Buah Ngaku ataupun Arrowhead hanya boleh dapat bila tiba musim perayaan Cina, sama macam nak makan Prosperity Beger cuma setahun sekali je :)
Sekarang ni buah besar-besar lagi, senang nak sagat, lepas ni dah ramai beli buah pun akan tinggai kecik comel je :)
Jadilah dalam tempoh sejam dapat sebekas ni, boleh la sambil tengok TV sambil 'ngap', pergghh memang sedap rapuh rangup secukup rasa :)
Korang selalu masak pe ngaku ni selain dari goreng? Pernah dengar masak sup dan katanya sedap :)
Sekarang ni buah besar-besar lagi, senang nak sagat, lepas ni dah ramai beli buah pun akan tinggai kecik comel je :)
Jadilah dalam tempoh sejam dapat sebekas ni, boleh la sambil tengok TV sambil 'ngap', pergghh memang sedap rapuh rangup secukup rasa :)
Korang selalu masak pe ngaku ni selain dari goreng? Pernah dengar masak sup dan katanya sedap :)
42 Yang suka berceloteh:
waa nampak sedap!
nadia biasa makan yang macam dalam gambar ni kak. bersup2 bagai tak pernah.
tak penah pun makan, myra...
aritu ada gak belek2 buah ni kat tesco
tp awat keras noo kulit dia?
cemane nak kupas nye tu?kecik2 plak tu..huhu
musim ngaku da kembali.. hehe.. xpernah try buat lg, teringin gak nk try wat ni..
fenomena dh mula lgik higi
Sama ke dgn kulit yg warna hitam tu... bentuk sama. Yg tu sengkuang Cina akak panggil ;)
alamak lama tak makan ngaku ni..
salam kenai...mak jemah datang bertandang ni
yui mcm tak pernh rasa je,..sedap ea.
musim ngaku skrg ya...
x penah makan dn x penah tgk..huhuh...besar mana buah ni kak?
tak pernah makan buah nie, kerepek dia rasa macam mana?
Ada bli sabau tu lepas xgoreng lagi
Memula bli xkopek kulit
Tp tgk tepi2 mcm hangit pastu br buang kulit dia
tak pernah merasa lagi buah ni...
el xnah pun mkn ngaku ni...
ada jual yg siap pya x hehe
haritu nampak cam nak beli tapi ehhm malaihler pulak..
mungkin lepasni kot...
sengkuang cina..x pernah makan..tp nmpk best!
@Nad @ MamaZN
Akak tengok yang kaler hitam kot? Yg tu kita kupas kulit boleh terus makan, Manis :)
Yg putih ni buang kulit pastu sagat :D
@el
Kalau nak order boleh je :)
eeh, buah ape ni kak. sekali pandang macam bawang putih pulak. huhuu
feveret KA yang dicari2 waktu CNY ni
tak pernah buat sendirik.. selalu beli jer..hehehehe..
dalam masa sejam boleh dapat sebekas.. tapi dlm masa tak sampai 10 minit boleh habes kan sebekas tuh kan~ kikikikikiki
tak penah mkn ag ngaku ni...sedap ek..
salam MJ..
hehe..buah ni dah semakin popular..
ermm..cma mkn jenis goreng cam kepok tu je..nyum3.. :)
salam MJ..
hehe..buah ni dah semakin popular..
ermm..cma mkn jenis goreng cam kepok tu je..nyum3.. :)
tak pernah makan pun. nampak mcm sedap jea
sedap ke myra?
rasenya myra penah buat entry ni thn lepas kan? tp yati tak penah try lagi nak cr makanan tu...
M tak pernah rasa lagi la..cam best plak rangup2 ni
ngaku je lah, rasanya tak pernah makan.
@Nafira usof
Masa goreng ni takdak sapa, tu yg masih sebekas.. Lepas abis goreng tu mcm Zura ckp tak sampai 5 minit clear :D
@Haryati Faizal
A'a, pernah buat entry pasal buah ni thn lepas ;)
X pernah makan pun...x reti pun nak buat cam mana..
@Ummi Iman
Maaf, terlepas pandang komen akak, yup sama nama (Sengkuan Cina) tp ni versi putih..
Yg hitam org buat sup dan makan begitu saja ;D
uishh bilelahh akak nak cuba nie ;)
xpenah makan tp penah tgk kt mall ngaku ni
tak pernah dengar buah ni...sedap ker
pernah tengok buah ni... tp xtau salasilahnya... tp kerepek tu nmpk sedap sekali...
sy pgl sengkuang cina
cam kerepek ubi pun ader...tak penah makan lagi ni...
assalamualaikum MJ...memang sedap...:)
PERNAH TRY BUH DALAM SUP..TAK BERAPA SEDAPP..SEDAP GORENG :)
biasa saya goreng je...
member cina ajaq ciksu goreng aje.sampai la dok pulun goreng je la..hihi..
buat sup mayb dia lembut macam kentang kan ;D
jom try..hihi
cantik pic myra.. ni yg nak dapatkan jugak ni:D
Post a Comment