Penangan dari entry Ina Intan Berlian telah memanaskan vontot MJ untuk buat jugak roti yang tengah glemer sekarang ni tau, dan roti ni dalah percubaan pertama MJ membuat roti sendirian berhad walaupun setelah 2x gagal..heheee nampak sangat tangan cheq ni keras. TQ tau Ina sudi layan pertanyaan demi pertanyaan, almaklumlah cheq ni tak biasa buat seorang diri.. Terima kasih juga buat pencetus resepi sedap, gebu gebas ni Sis Ldya Honey
Roti Bun Sarang Lebah with Butterscotch Sauce
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum (ayak)
1/2 sudu teh baking powder (ayak)
1/2 sudu teh yis kering (yis mauripan)
1sb gula pasir
1/2 cawan air suam
1/4 sudu teh garam
1/4 cawan plain yogurt
1/4 cawan minyak sun flower / minyak masak
Cara Membuat :
1. Larutkan yis, gula dengan air suam sehingga berbuih seperti gambar di atas (guna bekas kaca akan buatkan yis cepat bertindakbalas)
2. Dalam mangkuk adunan, masukkan tepung gandum dan baking powder, letak garam dan kacau sehingga sebati.
3. Masukkan campuran yis yang dah berbuih tadi, yogurt dan uli (lebih mudah jika uli dengan mixer) sambil-sambil masukkan minyak sikit demi sedikit, uli sehingga elastik. (jika guna mixer anggaran dalam 20minit, jika uli dengan tangan anggaran dalam 35min - 1 jam) supaya roti kita akan naik dengan gebu.
4. Kemudian, biarkan doh kembang sehingga 2x ganda.
5. Bila doh dah kembang seperti gambar atas (selepas) kena tumbuk2 doh supaya keluar angin
6. Sapu minyak di tangan dan ambil doh untuk dibentukkan samada nak besar atau kecik terpulang, macam MJ bentukkan bulat2 besar dan susun dalam loyang rapat-rapat ye.
Doh memang lembik dan melekat tapi jangan di tambah tepung, cuma sapu je minyak untuk kurangkan melekat tu.
7. Bila dah penuh loyang bolehla hias mengikut apa yang kita suka samada pumpkin seeds atau jintan hitam atau badam atau almond terpulang, taknak hias pun takdak masalah.
8. Selepas itu biarkan doh kembang 2x ganda sekali lagi (gambar di atas)
9. Bakar pada suhu 180'c - 200'c api atas bawah lebih kurang 10-15 minit
Butter Scotch Sauce
1/2 cawan Brown Sugar
1/2 Whiping Cream / Susu cair
1/2 sudu teh esen vanilla
25gm butter
Cara Masak :
1. Cairkan butter kemudian masukkan gula, kacau sehingga gula cair dan berbuih.
Entry ni masa kali ke-2 buat, dah pandai sikit dah sebab roti jadi gebu ---->> SALAK DENAI.
Roti Bun Sarang Lebah with Butterscotch Sauce
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum (ayak)
1/2 sudu teh baking powder (ayak)
1/2 sudu teh yis kering (yis mauripan)
1sb gula pasir
1/2 cawan air suam
1/4 sudu teh garam
1/4 cawan plain yogurt
1/4 cawan minyak sun flower / minyak masak
Cara Membuat :
1. Larutkan yis, gula dengan air suam sehingga berbuih seperti gambar di atas (guna bekas kaca akan buatkan yis cepat bertindakbalas)
2. Dalam mangkuk adunan, masukkan tepung gandum dan baking powder, letak garam dan kacau sehingga sebati.
3. Masukkan campuran yis yang dah berbuih tadi, yogurt dan uli (lebih mudah jika uli dengan mixer) sambil-sambil masukkan minyak sikit demi sedikit, uli sehingga elastik. (jika guna mixer anggaran dalam 20minit, jika uli dengan tangan anggaran dalam 35min - 1 jam) supaya roti kita akan naik dengan gebu.
4. Kemudian, biarkan doh kembang sehingga 2x ganda.
5. Bila doh dah kembang seperti gambar atas (selepas) kena tumbuk2 doh supaya keluar angin
6. Sapu minyak di tangan dan ambil doh untuk dibentukkan samada nak besar atau kecik terpulang, macam MJ bentukkan bulat2 besar dan susun dalam loyang rapat-rapat ye.
