MJ memang suka makan Puding jagung ni terutama dapat makan saat sejuk, fuhh nyaman je tekak terasa :) Bayangkanlah lebih separuh dari bekas ni MJ konker sorang, sebab orang lain tak berapa layan sangat, memang puas la dapat makan ;)
Dah 2 kali MJ cuba buat berdasarkan resepi dari internet dan rakan blogger, tapi puding tu jadi macam lembut sikit, walau lembut tapi seyes memang sedap..hehehe. Cuma nak makan kena guna camca, tak boleh pegang sebab lembut.
Dan kali ni MJ nak simpan resepi versi puding yang tak lembut yang boleh dipotong dan pegang, iaitu resepi istimewa dari My Mum.. heheee, nak cuba jom.
Bahan-bahan
1 tin krimer jagung, 1 tin susu cair dan air (sukat dan jadikan 4 cawan kesemuanya)
7 sb gula
1 cawan tepung kastard (dibancuh)
Cara Membuat
-Masak 4 cawan yang disatukan bersama gula sehingga mendidih
-Masukkan bancuhan tepung kastard dan masak sehingga pekat
-Selepas itu tuang ke dalam bekas yang sesuai - sejukkan
Kalau nak letak jelly ikut je seperti arahan dekat belakang kotak (jenama NONA) dan tuang atas bancuhan kastard dan hias ikut kreativiti.
Masa ni buah stoberi atau kiwi takdak stok, jadinya guna buah anggur je :)
Dah 2 kali MJ cuba buat berdasarkan resepi dari internet dan rakan blogger, tapi puding tu jadi macam lembut sikit, walau lembut tapi seyes memang sedap..hehehe. Cuma nak makan kena guna camca, tak boleh pegang sebab lembut.
Dan kali ni MJ nak simpan resepi versi puding yang tak lembut yang boleh dipotong dan pegang, iaitu resepi istimewa dari My Mum.. heheee, nak cuba jom.
Bahan-bahan
1 tin krimer jagung, 1 tin susu cair dan air (sukat dan jadikan 4 cawan kesemuanya)
7 sb gula
1 cawan tepung kastard (dibancuh)
Cara Membuat
-Masak 4 cawan yang disatukan bersama gula sehingga mendidih
-Masukkan bancuhan tepung kastard dan masak sehingga pekat
-Selepas itu tuang ke dalam bekas yang sesuai - sejukkan
Kalau nak letak jelly ikut je seperti arahan dekat belakang kotak (jenama NONA) dan tuang atas bancuhan kastard dan hias ikut kreativiti.
Masa ni buah stoberi atau kiwi takdak stok, jadinya guna buah anggur je :)
39 Yang suka berceloteh:
sedapnye..nanti nak try la....
wah tetiba lapar semula nih...
wah sedapnyer...saya suka mkn tp hubby tak berapa suka makanan yg lembik2...
nk cuba juga lh
nampak sedap dan kaler puding nampak meriah....
sedapnye myra!
Uiiii...sedapnyer nengokkk..nak jugakk..hehe
wahh menarik nie
dah banyak kali akak baca pasal puding jagung nie
entah bileelahh nak cuba kan huhuh
Pekena time cuaca panaih ni mesti best..
sedpnye..
sedapnye Myraaaaa.....nak ckit...;)
wah terbaik ni, mesti sedap kan
skrg akak mmg suka puding jagung...dulu kemain tak suka...hahahha...=)
amboi.... buat deno terliur je kat spital ni.... nyum2! :)
Sedapnya makan sejuk2....nyaman tekak.
lama tk wt puding jagung..yum2
sedapnye tgk..blh try nnti ni.. :)
sedappnyerrr..leh buat ni..;)
pandai buat...akak nie blm lg serius nk belajar mende2 cm nie...
wah..nampak menarik tu..
MJ ni rajin betul..clap clap clap :)
sedapnya puding..kalau kt rumah ni,msti dh try buat..
mcm trifle la mj!
salam sis..pekabr?
Sis kat loyang tu sis lemak minyak tak sebelum tuang puding panas.ianya menyenangkan proses nak potong bila dh sejuk nanti.
sedapnyer...nanti nak try resepi MJ ni pulak la...thanks MJ share resepi :)
MJ sedap aih..terliur..hehe
thanc MJ, resepi tu boleh try nanti :)
menariknyer..leh try nnt nie..suka juga..:-)
puding jagung.. owhh nak try buat. suka jagung manis dalam tin tu..
bahan pun xbyk + senang nak buat.. lnkali leh try ni...
suka tengok tapi makannya idak. hehehe...
@TiranaAduka
Takdak pulak letak minyak, lepas dah beku tu terus tuang dalam bekas, ok je masa potong, tak melekat ;D
mmg suka puding2 ni..tp nk buat tu x de masa..hehe...
tliur dh akak MJ..hehe..
waaa.. nampak sangat2 menylerakan..
nanti nk cuba buat gak lah..buat asyik lembik je, smpai xmau buat dah he3
suka jugak puding jagung! dah lama tak makan ni~
boleh try resepi nie nanti...meleleh air liur tengok..
cantik..
nyum nyum sedapnya... tak pernah pula letak buah fresh gitu.. nk try la nanti
yummyy....mleleh air liur tgok....rasa nak makan jagung la pulak...emmm...
Post a Comment