Jeruk Pelam ke Pelam Jeruk ye? Konfius den..muahahahaa
Jeruk Pelam kang sama cam Jeruk Pelam Asamboi pulak, tapi ni Pelam yang kita jerukkan, ala yang macam Jeruk Madu Pak Ali tapi yang ni Jeruk versi MJ la..hehehe
Kat rumah banyak pelam telur muda ni, nak menyicah mau cengkey gigi ha, lagipun setakat sorang je nak nelan kang mencirit plak..huhuu..
Dan tetiba MJ teringat jeruk pelam yang penah rakan blogger kita syer Ina Intan Berlian (right click kalau nak baca) apa lagi mulalah operasi memotong.. Serius masa kejadian begini (lepas kena potong) Ya Allah menjejes air liur nengok ha, apatah lagi bila 'dengki' syer pulak di FB maka ramailah kawan2 FB turut meleleh air liur..hahaha (jahat nau ajak ramai2). Serius ampun takde niat pun awalnya, saja je update kat Fb (maklumla FB ku suam2 kuku je) tak sangka ramai peminat pelam ni ye.
Ok memandangkan resepi asal dari Ina memerlukan perendaman dengan air kapur, dan memandangkan juga rumah MJ takde kapur bagai, maka MJ cuma rendam dengan air garam saja.. (Tujuan rendam dengan kapur nak bagi pelam krup krap bila dijerukkan nanti) tapi MJ terpaksa pasrah kalau jeruk MJ tak rangup kejadiannya nanti..huhuuu
Korang kalau ada kapur rendam la dulu dengan air kapur ye selama setengah jam kemudian cuci dan toskan, dan lepas tu rendam pula dengan air garam selama 2 hari atau selepas pelam bertukar warna. (MJ rendam dengan air garam selama 3 hari, gigih nak tunggu pelam tu tukar warna tapi tak bertukar, ingatkan dah tak jadi sedih tau, semua salah si Kapur tu)..huhuuu
p/s : Rendam sehingga pelam tu terhapus tau, baru dia akan perap sekata ye
Lepas tu cuci dan toskan air garam, masak pula air gula..
Cara Masak (MJ ikut resepi Ina) - 1 cawan gula 3 cawan air, masak sehingga mendidih dan sejukkan lepas tu masukkan pelam yang dah tos tadi rendam pula selama 3-4 hari dengan air gula ye. Masa ni MJ dah masukkan dalam fridge biar dia sejuk dalam tu bila makan perghhhhhh terbaik..hehehhe
Jadi kesimpulan walau ianya tak rendam kapur tetap rapuh cumanya kurang krup krap jela tapi memang terbaik sebab tanpa pewarna, tanpa perasa tiruan tetap menjadi.. Thanks to Ina kongsi resepi pelam jeruk ye.
Gambar pelam2 yang lain memang takde la sebab tak ambil tapi kebetulan yang ni MJ ambil sebab nak balas bekas ofismate ha so kasi layoq dulu kat dia sebelum bekas ni bertukar tangan..hehehe
Dia yang tak suka makan pelam (sebab masam) boleh makan tanpa sedar sebab sedap punya pasal.. so pasni boleh buat lagi la.
Semua dah diagih pada Mak dan juga kawan2 di ofis, cuma tinggal sikit je dengan MJ. Tu pun Mak pas lagi Pelam Telur muda suruh buat lagi, ampun Mak mood rajin tu takmai pulak ha..huhuuu
Jeruk Pelam kang sama cam Jeruk Pelam Asamboi pulak, tapi ni Pelam yang kita jerukkan, ala yang macam Jeruk Madu Pak Ali tapi yang ni Jeruk versi MJ la..hehehe
Kat rumah banyak pelam telur muda ni, nak menyicah mau cengkey gigi ha, lagipun setakat sorang je nak nelan kang mencirit plak..huhuu..
Dan tetiba MJ teringat jeruk pelam yang penah rakan blogger kita syer Ina Intan Berlian (right click kalau nak baca) apa lagi mulalah operasi memotong.. Serius masa kejadian begini (lepas kena potong) Ya Allah menjejes air liur nengok ha, apatah lagi bila 'dengki' syer pulak di FB maka ramailah kawan2 FB turut meleleh air liur..hahaha (jahat nau ajak ramai2). Serius ampun takde niat pun awalnya, saja je update kat Fb (maklumla FB ku suam2 kuku je) tak sangka ramai peminat pelam ni ye.
Ok memandangkan resepi asal dari Ina memerlukan perendaman dengan air kapur, dan memandangkan juga rumah MJ takde kapur bagai, maka MJ cuma rendam dengan air garam saja.. (Tujuan rendam dengan kapur nak bagi pelam krup krap bila dijerukkan nanti) tapi MJ terpaksa pasrah kalau jeruk MJ tak rangup kejadiannya nanti..huhuuu
Korang kalau ada kapur rendam la dulu dengan air kapur ye selama setengah jam kemudian cuci dan toskan, dan lepas tu rendam pula dengan air garam selama 2 hari atau selepas pelam bertukar warna. (MJ rendam dengan air garam selama 3 hari, gigih nak tunggu pelam tu tukar warna tapi tak bertukar, ingatkan dah tak jadi sedih tau, semua salah si Kapur tu)..huhuuu
p/s : Rendam sehingga pelam tu terhapus tau, baru dia akan perap sekata ye
Lepas tu cuci dan toskan air garam, masak pula air gula..
Cara Masak (MJ ikut resepi Ina) - 1 cawan gula 3 cawan air, masak sehingga mendidih dan sejukkan lepas tu masukkan pelam yang dah tos tadi rendam pula selama 3-4 hari dengan air gula ye. Masa ni MJ dah masukkan dalam fridge biar dia sejuk dalam tu bila makan perghhhhhh terbaik..hehehhe
Pelam MJ yang dah siap jeruk, walau warna tak bertukar seperti diinginkan tapi MJ puas hati bila Mak MJ dan kawan2 puji yang pelam ni sedap, rapuh, tak manis sangat dan yang penting tak masam.. (terus vangga okeyh tak sia2 menunggu pelam ni selama seminggu)
Jadi kesimpulan walau ianya tak rendam kapur tetap rapuh cumanya kurang krup krap jela tapi memang terbaik sebab tanpa pewarna, tanpa perasa tiruan tetap menjadi.. Thanks to Ina kongsi resepi pelam jeruk ye.
Gambar pelam2 yang lain memang takde la sebab tak ambil tapi kebetulan yang ni MJ ambil sebab nak balas bekas ofismate ha so kasi layoq dulu kat dia sebelum bekas ni bertukar tangan..hehehe
Dia yang tak suka makan pelam (sebab masam) boleh makan tanpa sedar sebab sedap punya pasal.. so pasni boleh buat lagi la.
Semua dah diagih pada Mak dan juga kawan2 di ofis, cuma tinggal sikit je dengan MJ. Tu pun Mak pas lagi Pelam Telur muda suruh buat lagi, ampun Mak mood rajin tu takmai pulak ha..huhuuu
6 Yang suka berceloteh:
yui tgk pun terliur ni akk..huhuhu
amboiii sedap nampak.! terliur ni.. =P
sedap eh..kecur air liur akak menengoknye nih
Memang sedap jeruk pelam versi cenggini dr yg asamboi tu..klu selera sy lah.buat sendiri ni terbaik..tanpa pewarna n ubat tahan lama
MJ kecuuuqqqqqqqqqqqqqqqqqq
boleh saya thu than berapa lama yer?
Post a Comment