Doh memang lembik dan melekat tapi jangan di tambah tepung, cuma sapu je minyak untuk kurangkan melekat tu.
7. Bila dah penuh loyang bolehla hias mengikut apa yang kita suka samada pumpkin seeds atau jintan hitam atau badam atau almond terpulang, taknak hias pun takdak masalah.
8. Selepas itu biarkan doh kembang 2x ganda sekali lagi (gambar di atas)
9. Bakar pada suhu 180'c - 200'c api atas bawah lebih kurang 10-15 minit
Butter Scotch Sauce
1/2 cawan Brown Sugar
1/2 Whiping Cream / Susu cair
1/2 sudu teh esen vanilla
25gm butter
Cara Masak :
1. Cairkan butter kemudian masukkan gula, kacau sehingga gula cair dan berbuih.
Entry ni masa kali ke-2 buat, dah pandai sikit dah sebab roti jadi gebu ---->> SALAK DENAI.
34 Yang suka berceloteh:
haah.. tengok kat blog dgn FB ina.. mmg mengujakan sungguh..
wah..pndai dah buat roti... hehe..
wah, MJ pun dah try buat...
Vavavavva..sedapnye Myra..;)))
Plan nak wat last weekend..tp demam lak..so maknenye kene postponed this weekend la..tp tuh lah, kalau xde ape2 la kan..hehe
wah2 terbaik laa..
alhamdulillah berjaya jugak :)
sedapkan..sy suka makan..taburkan kekacang byk2 kat atas tu
wahhhhh buka utk tempahan x ;)
tudiaaaaa.. telan ailio tgk roti Myra~ terbau2 wangi roti tu bila di bakar.
sue barang dah ada..tp tak terbuat lagi..ni kalo buat , makan panas2 sedap ni
lama2, dah boleh ambil tempahan nih.. good luck MJ
Ok, roti nak beli je, sos butter scotch je nak buat sendiri. Heheh.
uiyooo
myra pun dah buat ha :)
kak nad rasa cam nak try gak buat
kena beli bahan sat la nnt
hehe
best betul kalau pandai buat roti or baking ni kan...
pandai maira meroti :)
salam
BESTnyeee
bukak order
Sedapnya nampak...bila tengok gambar kawan2 meroti semangat nak meroti naik jugak.
susah juga nak buat kuih ni, yang pasti makan memang laju je.
sedaaaaaap nya
tgk gmbr pun meleleh kak oiiii
Alahai sedapnya kakkkk. Tapi diet #JomKurusPH tak boleh :P
Alahai gebu nyer... sedappp sangat tu :D kene cuba nie wajib try huhuuu..
akak mmg fail bab2 baking ni myra, hahah tau makan aje, emm mmg salute lah dgn myra, menjadiklah emm nyummy
Nak try tapi malas. Hihi. Kena belilah nampaknya.. suka makan roti sebenarnya tapi tak teringin lagi nak cuba buat roti
rajinnyerrrr
lau dok sebelah myra ni mmg ari2 dok ketuk pintu dapur nak tapau haha
wow!!!
menarik dan memberahikan gambo nyer!!!
Ntah bile nak buat..huhuhu
salam MJ..
mmg tgh berhantu roti ni tau..
sedapnya tgk.. bila nk try ni.. huhuhu
thanks share resepi ^^
wah,nyum2!
Syukran MJ..memang nak cuba buat nampak memang mudah dan bahan pun tak susah nk dapatkan.
dah lama nak buat bun ni tapi bahan tak cukup..cantik rupa bun tu :)
wow. roti yg nmpk myelerakan
tq utk resepi ni. mcm mudah utk dicuba 😊
terima kasih MJ, cara step by step buat roti ni..
boleh cuba kt rumah...rasa puas jk buat sendiri..terutama jika anak2 mmg suka...semangat...ibunya...
amboi sedapnya.....hihi
Memenag kelihatan sangat sedap, dimakan hangat-hangat bersama teh atau kopi tentu sangat sedapp
Post a Comment