Pertama kali buat Popia Goreng ni, sebelum ni tahu beli dan makan je tapi kesudahannya akan rasa kuciwa sebab ada yang tak memenuhi citarasa kan ;)
Pelbagai resepi yang dikongsi tapi ni MJ cuba resepi dari my BFF Liza Aziz, Thank you my fren sudi berkongsi resepi mudah dan yang penting sedap sangat :) Resepi ni MJ ada durhaka sikit tapi tak lari sangat la dari resepi asal..heheee
Bahan-bahan:
1/2 biji sengkuang - sagat/parut (tapi MJ hiris nipis2, kekonon nak bagi rangup krup krap masa gigit)
1 biji keret - sagat/parut
2 biji tokua (Tauhu) - goreng dan hancurkan
1 genggam taugeh - celur
5-6 ulas bawang putih - tumbuk
2 sb gula (kalau nak manis boleh lebihkan)
bawang goreng
kulit popia
putih telur - sebagai gam
4. Hamparkan kulit popia dan masukkan inti dan gulung (macam nak gulung ketayap, di hujungnya letak gam (putih telur) - yang best buat sendiri kita boleh letak inti sesedap rasa.
Cara Membuat Sos :
1. 8-9 tangkai cili kering - rebus dan blender bersama 8 ulas bawang putih, masak sehingga pecah minyak atau hilang bau cabai.
2. Kemudian masukkan 2sb sos tomato dan 2sb sos cili, garam dan gula secukup rasa (disebabkan puasa maka agak-agaklah ye..hehee)
3. hiaskan mengikut kreativiti anda
MJ bawak ke rumah sedara sebab ada majlis berbuka, alhamdulillah mendapat pujian.. kembang semangkuk almaklumlah pertama kali buat, takut tu ada :)
Dan kerana inti tadi ada banyak, MJ ada buat juga Samosa, terkial-kial tangan nak bentukkan 3 segi ni ha, nasibla pelbagai bentuk ha, ada yang lonjong, ada yang comel tapi yang penting tak terburai isi perut..hahahaa ;)
Popia dan Samosa habis dimakan beramai-ramai, boleh la buat lagi sebab senang kan.. Patutlah my BFF selalu buat, rupanya senang je..hehehe
Pelbagai resepi yang dikongsi tapi ni MJ cuba resepi dari my BFF Liza Aziz, Thank you my fren sudi berkongsi resepi mudah dan yang penting sedap sangat :) Resepi ni MJ ada durhaka sikit tapi tak lari sangat la dari resepi asal..heheee
Bahan-bahan:
1/2 biji sengkuang - sagat/parut (tapi MJ hiris nipis2, kekonon nak bagi rangup krup krap masa gigit)
1 biji keret - sagat/parut
2 biji tokua (Tauhu) - goreng dan hancurkan
1 genggam taugeh - celur
5-6 ulas bawang putih - tumbuk
2 sb gula (kalau nak manis boleh lebihkan)
bawang goreng
kulit popia
putih telur - sebagai gam
Abaikan tanganku yang tak berseni- ada besar ada kecik ada panjang ada kontot..hahaha
Cara Membuat Inti
1. Tumis bawang putih, kemudian masukkan sengkuang dan sedikit kunyit
2. Masukkan sedikit air, gula dan garam secukup rasa - ketepikan
3. Celur taugeh, hancurkan tokua sesedap rasa dan gaulkan kesemua bahan dalam 1 bekas4. Hamparkan kulit popia dan masukkan inti dan gulung (macam nak gulung ketayap, di hujungnya letak gam (putih telur) - yang best buat sendiri kita boleh letak inti sesedap rasa.
Masa ni dah kalut nak berbuka, MJ suruh adik je yang ambilkan sebab MJ masih lagi menggoreng Popia
Cara Membuat Sos :
1. 8-9 tangkai cili kering - rebus dan blender bersama 8 ulas bawang putih, masak sehingga pecah minyak atau hilang bau cabai.
2. Kemudian masukkan 2sb sos tomato dan 2sb sos cili, garam dan gula secukup rasa (disebabkan puasa maka agak-agaklah ye..hehee)
3. hiaskan mengikut kreativiti anda
MJ bawak ke rumah sedara sebab ada majlis berbuka, alhamdulillah mendapat pujian.. kembang semangkuk almaklumlah pertama kali buat, takut tu ada :)
Dan kerana inti tadi ada banyak, MJ ada buat juga Samosa, terkial-kial tangan nak bentukkan 3 segi ni ha, nasibla pelbagai bentuk ha, ada yang lonjong, ada yang comel tapi yang penting tak terburai isi perut..hahahaa ;)
Popia dan Samosa habis dimakan beramai-ramai, boleh la buat lagi sebab senang kan.. Patutlah my BFF selalu buat, rupanya senang je..hehehe
27 Yang suka berceloteh:
Kalau popia basah.. sama gak ke? Hihihi
@KiD
Popia basah pun boleh KiD, nanti taburkan jela sos kat atas tu tak perlu goreng popia tu dah
yummmm..pernah tlg nenek hubby buat...popia basah
weee feveret nih! nak buat tp takot xsempat plak blk keja ngadap jem lg..alasan x?ngeh3
senang? tunjuk lagi senang. muahahhahaha.. tapi ok gak. nnti ida nk try la weekend yg free. huhuhu
waaa sedapnya!! meleleh air liur tgk popia tu myra
Sedap tapi tu la, nak buat malas sangat. tapi makan tak malas hihihih. Pos kat saya sikit Myra.
wow!! cayalah MJ...nampak mcm kat kedai punye hah...mmg terra MJ buat...lieya mmg suke popia sambal gini...kalo kat sini famous popia s ali tuh...wajib cari kalo pi pasar mlm....
rajinnya MJ wat.. sedap lagi popiah homemade macam mana pun kan.. saya suka makan popiah.. :)
Kakak tak gigih macam Myra tu yg semalam berbuka juga popia tapi kakak beli di Sevret Recipe.
boleh cuba ni...sebab kat rumah ada ajer kulit popia ni
aritu buat popia..ntah knape kulit dia hancus sbb kena air..tensen je dibuat nyerrr
sy selalu buat letak sosej dgn mixed vege.. malas nak parut2 semua tu.. hahaha.. dan cicah dgn sos thai.. nampak sgt pemalas.. :-)
Sedapnya popiah garing dengan cili
Sedapnya popiah garing dengan cili
tgk laju2 gambar pon da terliur... acaner tu?
popia kalau ada sengkuang memang sedap ! ;)
wah rajinnya MJ buat..
hmm buat lagi sedap dari beli..last week beli, keras.. :(
Salam MJ..
mudah jgk tgk bhn2nye.. ooo..org penang letak takua ye dlm tu. cma selalu belu cume ade inti carrot & sengkuang je...
pandai MJ buat :)
sedapnye myra....
samosa tu best!
saya buat popia tapi goreng atas tu lum cuba hee..
sabau maish pose lagi
taun lepas el wat popia ngan samosa ni..taun ni cam xsempat je hahaha
kalau senang nak minta wife PM cuba buatkan jugaklah...hehe
Mmg simple je popia.. Tpi kna rajin je.. Hehe
tgk popia yg xgoreng lg tu, tingat popia basah.. hihi
Post a Comment