) Sundae Ice Cream (1) Sunset (1) Suplement tenaga ketika berpuasa (1) Surprise Birthday (1) Susu Kambing sedap (1) Syarat Pinjaman Kereta Ketat (1) Syarat Sah Puasa (1) Taj Mahal (1) Tanda menghidapi Cyst (1) Tandoori Chicken Naan Cheese (1) Tapak Iklan blog Celoteh MJ (1) Tapak Pesta (1) Tasik Dayang Bunting (1) Telefilem KHILAF TV1 (1) Tempat Makan Sedap di Pulau Pinang (1) Tepung Magik (1) Testimoni B-Complex (1) Testimoni Mineral Coffee (1) Testimoni Set Subur Shaklee (1) Testimoni Zalora (1) Testimoni kecewa SalamFone (1) Testimoni produk Double Stemcell (1) Timbalan Ketua Pengarah Kastam ditembak (1) Tioga Deluxe Suite Strawberry Park Resort (1) Tips Memasuki dan Solat di Raudhah (1) Tips Menyimpan Susu (1) Tips Rumah Tangga (1) Tips buat suami isteri (1) Tiram Goreng Tepung (1) Tonsil Bengkak (1) Tragedi MH17 (1) Transaksi Luar Negara (1) Triple Stemcell (1) Tudung Bawal al Shawl (1) Tudung Layer Kanak-Kanak (1) Twitter (1) Ujian Darah untuk Kesuburan (1) Update Bloglist (1) Ustaz Don Daniyal (1) Ustaz Zaharuddin (1) Vibrance Kegel Device (1) Victoria Sandwich (1) Victoria Station Seberang Jaya (1) Virus Infection vs Demam Denggi (1) Wallpaper Dinding Rumah (1) Wallpaper Fridge (1) Wallpaper Kaison (1) Wang Kelian (1) Watie Elite (1) Western Union Selamat (1) Wishlist MJ (1) Yacht Langkawi (1) Yee Mee Sizzling (1) Yong Tau Fu sedap di Bagan (1) Yusry KRU (1) Zalora Malaysia (1) Zinc Complex Shaklee (1) beauty Umaira (1) boikot mc donald (1) bomoh VIP penipu (1) buku denaihati (1) car loan (1) e-Qurban Kemboja (1) free sample (1) herblax Shaklee (1) himpunan bantah GST (1) isu agama (1) kekabu (1) kenangan MJ di tahun 2010 (1) keputusan SPM (1) keracunan (1) khalifah ganti superman (1) kontroversi (1) lukisan termahal didunia (1) mascara (1) masjid (1) melaleuca (1) mesir (1) movie (1) negara yang bertanding dalam EURO (1) penipuan (1) photography (1) picaso (1) pray for gaza (1) rempah sauna (1) rusuhan (1) santai (1) seksi (1) simulator (1) sinopsis KHILAF (1) sosilawati (1) sunnah wal jamaah (1) tan sri ali hashim (1) teknik- teknik fotografi (1) titanic 2 (1) wang kertas siri baharu (1)